Переконаний: якби ми спитали тих, хто має багаторічний досвід роботи у сфері торгівлі, чи можливо всього з двома тисячами гривень у гаманці відкрити власний супермаркет електроніки, то переважна більшість відразу ж, навіть не вагаючись, відповіла б категорично — «ні!». Й справді, над чим тут, здавалося б, задумуватися? Адже навіть невеликий, розміром з квартиру в «хрущовці», бутик чи магазин тягне за собою шалені видатки. Насамперед на придбання або оренду приміщення. Далі — на купівлю найнеобхіднішого інвентаря: прилавків, холодильних камер, стелажів для товарів чи вішалок для одягу і, нарешті, бодай одного касового апарата. А ще гроші потрібні на оплату праці продавців та на газ, електроенергію, утримання приміщення й на комунальні послуги...
Проте сучасні технології, стрімко вриваючись у наше життя, буквально на очах ламають традиційні схеми бізнесу. І, здавалося б, геть неможливе роблять не лише можливим, а й успішним.

Віртуальний магазин: перші кроки

— Я був ще студентом, коли відкрив свій інтернет-магазин, — розповів молодий іванофранківець Тарас, власник супермаркету електроніки «2play.com.ua». — Зрозуміло, що оскільки тільки навчався, то й власних грошей практично не мав. Пригадую, що коли наважився перейти від мрій і планів до їх втілення в життя, то зумів назбирати для старту десь дві тисячі гривень...


Свій капітал Тарас в основному витратив, щоб оплатити роботу комп’ютерників, які на його замовлення розробили веб-сайт інтернет-магазину й зареєстрували його в мережі. Це був перший крок. Важливий, але, загалом, не вирішальний. Бо інтернет-магазин, як і звичайний заклад торгівлі, успішно може функціонувати і приносити вигоду власникові лише тоді, коли його «вітрина» та «прилавки» стануть приваблювати покупців розмаїттям товарів. Доброякісних і за прийнятними цінами. Тож справжнім успіхом для Тараса стало те, що йому вдалося знайти надійного постачальника широкого спектру техніки — комп’ютерів і мобільних телефонів, телевізорів і домашніх кінотеатрів, фото- і відеокамер, пральних та посудомийних машин, холодильників.

Та все ж першими його клієнтами, як зізнається Тарас, були не користувачі інтернету, а його однокурсники та друзі, яких зацікавила нагода придбати собі нові «мобілки» й іншу техніку дешевше, ніж вона коштує в міських магазинах. Але з часом з’явилися перші покупці і в самому інтернет-магазині. і тут Тарасові належало знайти спосіб практичного розв’язання ще двох важливих питань. По-перше, оскільки він тільки-но починав працювати, то фірма, з якою Тарас уклав угоду на постачання товарів, поводилася надзвичайно обережно. і від нього вимагали 100-процентну передоплату всієї техніки, яку брав для роздрібної торгівлі. Це, звісно, не було б проблемою, якби сам він володів достатнім стартовим капіталом. Але Тарас усе ж знайшов інший вихід. У перші місяці  своєї діяльності він, своєю чергою, вимушений був брати завдаток у своїх покупців. До речі, за його словами, переважна більшість людей на це погоджувалася, оскільки власник супермаркету «2play.com.ua» налагодив дуже швидке виконання замовлень — товар він доставляв покупцям протягом доби, щонайбільше — двох. «Сьогодні, працюючи вже другий рік, я можу дозволити собі й не брати завдатку у клієнтів», — зазначає Тарас.


Друге завдання, що постало перед молодим підприємцем, — це інформування жителів Івано-Франківська про відкритий віртуальний супермаркет електроніки. Словом, необхідна була реклама.


— Починав з того, що сам розклеював оголошення по місту. Навіть у тролейбусах їх розміщував, — продовжує свою розповідь Тарас. — Але, як переконався згодом, найефективнішим методом рекламування інтернет-магазину виявилися безпосередні контакти з людьми — особисто роздавав свої візитні картки всім охочим та розповідав їм про асортимент товарів, ціни і про те, чому вигідно купувати потрібну техніку саме в інтернет-магазині.

Переваги: нижчі ціни, ширший асортимент

Практично всі експерти сходяться на тому, що однією з найсуттєвіших переваг інтернет-магазинів, порівняно зі звичайними, є нижчі ціни на товари. «Це справді так, — підтвердив у нашій розмові Тарас. — У супермаркеті «2play.com.ua» торгова націнка становить п’ять відсотків, тоді як у магазинах її встановлюють на рівні 20-25, а то й 30 відсотків. Ця різниця особливо відчутна, коли ви купуєте, наприклад, дорогий телевізор або ж домашній кінотеатр. У цих випадках на покупці в інтернет-магазині можете заощадити тисячу гривень і навіть більше». Також, на переконання Тараса, надзвичайно істотною перевагою інтернет-магазину є можливість пропонувати людям практично необмежений асортимент товарів.

