У четвер під час одноденного робочого візиту на Івано-Франківщину Президент України Віктор Янукович ознайомився зі станом робіт у зоні екологічного лиха в Калуському районі, відвідав підприємство ТОВ «Карпатнафтохім» ЗАТ «Лукор» та провів у Калуші розширену нараду з керівним активом області. Після обльоту на гелікоптері території екологічного лиха та  ознайомлення зі станом робіт у зоні Домбровського кар’єру Президент України Віктор Янукович відвідав ТОВ «Карпатнафтохім», де виголосив свої міркування щодо ефективності ведення підрядних робіт у зоні біди і натиснув кнопку випробувально-гарантійного пуску першої черги відреконструйованого підприємства з виробництва хлору та каустичної соди мембранним методом — ХІКС–М.

Проблеми Калуша — проблеми держави

— Я вкотре приїхав до Калуша, — наголосив глава держави, —  щоб оглянути екологічний стан об’єктів, які впливають нині на життя калушан, і вирішити ті проблеми, які, на мій погляд, є невідкладними. І хочу сказати, що Домбровський кар’єр нині в дуже поганому стані, а підрядник не виконує свої зобов’язання. Виділені кошти він не освоює. Якщо  працюватиме як дотепер — нас це влаштовувати не буде. За минулі п’ять років було освоєно лише 14 млн. грн. Тож вересневе рішення уряду про виділення 398 млн. грн. для робіт з ліквідації екологічного лиха буде виконано. Це обов’язок держави.


Глава держави подякував президентові ВАТ «НК «Лукойл» Вагітові Алікперову за вкладені понад 550 млн. доларів інвестицій у реконструкцію калуського підприємства «Карпатнафтохім» та змалював перспективу нафтохімічного підприємства як «найсучаснішого у Східній Європі, а, можливо,  й загалом у Європі».

Писанкове Прикарпаття та голови  мерів-опозиціонерів

У конференц-залі ТОВ «Карпатнафтохім» Президент України Віктор Янукович провів тригодинну робочу нараду з участю керівників області, правоохоронних органів, прокуратури, МНС, активу всіх владних структур, міських голів, виробничників-нафтохіміків та представників ЗМІ. Під час спілкування, яке глава держави назвав «у вузькому колі», йшлося про шляхи подолання наслідків екологічного лиха на Калущині та використання специфіки прикарпатського регіону для його подальшого активного розвитку.


Чільник держави закликав перейнятися насущними проблемами життя, а не «політиканством»: «Я собі не уявляю, як голова міста може бути в опозиції? Я йому голову відкручу зразу, якщо він не буде перейматися каналізацією, водою, газомѕ Для нього перспективи не буде. Та й люди такого терпіти не будуть». «Політиканство — це відхід у минуле, — сказав Президент. — Демократія — це конструктивний підхід до життя. Якщо є конструктивна програма, її треба реалізовувати, а держава завжди допоможе».


У ході наради В. Янукович дав і визначення національної ідеї та висловив упевненість у тому, що всі українці її підтримають: «Національна ідея — любити свою сім’ю, державу, землю, працювати, а не шльопати язиком».


Про результати, проблеми і перспективи  розвитку Прикарпаття розповів голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, який зазначив, що на кінець 2004 року наша область входила до десятка тих областей України, які відновили обсяги виробництва станом на 1990 рік, а в 2010-му вже опинилася на останньому місті в державі за цими показниками. «Втілення інвестиційних проектів, зокрема розвиток «Карпатнафтохіму», дозволяє нам говорити про необхідність створення індустріально-промислового парку на базі ВАТ «Оріана». Для цього є всі умови», — звернувся до Президента голова ОДА з проханням включити Івано-Франківщину до державної програми зі створення таких парків та подякував за справедливу критику темпів підрядних  робіт у зоні екологічного лиха. Михайло Вишиванюк також просив прискорити розгляд пропозицій облдержадміністрації щодо невідкладних заходів з відновлення платоспроможності ВАТ «Оріана» та виробництва вітчизняних калійних добрив — створення окремого державного підприємства на базі дочірнього калійного заводу і підпорядкування його облдержадміністрації; сприяти ліквідації наслідків повені 2008 року, зокрема завершенню будівництва в області 76 мостів та протипаводкових споруд, зведенню гідроелектростанцій на річках Прикарпаття, створенню цільової програми будівництва лісових доріг тощо.

Значну увагу М. Вишиванюк приділив проблемам туризму, зокрема в контексті проведення Зимової Олімпіади 2022 року в Карпатах, і звернувся до керівника держави з проханням про врегулювання питань подальшого розвитку курорту «Буковель». «З наступного року, — акцентував голова ОДА Михайло Вишиванюк, — ми плануємо розгорнути в області широкомасштабну програму з реконструкції всіх населених пунктів до 2020 року під назвою «Будуємо нову Україну — будуємо писанкове Прикарпаття».


У Калуші Президент України Віктор Янукович та учасники наради вислухали також виступи першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, президента ВАТ «НК «Лукойл» Вагіта Алікперова, підприємця Олега Бахматюка, голови Тлумацької РДА Василя Сеніва, голови правління ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Олександра Шеляєва, ректора ІФНТУНГу Євстахія Крижанівського, голови правління Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксани Федорович та міського голови Калуша Ігоря Насалика. Президент України В. Янукович очікує від влади Івано-Франківщини розробки програми соціально-економічного розвитку регіону. Про це він сказав у заключному слові на  нараді з питань соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області. За його словами, ця програма має містити розділ щодо невідкладних заходів, які необхідно здійснити для розв’язання найбільш нагальних проблем Прикарпаття. Звертаючись до голови Івано-Франківської ОДА М. Вишиванюка, Президент сказав: «Вірю, що ви разом із командою визначите таку пріоритетність, і ми зробимо все, щоб ефективно використати всі наявні ресурси — і регіональні, і державні».

15 Листопада 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30