Інформації з цього приводу обмаль, отож виникає більше запитань, ніж знаходимо відповідей. Міліція про цю подію говорить скупо. За повідомленням прес-служби управління МВС України в Івано-Франківській області з приводу затримання на Рогатинщині «тризубівців», яке у вівторок зранку було розміщене на офіційному сайті відомства, прикарпатська міліція отримала «інформацію про те, що на територію Івано-Франківщини прибула група осіб, які планують проведення протиправної акції, що може мати широкий суспільний резонанс. З метою запобігання вчиненню будь-яких протиправних дій у ході проведення комплексу оперативно-розшукових заходів та слідчих дій було затримано дев’ятьох членів групи — жителів різних регіонів України. В ході дослідчої перевірки з’ясувалось, що більшість із затриманих осіб є членами ВО «Тризуб» ім. С. Бандери.

Під час їх затримання було виявлено та вилучено автомат АКМСУ без номера та 124 патрони до нього, три пістолети різних марок з набоями, саморобні ножі, дев’ять радіостанцій різних марок, дві гранати без запалів, дві пневматичні гвинтівки з оптичними прицілами, помпову рушницю, споряджену набоями. За цими фактами порушено кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 статті 263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Згаданих осіб перевіряють на причетність до вчинення інших злочинів на території України».


Зауважимо, що через деякий час того ж вівторка це повідомлення чомусь зникло з сайту. Натомість там з’явилася міністерська інформація про те, що керівництво МВС України наказало провести комплексні заходи щодо вилучення зброї з незаконного обігу. Починається воно дуже оригінальною фразою про те, що МВС України вкрай стурбоване зростанням кількості вилученої вогнепальної зброї та намаганням використати її у злочинних цілях. Серед наведених прикладів згадується й наша область. Зокрема, що «ѕ в ході оперативно-слідчих заходів, пов‘язаних з розслідуванням декількох кримінальних справ, на території Івано-Франківської області під час санкціонованих судами обшуків у місцевих мешканців днями також вилучено арсенал вогнепальної зброїѕ» Нам не вдалося довідатись, про які кримінальні справи йдеться, бо в ЦГЗ УМВС в області нічого не коментують. Мовляв, всю інформацію викладено у вже наведеному повідомленні.

Щоправда, наскільки нам відомо, у ніч на 9 січня в Рогатинському районі було зупинено два автомобілі, за кермом одного з них перебував житель Харківської області, за кермом другого — житель Львівщини. Повідомляють, що у першого в сумці знайшли пістолет, у другого з під сидіння витягнули автомат та два «рожки» до нього, споряджені набоями, а в кишені куртки була граната. За дивним збігом обставин прізвище харків’янина збігається з прізвищем керівника Центрального проводу ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Андрія Стемпіцького. За нашою інформацією, напередодні в Богородчанському районі, де, як відомо, у ці дні перебували Президент, Голова Верховної Ради України, також було затримано місцевого жителя, озброєного пістолетом. Але чи має він стосунок до цієї справи, невідомо.


Одразу після затримання цих осіб пішла інформація, ніби йдеться про людей, яких підозрюють у підриві пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. Як відомо, за цим фактом прокуратура порушила кримінальну справу за статтею «тероризм».

Знаєте, дещо дивним виглядає все це. Бо коли розбивали тризуб на Говерлі, це було кваліфіковано лише як хуліганство. Винуватців виявили вже після того, як вони щасливо втекли у нині «дружню» нам Росію. Так само нічого не відомо про зловмисників, які поглумилися над меморіальною дошкою Юрія Шухевича на Скелях Довбуша у Долинському районі. Також, виходить, дрібне хуліганство. А ті, хто висадив у повітря пам’ятник одному з найбільших катів українців, виявляється, терористи. Щоправда, як пояснили авторові цих рядків, в останньому випадку йдеться про спосіб, з допомогою якого знищили статую. Як би просто розбили, скажімо, кувалдою, то також йшлося б про хуліганство. А тут був вибух, котрий є небезпечним для життя і здоров’я людей. Щоправда, організація «Тризуб» відмежувалася від підриву пам’ятника комуністичному ідолові. Але в будь-якому випадку «тероризм» — це підслідність Служби безпеки, а не міліції. У прес-групі УСБУ в Івано-Франківській області з цього приводу повідомили, що ні місцеве управління, ні Служба безпеки України загалом до цих подій жодного стосунку не мають, хоча їм відомо про ці заходи міліцейських структур.


