Починаючи з минулих вихідних й аж до кінця березня в Івано-Франківську щосуботи і щонеділі проводитимуть, як повідомив кореспондентові «Галичини» в. о. начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації іван Андріїшин, ярмарки, на яких продаватимуть крупи, борошно, макаронні вироби, сири і масло, м’ясо та ковбаси, яйця, а також картоплю й інші овочі і фрукти. Ярмаркові «інтервенції» товарів за цінами виробників та оптовими покликані зупинити подорожчання продуктів харчування, яке розпочалося в усій Україні мало не відразу ж після Різдва.

Для стримування цін вживають й інші заходи, так би мовити, швидкого реагування. За завданням Кабінету Міністрів державна інспекція з контролю за цінами в області з  3 лютого проводить позапланові перевірки дотримання закладами торгівлі, посередниками і виробниками визначеного урядом та на місцевому рівні — облдержадміністрацією рівня максимальних надбавок до відпускних цін на товари, що підлягають регулюванню.

Про цінову ситуацію на ринках і в роздрібній торгівлі наш кореспондент довідувався у фахівців державної інспекції з контролю за цінами в області.
ѕКоли вартість кілограма гречки враз підскочила до величини, за яку на ринку можна придбати півкілограма відбірного м’яса, вже не лише споживачі, а й урядовці забили на сполох.


— Ціни на гречані крупи безпосередньо у виробників в Україні ніяк не регулюються, — розповідає начальник відділу контролю цін на ринку продовольства державної інспекції з контролю за цінами в області Леся Кос. — Є лише розпорядження голови облдержадміністрації № 615, яким визначено граничні розміри торговельної надбавки на соціально значимі товари. В тому числі й на гречку — торговельна надбавка не може перевищувати 15 відсотків від ціни, за якою крупи оптовикам продають підприємства. І коли виробники відпускали їх, умовно кажучи, по 10 гривень за кілограм, а торгівля додавала свої 15 відсотків, то, відповідно, гречка в магазині коштувала 11,50 грн. Однак коли заводи почали відпускати крупи, наприклад, по 20 грн., а торгівля знову ж таки ставити свої 15 відсотків, то лише за рахунок торговельної надбавки роздрібна ціна гречки зросла з півтори до трьох гривень. Тут вже виходить замкнуте коло: виробники підвищують ціни, бо у них вони ніяк не обмежуються і не регулюються, а торгівля, закуповуючи дорожчий товар, отримує вищий дохід. Нібито нічого не порушуючи, але в сумі заробляє більше...


Івано-Франківщина, як відомо, не має власних потужностей з виробництва гречки. Отож фактично працівники інспекції можуть перевірити лише те, чи наші посередники, оптовики й роздрібна торгівля, встановлюючи ціни на крупу, не перевищують ось цих 15 відсотків. І вони цю роботу активно ведуть.


— Спільно з податківцями і працівниками органів внутрішніх справ та управління в справах захисту прав споживачів ми провели вже 31 позапланову перевірку, — зазначає Леся Василівна. — На семи підприємствах виявили порушення — у когось розмір торговельних надбавок на гречку чи інші продукти становив 15,3 відсотка, а в когось — понад 20. Порушників притягнуто до відповідальності.

Л. Кос зазначає, що покарання за перевищення граничних розмірів торговельних надбавок не є малим — весь необррунтовано отриманий виторг стягується до бюджету, а підприємство чи приватний підприємець до того ж сплачують штраф у розмірі 200 відсотків суми доходу. Адміністративний штраф накладається також безпосередньо і на посадову особу, відповідальну за завищення цін.


М. Стульківський, начальник державної інспекції з контролю за цінами в області, додає, що фахівці ще торік у липні, коли тільки-но з’явилися перші ознаки майбутнього стрімкого подорожчання гречки, вносили пропозицію встановити на два місяці фіксовану максимальну ціну на крупи. «В той момент, коли вартість гречки в торгівлі стала б тільки наближатися до неї, уряд насамперед, а також органи виконавчої влади в областях вже могли б зорієнтуватися, що робити — миритися з тим, що через неврожай в Україні гречка буде дорогою, чи закуповувати її за кордоном і наповнювати ринок. А так час втратили. Лише тепер Кабінет Міністрів уклав меморандум з виробниками гречки, а також низки інших соціально значимих продуктів, що дозволяє зафіксувати на них ціни, і, як стало відомо з повідомлень у пресі, вивчає можливість наситити ринок за рахунок імпорту гречки», — зауважує Михайло Андрійович.


