З 1 січня 2011 року в Україні вступили в силу 28 законів, 18 постанов і 1 розпорядження Кабінету міністрів та 1 постанова Верховної Ради. Деякі зміни в законодавстві напряму зачеплять кожного українця. До чого доведеться звикати в новому році?

Не податком єдиним...

Мабуть, найвідомішими (завдяки "підприємницькому майдану") законодавчими новаціями цього року стали зміни у сфері податків, зумовлені прийняттям Податкового кодексу України (ПКУ). Нагадаємо, що головною причиною протестів з боку приватних підприємців стала спроба запровадити більш жорстке регулювання єдиного податку, яким практично ліквідовувалася спрощена система оподаткування. Врешті-решт "спрощенців", начебто, тимчасово вирішили не чіпати, залишивши для платників єдиного податку ті самі, звичні уже, законодавчі норми. Однак навіть у нинішньому варіанті Податкового кодексу для фізичних осіб-підприємців прихований неприємний сюрприз.

В одному з пунктів статті 139 ПКУ законодавці прописали норму, яка стане серйозною підніжкою у веденні бізнесу для багатьох приватних підприємців. Відтепер до валових витрат не можна включати кошти, витрачені на товари чи послуги, придбані у підприємців, котрі перебувають на спрощеній системі (окрім отриманого від "спрощенців", які працюють у сфері інформатизації). Тож мати справу з платниками єдиного податку цього року стане невигідно. Очевидно, "спрощенцям", щоб не втратити ринки збуту своїх товарів та послуг, доведеться якось хитро мудрувати або переходити на загальну систему оподаткування.

Оподатковування доходів фізичних осіб з прийняттям Податкового кодексу майже не змінилося, ставка залишилася тією ж - 15 відсотків. Тільки для тих, хто отримує платню у розмірі понад 10 мінімальних зарплат, тобто приблизно 10 тисяч гривень (з 1 січня мінімальна зарплата становить 941 гривню, до кінця року - 1004 гривні), передбачено збільшення ставки податку до 17 відсотків. Податок на прибуток підприємств цього року трошки зменшиться і з 1 квітня становитиме 23 відсотки замість 25.

Загалом, ПКУ встановлює більш жорсткі адміністративні рамки для платників податків. Але й тут є цікава деталь: штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня до 30 червня цього року каратимуться у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.

До речі, приватні підприємці, яким набридла теперішня невизначеність щодо спрощеної системи оподаткування, цього року матимуть простіший спосіб припинити свою бізнесову діяльність. З 10 лютого це можна буде зробити за рішенням суду. Упродовж року вступлять в законну силу ще декілька нових норм закону про державну реєстрацію. Зокрема, з 14 серпня власники електронної печатки та підпису зможуть зареєструвати свою фірму через мережу Інтернет, надіславши свої дані до державного органу ведення реєстру електронною поштою.

Судові справи

Суттєві зміни цього року повинні відбутися у роботі судів внаслідок оновленого законодавства про судоустрій. Насамперед з нового року в кримінальному, господарському та цивільному процесах призначення суддів на слухання справи повинна визначати автоматизована система документообігу. Якщо ж це зробить не комп'ютер, а голова суду чи інші особи, то учасники судового процесу матимуть підстави вимагати відсторонення такого судді від розгляду справи.

Окрім того, у 2011 році починають працювати нові правила щодо перегляду Верховним Судом рішень судів нижчого рівня. Зокрема, змінюються підстави для перегляду судових рішень та терміни їх оскарження.

До речі, порядок примусового виконання судових рішень цього року також зазнає змін. З 9 березня цього року починають діяти нові норми закону про виконавче провадження, за яким зменшується строк для звернення за таким виконанням. Зараз він становить три роки, а буде - один.

Серед інших новацій - можливість заборонити через той-таки суд виїжджати за кордон боржникам, причому за борг підприємства персонально відповідатиме його керівник. А борг може бути будь-який - і на мільйон, і на копійку, головне, що боржник не хоче платити.

З 1 січня відбулося чергове "відфутболювання" позивачів, які домагаються через суд гарантованих державою збільшених розмірів соціальних виплат. Найчастіше з такими позовами звертаються так звані "діти війни" та "чорнобильці". Тепер такі справи знову розглядатимуть адміністративні суди, яких в Україні лише по одному на область. За даними Апеляційного суду в Івано-Франківській області, який торік приймав ці справи до свого розгляду, станом на початок грудня 2010 року приблизно 1700 справ, пов'язаних із соціальними виплатами, зависло між двох судів. Тепер цей завал розгрібатимуть інші.

До речі, виплати при народженні дитини часом також стають предметом судової тяганини. Чи поповнить ця категорія населення число цьогорічних позивачів, залежить від того, як держава справлятиметься із виплатою збільшеного з 1 січня розміру допомоги при народженні дитини. Ця допомога відтепер буде нараховуватися пропорційно до розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років. На першу дитину - 22 розміри (близько 18 тис. грн.), на другу - 45 (близько 37 тис. грн.), а на третю і далі - по 90 (близько 73,5 тис. грн.). На руки одразу виплатять 9-кратну допомогу (близько 7,5 тис. грн.), а решту розтягнуть на наступні 1-3 роки.

