http://www.interfax.com.ua/img/0508_114523.jpgВсеукраїнське об’єднання  «Свобода», яке,  за попередніми результатами, здобуло більшість в Івано-Франківській міській раді (34 депутати), не претендуватиме на свій диктат і для вирішення господарських проблем міста радо об’єднається з представниками інших проукраїнських сил. «Свободівці» налаштовані на конструктивну працю з міським головою Віктором Анушкевичусом.
А також заявляють про готовність пройти випробування владою в Івано-Франківську так, як пройшли в Тернополі, де виборці знову віддали їм свої голоси. Про це і не тільки – в інтерв’ю «ЗК» з лідерами міської організації ВО «Свобода» Романом Онуфрієвим та Русланом Марцінківим.

– Про які суспільні процеси може свідчити така беззаперечна перемога «Свободи» в Івано-Франківську?
Руслан МАРЦІНКІВ (Р.М.): В першу чергу сьогодні люди хотіли, щоб залишилася українська Україна. Людей турбувало, щоб не захопили владу «регіони», щоб не відбулася узурпація влади на місцях. Тому дуже багато людей ішли на виборчі дільниці з впевненістю: голосую за «Свободу» – зупиню «регіони».
Хочу подякувати нашим виборцям. Всі знають, що на дільницях були великі черги. Але люди сумлінно чекали, аби виконати свій громадянський обов’язок. Перш за все то були виборці «Свободи», які вважали, що ці вибори дуже важливі в сенсі не дати узурпувати владу «регіонам» та їхнім сателітам – Тігіпку, Литвину, комуністам. Вибори довели, що, незважаючи на весь той адміністративний тиск, незважаючи на те, що були підозри на фальсифікацію, свідчення яких – нерівномірний розподіл посад в дільничних комісіях, перемогла правда. 
– А чи не здається вам, що нинішня перемога «свободівців» свідчить про радикалізацію суспільства, поглиблення розколу між Заходом і Сходом в результаті українофобної політики «табачників». Не було б «табачників» – не було б «Свободи»?
Р.М.: Не хотів би говорити так кардинально. Адже «Свобода» – чи не єдина політична сила, яка наполегливо працювала впродовж останніх років. Працювала щодня.
Звісно, якщо влада хотіла узурпувати владу, діяла, м’яко кажучи, незаконними методами... Нас не пускали до столиці на святкування Дня створення УПА 14 жовтня, членів нашої партії затримували  тільки за те, що вони брали участь в акціях протесту проти Чорноморського флоту. Зрештою, люди спостерігали, як йшов наступ на все українське: мову, історію.
Роман ОНУФРІЇВ (Р.О.): Насправді відбувся розкол по лінії антиукраїнської влади Януковича та українського суспільства. Сьогодні з одного боку антиукраїнський режим Януковича, з іншого боку – українська нація. Фіаско антиукраїнської влади розпочалося з Галичини. 
Р.М.: Антиукраїнський режим програє вже не тільки в Галичині, а й у інших регіонах України. Зокрема, «Свобода» матиме своє представництво (9-10%) в центральній Україні. Міф про те, що виборець «Свободи» є лише в Галичині, поступово розвіюється.
– А якщо змоделювати ситуацію, що при нинішньому радикалізмі Заходу і Сходу, в наступному парламенті з одного боку буде Тягнибок, з іншого – хтось на кшталт Вітренко... Що тоді очікує Україну?
Р.О.: Вітренко не пройде. У неї шансів – нуль. Комуністи вимирають. Нинішні виборці Партії регіонів за регіоналів уже голосувати не будуть. Голосуватимуть за тих, хто останні роки послідовно говорив і виконував обіцяне. Тому розколу не буде. Українці будуть переорієнтовуватися на тих, хто їх не оббріхував, не задурював і не купував.
Завдання «Свободи» в Галичині (там, де ми виграли вибори) – продемонструвати, що українці, які зайшли в міську раду, відповідальні, показують результат роботи, змінюють ситуацію на краще і в такий спосіб повертають довіру до влади. Для того, щоб через повернення довіри людей до влади отримувати подальшу підтримку людей по всій Україні.
– Власне, «Свободі» в Івано-Франківську доведеться пройти випробування владою...