— Сьогодні в супермаркеті «2play.com.ua» представлено орієнтовно 20 тисяч найменувань товару. Навіть великі спеціалізовані заклади торгівлі обласного центру не можуть дозволити собі фізично викласти в торговій залі таку кількість моделей електронної техніки та аксесуарів і розхідних матеріалів, — додає він.
Щоправда, провідні супермаркети Івано-Франківська так само, як і інтернет-магазини, пропонують своїм клієнтам можливість поставки електроніки під замовлення. Та, як зауважує Тарас, терміни виконання замовлень набагато триваліші, ніж у віртуальних магазинах. «Один з моїх покупців розповів, що він хотів було скористатися цією послугою, але коли йому повідомили, що на товар доведеться чекати до десяти днів, то передумав», — продовжив свою розповідь Тарас.

Тут варто додати ще один штрих. Порівняно зі звичайними магазинами їх віртуальні аналоги в інтернеті мають власне один суттєвий недолік — виставлених у них товарів не можна торкнутися. Однак після кризи товарні ряди у більшості магазинів Івано-Франківська, навіть у найкращих, спеціалізованих, помітно збідніли. Вибір товарів став дуже обмежений, і покупцям, як правило, пропонують роздивлятися порівняно дешеві, так звані бюджетні, моделі мобільних телефонів, електроніки та побутової техніки. Справді високоякісні і найсучасніші товари, як колись давно, можна знайти хіба що на прилавках столичних магазинів. І за цих умов інтернет-магазини отримують ще одну перевагу — через них у більшості випадків можна замовити будь-які новинки, які тільки-но з’являються на українському ринку

Прибуток — відразу, але символічний

Інтернет-магазин, як зазначає Тарас, починає приносити прибуток своєму власникові практично відразу ж. Проте на початку він, з огляду на мінімальну торгову націнку, буде швидше символічним. І перш ніж «розкрутитися» і стати на власні ноги, доведеться лічити й економити кожну гривню. Та все ж за наполегливої щоденної праці торгівля через інтернет відкриває непогані перспективи для розвитку власного бізнесу. Збираючи матеріал для цієї публікації, на веб-сайті іншого івано-франківського інтернет-магазину — «www.vint.if.ua» знайшли буквально днями розміщене оголошення для потенційних покупців такого змісту: «Відтепер ніякої передоплати! Ми хочемо повідомити наших відвідувачів, що ви можете замовити будь-який товар і заплатити за нього тоді, коли ми виконаємо ваше замовлення!». Фактично це свідчення того, що його власники, як і Тарас свого часу, змогли успішно пройти період становлення та завдяки ефективному обслуговуванню клієнтів, зростанню обсягів продажу й ощадливості акумулювати достатні фінансові ресурси, щоб надалі самостійно, вже за власний кошт оплачувати гуртові закупівлі товару.


Варто сказати і про те, що, розвиваючи інтернет-торгівлю, як, до речі, й  будь-який інший бізнес, надзвичайно важливо поступово завоювати собі добру репутацію. «Тепер, коли керівники моєї фірми-постачальника впевнилися в платоспроможності супермаркету «2play.com.ua», вже не виникає жодних проблем. У разі потреби вони готові поставляти товар з частковою передоплатою, а то й взагалі без неї. З відтермінуванням погашення заборгованості на декілька днів», — підкреслює Тарас.


Ця обставина може бути надзвичайно важливою у пікові, а отже, і найвигідніші для торгівлі моменти. «Найбільші сплески попиту спостерігаються на Новий рік, на Великдень, а також наприкінці старого навчального року та перед початком нового», — розповідає Тарас. І для виконання всіх цих замовлень, зрозуміло, потрібно мати в резерві більшу, ніж зазвичай, суму коштів. Або ж підтримку від свого постачальника у вигляді відтермінування розрахунку за придбаний товар.

Брак? інколи, на жаль, трапляється

Звичайно ж, готуючи цю публікацію, не міг не запитати свого співбесідника про те, чи були випадки, коли покупцям потраплявся бракований товар, та як йому вдавалося врегульовувати ці ситуації. Тарас щиросердно зізнається, що інтернет-магазини, як і звичайні заклади торгівлі, не застраховані від таких випадків. і діють їх власники або ж продавці за тими ж правилами, що й їхні колеги зі звичайних магазинів.


— Був випадок, коли продана фотокамера, як виявилося, мала браковану матрицю. І оскільки через це покупець нею не міг користуватися і відразу ж звернувся до нас, то ми замінили несправний фотоапарат на новий, — розповів Тарас. — Якщо ж придбана техніка ламається вже в процесі користування нею, але ще до закінчення гарантійного терміну експлуатації, то прийняті в Україні правила зобов’язують покупців звертатися до спеціалістів відповідних сервісних центрів. А вони, з огляду на характер та складність несправності, вже визначають, як бути далі — або ж безкоштовно лагодять товар, або ж замінюють його на новий.

