Головними подіями останнього тижня стало обрання постійних депутатських комісій в Івано-Франківській міській та обласній радах. Втім, якщо в міській раді, де «Свобода» володіє абсолютною більшістю мандатів, було зрозуміло, що розподіл комісій здійснюватиметься за тотального домінування цієї політичної сили, то в раді обласній ситуація проглядалася не наскільки однозначною. Обрання керівного складу постійних комісій в обласній раді, кількість яких обіцяли суттєво зменшити, мало стати наслідком переговорів та результатом безпосередніх домовленостей між фракціями, які утворили формальну більшість, й завдяки голосам яких і стало можливим обрання Олександра Сича головою ради.

Таким чином, «Свобода», її представники очолили 6 із 8 утворених міською радою депутатських комісій. Детально аналізувати кожну з них особливого змісту немає, адже напередодні практично всі обласні ЗМІ у більш-менш доступній формі це зробили. Втім, зупинитися на окремих моментах таки доцільно.

 Так, масну «бюджетну» комісію цілком прогнозовано очолив лідер міських «свободівців» Роман Онуфріїв. Окрім Онуфрієва до складу комісії увійшло ще 6 представників «Свободи», зокрема Роман Харук та Віталій Голутяк, якого обрали секретарем. Цікаво, що прес-секретар міської організацій «Свободи» Голутяк очолив ще й не менш привабливу тимчасову депутатську контрольну комісію з питань оренди та приватизації об`єктів комунальної власності, проведення тендерів та розподілу житлового фонду. За іронією в цій ж комісії опинився й Харук. Хоча, за логікою депутата більш доцільно було б затвердити в складі комісії з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку. Остання сесія, на якій головний «захисник» міських таксистів Роман Харук «засипав» раду зверненнями, вимагаючи серед іншого й звіту стосовно ремонту доріг в обласному центрі, яскраве тому підтвердження.

Окрім них питаннями бюджету займатимуться Олег Коржак, Ростислав Кукурудз та «палкі» прихильники мера – колишній секретар ради Василь Бойчук та Володимир Стасюк, який, позиціонуючи себе як одного з найбільш досвідченіших депутатів, вирішив надати новообраним народним обранцям напучення, поширивши спільно напрацьовану «Батьківщиною» ще під час попередньої каденції працю під назвою «Що за лаштунками міської влади»… 

У квоту «Фронту Змін», з яким «Свобода», як і прогнозувалось, пішла на співпрацю, віддали дві комісії. Так, комісію з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму очолив головний «енергетик» області Олександр Бубен. Комісію з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку очолив Ігор Прокопів. Для тепер уже колишнього директора «Теплокомуненерго» дана сфера знайома й саме із чи не найбільш проблематичної в місті сфери депутат намагатиметься підкоряти нові вершини…

Решту партій обмежилися «крихтами зі столу» – «Батьківщина», «Удар», «Третя сила» на всіх одержали лише по одному заступнику. Розподіливши посади в комісіях, поділивши їх із «Фронтом Змін», та віддавши у прерогативу міського голови формування та склад виконкому, «Свобода» тим самим створила підстави для «загальної відповідальності за те, що коїться в місті».

Незважаючи на хвилю критики, яка ринула на адресу «Свободи», такий крок є тактично правильний. Молодості, відсутності досвіду та належних навиків, небажанням брати на себе виключну відповідальність, чим так часто дорікали «Свободі», тепер з легкістю протиставляються бажання «синхронізації наших зусиль» та «відсутність намірів узурпувати чи обмежити доступ до інформації». Окрім того, в майбутньому відповідальність завжди можна розподілити, що особливо корисно з прицілом на електоральні симпатії… Водночас, міському голові розраховувати на спокійне та солодке життя також не доводиться. І хоча Віктор Андрюсович й заявляє, що більш досконало опанував мистецтво компромісу, дамоклів меч над головою мера у вигляді необхідних 40 голосів обіцяє й надалі «висіти»…

Як відомо, від любові до ненависті один крок. Міська «Свобода» його ледь не переступила вже на другій сесії. Приводом ж став алкоголь, точніше його відсутність після 22.00. Що поробиш, якщо алкогольні посиденьки заважають спати навіть міському голові…Як наслідок, протест прокурора щодо необхідності відміни рішення ради попереднього скликання у зв’язку з непогодженням окремих положень із суб’єктами господарювання відмінили, «скривдженим» підприємцям слова не надали, а саме рішення було вирішено доопрацювати при збереженні заборони на продаж. Тим паче, що й сам прокурор характеризував ідею рішення як загалом «дуже хорошу для міста».

Фактично «Свобода» опинилася поміж двох вогнів. Скасувавши заборону, партія могла б наразитися на ще більшу критику, звинувачення у лобізмі підприємців на шкоду здоров’я міської громади, і що найгірше – в потуранні спивання молоді. Обравши протилежний варіант з можливим подальшим розглядом його в суді, «Свобода» тим самим не відмінила на загал суспільно корисне рішення, яке окрім того приймалось ще й депутатами попередньої каденції.

Водночас, спільна прес-конференція лідерів міської «Свободи» стала свідченням того, що партія, пояснюючи причини власного голосування з кожного питання, намагається дати виправдання своїм діям й боїться можливого зменшення власного рейтингу. В той же час, обіцянку «звітувати» перед громадою після кожного пленарного засідання можна розцінювати і як готовність відповідати за кожен здійснений крок, і як спробу запровадити певний новий стандарт у місцевій політиці, адже побідні зустрічі провокуватимуть інші політичні сили на побідні ж заходи. Головне, щоб в кінці-кінців такого роду прес-конференції не звелися до банальних звинувачень один одного, взаємного обливання брудом та намагання знайти собі виправдання, прагнучи зберегти обличчя. 

