Минулої пятниці, на старий Новий рік, в Івано-Франківську, як і в Тернополі та день перед тим у Львові, відбулася спільна сесія місцевих рад з приводу скасування указу Президента України про присвоєння Провідникові ОУН Степанові Бандері звання Герой України. Вона відбулася біля пам’ятника Степанові Бандері на Європейській площі. Але якщо в наших галицьких сусідів сесію проводили лише облради та міськради обласних центрів, то на Прикарпатті учасниками були й районні ради та ради міст обласного значення.


Під час спільної сесії фактично майже весь депутатський корпус області  прийняв одностайним голосуванням звернення до Президента України та Вищого адміністративного суду з приводу скасування указу Президента України про присвоєння Степанові Бандері звання Герой України. Від учасників спільної сесії голова обласної ради Олександр Сич і міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус поклали вінок до пам’ятника Степанові Бандері.


Сесія хоч і проходила не в звичній обстановці, а серед міста, під акомпанемент дощу, однак з дотриманням регламенту. Відбулася реєстрація депутатів, за результатами якої з 114 обраних депутатів обласної ради в роботі цієї надзвичайної сесії взяли участь 76 депутатів (від фракції «Свободи» — 17, «Батьківщини» — 15, «Нашої України» — 13, «Української партії» — 7, «Фронту змін» — 13, УНП — 2, «Відродження» — 2, позафракційних — 7; від Партії регіонів та Народної партії  не було депутатів); від Івано-Франківської міської ради з 59 обраних депутатів — 48; Калуської міської ради  — із 50 — 30; Коломийської міської ради — із 50  —  40; Яремчанської міської ради — із 36  —  28; Богородчанської районної ради — із 64  —  45; Галицької районної ради — із 82 —  56; Городенківської районної ради — із 66  —  34; Долинської районної ради — із 62  — 37; Калуської районної ради — із 56 — 34; Коломийської районної ради — із 100 — 55; Надвірнянської районної ради — із
62 —  49; Рогатинської районної ради — із 90 — 55; Рожнятівської районної ради — із  62 — 33; Снятинської районної ради — із 66 — 37; Тисменицької районної ради — із 88 — 60; Тлумацької районної ради — із 68  —  39. Від Косівської районної ради прибуло на спільну сесію 22 депутатів із 80; Верховинської районної ради — дев’ятеро із 44. А від Болехівської міської ради депутатів не було. Тобто лише три ради опинилися поза рамками вчорашньої надзвичайної сесії, але присутні на ній депутати з Косова і Верховини, за словами О. Сича, стали учасниками депутатських зборів з огляду на відсутність кворуму.

Відтак депутати затвердили в порядку денному  тільки одне питання — про звернення до Президента України та Вищого адміністративного суду щодо скасування указу Президента України про присвоєння Степанові Бандері звання Герой України. Обранці обговорили запропоноване звернення, котре зачитав голова облради О. Сич, який головував на цій сесії. За прийняття звернення проголосували всі присутні депутати всіх рад нашої області. Текст звернення подаємо окремо.


«Не шануючи нашого героїчного минулого, не шануючи нашої героїчної боротьби, яка велася за визволення української нації від поневолення і за побудову Української незалежної держави, ми не зможемо в перспективі отримати повноцінної Української національної держави. Ми хочемо, щоб український світ будувався на українських цінностях», — наголосив голова обласної ради Олександр Сич. Коментуючи вчорашню спільну сесію рад Прикарпаття, він сказав, що іванофранківці і раніше твердо відстоювали й надалі відстоюватимуть своїх героїв та свою національну самоідентичність.

 

Президентові України В. Януковичу
Вищому адміністративному суду України

 

Звернення

 

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року визнано незаконним указ президента В. Ющенка про присвоєння почесного звання Герой України Степанові Бандері. Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року постанову Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року залишено без змін. На постанову суду апеляційної інстанції подано скарги до Вищого адміністративного суду України.

В той же час на офіційному інтернет-представництві Президента України оприлюднено інформацію, що рішення набуло законної сили й указ Президента України В. Ющенка скасовано. Окрім того, 12 січня 2011 року Вищий адміністративний суд України повинен був розглянути позов до Президента України про визнання незаконним і скасування указу про присвоєння Головному командирові УПА Романові Шухевичу звання Герой України.


Ми, депутати обласної ради, районних рад та міських рад міст обласного значення Івано-Франківської області, висловлюємо протест проти незаконних рішень судів України, які йдуть на повідку вищих органів державної виконавчої влади України, які реалізовують волю Кремля. Вважаємо, що рішення про скасування Указу президента України (№ 46/2010) від 20 січня 2010 року «Про присвоєння С. Бандері звання Герой України» суд ухвалив за вказівкою Адміністрації Президента України на догоду російському режимові Путіна—Медведєва.


Це рішення стало можливим тому, що режим Януковича позбавив незалежності судову гілку влади і сьогодні суди демонстративно виконують політичні замовлення Адміністрації Президента України, ухвалюючи абсурдні і неправочинні рішення. Водночас правоохоронні органи стали головним знаряддям боротьби проти політичної опозиції та побудови поліцейської держави. Очевидно, чинний режим за наказом Кремля не лише вибілює Сталіна, а й форсованими темпами реанімує в Україні сталінізм.


Окупаційна адміністрація Януковича—Азарова розгорнула широкомасштабну війну проти українців у всіх сферах суспільного життя — мовній, освітній, ідеологічній, судовій, соціальній, економічній, культурній, духовній.
Рішення і дії окупаційної Адміністрації, що сьогодні опанувала Печерські пагорби, продиктовані передусім страхом перед постатями Степана Бандери, Романа Шухевича, а також Івана Мазепи, героїв Крут, повстанців Холодного Яру, підпільників ОУН та воїнів УПА, які воскрешають у свідомості українців героїчний дух їхніх предків. Нинішні можновладці розуміють, що рано чи пізно режим Януковича буде зметений силою української національної революції. і не має значення, що саме стане основним каталізатором революційного вибуху – так звана пенсійна реформа, зміни в трудовому законодавстві чи посилення репресій проти українських патріотів. Але однозначним є те, що наступний етап української революції відбудеться під прапором Бандери.


Вороги України не могли подолати Бандеру живого. Вони бояться його й мертвого. Адже Степан Бандера, попри недолугі й нікчемні рішення судів, був і залишається для мільйонів українців Героєм національного визволення.
Для нас, депутатів представницьких органів влади Прикарпаття, воля громади є наказом і спрямовуючим чинником у роботі. А тому ми й надалі докладатимемо зусиль до вшанування визначних дат національно-визвольної боротьби та українських національних Героїв. Війну нинішнього прокремлівського режиму проти Бандери і бандерівців ми розцінюємо як наступ на громадянські, конституційні та національні права українців. У цьому протистоянні ми будемо з нашим народом.


Звертаємося до Президента України Віктора Януковича з вимогою провести зустріч з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування Західної України та подати своє бачення розвитку Української національної держави.

Прийнято на спільній позачерговій сесії
Івано-Франківської обласної ради, районних,  міських міст обласного значення рад Івано-Франківської області
14 січня 2011 року.
17 Січня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 17 Січня 2011, 11:39
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30