Десятки тисяч прикарпатських пенсіонерів, що мають статус «дітей війни», оббивають пороги пенсійного фонду та судів. Люди вимагають законної надбавки до пенсії, яку держава недоплачувала їм протягом чотирьох років. Які шанси в них перемогти у війні з владою?

Черги і хамство

Про можливість відвоювати в держави недоплачені гроші більшість «дітей війни» дізналися від сусідів чи знайомих. Влада чомусь зовсім не поспішає інформувати громадян про їхні права, тим більше - виконувати свої зобов'язання. За останні місяці пенсіонери переконалися, що заради тих доплат доводиться оббити пороги не одної установи й втратити чимало нервів та сил.

З Івано-Франківського міського пенсійного фонду люди виходять із полегшенням. "Нарешті вистояла, - каже пенсіонерка пані Єфросинія. - Тепер ще заяву до суду подати". Більше говорити не може, бо ледве тримається на ногах. У приміщенні пенсфонду ще натовп "дітей війни". Всі вони, за стандартною процедурою, повинні звернутися до пенсійного фонду із заявою про доплату надбавки до пенсії. Тому й стоять у довжелезних чергах, щоб - увага! - отримати лист-відмову, з яким у місячний термін потрібно звернутися до суду.

Замість Петронелії Атаманчук у черзі за такою відмовою стоїть її дочка. Розповідає, що її мати за фахом - товарознавець. Проте все життя їй довелося тяжко працювати у колгоспі, і зараз старенька вже не може ходити. "Не знаю, як старі люди витримують ці черги. Я - молода і не можу вистояти, - скаржиться жінка. - І ставлення тут хамське, неможливо нічого ні в кого допитатися. Тут повинен сидіти юрист. Може, людина прийшла неосвічена, то їй повинні пояснити, а не кричати".

Пенсіонер Тарас Кострабій із 47-річним стажем роботи каже, що про недоплачену надбавку до пенсії дізнався від людей. Потім в офісі одної з політичних партій роз'яснили, скільки йому заборгувала держава, допомогли написати позов до суду та розказали, куди він має звертатися. На підтвердження своїх слів пан Тарас показує довідку, за якою держава з 2007 року заборгувала йому 4358 грн.

Прогалини в законах

Статус дітей війни у 2006 році отримали пенсіонери, яким на кінець Другої світової війни, тобто станом на 2 вересня 1945 року ще не виповнилося 18 років. Таких людей на Прикарпатті - більше 125 тисяч. Найбільше "дітей війни" мешкає в Івано-Франківську - понад 15 тисяч та Надвірнянському районі - 10 тисяч. Найменше у Яремчі - 1800, Болехові - 2000 та у Верховинському районі - 2500. У інших районах - від 5500 до 6500 «дітей війни».

За законом "Про соціальний захист дітей війни", який вступив у дію з 1 січня 2006 року, пенсії для цих осіб повинні були підвищитися на 30% від мінімальної пенсії за віком. Проте у 2006 році на такі надбавки у держбюджеті не знайшли коштів. Тому дію закону призупинили законом «Про Державний бюджет України на 2006 рік». У 2007 році підвищення до пенсії отримували лише ті "діти війни", які є інвалідами, у розмірі 50% розміру надбавки, встановленої для учасників війни. Проте рішенням Конституційного Суду від 9 липня 2007 року ці норми були скасовані (саме з цього часу люди вимагають виплатити їм надбавку у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком).

Але вже у 2008 році Кабмін видав постанову, за якою доплата до пенсії "дітям війни" з жовтня 2008 року становить 49,80 грн. Попри те, що Конституційний Суд згодом визнав такі новації Кабміну неконституційними, Пенсійний фонд України досі керується цією постановою і виплачує "дітям війни" надбавки по 49,80 грн. замість 216, 90 грн.

Перший заступник начальника пенсійного фонду в Івано-Франківській області Валерій Семанишин всю цю плутатину делікатно називає прогалиною у законодавстві. "Пенсійний фонд у виплаті надбавок "дітям війни" керується постановою від 2008 року. Адже за нею формуються у бюджеті й державні витрати на "дітей війни". Але якщо людина відсуджує свої гроші, то пенсійний фонд їх повертає", - каже Семанишин.

Заробіток на біді

Разом з чергами у міських чи районних судах з'явилися й фірми, які за певну грошову винагороду пропонують допомогти «дітям війни» відсудити їхні гроші. В пресі й Інтернеті чимало оголошень, у яких компанії виставили прайси на свої послуги. Зокрема, написання заяви про доплату, з якою "діти війни" звертаються до пенсійного фонду, коштує - 35 грн., позовна заява до суду - 100 грн. Варто зауважити, що зразок цих документів можна знайти абсолютно безкоштовно.

