http://times.ua/img/special_page/kalush.jpgНа засіданні сесії міської ради, яка розпочала свою роботу минулого тижня і продовжила у середу, депутати одноголосно затвердили склад постійних комісій міської ради, структуру виконавчих органів міської ради, загальну чисельність апарату ради та її виконавчих органів, а також — заступників міського голови та персональний склад виконавчого комітету. Не обійшлося і без сутички — політичної: Українська партія вирішила бойкотувати одного зі своїх депутатів, сподіваючись, що, таким чином, змусить його скласти повноваження.

На сесійне засідання у середу прийшли 49 із 50 депутатів. З’явився і відсутній минулого тижня Роман Руско, який, попри наполягання Української партії, за списком якої він балотувався до Калуської міської ради, відмовився писати заяву про складання депутатських повноважень. Тож, голова фракції цієї партії Ігор Хемич одразу ж заявив:
— Ідучи на вибори, Українська партія оголосила громаді про те, що наш партійний список буде відкритим. Це означало, що всі кандидати зі списку були закріплені за окремими округами, по кожному з яких ми після виборів визначали рейтинг кандидатів у депутати до Калуської міської ради. Головну роль при цьому мали зіграти мораль, чесність і принципи наших кандидатів. У цілому, ми успішно пройшли всю процедуру складання депутатських повноважень і просування по списку тих, кому було делеговано стати депутатами. Але, на жаль, одна особа з нашої партії не витримала іспит на чесність і моральність і відмовилася скласти свої повноваження. Цим самим позбавила людей цілого округу, на якому голосували за кандидата від УП Василя Рогіва, законно отримати мандат депутата і працювати. На думку нашої фракції, яка, до речі, є одностайною, Роман Руско однозначно не заслуговує бути у міській раді. Ми засуджуємо його дії, якими він ганьбить усю партію. Тому закликаємо його ще раз скласти свої повноваження.
Роман Руско на заяву не відреагував. Відтак, сесія продовжила свою роботу. Утім, коли дійшли до розгляду питання про склад постійних комісій міської ради, ситуація загострилася. Українська партія вимагала не включати свого партійця до складу жодної комісії. Деякі інші депутати, зокрема Василь Питлик (”Наша Україна”), наполягали: депутат зобов’язаний працювати у комісії. Тому, хоча би формально Романа Руска треба до її складу включати.
Між тим, згідно з пунктом 4 статті 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. Тож, трактують юристи міської ради, якщо депутата обрано до складу комісії, то він зобов’язаний працювати, якщо ж — не обрано, то він може і не працювати.
Після дискусій, зрештою, вирішили голосувати поіменно. У результаті — за включення Романа Руска до складу комісії з питань розвитку промисловості і підприємництва, власності та екології проголосували лише п’ятеро депутатів (ВО “Батьківщина”). Ще 20 депутатів висловилися проти і 12 — утрималися.
У відповідь Роман Руско звернувся до міського голови з проханням не перетворювати сесію міської ради у партійні збори.
— Я — не партійний. До міської ради пройшов законно. Я обраний людьми, які за мене голосували. Тому припиніть на мене тиснути. Не від Насалика чи когось іншого я йшов. Тому не чіпайте мою честь, — наполягав депутат.
Не менш категоричними були і представники УП, які наполягали: Роман Руско йшов за списком, а не як мажоритарник. Тому повинен був виконати умови попередніх домовленостей.
— У вас немає честі. Ви поступили нечесно по відношенню не лише до калушан, але і до тих людей, із якими ви йшли в одній команді. Тому записуйтесь, куди хочете. Ми все одно не будемо голосувати, — апелював Ігор Насалик.
Роман Руско був змушений капітулювати. Щоправда, запевнив: увесь свій коментар  щодо цієї ситуації він озвучить у пресі. Утім, ні у перерві сесійного засідання, ні після його завершення депутат заяви не зробив. Учора, посилаючись на зайнятість, також відмовився від пропозиції “Вікон” все ж озвучити свою позицію.
Подальше засідання сесії було більш спокійним. Затвердивши склад постійних комісій, депутати перейшли до розгляду питання про структуру виконавчих органів міської ради, загальну чисельність апарату ради та її виконавчих органів. І, хоча проектом рішення пропонувалося збільшити штат на три одиниці, вирішили поки що цього не робити. Роман Бігун (НРУ) пропонував узагалі спробувати скоротити витрати на власне утримання, у тому числі — і зменшити кількість заступників. “У інтересах громади — чим менше чиновників, тим краще. У Європі з приходом кризи влада взялася за скорочення витрат на власне утримання. Чому б і нам не скоротити владний апарат?”, — зазначив Роман Бігун.
Звучали і взагалі абсурдні космічні ідеї, як-от: просто попереводити людей із одного відділу в інший чи звільнити прибиральницю і ввести на її місце спеціаліста. Зрештою, вирішили затвердити структуру на попередньому рівні, а потім вже подумати про оптимізацію штату.
Наступним було питання про затвердження заступників міського голови. Ігор Насалик, як і обіцяв, уніс п’ять кандидатур: Василя Петріва, Ігоря Матвійчука, Галину Романко, Руслану Вайду та Василя Турчина. За кожного проголосували 46-48 депутатів. Підтримала рада і кандидатуру Наталії Бабій, яка і надалі буде керуючим справами виконкому.
Що ж до самого складу виконавчого комітету, то наразі він сформований лише частково. До його складу автоматично потрапили міський голова та п’ять його заступників, секретар ради та керуючий справами виконкому. Ще трьох затвердили за пропозицією міського голови. Ігор Насалик, зокрема, запропонував включити до складу виконавчого комітету Ігоря Очкура, а також керівника міського виборчого штабу УП на останніх виборах Наталію Табачук та екс-депутата міської ради Олену Білоус, яка працювала на УП у Калуському районі. Ще чотири кандидатури мають запропонувати депутати, які у міській раді — у меншості. Тож, склад виконкому доукомплектують на наступній сесії міської ради.

22 Листопада 2010, 10:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30