Франківськ, звісно, не Мілан, але в межах України є місцем, де творяться цікаві дизайнерські рішення і звідки походять національні дизайнові тенденції. Разом із тим Франківськ - провінція, периферія, діра, де ці рішення і тенденції трансформуються, спотворюються, перетворюються на несмак і кітч. Від чого залежить результат? Розмірковують дизайнери, відомі своїм креативом, - Ярема Стецик і Юрій Бакай.

Ярема Стецик: Про модні франківські штуки і закислі пики

Дизайнер, музикант (гурт «Перкалаба) і вчитель у Підпечерівській школі мистецтв (Тисменицький район). Автор комплексних робіт та консультант із дизайну «Пиріжкової Хати» (Яремче, Франківськ), перукарень «Фламінго», «Станіславська Фризерня», «Валерія», «Мікрохвилька», їдалень «Баскервіль», «Тета Піцца», готелю «Красна Садиба», кав'ярень «Мануфактура», «Мармуляда», «Ескізи», ресторанів «Славутич», «Фантуш», комп'ютерного клубу «Портал». Дизайну від Стецика, за словами автора, притаманний український національний максималізм.

- Попит на дизайн інтер'єру у Франківську є. Тон у тому, якому йому бути, задає десятка дизайнерів на чолі з Андрейчуком та Днесем. Вони, безумовно, професійні, але досить давні. «Робочих дизайнерів» середнього рівня місто має дуже мало. В обох випадках це - закисле середовище, яке потребує «свіжої крові». Але наймолодші дизайнери мовчать, так, ніби їм нецікаво робити свої «бомби». Сподіваюся, це затишшя перед якимось якісним кроком. Бо дизайнери - все ж таки митці, а їм закислість не притаманна.

Я створив уже багато інтер'єрів, але досі не можу назватися професіоналом. Скоріше я художник-романтик, якому довірили свою дитину - бізнес або помешкання - на зовнішнє виховання. Відтак вдячний усім за довіру. Певна самодіяльність дала мені можливість не боятися експериментувати. Так у дизайні інтер'єрів були започатковані кілька міні-тенденцій.

Років п'ять тому ми запустили моду на коркові аплікації. Спробували застосувати художні роботи в дизайні, використали незнайомі на той час матеріали, нові технології. Ті роботи, які ми зробили, стали популярними не лише в Україні, але й у Європі. Через кілька років у Франківську вже була мода на дизайн із певними видами художніх робіт. Тоді ні у Львові, ні у Києві такого не було. Нині наше місто має унікальну колекцію настінних коркових аплікацій - в офісах, у кафе, у приватних помешканнях. Їх фото демонструють як приклад дизайну решті України.

У 2010-му я працював над втіленням супер-ідеї для сучасних інтер'єрів - «міський розвиток української орнаментики». Зараз уже майже закінчено величезний панський інтер'єр у комплексі «Лейбова Гора», що в селі Жураки Богородчанського району. Стіни центральної, дуже світлої, зали вкриті українськими орнаментами. Ці візерунки більше ста років тому створив галицький художник Модест Сосенко у співпраці з Андреєм Шептицьким. (Роботи Сосенка збереглися у Львівській консерваторії, у прикарпатських церквах в Печеніжені і Товмачі, в Коломийському музеї «Гуцульщина»). Щоправда, у нас Сосенко - модернізований, бо використане сучасне поєднання кольорів і технологій. Як-от різновид графіте - різьби по штукатурках. Сподіваюся на підтримку братів по цеху в розвитку цього напрямку. Чекаю, що в 2011-му всі дадуть газу.

Впродовж року я роблю один-два комплексні об'єкти. Часто пропоную замовникам своїх колег-дизайнерів, бо не завжди підходжу до приватних інтер'єрів. Хочеться зробити якісь «чокнуті» дизайни, а треба - стильні. Вважаю, що вершину професіоналізму у створенні інтер'єрів в нашому місті демонструє Ігор Максимів. Його роботи - зокрема дизайн «Парк-Готелю», «Люм'єру» - просто бездоганні. Дизайнери доброго рівня - Міша Саморіз, Григорій Панасенко, Олег Демчук, Юра Бакай, Діма Задерей. Цікава у створенні декорів група «Дизайн Туса».

