http://www.11channel.dp.ua/res/news/large/15370.jpgЗа перших 10 днів року за допомогою до медиків звернулися вже 342 хворих, 154 із яких — мешканці району. Усі, запевняє головний лікар Калуської ЦРЛ, отримують безкоштовне медичне забезпечення. Утім, для подальшої роботи у режимі “все включено” потрібно зареєструвати нову юридичну особу, яка утворюється після злиття районних та міських лікувальних установ. Відповідно — обидві ради повинні затвердити новий Статут ЦРЛ. Місто зробило це ще минулого тижня. Район — у понеділок. Щоправда, поправки, які внесли районні обранці, ледь не знівелювали всі попередні напрацювання. Отож, місто поставило ультиматум. По телефону.

 

Пропри те, що юристи міської і районної рад ретельно вивчали і погоджували кожен пункт Статуту Калуської ЦРЛ, уникнути непорозуміння не вдалося, оскільки у деяких питаннях (особливо, що стосуються майна. — Авт.) місто і район проявляли принципово різні позиції. У результаті — минулого тижня депутати міської ради без особливих проблем та дискусій виконали свій обов’язок: затвердили Статут. 

Цього тижня з аналогічним наміром зустрілися депутати районної ради. Хоча ніхто з них не сумнівався у важливості прийняття рішення, головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук наголосив: якщо Статут раптом не затвердять, медики отримають чимало клопоту. Зокрема, без цього документу ЦРЛ не може відкрити рахунок, не може замовляти ліки для забезпечення життєдіяльності пацієнтів і, звичайно, не може зареєструватися.

У принципі, депутати районної ради не заперечували. Їх, щоправда, насторожив один із пунктів Статуту, згідно з яким передбачається надання платних послуг населенню. Іван Красійчук пояснив: це стосується лише мешканців інших районів. Населення ж Калущини повністю лікуватимуть безкоштовно. 

Між тим, розробляючи Статут, районна рада пропонувала кілька суттєвих, на її думку, доповнень. Зокрема, наполягала, щоб кадрові призначення керівників структурних підрозділів та заступників головного лікаря погоджували не тільки з міським головою, але і головами районної ради та райдержадміністрації. Місто цього пункту не схвалило. 

Аналогічно — й із кількома іншими пропозиціями. Так, район пропонував доповнити Статут абзацом: "Майно, що є спільною власністю територіальних громад селища, сіл Калуського району, передається в оренду Калуській ЦРЛ терміном на один рік. Дія договору оренди може бути продовжена Власником майна не пізніше 01 серпня 2011 року. По закінченні дії терміну оренди Засновники залишають за собою право одноосібно утворювати на базі належного їм майна, що передано в оперативне управління Калуській ЦРЛ, окремі заклади охорони здоров’я".

Заступник голови районної ради Сергій Твардовський пояснив:

— Усі 37 ФАПів, які визначені у цьому пункті і які Калуська районна рада передає в оперативне управління Калуській ЦРЛ, є у власності сільських рад. Окрім цього, 4 з 11-ти амбулаторій також є власністю сільських рад. Сільські ради попередньо прийняли рішення про передачу всього майна, приміщень й основних засобів в оренду терміном на один рік. Тому ця норма обов’язково має бути й у Статуті. Наступне: ми пропонуємо продовжувати дію оренди до 1 серпня 2011 року, бо, відповідно до Бюджетного кодексу,  угода про передачу трансферту має бути підписана до 1 серпня. Важливо також передбачити можливість одноосібного утворення окремих закладів охорони здоров’я. Інакше — ЦРЛ буде вічною установою, і ми ніколи не зможемо утворити жодних інших медичних закладів без згоди обох рад. Це стосується не лише району, але і міста, яке має намір створити на базі поліклініки діагностичний центр, але без відповідної згоди районної ради не зможе цього зробити.

У Статуті, який попередньо затвердило місто, цей абзац так і не внесли. Натомість — в іншому пункті документу додали одне слово, яке, проте, за словами Сергія Твардовського, може призвести до зміни власності. Місто, зокрема, вирішило, що, здійснюючи право оперативного управління, Калуська ЦРЛ не лише володіє та користується майном, але і розпоряджається ним. І хоча районна рада наполягала на вилученні слова "розпоряджається", місто і тут не пішло на поступки. 

Районні депутати, проте, вирішили наполягти на поправках. Єдиний вихід — затвердити свій варіант Статуту. Звісно ж, із усіма доповненнями, які відкинуло місто. Категорично проти цього виступила на сесії райради заступник міського голови Галина Романко, яка наполягала: над Статутом працювали фахівці-юристи, які все узгодили та вичитали. Тому внесення будь-яких поправок зараз лише стримує роботу і функціонування безкоштовної медицини. Зрештою, заступниця запропонувала депутатам районної ради зі всіма своїми пропозиціями офіційно звернутися до міської ради та міського голови. Мовляв — місто розгляне поправки на своїй сесії і, можливо, врахує. Район цю пропозицію навіть не взяв до уваги. Адже зрозуміло, що, якщо його зауваження не були враховані до цього, то після затвердження Статуту — і поготів. 

