Попередня сторінка Наступна сторінка

20 Жовтня 2010, 13:04 | Коментарів: 16

Ігор Прокопів для Івано-Франківської громади ім'я відоме, проте мало хто знає життєвий шлях одного з кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська. Хто такий Ігор Прокопів? - Саме про це відеофільм


03 Вересня 2010, 18:34
Новий сезон -- період депресій. Психологи кажуть, осінь найчастіше псує українцям настрій. Адже ніч стає довшою, сонця все менше, а це впливає на емоційний стан. Тож депресії загрожують усім без винятку. Поганий настрій та цілковита апатія. Саме так щороку почуває себе Павло на початку осені. Восени чимало людей впадають у депресію. Фахівці пояснюють це синдромом "першого вересня" або "першого дня після відпустки". Через зміну середовища в людини розвивається стрес, її нічого не тішить та мучить безсоння. Психологи кажуть - якщо поряд із вами людина, яка страждає на цю недугу необхідно неабияк її підтримувати. Вилікуватися від сезонної депресії можна причому самотужки. До прикладу поласувати шоколадом, влаштувати собі шопінг, одягнути щось яскраве, прогулятися парком чи закохатися. Якщо ж це не допоможе, варто звернутися до психолога.

03 Вересня 2010, 16:34
Центр екстреної медичної допомоги відновлять на Прикарпатті. Попередню згоду на це дала колегія облдержадміністрації. Нині медична структура перебуває в підпорядкуванні обласної лікарні. Окремою юридичною особою Центр зроблять для того, аби розширити його діяльність. Тут наберуть більше медичних фахівців, котрі співпрацюватимуть з районами у випадку надзвичайних ситуацій. Також у Центрі екстреної медичної допомоги, рятувати життя потерпілим навчатимуть не лише лікарів,але силовиків та водіїв. Наразі тут очікують оновлення парку спецавтомобілів. А в майбутньому,, обіцяють чиновники, буде і гелікоптер. Його придбають за кошти обласного бюджету. Серед варіантів розміщення центру екстреної медичної допомоги - аеропорт. Однак медики наполягають на тому аби дана структуру зосередили саме в обласній лікарні. Адже тут найкраще на Прикарпатті медичне обладнання та фахівці.

03 Вересня 2010, 14:33
У Івано-Франківську розмірковують над новою стратегією міста. Актуальний план розвитку обласного центру закінчується цього року. Його, звітують чиновники, виконали на 90%. Свої підрахунки підкріпили фактами. Так, для розвитку бізнесу запровадили дозвільну систему єдиного вікна і створили сприятливий податковий клімат. Пересічним людям дали цілодобове холодне водопостачання, і намагались не залишити мешканців без гарячої води. Також зменшили безробіття. Щоправда, визнають у виконавчому комітеті, не змогли забезпечити потрібну кількість кваліфікованих працівників для інвесторів. Новий план розвитку міста допомагатимуть писати експерти програми, котру фінансує американський уряд. Фахівці вже визначили сильні та слабкі сторони Івано-Франківська. До сильних вони відносять великий обсяг збудованого житла. Економіка міста орієнтується на харчову галузь, тому бізнес має постійного клієнта. Однак нова податкова реформа, яку запровадять з 1 січня, може значно зменшити кількість підприємців. Від цього впадуть доходи до бюджету. Стратегію писатимуть не довгострокову, як це було раніше, а під конкретні проекти. Також, обіцяють фахівці американського уряду, допоможуть знайти джерела фінансування задуманого. Новий план розвитку Івано-Франківська буде готовий до зими.

02 Вересня 2010, 17:00
Карпатами промчав незвичайний потяг, у якому відбулася Дія Відчайдухів. Це назва екомистецької акції за участі творчої молоді з усієї України. Один із вагонів славнозвісної "Червоної Рути" перетворили на виставкову залу. Тут презентували світлини 12 фотомитців західного регіону на екологічну тематику. Поруч на сцені - рок-концерт тривалістю близько 5 годин - саме стільки триває й подорож з Рахова до Івано-Франківська. Кожна зупинка транскарпатського експресу викликала чималий подив випадкових пасажирів. Організатори проекту переконані - дія відчайдухів сподобалась не лише учасникам та глядачам цього експериментального концерту. Працівники потягу також максимально долучилися до мистецтва. Дія відчайдухів стала кульмінацією проекту "Карпатський протяг". Напередодні її учасники - рок-музиканти та волонтери - взяли участь у екологічній толоці. У одному із мальовничих урочищ Рахова зібрали близько 40 мішків сміття. Понад 50 % сучасних відходів, згідно спостережень, займають пластикові. Саме на цей матеріал посилено полювали. Для нього встановили й спеціальні контейнери. А ще близько 60 спеціальних маркувань у найпопулярніших місцях відпочинку на території яремчанської міськради. Зробили також певні висновки. Карпатський протяг, як і дія відчайдухів обов'язково матимуть продовження. Адже організатори проекту знайшли чимало однодумців. Наступного разу збільшать концертну площу потяга - у сусідньому вагоні спорудять малу сцену.

02 Вересня 2010, 15:00
Виставкою кращих сортів винних ягід, якими пишаються місцеві виноградарі, вони вирішили гучно заявити про себе краянам. Клуб виноградарів Прикарпаття діє уже півроку. Своє перше свято - дегустацію домашніх сортів вина з відзначеннями кращих майстрів виноробства - провели при створенні клубу. Самому Дмитру Семеніву на 3-ьох сотках вдалося виростити понад 4 десятки сортів винограду. Таких ентузіастів у краї небагато. Інших відлякують не надто сприятливі для виноградної лози погодні умови. Однак охочим виростити навіть найекзотичніші сорти у клубі обіцяють допомогти - розсадою, порадою та власним прикладом. Крім того розвиватимуть і культуру споживання напоїв, у яких відшукали істину філософи. Усіх охочих пригощали найрізноманітнішими сортами винограду. Щоправда, дегустатори соковитих ягід здебільшого не вірять у те, що його виростили у Івано-Франківську. Виноградарі переконані - це тимчасово. Адже клуб тільки-но розпочинає свою діяльність. Наразі він налічує понад 3 десятка чоловік.

