Про що мовчить реклама ліків

А-р-б-і-д-о-л - клацає клавішами новенького комп'ютера молодий фармацевт.

- В базі є, але щось мені здається... - на півслові зникає за полицями ліків. - ...Розібрали. Але приходьте сьогодні після шостої, нам точно підвезуть. Ми робили замовлення.

Вже біля дверей бабуся, онук якої галасує на всю аптеку, перепитує у мене: «Нема, так, «Арбідолу»?»

Киваю, що «ні», і ми втрьох виходимо на вулицю.

Цього року провідна аналітична компанія в українській фармацевтиці - «Моріон» - визначала, які російські ліки у нас найбільше продаються. «Арбідол» виграв срібло, поступившись лише «Анаферону». За даними «Моріону», продаж «Арбідолу», порівняно з 2007 роком, зріс більш як на 50%.

З екранів телевізора ми щодня чуємо: «Арбідол» - зупинить грип та застуду». Написи на біло-блакитних пакунках ще й обіцяють зміцнити імунітет. Окрім вірусів грипу А і В, виробник радить «Арбідол» як терапію від бронхіту, пневмонії, герпесу та кишкових інфекцій.

Невже один препарат здатний боротися на стількох фронтах?

Хто перевіряв

«Арбідол» - найбільш вивчений препарат з наявних зараз на вітчизняному ринку противірусних препаратів, активних стосовно вірусу грипу та інших ГРВІ, стверджує виробник - російська компанія "Фармстандарт-Лексредства".

Хто саме вивчав? Виробник називає Клінічний відділ і лабораторію етіології та епідеміології науково-дослідного інституту вірусології імені Івановського Російської академії медичних наук, науково-дослідний Інститут грипу та Інститут імені Пастера і клінічну лікарню Боткіна у Зеленограді. Там перевіряли дію «Арбідолу» на пацієнтах.

Витяг з останнього дослідження ми розшукали. У ньому не вказано, скільки хворих вживали «Арбідол» і скільком він допоміг. Але висновок - ліки ефективні.

«Арбідол» не пригнічує імунітет, що вигідно вирізняє його серед інших препаратів від грипу та вірусних інфекцій», - зауважили у зеленоградський лікарні. Яким чином це доведено, у висновках теж не вказано.

Про результати цього та інших досліджень, на які посилається виробник, немає жодного слова в жодному зі світових медичних журналів. Зазвичай на їхніх сторінках з'являються усі світові відкриття та результати важливих досліджень. Вимога до авторів одна - дотримуватися принципів доказової медицини, тобто проводити перевірку за схваленими у світі правилами й у сертифікованих лабораторіях.

У таких виданнях ми знайшли згадку лише про одне дослідження «Арбідолу». У 2009-ому в журналі «Antiviral Research» (це авторитетне британське видання, що спеціалізується на вірусології) з'явилася стаття про результати дослідження противірусної активності російського препарату. Дослідження проводили російські науковці Іріна Леневая і Юрій Боріскін у співпраці з англійськими вченими. Результат - лондонська лабораторія підтвердила здатність «Арбідолу» долати віруси.

Але одна важлива деталь. Досліджували «Арбідол» у пробірці з концентрацією, яка вдесятеро перевищувала рекомендовану норму для людей.

І Всесвітня організація охорони здоров'я, яка вірить цій лабораторії, «Арбідол» у перелік рекомендованих від грипу ліків не внесла. Препаратів, які ВООЗ радить хворим на грип, лише два - озельтамівір і занамівір. У продажу вони називаються «Таміфлю» та «Реленза».

Що «Арбідол» робить з імунітетом?

Кожна біленька пігулка містить один грам діючої речовини з довжелезною назвою - метилфенілтіометил-диметиламінометил-гідроксиброміндолу карбонової кислоти етилового ефіру гідрохлориду моногідрату. Його й назвали арбідолом.

Як він діє? Проникаючи усередину наших клітин, він не дає стати активним гемаглютиніну. Гемаглютинін - це фермент, що живе на поверхні вірусів і допомагає їм приєднуватися до здорових клітин організму. Саме він відповідає за рівень агресії вірусу, а отже, і за складність перебігу хвороби.

Виробник радить вживати «Арбідол» для профілактики. Дітям до шести років по півтаблетки перед їжею, до 12 років - по цілій, дорослим - по дві таблетки один раз на день десять днів поспіль. Під час епідемій компанія-виробник рекомендує збільшити добову дозу вдвічі і вживати ліки протягом трьох тижнів. Але не щодня, а три рази на тиждень.

