У вівторок на другій сесії обласної ради депутати затвердили головний фінансовий документ краю. Загальний обсяг доходів обласного бюджету-2011 визначено в сумі 2 004 376,1 тис. грн., що на 1,3 млн. грн. перевищує загальну суму запланованих видатків.

Відповідаючи на запитання депутатів, начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Любов Костів зазначила, що цьогорічний кошторис області сформовано на засадах нового Бюджетного і Податкового кодексів. Він бездефіцитний і на 11,4 відсотка більший за бюджет Прикарпаття 2010 року. В частині видатків найбільші асигнування передбачено на фінансування закладів охорони здоров’я й освіти — відповідно понад 322,5 та 236,8 млн. грн., а також на культуру і мистецтво, фізичну культуру і спорт та на соціальний захист і соціальне забезпечення населення, реалізацію соціальних програм у сфері сім’ї, жінок, молоді та дітей.


Робота в сесійній залі над проектом бюджету йшла конструктивно, злагоджено і продуктивно. Цілком очевидно, що цьому значною мірою посприяло те, що, як і обіцяв голова обласної ради Олександр Сич у своєму виступі на недавньому спільному засіданні колегії облдержадміністрації та ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю, народні обранці мали можливість ррунтовно і без алярму обговорити документ на засіданнях всіх без винятку постійних комісій, на дні депутата, а також на засіданні президії обласної ради.


І все ж уже в сесійній залі депутати до останнього, так би мовити, намагалися відшліфувати і вдосконалити загалом непростий бюджет Івано-Франківщини на 2011 рік, додаючи справедливі зауваження та раціональні пропозиції. Активну участь в обговоренні й доопрацюванні проекту взяли зокрема іван Шкіндюк, Микола Палійчук, Манолій Піцуряк, Олександр Джура, Юрій Романюк та інші.
Попри збалансованість проекту бюджету, у депутатів вже під час сесії все-таки виникли певні запитання. «Аналіз районних бюджетів свідчить, що частину з них не забезпечено фінансуванням на захищені статті, в тому числі й на заробітну плату бюджетним працівникам. Зокрема дефіцит коштів Городенківського району становить 14 мільйонів, Тлумацького — 15, Богородчанського району — 12 мільйонів гривень. Як на мене, то ця ситуація є дуже загрозливою. Скажіть, будь ласка, з яких джерел головне фінансове управління братиме кошти для допомоги районним бюджетам?» — запитав Л. Костів Тарас Парфан.


Відповідаючи, Любов Василівна насамперед підкреслила, що розрахунки всіх видатків враховуються у міжбюджетних трансфертах, визначених Міністерством фінансів України. «Міжбюджетні трансферти затверджено для кожного району зокрема», — зазначила вона. Л. Костів додала також, що ті виплати, зокрема й заробітна плата, що гарантуються державою, враховано в повному обсязі. Однак це не стосується додаткових виплат. «Такі виплати, як на оздоровлення медикам, у цих видатках не враховано, бо вони є рекомендованими. Також не враховано додаткові виплати працівникам органів місцевого самоврядування — за особливі умови праці та премії. Їх можна буде виплачувати, якщо буде економія фонду заробітної плати», — зауважила начальник головного фінансового управління облдержадміністрації. При цьому вона додала, що в бюджеті області спеціально передбачено 17,2 млн. грн. — це додаткова дотація, яку за підсумками виконання бюджету за перше півріччя розподілятимуть на сесії обласної ради для вирівнювання фінансової забезпеченості районів.
У цьому ж контексті своє занепокоєння висловила і депутат З. Болюк. За її словами, на Івано-Франківщині є райони, насамперед п’ять — Рогатинський, Галицький, Рожнятівський, Городенківський і Тлумацький, які мають велику мережу бюджетних закладів, зокрема шкіл, і меншу, ніж у містах, чисельність населення. Формуючи свої бюджети, всі наявні кошти вони вимушені закладати на видатки, не залишаючи нічого на розвиток.

Зінаїда Андріївна запропонувала в цьому випадку використати методику розрахунку диспропорцій між районами, яку ще чотири роки тому розробив заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич.


Втім, М. Вишиванюк запропонував дещо інший варіант. «Ми з головою обласної ради і з постійною комісією з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій після ухвалення районами своїх бюджетів обов’язково зробимо їх аналіз. І, так би мовити, подивимося, хто що схитрував. Це перший момент. А другий, — коли матимемо обррунтовані цифри, які свідчать, що нам потрібно значно більше коштів, звернемося до Міністерства фінансів. Я з цим уже стикався торік. Коли ми все обррунтували як слід, то отримали додаткову дотацію і заробітну плату було профінансовано в усіх районах у повному обсязі. Нинішнього року цю роботу обов’язково проведемо», — підкреслив Михайло Васильович.
Хоча в сесійній залі під час розгляду статей бюджету панували злагода і взаєморозуміння, все ж керівники виконавчої і представницької влади краю дещо по-різному оцінюють цей документ.


Михайло ВИШИВАНЮК, голова облдержадміністрації, у коментарі журналістам назвав його бюджет соціального спрямування, наголосивши: «Передусім кошти обласного бюджету буде акумульовано на потреби медицини, проектування та будівництво дитячих садків». Цьогорічний бюджет Івано-Франківщини, на переконання Михайла Васильовича, не гірший від торішнього, а навпаки. Бо ще є Державний бюджет, де передбачено кошти на продовження вирішення екологічних проблем Калуша і приблизно 500 млн. грн. — на будівництво комунальних доріг на Прикарпатті.


