Законами про Державний бюджет України на 2006, 2007 і 2008 роки Верховна Рада припиняла або ж обмежувала дію Закону «Про соціальний захист дітей війни». Конституційний Суд України своїми рішеннями визнавав ці норми неконституційними. У дітей війни є всі правові підстави для стягнення соціальної допомоги за період з 1 січня 2006 року, а багато з них уже скористалися цим правом. Про перипетії судової тяганини нашому позаштатному кореспондентові розповів суддя Косівського районного суду Богдан ЦАЛИН.

- Богдане Михайловичу, скільки справ з цього приводу вам уже довелося розглянути?

— Десь близько двох тисяч. А наш корпус складається із шести суддів. Тож загалом лише Косівський районний суд розглянув шість тисяч таких справ.

- З якого року ви почали їх розглядати?


— Перші справи в суді почали слухати ще в 2009-му. На жаль, на сьогодні з Львівського адміністративного апеляційного суду до нас надійшли тільки перші десятки справ після їхнього перегляду. Через надзвичайну завантаженість Апеляційний суд не може в установлений термін приймати рішення щодо кожної з цих справ, що ми, своєю чергою, вимушені щоденно пояснювати нашим громадянам. Це по-перше. По-друге, законодавці дещо заплутали людей. Спочатку їм сказали звертатись з позовами згідно з Кодексом адміністративного судочинства. А потім внесли зміни. і тепер позови потрібно вже подавати згідно з вимогами цивільно-процесуального законодавства — прості люди у таких тонкощах судочинства надзвичайно плутаються. Вони приходять до мене і з надією запитують: «Як там справи? Яка ситуація? Бо ми вже по рокові чекаємо, а справа все не вирішуєтьсяѕ». Справді, спочатку справа подається до суду першої інстанції, потім — другої. А позивачам тільки й залишається, що чекати і сподіватися на те, що справедливість усе ж переможе.

- Хто подає апеляцію на ухвали суддів суду першої інстанції?

— Районне відділення Пенсійного фонду. Мотивація їхня така: на це, мовляв, у них немає грошей. Але виникає резонне запитання: чому ця установа Пенсійного фонду має давати апеляцію? При цьому, до речі, ніхто не прораховує те, скільки коштів і часу йде на цю писанину і на папір!

- Справді. А в скільки, Богдане Михайловичу, обходяться витрати на одну справу?

— Тут річ не так у грошах, як у додатково витраченому часі.  Бо, з одного боку, вже є рішення Конституційного Суду. А з другого — в черзі стоять десятки людей з різними, більш і менш складними справами. Але всі вони — і позивачі, і відповідачі — цілком обррунтовано очікують від нас, суддів, виважених, правових і справедливих рішень.

- БЮТ і соціалісти свого часу починали «допомагати», а нині «Народна влада» Й. Вінського та М. Катеринчук (Європейська партія) обіцяють допомогу дітям війни через безкоштовну юридичну консультацію. Є вже навіть політична партія «Діти війни». У Косівському районі напередодні виборів до місцевих органів влади її активісти розіслали агітаційні листівки пенсіонерам і людям, які є номінальними скаржниками, і закликали голосувати за їх політичну силу на місцевих виборах, щоб потім, можливо, люди отримали п’ять чи шість тисяч компенсації за виграні справи в судах. Але ж ви кажете, що навіть якщо справи буде виграно, то гроші все одно не повертають. То в чому тоді суть цих позовів?

— А скажіть, будь ласка, чи запитували люди, зокрема наші пенсіонери, у представників усіх цих партій про те, чи закладено в бюджеті необхідні кошти на цю надбавку, яку вони мають отримати за рішенням суду? Все це робиться заради політичного піару. Звісно, можна зібрати кілька десятків людей, які будуть стверджувати, що справи виграно і гроші отримано. А по суті, гроші отримали одиниці, а тисячі людей нічого не мають, бо немає грошей. Позови всі задоволено, нікому не відмовили, але не всі отримують гроші.

- Тоді виникає запитання: чому гроші виділяються вибірково? Адже в Пенсійному фонді теж є зацікавлені люди, чиї родичі мають право і хочуть отримати законну надбавку. Чи можлива тут протекція або кумівство?

— Ні, таких випадків ми не знаємо. Ті люди, які вже отримали гроші, просто раніше подали заяви і їхні справи вже повернулись із розгляду вищими судовими інстанціями з позитивним результатом. Наприклад, справу моїх батьків слухають уже вісім місяців і жодного результату наразі немає. То про що тут говорити...

