Вето наклали. Податковий кодекс прийняли. Майдан розігнали…  Влада розв’язала черговий ребус свого власного владарювання. Тепер на головній площі країни замість тисяч громадян, які, захищаючи свої права, в протестний спосіб виступили супроти ініціатив влади у сфері податкового реформування, височітиме новорічна ялинка. Чи, точніше кажучи, «елка», як зауважив у властивій йому манері Президент…

Зовні наче все налагодили, конфлікт вирішили. Втім, за зовнішнім фасадом наявності двостороннього діалогу між владою та суспільством, відповідної реакції чиновників на зауваження підприємців та знаходження компромісу, методи, якими послуговувалась влада та шлях, яким вона вкотре пішла, продовжують залишати безліч запитань й наштовхують на думку про штучність та косметичність внесених змін.

Так, якщо ще наприкінці минулого тижня в Адміністрації заявляли, що в Президента кодекс поки не «бачили», то вже у вівторок Глава держави ветує відповідний законопроект й надсилає з усіма необхідними правками назад у Верховну Раду.

Кодекс, що спричинив хвилю жорсткої критики та суспільного несприйняття, що потребував детального опрацювання, доопрацювання та обговорення, «згладжування» найбільш гострих кутів та врахування вимог протестуючих, вже у четвер виноситься на повторне голосування. Більше того, поправки, викладені на 25 сторінках, до в цілому 626-сторінкового нормативно-правового акту без традиційних в таких випадках порівняльних таблиць голосувалися пакетом. Безпосередній ж розгляд даного питання зайняв лише близько сорока хвилин.

Сорок хвилин, які обіцяють змінити соціально-економічний розвиток країни… Втім, така фрагментарність, узагальненість та одностайність парламентаріїв вже здається нікого не дивує. Як свого часу зауважив один із народних обранців, «Верховна Рада не місце для дискусій…».

У змодельованій владою ситуації яскраво прослідковується продовження байки про погану свиту та доброго царя-батюшку.

Вся вина очевидно буде покладена на окремих чиновників та народних обранців, які поспішно проголосували відповідний законопроект й не врахували всі виклики та загрози, що випливають з нього й створюють перепони розвитку малого та середнього бізнесу в країні. Недарма Ніколо Макіавеллі у своїй фундаментальній праці «Володар» зауважив, що «справи, неугодні підданим, правителі мають покладати на інших, а справи угодні – здійснювати самі».

За таких умов Віктор Янукович перебирає на себе образ мудрого, розсудливого та дбаючого про свій народ правителя й накладає вето. Наступник кроком у пасьянсі Глави держави – звільнення конкретних «винуватців торжества». Першою ластівкою, судячи з усього, стала заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко. Логічним бачиться звільнення й Михайла Бродського, як одного із ідеологів сумнозвісного кодексу. За певних умов цілком очевидним виглядає й звільнення Миколи Азарова. Ще один ймовірний претендент – Сергій Тігіпко. Чутки про його ймовірне відправлення у відставку ходять вже давно. Однак, за таких умов Тігіпко в ту ж мить перетворюється на страждальця. Мовляв, я хотів, я прагнув, однак мені заважали…  Вітчизняний виборець скривджених, як відомо, голосами не обділяє практично ніколи. Щоб не отримати безпосереднього конкурента, Януковичу та його соратникам набагато легше й доречніше наразі залишати Тігіпка в себе й екстраполювати на нього всю негативну енергію пов’язану із реалізацію оголошених перетурбацій. Перетворившись на уособлення суспільних невдоволень, Тігіпко тим самим нівелює й власні позиції.  Таким чином, зняття Азарова із посади видається більш ймовірним та очікуваним, аніж працюючого супроти себе, однак потрібного наразі владі Сергія Леонідовича.

Разом з тим, необхідно дбати й про добре ім’я Партії Регіонів. Головними механізмами цього за певних умов можуть виявитися відміна чергового підвищення вартості комунальних послуг, певне затягування із підвищенням пенсійного віку, штучне стримування інфляційних процесів, незначне підвищення зарплати. Досягнувши окремих соціально-економічних показників, відповідним чином їх подавши чи створивши ілюзорність покращення життя вже сьогодні, партія влади буде подана виборцю у досить привабливій обгортці.

Що стосується «податкового майдану», то, він із сфери громадянської, господарської, як форми самозахисту, все більше переростає в політичну площину, перетворюючись лише на чергову акцію протесту опозиційних політичних сил. Невдоволені досягнутими домовленостями та прийнятими поправками підприємці готують на понеділок нову акцію протесту, запрошуючи приєднатися до неї всі бажаючі політичні сили. Думаю, не варто наголошувати чиї партійні прапори виявляться серед перших на такому майдані. Для влади ж надзвичайно важливо було припинити власне «майдан». Погоджуючись із В. Карасьовим, який зауважив, що «Майдан» – це символ. У влади вже є травмуючий досвід «Майдану» в 2004 році», зазначу, що маючи рішення суду, підписавши меморандум, наклавши вето та задовольнивши окремі вимоги підприємців, влада продемонструвала, що підстав для акцій протесту із даного питання більше немає. Тільки от привід був обраний доволі банальний – встановлення новорічної ялинки. Тепер головне, щоб ялинка не всохла ще до Нового року…

Повертаючись до подій місцевого масштабу, то окрім вже нікому не потрібного звернення міської ради з приводу Податкового кодексу, цілком прогнозованого обрання секретарем ради Руслана Марцінківа, в обласному центрі відбулося ще кілька знакових й вартих уваги подій.