Відтак, попри запевнення голови районної ради Василя Дзундзи та головного лікаря Калуської ЦРЛ Івана Красійчука, що про жодне майно найближчим часом не йтиме мова, а лише виключно про управління медициною, районна рада таки вирішила підстрахуватися і проголосувала за власний варіант Статуту.

Представники міської влади та медики одразу ж покинули зал засідань. Депутати ж перейшли до розгляду інших питань. Утім, епопея на цьому не завершилася. На доповнення районної ради місто відреагувало миттєво і — категорично. Уже за кілька годин депутати міської ради зібралися на надзвичайну сесію з тим, щоб анулювати всі попередні домовленості та відмовитися від спроби гарантувати мешканцям району безкоштовне медичне забезпечення. 

У проекті рішення, зокрема, зазначили, що внесені Калуською районною радою зміни у Статут комунального закладу "Центральна районна лікарня" унеможливлюють налагодження безперервного та швидкого процесу переходу до якісної безкоштовної медицини. Тому вже з 11 січня цього року безкоштовне медикаментозне забезпечення мешканців міста мало би здійснюватися після пред’явлення ними паспортів громадян України.

За 10 хвилин до початку засідання сесії міської ради голова районної ради Василь Дзундза повідомив: 

— Міська рада зараз відмінить усі свої попередні рішення, оскільки ми прийняли свій варіант Статуту. Проблема лише в одному абзаці, який ми внесли і який стосується майна. Тому ми або відміняємо цей пункт і все йде далі, або залишаємося без безкоштовної медицини. 

Попри кілька застережливих реплік від депутатів, загалом слова голови районної ради та поспішність і категоричність міста таки справили потрібне враження. Відтак, районна рада поспіхом переголосувала і вилучила зі Статуту "неугодний" абзац. Забули навіть про відповідну процедуру, яка при поверненні до розгляду вже проголосованого питання мала би бути витримана. 

Дійство, яке відбувалося у цей час у залі, викликало лише здивування. Зокрема, до засідання то долучалися, то зникали представники міської влади та Української партії. Очільники ж району навперебій, паралельно із сесією, вели короткі телефонні перемовини. 

У цей час у сусідньому адміністративному будинку поступово збиралися депутати міської ради — приймати своє "остаточне" рішення. Про те, що відбувається у районі, їм, вочевидь, повідомляли "посланці", які своєчасно з’являлися серед депутатів райради. Зрештою, прибіг і в. о. голови Калуської РДА Василь Турчин, який одразу ж запевнив: райдержадміністрація жодного відношення до погодження, прийняття і підписання Статуту не має. Це — повноваження районної і міської рад. Проте, районна рада таки анулювала свої поправки. Хоча — і не всі. 

— У міській редакції документу у пункті 4.4 вказано, що Калуська ЦРЛ володіє, користується і розпоряджається майном. Районна рада слово "розпоряджається" вилучила. Є пропозиція підтримати у цьому район. Тим паче, що заступник голови районної ради Сергій Твардовський повідомив, що й у міській редакції Статут також не мав би містити цього слова, — зазначив Василь Турчин.

Підтвердив це і юрист Калуської міської ради Микола Булавинець, за словами якого, у редакції Статуту, яку подавали юристи Центральній районній лікарні, слова "розпоряджатися" не було. Між тим, розпорядження майном району, наприклад, ФАПами, передбачає, зокрема, можливість здачі їх в оренду. Тому цей пункт, який для району, звичайно, є принциповим, і зустрів спротив депутатів.

Зрештою, щоб уникнути розбіжностей у статутах, міська рада таки відкрила надзвичайну сесію — з метою вилучення з документу одного слова. Утім, переконує Микола Булавинець, саме поняття оперативного керування включає у себе і право розпорядження. Тобто, так чи інакше, юридична "заковирка" у документі — існує. 

Міська рада, проте, таки виправили неточності — філологічні. Надалі ж обіцяли вносити поправки до Статуту з тим, щоб усунути всі спірні моменти і юридичні неточності. Районна ж рада, стомившись, фактично здала всі свої принципи й аргументи. У черговий раз переконавшись, що ультиматуми ставить лише місто, представникам району не залишилося нічого іншого, як погодитися з усіма вимогами. Адже головне, щоб виборці не звинуватили їх в упущеній можливості забезпечення сільського населення безкоштовними медикаментами. 

Незрозумілим залишилося тільки одне: чому міським та районним обранцям не зібратися, нарешті, спільно, не розставити всі акценти та не прийняти дійсно компромісне рішення. Цікаво, наскільки єдиною може бути охорона здоров’я, коли немає єдності серед тих, хто її забезпечує?

Між тим, процес створення єдиної медицини вже потягнув за собою заборгованість із заробітної плати працівникам Калуської міської та стоматологічної поліклінік. Як повідомила начальник фінансового відділу Калуської міської ради Марія Семенюк, працівникам поліклініки місто заборгувало вже 392 тис. гривень, а стоматології — 111 тис. гривень. Ці кошти неможливо виплатити навіть, якщо гроші — є. Щоб люди отримали заробітну плату, депутати планують прийняти відповідне рішення. Щоправда, вже на наступному засіданні сесії.

17 Січня 2011, 13:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47