- Є випадки, що люди подають заяви чи прохання до Пенсійного фонду, а якщо ті відмовляють протягом місяця, то потім треба звертатися до суду?

— Так і є — суд має визнати неправомірні дії фонду стосовно того, що людина звернулась, а їй відмовили. Згідно зі статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» Пенсійний фонд має нараховувати надбавки до пенсії.

- Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення зміни до Закону «Про соціальний захист дітей війни». Що змінив цей закон для дітей війни?

— Вказані зміни не стосуються 30-відсоткової надбавки для дітей війни. Пільги не відмінено. Цим законом лишень підтверджено рішення, ухвалені парламентом ще в 2006 році.

— Проблема отримання пільг зачіпає в нашій країні не лише дітей війни, але й інші верстви населення, зокрема чорнобильців, учасників бойових дій. і всі стикаються з єдиною, по суті, проблемою: вони не можуть отримати тих виплат, які їм гарантує закон. То чи варто приймати закони і декларувати пільги чи соціальні виплати, якщо в Держбюджеті відповідні асигнування на ці цілі не закладено?

— Не можу з вами не погодитися. Тут передусім мають думати законодавці. А також фахівці юридичних академій — Київської, Харківської, Одеської. На моє переконання, необхідно організовувати тематичні круглі столи, пропонувати і обговорювати ідеї. Але ось що хочу тут неодмінно сказати: «Залучіть до цих обговорень і нас, суддів першої інстанції, які щодня безпосередньо стикаються з проблемами людей і їх вислуховують». Участь у цих дискусіях мають брати представники всіх рівнів — і Апеляційного суду, і Верховногоѕ і аж тоді можна буде прийняти виважені рішення. У нас же від роботи ком’пютери тріщать, а реальних результатів для людей наразі жодних. Єдине, що у цій ситуації законодавець добре зробив, то це те, що вніс зміни до адміністративного судочинства, ввівши такий розділ, як скорочення провадження, — це значно полегшує нам роботу, і ми не викликаємо людей для ухвалення рішень у справах, що стосуються дітей війни.

— В Україні — шість мільйонів дітей війни, і з 2006 року кожному з них заборгували по 1 200 — 1 500 гривень за кожний рік. На одного це, загалом, уже близько шести тисяч гривень. Але якщо люди чекають на розгляд апеляції протягом одного-двох років, то в підсумку вони отримують всю суму чи лише частково, за період, що зазначений у позовній заяві?

Є різні позовні вимоги людей у конкретних заявах. Ми не можемо вийти за межі позовних вимог. Якщо, наприклад, хтось пише виплатити йому гроші з 2007 по 2008 роки, то так і буде виплачено. і люди отримують виплати, а потім знову змушені писати заяви і йти, так би мовити, вже по новому колу. Але нині більшість дітей війни, які живуть на Косівщині, цей, образно кажучи, нюанс уже вивчили і пишуть — «виплатити по вказаний час». Ми людям тепер вказуємо на такі можливі проблеми і пишемо у позові: «з подальшою виплатою надбавки». Тобто, вже  зобов’язуємо нараховувати та виплачувати передбачені гроші, допоки не буде змін у законі.

Це ми ведемо мову про позовну заяву стосовно невиплати 30-відсоткової надбавки до офіційної пенсії для дітей війни. А якщо брати взагалі, то проблемами дітей війни повинні займатись не партії, а юристи-професіонали. Потрібна ревізія всіх соціальних законів. Що вже говорити про виплати дітям війни, якщо тепер заморожено виплати на утримання дітей до трьох років. Це просто неприпустимоѕ

— Є інформація, що з приводу заборгованості з виплати пенсій чи інших соціальних допомог варто звертатися до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Адже в разі виграшу справи позивач отримує ще й грошову виплату як відповідну моральну компенсацію. Можливо, доречно позиватися одразу туди?

— Ні, так чинити не можна. Для позову до Міжнародного суду потрібно позиватися й отримати відмови у всіх судах в Україні. Але випадків позовів до міжнародних судів стосовно справ дітей війни нині немає. Адже їхні позови наші апеляційні суди задовольняють. інша річ, що рішення судів роками не виконуються. Сьогодні, як свідчить практика щодо Косова, тим людям, які пройшли апеляційну інстанцію, Пенсійний фонд уже справно виплачує надбавку і вже не подає апеляцій до Києва — до Вищого адміністративного суду. Було б добре, якби Львівський адміністративний апеляційний суд швидше розглядав такі справи.

28 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30