Будьмо уважні!

З нового року з'явилося декілька законодавчих новацій, про які принаймні треба буде постійно пам'ятати, щоб не стати правопорушником. Найперше, законодавці вирішили захистити персональні дані громадян нашої держави. Отож, з 1 січня кожен, хто збере та систематизує відомості про фізичних осіб, зобов'язаний зареєструвати в спеціальному державному органі таку базу даних, отримати згоду від конкретної особи на збирання даних про неї та надавати особі інформацію про зібране щодо неї. Такі обмеження, щоправда, не стосуються випадків, коли базу персональних даних хтось збирає сам для себе (скажімо, веде акуратний списочок своїх позичальників чи особистий записник з телефонами та адресами друзів) або це робить журналіст чи інший творчий працівник заради творчості. А от деяким вітчизняним банкам та торговельним мережам варто таки задуматися.

З цього року почав діяти Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Такий внесок замінить теперішні розрізнені плати до Пенсійного фонду та фондів соцстрахування (від безробіття, втрати працездатності та нещасного випадку). До речі, сплачувати його мають і фізособи-підприємці. Функції наглядача за єдиним соцвнеском віддали Пенсійному фонду.

З 20 квітня слід буде обов'язково реєструвати заповіти та спадкові договори, а також їхні зміни чи скасування, у Спадковому реєстрі. Інструкції, як зобов'язати приватного нотаріуса вносити дані в електронний реєстр спадщини, поки що немає. Ймовірно, нотаріальні контори просто зроблять трохи дорожчими свої послуги, мотивуючи це новою законодавчою необхідністю.

Цього року також з'явиться відповідальність за порушення правил щодо видачі векселів - адміністративна для посадовців та фінансова для підприємств. Крім того, оновляться вимоги до оформлення цих цінних паперів.

І нарешті - відома вже пеня за комунальні борги. Її почнуть нараховувати на заборгованість, яка виникла після нового року. Стосується плати за воду, газ, електроенергію, тепло, утримання й експлуатацію житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфт. Щоправда, пеня мусить бути визначена в договорі. Оскільки її не застосовували вже майже 15 років, то щодо розмірів і розрахунків виникають певні питання. Наразі комунальні підприємства Івано-Франківська готуються збирати пеню в розмірі 0,01 відсотка (1 копійка зі 100 гривень) з нововиниклого боргу за кожен прострочений день. Перші результати від сплати пені стануть очевидними після 20 лютого, коли минає термін оплати комунальних послуг за січень 2011 року.

Приємні дрібниці

Але не кожне нововведення у новому році - страшне і погане. Скажімо, цього року знову доступними стануть валютні кредити. Зникне заборона давати такі позики тільки на лікування чи навчання за кордоном, а також вимога про надання і погашення будь-яких кредитів в іноземній валюті тільки у безготівковій формі. Окрім того, з'явиться можливість працевлаштування іноземців. Їх можна буде без дозволу брати на роботу, якщо ця робота пов'язана з Євро-2012 або їх найняв інвестор на підставі угоди про розподіл продукції.

З 1 січня подбають також про інвалідів. Для паркування їх транспорту на всіх спеціальних майданчиках та автостоянках виділяють і позначають не менше 10% місць (принаймні одне) для безоплатного паркування легковиків, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату. Такі ж місця мають бути виділені біля всіх адміністративних будівель (тобто як біля органів влади, так і біля підприємств та установ).

З цього року до переліку почесних звань додаються Заслужений гірник України, Заслужений працівник цивільного захисту України та Заслужений працівник туризму України.

З 28 січня можна буде вимагати від свого оператора мобільного зв'язку надати послугу перенесення абонентського номера. Тобто за вами мають зберегти номер мобілки навіть після переходу до іншого оператора.

У липні запрацює новий Закон «Про загальну безпечність нехарчової продукції». Він передбачає зокрема, що органи державного ринкового нагляду повинні оперативно надавати громадськості інформацію про продукцію, яка становить або може становити ризик. Споживачі, у свою чергу, мають право звертатися до таких органів за захистом порушеного права на безпечність продукції. Ну і різноманітні штрафи передбачили за порушення.

До речі, окремі штрафи за адміністративні порушення в цьому році дещо зростуть. Скажімо, дрібне хуліганство (нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії) матиме наслідком штраф від 51 до 119 грн. Вчинення насильства в сім'ї спричинить штраф від 51 до 85 грн. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді обернуться штрафом від 102 до 136 грн. Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції потягнуть за собою накладення штрафу від 136 до 255 грн.

З новим роком!

Галицький кореспондент

 

14 Січня 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 15 Січня 2011, 12:06
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30