Р.О.: Хочу зауважити, що «Свобода» вже пройшла випробування владою в Тернополі. «Свобода» на нинішніх виборах виграла посаду міського голови і отримала в тернопільських радах колосальну більшість. Це і є підтвердженням того, що тернополяни дали оцінку «Свободі», яка в обласній раді мала найбільшу фракцію, але не більшість. Отже, випробування відбулося! Тепер за таким принципом як в Тернополі будемо працювати по трьох галицьких обласних центрах і обласних радах.
– На які посади будете претендувати при формуванні виконавчого комітету та комісій Івано-Франківської міськради?
Р.О.: Наразі мені би не хотілося говорити про посади, про поділ, квоти тощо. Наше основне завдання – об’єднати всі здорові українські сили в Івано-Франківську і в міській раді. Щоб всі люди, які хочуть змінювати це місто на краще, могли працювати. Будемо працювати зі всіма, незалежно від того, що вчора ми були нібито конкурентами на виборах. Нам не принципово, хто кого представляє. Для нас важливо, який рівень компетентності і порядності людини, котру пропонуватимемо ми чи інші політичні сили на ту чи іншу посаду. Незважаючи на те, що фракція «Свободи» буде найбільша, ми навіть не розглядаємо можливості якогось певного диктату. Ми в першу чергу шукатимемо порозуміння зі всіма  національно-патріотичними партіями і об’єднуватимемося заради розвитку міста.
– За відсутності імперативного мандата можна також припустити, що більшість формуватиметься «тушками», тобто з числа депутатів різних фракцій...
Р.О.: У «Свободі» «тушок» не було, немає і не буде. Запорука цьому – принцип підбору кандидатів у депутати. Це принцип підбору за досвідом, особистою довірою і відданістю наших членів партії ідеям, які ми сповідуємо. «Тушок» в нас не буде! Наші люди перевірені як мінімум кількома роками роботи.
– Щодо віку «свободівці» доволі молоді люди. Чи вистачить фаховості?
Р.О.: Молодість – це наша перевага. Це люди без стереотипів, без поганого досвіду перебування при владі, що ми бачили дотепер. Це люди, в очах яких бажання міняти навколо себе ситуацію. Які дуже хочуть ходити по своїх виборчих округах і відкрито дивитися людям в очі, звітуючи про зроблене.
Р.М.: Наші кандидати не заплямовані. В минулій каденції міської ради ми вже бачили так званих  «господарників». Більшість ради складали керівники ЖЕО, керівники підприємств. Але хіба ми спостерігали конструктивну роботу міської ради? Ні!
Люди бачили, чим займалися попередні депутати. Замість того, щоб представляти інтереси громади, вони не з’являлися на округах. Я провів понад 200 зустрічей, люди скаржилися, що не знають своїх депутатів, хоча дехто з депутатів жив у сусідніх будинках. Чимало екс-депутатів працювали хіба що на власний бізнес, відстоюючи свої інтереси. І тільки за місяць до виборів згадали про громаду. Ось і отримали оцінку.
– Чи буде «Свобода» за своєю квотою просувати на певні посади фахівців, котрі представляють  інші політичні сили?
Р.О.: Так! Політична приналежність для нас не догма. Якщо людина не зраджувала українській ідеї, не крала, не підкуповувала виборців, то означає, що такою вона і буде. Якщо в людини високий рівень компетентності, то, звичайно, ми її підтримаємо. Сьогодні — перш за все інтерес громади Івано-Франківська.
Р.М.: Чимало людей, фахівців у своїх галузях, є нашими симпатиками. Але не вступали в нашу партію в зв’язку з тим, що були членами інших партій. Професіоналами не можна нехтувати. Вони сьогодні конче потрібні державі.
– Якою вам бачиться співпраця з міським головою?
Р.О.: Конструктивною. Подібного тому, що було в попередній міськраді, допустити не можна. Вважаю, що в кожному конфлікті винними є дві сторони. Якщо є конфлікт, то в будь-якому конфлікті повинна бути якась сторона розумніша. Краще поганий мир, ніж хороша війна. Містові не потрібно жодних протистоянь. Потрібно відкинути особисті образи, різницю в партійних ідеологіях. Ми зі всіма українськими політичними силами та їхніми очільниками будемо вести господарську конструктивну діяльність. Сподіваємося, що такою ж є позиція і міського голови, і всіх депутатів, які увійшли в міську раду. Ми це продемонструємо вже першими кадровими призначеннями.
04 Листопада 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02