Що далі? Наша команда, як і раніше, працюватиме з екологічними матеріалами, продовжить розвивати етнічні мотиви, експериментуватиме з декорами в оздобленні стін. Розробимо ексклюзиви. Хоча в приватних помешканнях люди ще не готові прийняти орнаментику. Але тішить, що вже почали надавати перевагу натуральним матеріалам перед турецькими целофанами.

Поки що вічна франківська тема - восково-олійний розпис стін. Соняшники, архітектура старого міста, репродукції відомих художніх полотен - це попса. Не то новинка, не то автентика - родові дерева на стіні і стелі. Кілька таких намалювали цього року. Останнє - у Гриняві: таке галузисте і таке велике. Фотки на це дерево не вмістилися, то ми прізвища писали - золотими буквами. Можна, як завгодно, до цього ставитися, але наші замовники реально люблять оте дерево. Збираються довкола, читають по кілька годин, історії різні пригадують, сльози витирають...

Юрій Бакай: «Навіщо вам золото? Купіть вітряк!»

Дизайнер, фотохудожник. Автор інтер'єру помешкання Юрія Андруховича. Виконав комплексний дизайн кав'ярні «Кімбо», бару «Оазис», першого франківського бутіку «Моделік». Остання робота - комплексний проект осередку покера в Івано-Франківській області, покер-клубу «Бельфер».

- Зараз уже добре відрізняється міська і сільська культура в інтер'єрі. Замовники тепер - мудрі. Люди розвивають власний смак. Тому, живучи у маленькому місті, в глибокій провінції, ми все ж таки маємо достатній відсоток добре зроблених помешкань на душу населення. Хоч дуже бракує комплексного підходу до виконання дизайну житла.

Співпраця архітектора і дизайнера - виняток, а не правило. Але ж це - головна європейська тенденція. У нас переважно десь там, на якомусь шматку землі, будується коробка. А потім її починають декорувати, починають придумувати, що робити з територією. Різнобій не на користь образу дому, відчуттю дому.

Дуже часто отой внутрішній декор робиться без прив'язки до природного світла, сторін світу, виду з вікон. Виходить щось таке синтетичне. Плюс популярні синтетичні матеріали на вікнах, підлозі, стінах, у меблях. Вся ця краса може виглядати бомбезно, але, як і продукти з супермаркетів, десятиліттями чинить негативний вплив на людину. Чи не ліпше за ці гроші зробити простий, але зручний дім? Утеплити його, дібрати екологічні матеріали, подбати про безпеку декору, влаштувати додатковий комфорт?

Дизайнери, звісно, можуть зробити на замовлення абсолютно все, що хоче клієнт. Можуть стіни вкрити сусальним золотом. Але навіщо вам те золото? Купіть вітряк! Установіть собі сонячні батареї, щоби стати незалежними від енергетичних магнатів. Адже процес підвищення цін на ресурси, що забезпечують тепло і світло, вже не зупиниться ніколи.

Говорячи про сучасні світові тенденції дизайну, треба констатувати: за кордоном зовнішній і внутрішній вигляд будинку відповідає передовсім енергозберігаючим стандартам. Тамтешній дім уписують в зовнішнє середовище як його складову - це стосується і ландшафту, й інтер'єру - але так, щоби житло було мінімально витратним для його мешканців і максимально автономним у своєму функціонуванні. Чи є тандем архітекторів-дизайнерів, які щось подібне роблять у Франківську? На жаль. Це означає, що нам і нашим колегам треба рухатися в цьому напрямку. Бо багатий і розкішний ремонт - явище тимчасове і якості життя не додасть.

Галицький кореспондент

 

14 Січня 2011, 15:59
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47