Поруч з величезним переліком показань в інструкції вказані лише два обмеження - гіперчутливість та вік. Виробник не рекомендує препарат дітям до двох років.

З побічних ефектів лише один - алергія.

«14 тисяч людей, а також 20-річний досвід використання «Арбідолу» в клінічній практиці свідчать про те, що препарат має високий рівень безпеки і добре переноситься пацієнтами», - заявляє "Фармстандарт-Лексредства".

«Рекламні ролики приписують таким лікам ледве не чудодійні властивості. Проте мало хто знає, що при неграмотному вживанні таких препаратів ми дуже ризикуємо», - попереджає Тетяна Ворон, імунолог з п'ятнадцятирічним досвідом зі столичної дитячої лікарні.

«Це чи не найнебезпечніша група ліків. Імуномодулятори та стимулятори працюють з імунною системою організму».

Тендітна лікар розвертає до мене монітор старенького комп'ютера. Там - сайт американського Інституту безпеки медичної практики. І цитата: «У низці важких наслідків застосування ліків найбільш небезпечними були визнані імуномодулятори».

В Інституті попереджають: такі препарати можуть погано впливати на здатність організму адаптуватися до вірусів, тобто протистояти їм без медичної допомоги. Найстрашніша небезпека - зворотна дія - вторинний імунодефіцит. Це набуте захворювання імунної системи, що послаблює весь організм та підвищує ризик виникнення пухлин.

Авторитетний імунолог згадує, як рік тому, коли у Львові зібрали лікарів з усієї країни обговорювати епідемію свинячого грипу, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медуніверситету Наталя Виноград закликала заборонити рекламу подібних препаратів.

«Якщо брати всю нісенітницю, що пише виробник - то воно на голову не налазить. Вони беруть загальні поняття і змішують їх: «нормалізує роботу імунної системи, впливає на усі ланки імунної системи» - про що вони говорять? Тим паче, що ефективність «Арбідолу» ані з профілактичною, ні з лікувальною метою, так само, як і його безпечність, не доведені у нормальних дослідженнях», - підтримує колег головний дитячий імунолог країни Федір Лапій.

«Імуномодулятори та імуностимулятори зараз у світі під особливою увагою. Постійно ведуться дослідження їхньої безпеки. Тому я переконаний, що такі препарати взагалі краще не використовувати».

«Імуномодулятори не такі прості, як здається на перший погляд. У них зазвичай величезний список показань. Не вірте рекламі, де радісно повідомляють: «Імунітету багато не буває!». Ліки, які підстьобують захисні можливості організму, скоріше шкідливі, ніж корисні. Якщо постійно профілактично стимулювати імунітет, його захисні сили будуть тільки слабшати. А якщо призначати їх дітям або людям після 60-ти, та й навіть просто тим, хто погано харчується, це може взагалі подіяти у зворотному напрямку. Імунітет може просто паралізувати!», - розводить руками імунолог Ворон.

Для підтримки імунітету лікарка радить більше фруктів та овочів.

Ще є «Е»

Вивчення змісту «Арбідолу» призвело до цікавої знахідки. До більшості пігулок додають допоміжні речовини - для смаку, кольору та засвоєння. В «Арбідолі» є крохмаль, целюлоза, кальцій та кремінь.

А ще - барвники. Перший - хіноліновий жовтий, або Е104. Його немає в переліку харчових добавок, які можна використовувати в Україні. У світі до нього посилена увага. Там підозрюють, що Е104 погано впливає на шкіру, викликає кропивницю, алергію та задуху в астматиків. Через це Європа обмежує кількість його використання, а Японія, США та Норвегія від добавки «елінговий жовтий» взагалі відмовились.

Другий барвник - «жовтий захід», або Е110. Він теж відсутній у переліку добавок, які можна добавляти у продукти в Україні. І у світі цю добавку визнано небезпечною, бо може викликати нудоту, висип, риніт, алергію та навіть набряк нирок. Сьогодні Е110 заборонена у США, Норвегії, Фінляндії.

...Увечері «Арбідол» до аптеки таки підвезли.

- Ваші гривня 53 копійки і чек, - той самий хлопець у білому халаті простягає решту з тридцятки бабусі, яка, як і я, повернулася до аптеки. Бабуся ховає біло-блакитний пакунок з «Арбідолом» у набитій мандаринами сумці.

Галицький кореспондент

 

05 Листопада 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47