Нещодавно Богородчанська районна санітарно-епідеміологічна станція (СЕС) справила входини. Лише за три з половиною місяці практично відбудували бактеріологічну та паразитологічну лабораторії. Їх уже не впізнати, працівники санстанції кажуть, що тепер це класична лабораторія, де є поділ на «брудну» і «чисту» зони та все необхідне.

Кардинальні ремонтні роботи розпочалися з приходом нового головного лікаря — Ореста Глушка, який 22 роки пропрацював у Тисменицькій районній санепідстанції (смт Лисець). Тривають вони й досі, адже до ладу приводять і адміністративний будинок санстанції. Як переконаний Орест Богданович, районна СЕС повинна бути взірцем гігієни і чистоти. Саме про капітальні ремонти і буденні справи цієї установи розмовляємо з її головним лікарем.  
 

— 1 липня цього року мене призначили на посаду головного лікаря, через тиждень голова РДА Володимир Єфімчук та головний санітарний лікар області Михайло Яворський дали завдання — провести капітальну реконструкцію, — розповідає Орест ГЛУШКО. — Розпочали з баклабораторії, тому що це один з основних підрозділів санепідемслужби. Вона виконує великий спектр досліджень харчових продуктів, води, гігієнічних змивів з об’єктів епідризику, з осередків інфекційних захворювань, проводить обстеження декретованих контингентів, осіб, які контактують з інфекційними хворими тощо. Без лабораторної ланки санепідслужба не може ефективно працювати, тобто забезпечувати санітарно-епідеміологічне благополуччя населення району. Взяли ми дуже високі темпи: робота кипіла з ранку до вечора, адже було бажання працівників і треба було довести районній владі, обласній санепідслужбі, що ми вміємо й можемо працювати. Безперечно, що допомогу нам надавали як і організації, підприємства Богородчанського району, так і організації, підприємства Тисменицького району, де я раніше працював. Я би навіть сказав, що не можу назвати таких людей, хто не допомагав. Запланований кошторис усіх робіт — 678 тисяч гривень. Районна влада виділила з місцевого бюджету спочатку 40, а потім ще 30 тисяч гривень, обласна санепідстанція — 23 тисячі 600 гривень.
Тепер маємо лабораторії сучасного зразка. Наступним етапом є капітальний ремонт в адмінкорпусі: вже провели опалення, замінюємо старі вікна, заасфальтували територію, посадили декоративні дерева та 35 кущів хризантем, аби було гарно. Роботи багато, але очам страшно, а руки роблять.

- Розкажіть про роботу районної санстанції, люди в принципі мало про це знають.

— Районна санітарно-епідеміологічна служба працює для того, щоби запобігати будь-яким захворюванням. Проводимо безкоштовне бактеріологічне обстеження людей, які готують їжу для урочистих заходів: весіль, днів народження, хрестин тощо, аби вони не були носіями хвороб, адже за такої умови «зляжуть» учасники цих торжеств.

Під час об’їздів об’єктів торгівлі перевіряємо терміни зберігання продукції: чи дотримано температурний режим, чи не втрачено її товарного вигляду. Якщо є порушення, знімаємо товар з реалізації, рекомендуємо знищити або дати на промпереробку. Перевіряємо харчування дітей у садках, школах, інших навчальних закладах; обстежуємо людей, які працюють в їдальнях, харчоблоках, також харчові продукти на їх якість. З приводу гігієни праці перевіряємо переважно промислові об’єкти і малі приватні підприємства: столярні цехи, пилорами, станції техобслуговування тощо.

Епідеміологічна служба перевіряє лікувальні заклади. Комунальна гігієна проводить бактеріологічне і хімічне дослідження води. Крім того, перевіряємо роботу аптек — чи готові ці приміщення для реалізації та зберігання медикаментів.

- А чи перевіряєте на ринку, як продають м’ясо, молоко, сир, сметану?

—  Так, ми перевіряємо умови реалізації продуктів, які швидко псуються, тобто дотримання їх температурного режиму, товарного сусідства, термінів реалізації, якості продукції. А от самого лабораторного дослідження не проводимо.

- Яка якість харчування в навчальних закладах району?

— Якість харчування залежить від того, скільки грошей виділено на ці потреби. А грошей виділяється мало, на одну дитину в середньому — три-п’ять гривень. У кожному населеному пункті харчуванням займається певний підприємець. Отже, обстежуємо, звідки беруть харчову продукцію, яку дають дітям. Хотілося, щоб було більше грошей, адже тоді харчування буде доброякісне. Бо виходить так, що дали на обід дитині картоплю-пюре і трохи салату з бурячка, а на інший день — якусь сосиску, і все. Слава Богу, немає порушень, які б спричинили до харчових отруєнь, а це основний показник нашої роботи. Ми також рекомендуємо всім батькам здати аналізи на яйцеглисти, адже часто лікуємо дітей, а не знаємо від чого.

- Вода — це основа здорового життя...


— У нас дуже суворий контроль за якістю води. За останній період — десять місяців — нестандартної води за мікробіологічними показниками не виявлено.
Порушення є щодо криниць. Найчастіше буває, що є невпорядкованою наземна частина, тобто немає дашківѕ Є санітарні вимоги до вододжерел, і їх треба дотримуватися. Стосовно громадських криниць у селах, то ми вимагаємо, щоби  сільські голови брали їх на контроль, адже в разі якихось аварій це має бути джерело, з якого можна взяти воду.

09 Грудня 2010, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47