http://www.krasnodar-shopping.ru/files/u5/green_apteka.jpgНевирішеним для міста вже понад півроку залишається питання із створення аптеки, котра би дала можливість мешканцям міста купувати необхідні ліки за значно нижчими цінами. Ще у червні минулого року тема утворення такого аптечного закладу обійшла всі необхідні інстанції. З цього приводу відбулися обговорення і під час засідань міськвиконкому, і на сесії міської ради. Проте втілити задумане поки що не вдається. Чому зупинився «віз» і коли він зрушить з місця? Відповіді на ці запитання ми намагалися відшукати в ініціаторів створення муніципальної аптеки.

Здешевити ліки для населення, забезпечити стаціонари міста доступними медикаментами та отримувати їх безпосередньо від виробників чи оптових постачальників було би дуже добре. Принаймні в це вірить і головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк, і депутат міської ради Володимир Стасюк. Обидва вони не заперечують, що така річ вкрай потрібна для нашого міста.
Ще коли тільки задумувалося створення комунальної аптеки, то делегація з Івано-Франківська ознайомилася із роботою подібних закладів на Волині та Закарпатті. І однозначно було вирішено, що така практика для нашого міста цілком прийнятна. Щоправда, Івано-Франківськ чомусь ніяк не може впоратися із цим та розпочати роботу нового фармацевтичного закладу.
«Минулого року в деякій мірі моїми зусиллями, баченням міського голови і Володимира Стасюка було піднято питання комунальних аптек, – стверджує головний лікар міста. – Воно прозвучало і на засіданні виконкому, і на сесії міської ради. Таким чином було прийнято рішення про створення комунальної аптеки. Це окрема юридична одиниця, яка має складатися з центральної аптеки та кіосків або відділень по лікувальних закладах міста. Ідея створення достатньо проста – таким чином ми хочемо зменшити собівартість медикаментів, які продаються в комерційних аптеках. Відповідно ми зменшимо навантаження пацієнта, котрий лежить в лікарні і купує ліки з величезною націнкою, котра подекуди становить і 50 відсотків».
Коли заварилася каша зі створенням аптеки, то її ініціатори сподівалися, що буквально за два-три місяці їхнє дітище запрацює. Проте минуло трохи більше, ніж півроку, а віз і досі там. Тарас Масляк запевняє, що вже у травні центральна муніципальна аптека таки запрацює. Чи насправді так буде, покаже час, бо й минулого року головний лікар запевняв, що до початку роботи аптеки залишилося всього декілька місяців.
«До травня аптека буде працювати. Це не затягування мої чи уряду, а просто процедура, котру ми повинні пройти і зробити, – наголошує Тарас Масляк. – На сьогоднішній день роботи із відкриття комунальної аптеки зроблені на 80 відсотків. Ми провели всі залежні від нас кроки – питання пройшло через виконком і сесію. Наше питання вирішується на рівні Міністерства охорони здоров’я, куди ми направили частину документів».
Більшого оптимізму Тарасові Романовичу вселяє той факт, що незабаром може вирішитися питання із приміщенням для аптеки. За словами пана Масляка, муніципальна аптека буде діяти на тому ж місці, де тепер функціонує аптека №161. «У них закінчується договір оренди приміщення»,  – резюмує головний лікар.
Крім того, за словами пана Масляка, в місті буде розроблена ціла мережа муніципальних аптек. У кожному стаціонарному та поліклінічному відділенні буде відкрито аптечний кіоск. Всього в місті їх буде десять. А тому, як переконує Тарас Романович, ліки за дешевими цінами зможуть придбати усі мешканці міста, а не тільки ті, хто перебуватиме на лікуванні у Центральній міській клінічній лікарні.
«Нам потрібна муніципальна аптека. Для мене як для керівника-управлінця не зрозуміло, чому ця проблема досі не вирішена, – каже депутат міськради Володимир Стасюк. – Це питання найперше до влади, а не до Масляка. Є багато речей, які він не може вирішувати. Поки ми балакали, Соловей зробив соціальну аптеку. Навіть попри те, що йому треба платити за оренду приміщення».
«Ми відкриємо муніципальну аптеку в центральній лікарні, будемо контролювати якість ліків, які мають йти в роздрібну торгівлю. І тоді навколишні аптеки знизять ціну на ліки. Навіть п’яному їжаку зрозуміло, що ця справа конче потрібна. А ми вже зможемо зробити так, щоб ліки були дешевими. Для того, щоби забезпечити стаціонари медикаментами і правильно організувати роботу муніципальної аптеки, ми повинні отримувати ліки безпосередньо від виробників або оптових постачальників», – міркує Володимир Стасюк.
Звичайно, над аптекою буде стояти й дамоклів меч у вигляді наглядової ради, котра вже й буде всім управляти – і цінами на медикаменти, і їхнім надходженням та розповсюдженням. Нагріти руки на аптечній справі, сподіваємось, не вдасться нікому, оскільки до наглядової ради входять представники різних структур – міський голова, депутати, фінансове управління, працівники КРУ і прокуратури.
«Аптека не буде бізнесовою структурою. Наглядова рада буде контролювати фінансові потоки муніципальної аптеки, а кошти від реалізації медикаментів будуть йти на розвиток аптеки та розвиток охорони здоров’я міста», – запевнив головний лікар Тарас Масляк.
14 Січня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30