— Згода будує, а незгода руйнує, — цю народну мудрість нагадав голова ОДА Михайло Вишиванюк на прес-конференції в середу, про яку вже інформувала «Галичина». — А криком, взаємними звинуваченнями політичних опонентів ми ні наш обласний центр не розбудуємо, ні прикарпатських доріг не поремонтуємо. Це нічого, крім шкоди для області, не дасть. Тож чинімо завжди виважено й помірковано, разом берімося за здійснення програми «Писанкове Прикарпаття». Я налаштований і закликаю до активної співпраці всіх депутатів новообраної обласної ради. Правда, наразі ніхто з них не підходив до мене з конкретними пропозиціями щодо такої співпраці.

Тезі про необхідність згоди в нашому суспільстві для його цивілізованого поступу на тій же прес-конференції М. Вишиванюк надав і ширшого змісту — на прикладі започаткування дружніх відносин між українськими регіонами з мовними й ментальними відмінностями. Днями він побував у Донецьку. Емоційно поділився з журналістами своїми враженнями від присутності на концерті, який дали там митці з івано-Франківської обласної філармонії:

— Їхній виступ мав надзвичайний успіх у місцевих глядачів. Наші артисти не просто співали й танцювали, а пропагували українську пісню, українську мову і культуру в шахтарському краї. (Детальніше про це в матеріалі ... на стор. 7 — І. Г.). Велично й патріотично звучало в залі: «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!» На привітання «Слава Україні!» люди відповідали: «Героям слава!». Тож після закінчення концерту в Донецькому театрі опери та балету ім. А. Солов’яненка, де глядачі не раз бачили й зірок світової величини, присутні в залі упродовж п’яти хвилин стоячи аплодували майстрам сцени з Прикарпаття, лунали вигуки «браво!». До речі, так само бурхливими оваціями приймали наших митців і в місті Маріуполі.

Їхня гастрольна поїздка на Донеччину, за словами М. Вишиванюка, відбувалася під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович. Вона була серед глядачів в оперному театрі й назвала івано-франківських співаків і танцюристів «великими професіоналами українського мистецтва». Господарі висловлювали побажання, щоб уже невдовзі колективи та виконавці з нашої обласної філармонії виступили з такими яскравими — самобутніми за формою і глибоко духовними за змістом — концертними програмами перед жителями й інших міст Донеччини.

Розвиткові дружніх зв’язків між сходом і заходом України сприятиме також досягнута під час зустрічей чільника виконавчої влади Івано-Франківщини з керівниками шахтарського краю домовленість про взаємні поїздки груп дітей. Уже на зимові шкільні канікули до нас приїдуть дівчатка й хлопчики з Донеччини, щоби поринути у чарівну феєрію різдвяних колядок і вертепів. А їхні прикарпатські ровесники наступного літа відпочиватимуть на азовському узбережжі. Зрештою, в нашій області уже приступають до реалізації програми «Прикарпатський Артек», яка дасть змогу приймати у таборах нашого смерекового краю дітвору і з Донбасу, промислові міста якого потерпають від екологічного забруднення.

Відвідав М. Вишиванюк створений у Донецьку перший україномовний ліцей. З керівництвом цього навчального закладу вів мову про налагодження його співпраці з котримсь із прикарпатських ліцеїв. Мав також керівник івано-Франківщини зустріч у клубі інтелігенції Донецького національного університету.
Співпраця між регіонами може і повинна розвиватися також в економічній площині. Обговорювались відповідні пропозиції, оприлюднювати які, втім, ще зарано — як мовиться, аби не зурочити. Сам же М. Вишиванюк, за його словами, по-доброму позаздрив господарям, котрі неухильно нарощують виробництво сільськогосподарських культур, збільшують поголів’я великої рогатої худоби, свиней та птиці, тож небезпідставно планують уже через два-три роки повністю забезпечувати потреби своєї області в рослинницькій і тваринницькій продукції. Почув від заступника голови ОДА з питань розвитку АПК, що вже нині у них середній надій молока від корови досяг 4200 кг, посіяно озимі зернові на площі 450 тис. га — стільки є в нашій області всієї орної землі.
Як наголосив Михайло Вишиванюк на зустрічі з журналістами, співпраця двох областей має будуватися на засадах взаємопізнання, взаємоповаги, розвитку дружніх зв’язків між їхніми жителями — лише тоді вона принесе обопільну користь.

 Галичани зміцнювали соборність

  9 листопада дружина Президента Людмила Янукович у Донецькому національному театрі опери та балету презентувала культурно-просвітницький проект «Схід—захід», здійснюваний під її патронатом. На презентацію прибула делегація на чолі з головою Івано-Франківської облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком. Л. Янукович сказала, що такі культурні заходи зможуть об’єднати країну. У рамках презентації відбувся концерт, організований Івано-Франківською філармонією в рамках гастролей Донеччиною. У своєму виступі в Донецьку М. Вишиванюк наголосив: «і донеччани, і прикарпатці є одним єдиним великим українським народом». Як повідомляє прес-служба голови ОДА, керівник Івано-Франківщини вручив народному артистові України В. Писарєву медаль «За заслуги перед Прикарпаттям».
 
15 Листопада 2010, 12:16
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47