Водночас ні для кого не секрет, і про це навіть згадувалося на позавчорашньому засіданні постійної комісії обласної ради з питань законності та правопорядку, на Прикарпатті перебувають працівники саме Запорізького управління СБУ. З якою метою, невідомо. Більше того, є тут чимало й міліціянтів саме з того та сусідніх регіонів нашої держави. Виникає запитання: що робити у найменш криміногенній області України правоохоронцям з тих місцевостей, де злочинність значно вища? Подейкують, що насправді всі ті затримання «тризубівців» проводили саме вони, а наші правоохоронці були як прикриття. Зазначимо, що в результаті цього, знову ж таки за нашою інформацією, порушено лише дві кримінальні справи за фактом незаконного зберігання зброї. і ніби ще є випадок якогось опору працівникам міліції. Все це, звісно, будуть з’ясовувати. Та події вже набули значного резонансу в державі і тепер даємо коротенький звіт про те, як на них зреагували в Україні і в нашій області.


10 січня центральний провід ВО «Тризуб» ім. С. Бандери заявив про масові затримання, в тому числі і на території нашої області, представників організації. «8 січня цього року на Рогатинщині було затримано керівника Центрального проводу ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Андрія Стемпіцького, його сина Пилипа, а також Романа Хмару.


9 січня було затримано колишнього керівника Центрального проводу Дмитра Яроша, першого заступника ВО «Тризуб» ім. С. Бандери Андрія Тарасенка, голову Українського відділення Антиімперського фронту Ростислава Винара та голову Дніпропетровської обласної організації «Тризуб» ім. С. Бандери Сергія Борисенка. 10 січня арештовано голову Тернопільської обласної організації «Тризуб» ім. С. Бандери. Заарештованим висувають звинувачення в тероризмі у зв’язку з вибухом у Запоріжжі», — йдеться в заяві «тризубівців».


За словами представників об’єднання, на 10 січня арештовано понад десять чільних членів організації.


Всі звинувачення, висунуті правоохоронними органами, у «Тризубі» вважають «надуманими, сфабрикованими та замовними», а також розцінюють як «вияв політичних репресій і спробу придушення українських патріотичних сил».


А 11 січня за дорученням голови обласної ради Олександра Сича відбулося позачергове засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку з метою отримання від правоохоронних органів вичерпної інформації про затримання на Прикарпатті членів ВО «Тризуб» ім. С. Бандери. На засіданні комісії, крім її членів, були присутні заступник голови обласної ради Остап Дзеса і представники правоохоронних органів — перший заступник начальника УСБУ в Івано-Франківській області Роман Бубна, перший заступник начальника УМВС в Івано-Франківській області Ігор Сав’юк та перший заступник обласного прокурора Андрій Парака. Правоохоронці надали інформацію депутатській комісії щодо затримання на Прикарпатті дев’яти членів ВО «Тризуб» ім. С. Бандери.


Комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку звернулась до представників правоохоронних органів з рекомендацією забезпечити затриманим право на юридичний захист та інформувати громадськість про всі обставини цієї справи.


і. Сав’юк прокоментував «Галичині» затримання «тризубівців» так: «Ми нині ведемо розслідування по кримінальній справі стосовно осіб, які обвинувачуються у скоєнні злочину «незаконне збереження вогнепальної зброї». Політичних замовлень ми не виконуємо».


А голова комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку «свободівець» Руслан Зелик запевнив, що націоналісти докладуть максимум зусиль, аби не допустити політичних репресій в області.


Також за дорученням голови облради Олександра Сича комісія розглянула звернення депутата Рожнятівської районної ради, голови фракції ВО «Свобода» в Рожнятівській районній раді інваліда другої групи Богдана Копача з приводу проведення представниками УБОЗу обшуку в його помешканні 4 січня цього року, під час якого нічого не було виявлено і вилучено, що підтверджується протоколом.


Комісія звернулася до правоохоронних органів з проханням надати вичерпну письмову інформацію про причини і мотиви таких дій.

13 Січня 2011, 14:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17