У місцевих газетах та в приміському транспорті також з'явилися оголошення на кшталт: «Діти війни! На сьогодні вам щомісячно доплачують до пенсії 216, 90 грн.? Якщо ні, то що можна зробити? Подати до суду з проханням усунути порушення та поновити права». Обіцяючи відсудити приблизно 6000 грн., фірми хоче за свої послуги 300 грн. Хоча "помічники" обіцяють, що після рішення суду пенсійний фонд компенсує позивачам ці витрати.

Директор філії ТОВ "Надія", яка займається такою допомогою пенсіонерам, Євгеній Федюк пояснює, що за день до них звертається з десяток «дітей війни». Але через те, що послуги платні, не всі можуть ними скористатися. За його словами, за рік фірма надавала послуги більше трьомстам людям і всі судові справи, переконує він, були виграшними.

Безплатно, точніше, заради рейтингу, юридичні послуги погодилися надавати "дітям війни" деякі політичні партії. Правда, більшість із них згорнули діяльність після завершення місцевих виборів.

Ще однією інстанцією, куди люди зверталися за допомогою, була агенція судових послуг, що безкоштовно консультувала "дітей війни" у приміщенні Івано-Франківського міського суду. Юрист агенції Микола Євчук розповідає, що 99% їхніх відвідувачів - саме "діти війни". «Так вже склалося, що тільки їх ми і приймали. 90% відсотків цих людей за свій вік не мали справи з судом, а тут на старість довелося ходити по поверхах і простоювати у чергах, - розповідає юрист. - Хто психологічно не витримує, хто фізично. Були різні випадки, доводилось викликати навіть швидку допомогу".

Непотрібні «діти»

Наразі в судах області перебуває на розгляді 19 тис. судових позовів до пенсійних фондів від "дітей війни". Крім того, з 125 тисяч тільки 3,5 тисячі позивачів відстояли своє право отримати доплату до пенсій за попередні роки. Черги у пенсійних фондах та судах не зменшуються - облога триває. "Ми такі піки переживали у різні роки. І в 2008-му був пік, у 2009-му був, а тепер у 2010-му пік", - розмірковує Валерій Семанишин.

Юрист Микола Євчук різке збільшення судових позовів пояснює змінами до законодавства. Після 10 березня цього року позовні заяви щодо соцвиплат перенесли з адміністративних до цивільних судів. При цьому позивачі повинні були сплачувати держмито у розмірі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 120 грн. У вересні цю норму скасував Конституційний суд, і судові провадження по соціальних виплатах направили до адміністративного судочинства. Відповідно, з вересня більше "дітей війни" почало звертатися до суду.

Крім того, поширилися чутки, що незабаром «діти війни» навіть через суд не зможуть добитися надбавки до пенсії від 2007 року, а тільки за останні півроку. Згідно із змінами в адміністративному судочинстві, особа має право оскаржити порушення протягом шести місяців з моменту, коли вона повинна була дізнатися про порушення своїх прав. «Є розмови, що позови «дітей війни» будуть братися до розгляду у межах шестимісячного терміну, - каже юрист. - Хоча, за законодавством, немає строку давності позовної заяви, якщо з вини державного органу не виплачені ці пенсії чи надбавки. Якщо соціальні виплати людина недоотримала зі своєї вини, то позовна давність триває три роки".

З усіх «дітей війни» області правди через суд спробували добитися тільки 20%. З них грошову компенсацію отримали приблизно 3%. Декому суди повернули заборгованість тільки за 2007 рік, іншим - за 2007-2008, ще комусь - за 2007-2010 роки. Проте всі вони й надалі отримують надбавку до пенсії у розмірі 49,80 грн. Не виключено, що через певний час пенсіонери знову звертатимуться до суду. Проте державі, як видається, дешевше судитися з кожним окремо, ніж заповнити прогалини в законодавстві. А може, влада просто цинічно розраховує, що далеко не всі доживуть до своєї перемоги в суді?

Юристи не дають однозначної відповіді, чи можна якось обійтися без позовів. Радять звернутися до обласної ради, яка, в свою чергу, мала б звернутися до керівництва держави з вимогою скасування урядової постанови, якою керуються пенсійні фонди і яка суперечить закону. Але й місцевим чиновникам, схоже, це також непотрібно.

Галицький кореспондент

 

19 Листопада 2010, 10:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30