В першу чергу це «обезголовлення» «Української партії». Лідера партії Ігоря Насалика відкликали із посади Голови Центральної ради і позбавили членства в Центральній раді та Центральному проводі. Формальна причина – за «порушення статутних норм та зраду інтересів Української партії». Офіційна – висунення фракцією «Української партії» Зіновія Митника на посаду голови обласної ради.

Разом з тим, роблячи поправку на Україну, де партії вже давно перетворилися на організаційні придатки її лідерів, свого роду приватизовані структури, таке публічне зняття лідера партії пригадується за останній час чи не вперше. Сам Насалик рішення Ради легітимним не вважає й уповає на всеукраїнський з’їзд партії. Водночас, що являє собою «Українська партія» в області без Насалика? Абсолютно нічого. Менше аніж за півроку із нікому невідомого ще одного проекту з прицілом на націоналістичність, «Українська партія» перетворилася у впізнаваний та доволі популярний бренд. Точніше сказати, бренд імені Ігоря Насалика, його іміджу як ефективного управлінця. Не випадково найвищі результати отримані партією на виборах прослідковуються в Калуському та Рогатинському районах. Результат партії на виборах – це об’єктивно результат Насалика. Відповідно, люди, яких він провів, – це також його люди. Втрачаючи лідера, «Українська партія» разом із ним позбавляється як значного фінансового ресурсу, так і самих депутатів в радах, які за великим рахунком голосуватимуть так, як скаже їм міський голова Калуша. Більше того, це може призвести до того, що партія ризикує відправитися в політичне небуття набагато швидше, аніж встигнути замерехкотіти на місцевому політичному обрії.

Доволі оригінально відзначився цього тижня й Руслан Коцаба. Місцевий політик схоже вирішив перекваліфікуватися й перенести свою політичну діяльність із вуличних акцій в більш комфортний за теперішніх погодних умов спосіб – епістолярний… Руслан Коцаба написав листа директору Міжнародного Валютного Фонду (!), в якому зауважив, що всі кредитні ресурси, які надавалися керівництву України не мають ніякого відношення ані до нього особисто, ані до членів його сім’ї. Мовляв, як громадянин України, він не має права розділяти борги, які беруться невідомо для яких цілей і невідомо на яких умовах, й просить МВФ викреслити його та членів його сім’ї зі списків боржників МВФ. Цікаво лише, де пан Коцаба ознайомився із такими списками, та до якої ще інстанції звернеться наступного разу політик – Світового Банку, НАТО, Парламентської асамблеї Ради Європи чи можливо Європейського суду з прав людини… Хоча, можливо й правильно, навіщо за прикладом обласної та міської ради апелювати до вищих органів державної влади, доцільніше одразу звертатися в провідні міжнародні інстанції.

Людиною ж тижня можна назвати Юрія Солов’я, який продовжує вести боротьбу з Богданом Винником та міською радою за третього депутата від «Третьої сили». Втім, незважаючи на всі намагання Юрія Солов’я та Володимира Чорноуса, протягти в раду Романа Тимківа депутатам не вдалося. Схоже, що єдиним виходом надати мандат одному з головних спонсорів кампанії Солов’я, є відмова від мандату Володимира Чорноуса. На знак протесту лідер «Громадського форуму» навіть не з’явився по перерві на продовження сесії міської ради, хоча, напередодні особисто зауважував, що всі депутати від «Третьої сили» працюватимуть на кожній сесії ради без виключення. Єдиним можливим способом порозуміння з Віктором Анушкевичусом Юрій Соловей вбачає у публічному вибаченні міського голови за ті речі, які він чинив під час кампанії, й зізнання в тому, що мер брехав. В протилежному випадку Юрій Соловей вступати в діалог не може, хоча, як зізнається, «З нами ніхто не веде переговорів, незважаючи на те, що ми маємо трьох (!) депутатів. Ніяких пропозицій (!) до нас щодо формування виконкому та представницької влади не надходило»… Схоже, що доведеться очікувати пропозицій, якщо такі будуть, очолити групу невдоволених роботою міської влади депутатів. 

06 Грудня 2010, 9:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 06 Грудня 2010, 13:12
Відповісти

Автор: , 07 Грудня 2010, 9:19
Відповісти

Автор: , 07 Грудня 2010, 9:31
Відповісти

Автор: , 07 Грудня 2010, 10:47
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39