 

Сесія ж обласної ради обіцяла засвідчити на яких власне засадах домовилися політичні сили, що сформували умовну більшість в раді, яка кадрова ціна цих домовленостей, і те, що врешті-решт перепаде умовній меншості, що представляє владу в державі.

Власне, після п’ятнадцятихвилинної перерви, оголошеної на прохання фракцій «Народної Партії», «Української партії» та «Відродження», взаємних звинувачень у несправедливому розподілі по комісіях та вимог окремих депутатів включити їх у склад інших комісій, рада перейшла до голосування. 

68 голосів «за» і склад комісій затверджено, а депутатам «Партії регіонів», «Української партії», «Відродження», не маючи змоги хоча б якось вплинути на процес голосування й плани більшості, не залишалось нічого окрім як покинути сесійну залу. Власне, вихід із зали засідань депутатів, які за великим рахунком представляють сьогодні державну владу в області є глибоко символічним і яскравим.

Щодо комісій, то розподіл депутатів по комісіях здійснювався доволі рівномірно. В жодній з комісій  окрім бюджетної, де представлено одразу три депутата від «Нашої України», не має більш аніж 2 депутатів від однієї політичної сили. У переважній кількості комісій прослідковується певна загальна перевага депутатів так званої більшості. Однак, це легко можна пояснити як чисельною перевагою депутатів, що увійшли у більшість, так і прерогативами самих політичних партнерів. Для цього вона, більшість, власне кажучи, й існує.

Так, бажану для будь-якого депутата бюджетну комісію очолив Володимир Шкварилюк. Вона стала не лише найбільш чисельною в раді, нарахувавши 14 депутатів, але й найбільш «важковаговою». До складу комісії увійшли такі особи як:  колишній губернатор Микола Палійчук, син Зіновія Шкутяка Петро Шкутяк, начальник Головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, директор ТзОВ «Захід» Володимир Шувальський, заступник голови ДПІ в області Володимир Попович, директор Української гімназії №1 Ігор Дейчаківський, Тарас Парфан та Олександр Левицький. Останні два виконуватимуть функції заступника та секретаря відповідно.

Надзвичайно цікаво буде стежити за подіями в комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Точніше за розгортання відносин між головою фракції «Батьківщини» в раді Юрієм Романюком та обласною державною адміністрацією в особі голови ОДА Михайла Вишиванюка та двох його заступників Василя Бруса, Романа Струтинського. Хоча, ексцентричному Юрію Романюку це, можливо, лише на руку. 

Найбільша перевага членів комісії, що представляють більшість в комісіях з питань освіти і науки та з питань діяльності засобів масової інформації, свободи слова, культури, національного та духовного відродження. Однак, з огляду на чисельні перестороги та порушення у сфері свободи слова та наявність міністра Табачника така перевага є не лише символічною, але й доволі показовою. Освітянську комісію очолив завідувач кафедри державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук із «Фронту Змін». Комісія з питань діяльності ЗМІ ж традиційно відійшла у квоту «Нашої  України», де її заповнила всім відома Ольга Бабій.

Ще одна квота «Нашої України» – комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства. Її очолив екс-голова ради й найбільш відомий обласний будівельник Ігор Олійник.

Щодо меншості, то їм віддали дві комісії. Щоправда кожна з цих комісій має яскраво виражений соціальний характер, що дозволяє більшості почувати себе доволі спокійно та комфортно, адже кругообіг фінансових потоків у цих сферах чи не найменший, а спекуляція на «соціалці» не лише шкідлива, але й ризикована. Так, комісію з питань праці та соціального захисту населення очолив депутат від «Української партії», науковець Галина Ляхович. Комісію з питань молодіжної політики, розвитку фізичної культури та спорту очолив представник «Партії Регіонів», приватний підприємець Роман Мулик.

2 комісії, щоправда далеко не визначальні, очолила й «Свобода». Мова йде про комісію з питань охорони здоров'я, сім’ї, материнства і дитинства, яку очолив головний лікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк, та комісію питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку, керувати якою буде головний державний інспектор Державного департаменту інтелектуальної власності Руслан Зелик.

Таким чином, на даний момент часу так звані національно-демократичні сили, утворивши більшість, демонструють, що здатні не лише домовитися й досягти компромісу, але й доволі злагоджено та ефективно працювати. Протягом першої сесії більшість вже встигла неодноразово «втерти носа» своїм політичним опонентам.

Втім, чи буде така більшість такою ж злагодженою та ефективною до кінця каденції питання доволі риторичне, особливо в спектрі близьких парламентських виборів, які з великою вірогідністю відбудуться вже у 2011 році. Однак, це не заважає потенційним депутатам ділити округи вже зараз. Саме у зв’язку з виборами, як стало відомо в кулуарах, активно розмірковує над своїм політичним майбутнім Микола Палійчук. Кажуть й заяву про вихід з «Нашої України» написав…. 

13 Грудня 2010, 0:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 13 Грудня 2010, 9:57
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 11:52
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 12:02
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 10:27
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 15:19
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 19:32
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 21:26
Відповісти

Автор: , 15 Грудня 2010, 8:19
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 22:59
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 15:55
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 10:58
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 11:12
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 11:13
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 23:00
Відповісти

Автор: , 14 Грудня 2010, 22:35
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 13:55
Відповісти

Автор: , 17 Грудня 2010, 10:25
Відповісти

Автор: , 17 Грудня 2010, 17:34
Відповісти

Автор: , 13 Грудня 2010, 14:18
Відповісти

Автор: , 26 Грудня 2010, 11:46
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39