Олександр СИЧ, голова обласної ради:


— Якщо коротко характеризувати, то цей бюджет швидше можна назвати бюджетом виживання. Ми ще до того часу, як отримали проект Державного бюджету з Києва та проект обласного бюджету, напрацьований обласною державною адміністрацією, вже знали про це. Прем’єр-міністр Микола Азаров сам оголосив про те, що бюджет цього року буде важкий. Але вжите ним слово «важкий» у цьому контексті, скажемо так, є дуже м’яким. Насправді це буде бюджет виживання.


Відповідаючи на запитання журналістів стосовно планованого 10-відсоткового зростання обсягів промислового виробництва у нинішньому році, Олександр Максимович зазначив: «За багатьма гарними цифрами, які пропагандивно намагаються подати з Кабінету Міністрів, насправді заховано важкі обставини. Закладених грошей «в обріз» вистачає на захищені статті. Говорити про якийсь розвиток дуже складно».


Володимир ШКВАРИЛЮК, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій обласної ради:


— Ухвалений бюджет на нинішній рік не те що складний. Головна проблема полягає в тому, що він не враховує потреб області. Тобто це бюджет виживання. Хоча я особисто назвав його «дієтичний бюджет». Міністерство фінансів довело контрольні цифри, і наше головне фінансове управління мусило на їх базі його розробляти. На сесії прозвучало те, що він на 11,4 відсотка більший за торішній. Справді, і доходи, і видатки будуть більшими. Але якщо взяти до уваги, що інфляція цього року прогнозується на рівні орієнтовно 10 відсотків, що за тарифною сіткою буде підвищено зарплату державним службовцям, що зростатимуть ціни на енергоносії, то реальних потреб області він не враховує. Це буде бюджет проїдання. Де майже всі кошти, які ми заклали, спрямовуватимуть на виплату заробітної плати, оплату енергоносіїв та фінансування інших суто захищених статей. А на розвиток у цьому бюджеті майже нічого не передбачено. Якщо ж додати сюди районні бюджети, то загалом область матиме бюджетних асигнувань менше, ніж торік.


Депутати обласної ради внесли також уточнення до обласного бюджету 2010 року, спрямувавши залишки вільних коштів насамперед на допомогу краянам. Зокрема, 20 тис. грн. виділено жительці с. Старих Богородчан
Н. Канюс, яка народила трійнят. Грошові допомоги з резервного фонду отримають п’ять родин з Верховинського і Надвірнянського районів, чиї помешкання пошкодили зсуви і пожежа. Ще 30 тис. грн. виділено на відновлення автомобільної дороги від центру села Верхнього Ясенева Верховинського району до присілку «Глинський».


Найбільш дискусійним на цій сесії виявилося одне з двох політичних питань, яке стосувалося прийняття звернення «з приводу політичних репресій в Україні». Документ довелося навіть поставити на голосування в поіменному режимі, оскільки частина провладних депутатів намагалася відкорегувати його текст. Приміром, Володимир Ковальчук запропонував вилучити вислів «політичний режим Януковича—Азарова», а Михайло Вишиванюк закликав колег не «втягувати у політичні ігри обласну державну владу», приглушити свої політичні амбіції і приймати такі звернення «виключно на партійних конференціях». З наведенням конкретних прикладів показових репресій їм заперечували депутати Степан Волковецький, Юрій Романюк та Ігор Дейчаківський. А голова ради Олександр Сич нагадав, що «обрані депутати представляють не лише свої партії, а й усю громадськість області, тому їх позиція відображає позицію територіальних громад загалом».


Під час поіменного голосування актуальне політичне звернення підтримали 68 депутатів. Шість депутатів були «проти», 27 — «утрималися», один — не голосував, а 12 були відсутні. Згідно з рішенням облради ці результати публікуємо в сьогоднішньому номері.


інше політичне звернення — «з приводу обмеження культурних та національних прав українців у Російській Федерації», навпаки, дістало підтримку аж 104 депутатів. І не останньою чергою завдяки позиції того ж таки голови ОДА М. Вишиванюка, який повторив свою улюблену «фішку», що «маємо українського Президента», який у відносинах з Росією «стоїть виключно на проукраїнських позиціях».


Обидва звернення «Галичина» публікує в цьому номері. Ці важливі політичні документи буде надіслано також обласним радам всієї України з метою підтримати висловлені у них вимоги на своїх сесіях.


Крім розгляду політичних та бюджетних питань, депутати затвердили регламент обласної ради, положення про постійні комісії та дві програми — стосовно розвитку місцевого самоврядування області на період до 2015 року та з підтримки малого підприємництва на 2011—2012 роки. Ще два прийняті рішення стосуються передачі в оренду майна спільної власності громад та оренди нерухомого майна в цьому році.


На самому початку вівторкового засідання представники українського «Пласту» передали голові облради Олександрові Сичу символ «любові і добра» — Вифлеємський вогонь із святковими побажаннями, а народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Родина» з Підвисокого Снятинського району (керівник — заслужений працівник культури України Ганна Содук) віншував депутатів облради та жителів краю різдвяними колядками і щедрівками. Численний гурт вертепників удостоївся подарунків — солодощів від ОДА й обласної ради.

06 Січня 2011, 10:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46