З 15 січня розпочався новий сезон техогляду транспортних засобів. Наразі процедура не зазнала змін. Однак їх уже взялися запроваджувати. Що керівництво країни приготувало автомобілістам? Коли введуть новації? Чи варто проходити ТО зараз?

Звичний порядок

Цьогоріч, відповідно до наявного порядку речей, технічному огляду підлягають автомобілі непарного року випуску. Техогляд триває до 15 грудня і проводиться в управлінні ДАІ. Потрібні документи: посвідчення водія з талоном, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (доручення, тимчасовий реєстраційний талон), паспорт, страховий поліс, медична довідка про придатність до керування, квитанції про сплату обов'язкових платежів при проведенні техогляду (оплата за талон та послуги). У зв'язку з тим, що почав діяти новий Податковий кодекс і транспортний збір перенесено в акциз на пальне, слід додати квитанцію про сплату податку за 2010 рік.

Поки ДАІ робить свою справу - проводить ТО, довкола процедури техогляду точаться баталії. Скасовувати чи спрощувати? Кому довірити видачу талонів ТО?

Батальні сцени

Ще наприкінці минулого року голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський виступив із пропозицією звільнити структуру МВС від «невластивих їй функцій» і передати техогляд приватним станціям техобслуговування. Пропозиція викликала гостру публічну дискусію, зокрема на автофорумах. Автовласники зауважують, що передача техогляду на СТО не знищить практику з посередництвом, а лише легалізує її. Адже власниками багатьох автосервісів у регіонах є колишні високопосадовці з МВС та Державтоінспекції. Так це, чи ні, але ідея змінити процедуру техогляду поширилася й опанувала найвищі голови.

 

Два тижні тому Президент Віктор Янукович вичитав міністра внутрішніх справ пана Могильова за зволікання з реформою техогляду на засіданні урядового Комітету з економічних реформ. «Я показую вам жовту карточку. Техогляд приватного транспорту, який обіцяли скасувати, досі є. Над людьми продовжують знущатися», - заявив Президент. Віктор Янукович попередив міністра, що той побачить і «червону карточку», якщо невдовзі це питання не буде вирішене.

Але вже наступного дня після гострого президентського випаду його Адміністрація розповсюдила «м'яке» пояснення. Мовляв, глава держави не давав жодних конкретних указівок - чи скасувати ТО, чи тільки спростити його проходження для автомобілів, які не використовуються з комерційною метою (наприклад, таксі). Мовляв, зміни мають бути - на розсуд МВС, департаменту ДАІ. Ті ж структури від офіційного коментаря щодо змін у техогляді утрималися. Прес-служба МВСУ тільки нагадала, що є робоча група, яка займається складенням законопроекту зі спрощення процедури ТО.

Відхилив завісу «робочої таємничості» генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко. Він повідомив, що ДАІ справді має намір передати функцію перевірки автомобілів на СТО. Автосервісам пропонують оглядати машини і видавати паперові акти про їх справність. З цими актами автовласники мали би звертатися в ДАІ і там отримувати талон ТО. «Державтоінспекція наполягає, що видачу талона треба залишити за нею», - повідомив пан Назаренко. ВААІД, у свою чергу, запропонувала, щоби нові авто (до 3-х років), які перебувають на гарантії, узагалі не проходили перевірку. Талони ТО їм можуть видавати на СТО дилери.

Схема на користь СТО

Цими днями на авансцені знову постав пан Бродський. Голова Держкомпідприємництва 20 січня підписав і відправив до Кабміну законопроект про техогляд. Суть його така: технічний стан авто перевіряється на акредитованих станціях діагностики, вони ж видають протоколи про проходження техогляду, талони ТО і повідомляють про це ДАІ. Підтвердженням легітимності цих документів пропонують вважати підпис спеціаліста, що проводив перевірку, і печатку СТО.

Перевірку автомобіля, зазначено в проекті закону, фіксуватимуть на фото та відео і зберігатимуть три роки. Наступного після перевірки дня дані передаватимуть у МВС в електронному вигляді (у протоколі вказуватимуть невідповідності технічного стану у вигляді цифрових кодів). «За знищення даних про проходження ТО передбачена відповідальність аж до кримінальної», - повідомив пан Бродський.

За видачу талону без перевірки - штраф від 850 до 1700 грн. Повторне порушення протягом року каратиметься скасуванням акредитації і забороною займатися цим видом діяльності впродовж п'яти років. «Розмір плати за діагностику і видачу талона буде регулюватися спеціальними методиками Кабміну», - пояснив голова Держкомпідприємництва.

У якому вигляді - зі змінами чи без - затвердять законопроект парламентарі, дізнаємося впродовж найближчих місяців. За неофіційною інформацією, введення нового порядку ТО на вимогу глави держави має відбутися якнайшвидше. Відтак нам слід визначитися: чи вже проходити техогляд в ДАІ, чи чекати урядової процедури і «свіжих» тарифів.

До теми

Грузинський варіант

Журналіст видання «Авто-Ревю» побував у Грузії - отримав там водійські права і зареєстрував авто. На все витратив менше години. І дізнався, що техогляду як такого в країні не існує. Його скасували, так само, як медичні довідки на право керування, довідки про проходження водійських курсів та «спецномери». Кількість аварій від часу реформ не зросла, а зменшилася.

Стосовно техогляду грузинський уряд вирішив: джерело корупції приносить більше шкоди, ніж користі. Відтак його відмінили - тимчасово, до 2012 року, допоки не придумають механізм, який виключить хабарі і посередництво.

Немає в Грузії і щорічного транспортного податку. Єдиний збір з автовласників - митний. Залежить від року випуску й об'єму двигуна. Цікаво, що розмитнення нових машин обходиться дорожче, ніж уживаних. Схема така: за авто, що зійшло з конвеєра цього або минулого року, - по півтора ларі (трохи більше долара) за кожен «кубик» робочого об'єму, за п'ятирічку - по одному ларі. Якщо машині 10 років - по 0,5 ларі. І тільки з 13-річного віку розцінки знову ростуть. Розмитнення 15-річного авто коштуватиме по 0,8 ларі за кубометр. Більше про реформи ДАІ в Грузії - http://www.autoreview.ru/_archive у статті «Як я отримав грузинські права»
31 Січня 2011, 14:27
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (Can.)> NEWS.IF.UA:, 07 Лютого 2011, 22:35
...do, delete my comment and the picture as well. No worries,- I've already copied that "shedevr".
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47