Акція "Миємо машини заради життя людей"

Наприкінці року депутатів, чиновників, партійних керманичів охоплює нестримне бажання поділитися своїми здобутками й звитягами заради добра громади. Зрештою, піару забагато не буває. Добре засвоїла це правило й весела молода зміна старших товаришів з «білого дому» - Молодіжна адміністрація Івано-Франківської області, яка днями й собі похизувалася «підсумками діяльності». До цього документа епохи на три колонки і 17 пунктів варто придивитися уважніше - аби з'ясувати, чим дихає і як бавиться новітня комсомолія «на громадських засадах».

Але почнемо - з початку. Молодіжна адміністрація - це насправді громадська організація, головною метою якої є ознайомлення молоді з специфікою роботи влади і органів місцевого самоврядування, заохочення до державної служби. Відповідно, молодіжка й структурно намагається вдавати з себе «дорослу» адміністрацію - з управліннями і районними підрозділами. Від інших громадських організацій - як-от «Студентське братство», «Українська студентська спілка» тощо, які також залучають молодь до державних справ, причому значно успішніше, Молодіжна адміністрація вирізняється хіба особливим покровительством чиновництва.

У червні цього року Молодіжну адміністрацію очолила Ганна Крисюк. До того вона була радником мера Івано-Франківська з питань молодіжної політики і за сумісництвом - директором танцювальної школи Влада Ями. Неодноразово пані Крисюк долучалася до проведення різних розважальних проектів - танцювальних шоу, конкурсів краси, благодійних аукціонів «Купи зустріч з людиною» тощо. Благословляючи молоду «колегу» на посаду, а її «підлеглих» - на працю, голова ОДА Михайло Вишиванюк радив їм іти в народ, побувати в кожному селі області, вивчити проблеми прикарпатців. У свою чергу, пані Крисюк обіцяла втілити в життя приблизно 30 проектів. Зокрема, сприяти молодіжному кредитуванню, обладнати спортивні майданчики, пропагувати здоровий спосіб життя і т.д.

Однак звіт молодіжки свідчить, що конкурси і шоу виявилися ближчими молодим адміністраторам, ніж походи в забиті села чи безнадійна боротьба з шкідливими звичками однолітків. Перелік із 17 своїх здобутків 2010 року обласна молодіжка починає з акції «Миємо машини заради життя людей».

За задумом організаторів, відомі жінки Прикарпаття мали мити протягом трьох годин автомобілі, а зароблені гроші пожертвувати в обласний онкологічний диспансер для купівлі сучасного обладнання - пульсоксиметрів. Задля шляхетної мети до шоу долучилися дев'ять жінок, серед яких є й справді відомі імена.

Про мету акції, яка, без сумніву, заслуговує на повагу, невдовзі чомусь забули. Керівництво молодіжки так і не прозвітувало, скільки відомі жінки зібрали грошей і чи вдалося купити обіцяне обладнання. Зате початок роботи молодіжки досі асоціюють із легко вбраними жінками, які літньої погожої днини мили машини за 200 грн., наче організатори акції надихалися сумнівним телешоу Скрябіна «Помилаандерсон».

Ще одним шоу, з якого збиралися гроші на медикаменти онкохворим дітям, став конкурс «Містер Західної України». Запам'яталося воно хіба витівкою члена журі Тетяни Терсенової, яка назвала претендентів на Містера «биками» і відмовилася їх оцінювати. Проте організатори відзвітували, що з цього видовища зробили телепрограму, яка транслювалася на обласному телебаченні.

Звичайно, можна інакше збирати пожертви. Не виключено, що й грошей зібрали би більше, і дешевої клоунади було би менше. Але чи було б про що пліткувати в обласному центрі?

У серпні Молодіжна адміністрація долучилася до проведення акції «Молодь єднає Україну». За ініціативи Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту ця акція відбулася у всіх регіонах України. Її метою стало залучення молоді до відзначення 19-ї річниці Незалежності України. У той час, як в усіх регіонах України автопробіг молодіжних організацій відбувався у межах обласних центрів, на Прикарпатті організатори цим не обмежилися.

В межах акції представники молодіжних організацій Прикарпаття зустрілися на Яблуницькому перевалі з колегами із Закарпаття, щоб підписати меморандум про співпрацю в молодіжній політиці та в галузі спорту і олімпійського руху зокрема. Але про те, що ж було зроблено в рамках меморандуму, - у звіті молодіжки ані слова.

На початку осені представники Молодіжної адміністрації привітали з Днем знань дітей реабілітаційного центру із захворюванням на ДЦП та долучилися до відкриття параолімпійських ігор спільно з Управлінням фізичного виховання та спорту в реабілітаційному центрі дітей із захворюванням на ДЦП. І на тому спасибі.

Наприкінці вересня Молодіжна адміністрація в Прикарпатському університеті провела гумористичний вечір «Станіславські забави-2010», в якому брали участь команди КВК Івано-Франківської області. А в жовтні підтримала Перший всеукраїнський фестиваль команд КВК «Кубок Карпат», який відбувся у Прикарпатському університеті.

Прозвітувала Молодіжна адміністрація і про ряд спортивних заходів, які організовували Комітет фізичної культури та спорту виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Серед них - турнір з міні-футболу на молодіжний кубок серед жіночих аматорських команд ВНЗ обласного центру та кубок «Вечірній Івано-Франківськ». Обидва заходи відбулися в обласному центрі у жовтні. Проте під час змагань Молодіжна адміністрація серед організаторів чомусь не називалася. Невже представники молодіжки присвоїли чужу славу?

У галузі здоров'я Молодіжна адміністрація прозвітувала про проведені дві навчальні бесіди щодо проблеми абортів. Крім того, у звіті - ще два заходи, проведені в рамках Європейського тижня місцевої демократії в Івано-Франківську. Один з них - конкурс на найкращий письмовий переклад «Перекладацьке мистецтво-2010» в Національному технічному університеті нафти й газу. Другий - дискусія «Європейські орієнтири розвитку місцевого самоврядування в Україні» з активістами молодіжних громадських організацій.

Отак, між роздумуванням на загальні теми і шоу з балами минають нелегкі трудові будні новітньої комсомолії. Чи вдалося активістам стати схожими на своїх старших товаришів, їхньою опорою і зміною? Сумнівно. Зате хоч потішилися. І громаду потішили заодно.

Галицький кореспондент

 

04 Січня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30