02 Вересня 2010, 13:00
Чи не найважливіші символи свята - квіти - напередодні дня знань шалено подорожчали. Через збільшення митного збору ароматний імпорт стрімко зріс у ціні. У місцевих магазинах наразі можна придбати здебільшого українські квіти. Однак вітчизняні виробники цєї продукції з підвищенням цін також не забарились. Сьогодні в Івано-Франківську мінімальна вартість півметрової троянди - близько 20 гривень. Стільки ж доведеться віддати і за одну гілочку хризантеми. Тим часом якість прекрасного товару залишає бажати кращого. Подорожчали не лише розкішні троянди та орхідеї, але й демократичні гвоздики та народні сезонні гладіолуси. Цьогоріч погода не надто сприяла ніжним рослинам, тож їх брак відчувався й раніше. Марина вирощувала квіти впродовж 15 років. Зараз, розповідає жінка, у її теплицях пустка. При усій любові до цієї справи, вижити важко. Колись квіткарі особливо любили святкові дні - день жіноцтва та усіх закоханих, а ще перший та останній дзвоники. Сьогодні ж напередодні масових урочистостей почуваються неспокійно. Перебої з постачанням недовговічного товару стають традиційними. Їх супроводжують шалені стрибки цін. А тут ще й недешевий шкільний реманент. Тож не кожен гаманець здолає візит до квіткової крамниці. Звичного ажіотажу напередодні 1-го вересня не спостерігається. Однак щирих шанувальників традицій нічого не зупинить. До речі, подорожчали не лише самі квіти, але й флористичні додатки, якими оздоблюють живі композиції. Тож букет вартістю півсотні гривень - це економваріант для цьогорічного дня знань. Класичні пропозиції обходяться у сотню-півтори.

02 Вересня 2010, 11:00
Мільйон двісті тисяч гривень. Саме таку суму коштів від боржників має отримати міський бюджет згідно рішень судів. Ці справи були виграні виконавчим комітетом за останні два роки. Однак до цього часу в казну поступило лише триста гривень. Чиновники в цій ситуації скаржаться на бездіяльність виконавчої служби. На оперативній нараді у міського голови планували заслухати інформацію про роботу цієї структури. Однак на зібрання ніхто з судових виконавців не з"явився. Разом з тим, скаржаться чиновники, працівники виконавчої служби охоче блокують рахунки МВК чи ЖЕО, якщо ті не виконують рішення працівників Феміди хоча б впродовж трьох днів. Юристи виконавчого комітету визнають - ефективніше схилити боржників до мирової угоди, аніж очікувати на дії судових виконавців. Чиновники чекатимуть роз'яснень дій щодо боржників міського бюджету з виконавчої служби ще тиждень. Якщо ніхто з їхніх працівників не з'явиться на наступну оперативну нараду в міського голови - звернуться до прокуратури.

02 Вересня 2010, 9:00
Мери міст, котрі матимуть труднощі з підготовкою до зими, можуть повторно не балотуватись на свій пост. Так вважає голова ОДА Михайло Вишиванюк. Інакше він особисто агітуватиме мешканців не голосувати за того голову, котрий допустив зрив опалювального сезону. Наразі ж різні прикарпатські міста до холодів готові в середньому на 80%. У чиновників напередодні опалювального сезону найбільше побоювань через отримання лімітів на газ. За блакитне паливо підприємства Прикарпаття боргують 80 мільйонів гривень. Лише цьогорічна заборгованість склала 30 мільйонів. Дві третіх з цієї суми - на рахунку Івано-франківського "Теплокомуненерго". Однак комунальники з обласного центру впевнені, що вже за місяць повністю погасять борги. Серед найбільших боржників за газ - тепловики з Калуша, Надвірної та Коломиї. Всі вони теж пообіцяли віднайти кошти аби заплатити за використане блакитне паливо.

01 Вересня 2010, 17:00
   Стільки різноманітної випічки від пекарів з усього західного регіону іванофранківці ще не куштували. Кошички з круасанів, здобні соняшники та підкови на щастя, 20-кілограмовий коровай, вкритий солодкими ромашками - ці шедеври виробники хлібобулочних виробів презентували на Прикарпатському Святі хліба. У конкурсній програмі - змагання у номінаціях - "кращий коровай" та "кращий торт-2010". Фантазія пекарів та кондитерів розгулялась не на жарт. Світ побачили солодкі хатки з подвір ями, штахети, млини, лісові галявини та їх мешканці. Або й ось такі "Проводи на полонину". Пухнасті білосніжні вівці з бізе та гуцули - наче справжні. Не менш вражаючою є й "Візитівка Прикарпаття". Для розпису цих писанок до великоднього кошика віск не знадобився. Вистачило й кольорової патоки. Смаком шедеври естетики не поступаються. У доброго хліба, кажуть знавці, секрет один. Особливий смак має хліб, випечений на дровах. Щоправда, він дорожчий. Адже така паляниця потребує значно більше часу та сил. Однак результат себе виправдовує. Близько 20-ти хлібо-булочних виробників пригостили гостей свята дегустаторськими сухариками та випічкою.

Попередня сторінка Наступна сторінка