Застереження і поради початківцям та покупцям

Насамкінець я запитав свого співбесідника про те, від чого він насамперед вважав би за потрібне застерегти тих наших читачів, котрі саме подумують про відкриття власного інтернет-магазину, та що міг би їм порадити. «Найбільше, чого слід остерігатися, відкриваючи свій торговий інтернет-бізнес, — це зв’язатися з недобросовісним постачальником, — майже не задумуючись відповів Тарас. — Надзвичайно важливо, щоб компанія, з якою власник інтернет-магазину укладає договір, була постачальником справді високоякісної електроніки чи побутової техніки. А не так званого сірого імпорту. Бо від цього надалі залежатиме репутація магазину у покупців. Обов’язково має бути укладена юридична угода з постачальником, яка повинна регулювати відносини між сторонами».


З порад Тарас дав також лише одну, на його переконання, ключову — цінувати кожного клієнта. «Якщо людина в обумовлені терміни отримала замовлений в інтернет-магазині товар і залишилася задоволеною і його якістю та ціною, і рівнем обслуговування, то вона неодмінно звернеться наступного разу, коли захоче придбати нову «мобілку», комп’ютер чи побутову техніку для дому. Тобто, вважайте, стане постійним клієнтом, — підкреслив він. — До того ж саме відгуки цих людей, їх рекомендації членам родини чи друзям і знайомим — це найкраща реклама для залучення нових покупців».


Ще ряд порад дамо тим нашим читачам, котрі, прочитавши цю публікацію, вирішать стати покупцями інтернет-магазинів. По-перше, експерти радять робити покупки у тих, хто має добру репутацію. Зокрема, на їх думку, якщо магазин вже працює три-п’ять років, то це свідчить про його надійність та успішність. По-друге, зайшовши на веб-сайт інтернет-магазину, зверніть увагу, чи є на ньому «форум» — спеціальний розділ, на якому, як у книзі скарг і пропозицій, покупці магазину можуть вільно викладати як свої відгуки про якість сервісу, так і скарги на товар. Прочитайте ці відгуки, особливу увагу звертаючи на обговорення випадків продажу бракованих товарів та їх обміну. Знову ж таки експерти вважають, що загалом від потрапляння в торгівлю бракованої продукції ніхто не застрахований. Важливіше звернути увагу на інше — як часто покупці пишуть про такі випадки, а також настільки швидко адміністрація відгукується на скарги і наскільки аргументованими є відповіді представників магазину. і, звичайно ж, вирішуючи придбати потрібний товар через інтернет-магазин, слід докладно ознайомитися з умовами і термінами його оплати та доставки і вирішити, чи влаштують вони вас.

Можливо все, що «намалює» фантазія

* Як і звичайні заклади торгівлі, інтернет-магазини можуть торгувати будь-якими товарами. Втім, переважна більшість із них мають свою спеціалізацію і пропонують покупцям певні групи товарів, наприклад, комп’ютерну і цифрову та побутову техніку, мобільні телефони.


* Спрямування і спеціалізація інтернет-магазинів обмежується лише рамками уяви та фантазії їх творців. Наприклад, «www.buyart.org.ua» — це інтернет-галерея творів сучасного мистецтва. А ще в обласному центрі працює надзвичайно цікавий інтернет-магазин «Дитячий сон» — www.dson.if.ua. Його творці — це, здебільшого, молоді батьки, котрі, звісно, добре знають, що дитина і догляд за нею приносять велике щастя, але водночас вимагають і відповідальності, сил та часу. Тож свій інтернет-магазин вони задумали насамперед для того, щоб допомогти іншим молодим матерям і татусям придбати все необхідне для малюка, навіть не виходячи з дому. А ще на веб-сайті магазину розміщено чимало статей з практичними порадами для жінок, які тільки-но готуються стати матерями, і тих, які вже народили.

* Є в нашому інтернет-просторі й геть унікальні рішення. Наприклад, інтернет-крамниця з продажуѕ мила ручної роботи. На веб-сайті крамниці — flavorselect.com.ua — зазначається, що команда однодумців і професіоналів, за підтримки та сприяння англійських миловарів, створила миловарню з виробництва натурального мила, яке виготовляється виключно з високоякісних рослинних олій.

* На жаль, не знайшли ми наразі в інтернет-просторі Івано-Франківська віртуальних магазинів, які б пропонували покупцям товари митців Прикарпаття — різьбярів, мосяжників, ліжникарів, кераміків, писанкарів. Але, думається, з часом вони неодномінно з’являться.

P. S. Коли цей матеріал готувався до друку, парламентарі ухвалили Податковий кодекс, який відбирає у власників інтернет-магазинів право працювати на єдиному податку і переводить їх на загальну систему оподаткування. Очевидно, що це загальмує як розвиток віртуальної торгівлі, так і зробить товари в інтернет-магазинах дорожчими для нас, покупців.

 

25 Листопада 2010, 14:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47