Втім, на переконання Л. Кос, заходи оперативного реагування вже дають ефект. «Завдяки урядові гречка за нижчими цінами в торгівлі все-таки з’явилася. Впродовж трьох днів її по 12,59 грн. продавали у «Метро». Є наразі гречка по 13,90 грн. у «Фуршеті». Ще раніше дешеві крупи мали супермаркети «Сільпо» та «Велмарт». Вони її розпродали. Та оскільки обидва супермаркети належать до провідних національних торговельних мереж, то зрозуміло, що наступні партії гречки також будутьѕ Вже на підході партія крупи до івано-франківського «Арсена», який продаватиме її, за попередньою інформацією, по 14 грн. за кілограм, — каже Леся Кос. — Все це потужні торговельні заклади, в яких продуктами запасається половина міста й ще частина області».


Наразі високі ціни на гречку, за словами Л. Кос, тримаються на ринку, де її продають по 16 і навіть по 19 грн. за кілограм. Але ринок, зазначає вона, мусить вичекати.


«Якщо люди матимуть інформацію про те, що є дешева гречка у супермаркетах, то й підприємці на ринках вимушені будуть знизити ціни. Бо хто купуватиме у них її по 19 грн.?» — зауважує начальник відділу контролю цін на ринку продовольства. — На телебаченні і в пресі останнім часом, здається, всі тільки й говорять та пишуть про гречку, зростання цін на яку вже зупинилося і навіть пішло на спад. Але ніхто чомусь не хоче бачити певних позитивних змін. Бо насправді не все аж так погано. В нашій області, наприклад, чи не найнижчі в Україні ціни на м’ясо. Передусім — свинину. І навіть якщо яловичина на ринках тримається в ціні, то попит населення перемістився на свинину і вона, зауважмо, при цьому не подорожчала. У нас подешевшала птиця. Подешевшали, і то істотно, яйця. Супермаркети навіть проводять акції і продають їх по 39 копійок за штуку. У нас уже понад рік не змінювалася ціна на рис. У «Вопаку» його продають нині трохи дорожче, ніж по шість гривень. Звичайно, я — не лікар і не дієтолог і не судитиму про властивості гречки. Але, як і кожна господиня, знаю, що гарнір можна зготувати з гречки, а можна — і з рису. Тобто у нас, споживачів, наразі є вибір. Попит можна змістити з дорогої гречки на дешевий рисѕ Також ми бачимо, що моркву на ринку нині продають дешевше, ніж торік у такий самий час. Щоправда, у нас є інша проблема — дорогі картопля і капуста. Проте, за великим рахунком, це не аж така ще біда, бо ринок ними насичений. Дефіциту картоплі чи капусти або ж інших продуктів у краї нема.


Втім, маємо розуміти, що заходами швидкого реагування можна лише дещо стабілізувати цінову ситуацію. І то лишень на порівняно короткий час. Що ж до довгострокової перспективи, то тут є лише один рецепт — планомірно нарощувати в краї обсяги виробництва сільськогосподарської продукції та розвивати потужності переробних підприємств. Як це зробили, наприклад, колективи Івано-Франківського і Калуського комбінатів хлібопродуктів, які освоїли випуск манних круп.


— Перші наразі невеликі партії манки вже надійшли в торгівлю, — зазначила Л. Кос. — Незабаром її надійде більше. Крупа власного виробництва дешевша за ту, яку привозять з інших областей, і це, безперечно, відчутно вплине на ціну цього продукту на регіональному ринку.


З огляду на останні уроки, в головному управлінні агропромислового комплексу ухвалили рішення нинішньої весни вдвоє збільшити посівні площі гречки, що дасть свій ефект уже восени. Але зроблене — це лише перші кроки. На жаль, нам не вдалося знайти відповідної статистики щодо нашої області, однак статистика сусідів, без перебільшення, вразила: Буковина, яка має навіть чорноземи, сьогодні лишень на 25 відсотків забезпечує власні потреби у сільськогосподарській продукції. Дві третини продуктів область завозить з інших регіонів держави та з-за кордону.


Втім, ціни самі по собі мало про що свідчать. Про те, дорогий чи дешевий той чи інший товар, ми судимо насамперед відповідно до вмісту своїх гаманців. Отож нещодавно мій колега — івано-франківський журналіст Богдан Скаврон пішов на міський ринок і, звіряючись з рецептами кулінарної книги, підрахував: щоб придбати набір продуктів для приготування трьох-чотирьох порцій двох традиційних українських страв  — борщу і вареників — необхідно викласти з гаманця загалом 65-72 гривні. І то  не враховуючи вартості солі, перцю, часнику, лаврового листа й інших спеційѕ Словом, 2 217 гривень (це середня зарплата за грудень, за даними Головного управління статистики в області) вистачило б на 34 комплексні обіди з двох страв для сім’ї з трьох-чотирьох осіб. А ще ж за щось сім’ї потрібно снідати й вечеряти, одягатися, з чогось платити за книжки, зошити і шкільне приладдя для дітей. А також за житло, газ, електрику, воду та проїзд на роботу і назад, додому...
15 Лютого 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46