Днями, щойно появилася інформація, що опозиційні партії «Фронт змін», «Громадянська позиція», «Європейська партія» і УРП «Собор», за якими стоять відповідно А. Яценюк, А. Гриценко, М. Катеринчук і А. Матвієнко, мають намір об’єднатися, зразу ж навздогін полетіла заява не менш опозиційного голови УНП Ю. Костенка про ще одне ядро об’єднання. Отож навіть в об’єднавчих процесах, які наразі засвідчено лише туманними заявами, український партійний політикум зразу ж продемонстрував і свою здатність роз’єднуватися. 

Лідер УРП «Собор» А. Матвієнко зазначив, що це буде не передвиборчий блок, а утворена з чотирьох чи більше партій єдина політична сила. Питання про кількість партій, які можуть стати учасниками нового об’єднання, на сьогодні відкрите, більше того, є й інші суб’єкти переговорів. Головний «соборівець» висловив сподівання, що новоутворена політсила буде правоцентристською і національно-демократичною.


З боку це виглядає, що дрібніші партії — «Громадянська позиція», «Європейська партія» і УРП «Собор», які на місцевих виборах, очевидно, остаточно пересвідчилися у своїх низьких рейтингах, нарешті схаменулися і, щоб назавжди не канути в політичну Лету, бо самотужки їм аж ніяк не світить подолати тривідсотковий бар’єр на парламентських виборах, хапаються за доволі популярного у виборця «фронтмена» Яценюка. Тому він має шанс претендувати на лідера цих націонал- і просто демократів.

Тим часом голова УНП Ю. Костенко, повідомивши, що УНП відповідно до рішення свого з’їзду розпочала переговори з близькими за ідеологією партіями — «Нашою Україною», «За Україну!», Народним рухом України та іншими, вже застерігає від помилки під час об’єднавчих процесів. Нею може стати «створення об’єднання на міжпартійній основі, яке буде спрямоване лише на зміну владної команди в Україні, без чітко поставленої мети і завдань, яких планується досягти». На думку Костенка, «сьогоднішні загальні розмови про захист демократії нагадують затяжні дискусії Народного руху або коаліції «Сила народу», яку Україну будувати: ніякої конкретики щодо стратегії політичного та економічного розвитку — одні гасла й посади».

Так політик прокоментував політичну дискусію, суть якої зводиться до того, що в Україні не може йти мова про ідеологічні об’єднання, оскільки на часі — захист демократії від режиму Януковича.

А як ставляться до оголошеної «вождями» ідеї об’єднання, що, безперечно, позитивно сприйняли б проукраїнськи налаштовані виборці, партійні «низи» на Івано-Франківщині?


Чільник прикарпатського «Фронту змін» Володимир Шкварилюк дотримується думки, яку висловив А. Яценюк, що спочатку потрібно об’єднатися, а вже відтак розповідати, як це робили. Він наголошує, що нині це не просто об’єднавчий процес партій, а «Фронт змін» гуртує навколо себе політичні сили. Як зазначив В. Шкварилюк, серед учасників об`єднання ВО «Батьківщина» не буде, бо вона має свій окремий політичний шлях, а «Наша Україна» наразі ще не має чіткої позиції з цього приводу. Формат суб’єктів об`єднання буде дещо іншим від того, про який пишуть в інтернеті, повідомив місцевий «фронтовик».


Голова обласної організації УНП, заступник голови партії Віктор Анушкевичус переконаний, що питання об’єднання правоцентристських сил уже давно на часі. Він вважає, що заява Костенка викликана не тільки намірами об’єднуватися навколо Яценюка. «Ми задекларували, що сьогодні триває переговорний процес між правоцентристськими, ідеологічно близькими партіями, — наголосив В. Анушкевичус. — «Фронт змін», УРП «Собор», «Громадянська позиція», «Європейська партія» за ідеологією більше тяжіють до лібералізму. А УНП, НРУ, «Наша Україна», «За Україну!» — партії, які сповідують праву політику. Безумовно, Костенко має рацію, що Україна потребує нині реальної правоцентристської сили. і проблема не в посадах, а в проведенні в Україні реформ, які б мали правоцентристський характер. Інакше тупцюватимемо на місці ще наступні 20 років. Поза сумнівом, процес об’єднання надзвичайно важкий, бо кожен відстоює свою політичну силу, свій бренд, проте він повинен позитивно завершитися. Лідери політичних сил, сподіваюся, усвідомлюють свою відповідальність за майбутнє держави. Бо якщо таке об’єднання не відбудеться і відповідно не матимемо серйозної складової української політики — правих, то Україна буде плентатися в хвості країн третього світу».

Тим часом голова обласної організації партії «Наша Україна», колишній заступник голови партії Зіновій Шкутяк скептично сприймає повідомлення про об’єднання опозиціонерів і називає це радше декларацією про наміри та своєрідним зондуванням ситуації.

 А багатьом виборцям нині хотілося б закрити очі на недавні чвари між «нашоукраїнцями» й рухівцями, забути колишні суперечки «костенківців» і рухівців, внаслідок яких розколовся потужний на початку 90-х років Народний рух України, і повірити в їхнє об’єднання. Але чи вдасться опозиційним чільникам поступитися своїм політичним самолюбством і піти далі гучних декларацій про створення «єдиної політичної сили», а чи й надалі триватиме українська «жабомишодраківка» за лідерство? Адже об’єднання правих нині дуже невигідне майже монопольній у владі Партії регіонів, підпертій олігархічними грошима...

20 Січня 2011, 12:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 21 Січня 2011, 14:18
Відповісти

Автор: , 21 Січня 2011, 20:56
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02