http://www.mvk.if.ua/uploads/posts/1298474970_dsc07095_novyjj_razmer.jpg      22 лютого, Івано-Франківськ Олів’є Адам, Координатор системи ООН, Постійний представник ПРООН в Україні відвідав місто Івано-Франківськ. Під час візиту пан Адам зустрівся з міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом. Олів’є Адам високо оцінив досягнення міста у засвоєнні підходу до місцевого розвитку за участю громади в контексті проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку». В рамках співпраці з проектом, місто Івано-Франківськ реалізувало більше 80 проектів місцевих громад, створило інституції, що закріплюють процес прийняття рішень «знизу-вгору» та реалізує разом з громадами інноваційні проекти спрямовані на енергоефективність та ефективне поводження з твердими побутовими відходами.
      Олів’є Адам, Координатор системи ООН, Постійний представник ПРООН в Україні відвідав місто Івано-Франківськ в контексті проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР). В рамках візиту Координатор системи ООН зустрівся з Віктором Анушкевичусом, Івано-Франківським міським головою та відзначив засвоєння підходу до місцевого розвитку для реалізації спільних соціально-економічних та екологічних ініціатив. Також, цінним є досвід створення інституцій, що закріплюють залучення громад до процесу прийняття рішень в місті – Муніципальної ради сталого розвитку, організацій громад та їх об’єднань, мережі шкіл та ін. В свою чергу, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус в рамках зустрічі зазначив, що навіть після завершення програм ПРООН міська влада розвиватиме започатковані проекти у трьох напрямках: реформування системи ЖКГ через подальше створення ОСББ, продовження впровадження енергозберігаючих технологій як в житловому секторі, так і в муніципальних будівлях, а також в напрямку реформи управління освітніми закладами.
       В рамках візиту Олів’є Адам відвідав Ресурсний центр сталого розвитку та громаду об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Південне», що в 2008 р. реалізувала проект «Ремонт двоскатного даху» за підтримки ПРООН/МПВСР.
      Місто Івано-Франківськ є партнером проекту ПРООН/МПВСР з 2004 року та широко застосовує в своїй роботі підхід до місцевого розвитку за участю громади. З 2004 року у партнерстві з ПРООН/МПВСР місто підтримало 80 проектів громад для сталого розвитку, загальна вартість яких складає 10,9 млн. грн. Проекти принесли користь приблизно 41 тисячі жителів міста. Після засвоєння підходу Програми, міська рада разом з місцевими громадами реалізували ще 20 проектів без фінансової підтримки ПРООН/МПВСР.
      В контексті партнерства з проектом було створено наступні інституції: муніципальний відділ підтримки, який пізніше було трансформовано у ГО «Ресурсний центр сталого розвитку»; організації громади; Муніципальну раду сталого розвитку, як дорадчий форум при міському голові; об’єднання організацій громад (Рада голів будинкових комітетів і ОСББ) та мережу шкіл. Ці організації є інституційною основою для прийняття рішень за системою «знизу-вгору».
      Для того, щоб підтримати ініціативи громади та сприяти процесу спільного прийняття рішень, в Івано-Франківській міській раді було створено муніципальний відділ підтримки (МВП), який з часом було трансформовано у Ресурсний центр сталого розвитку. Цей центр в місті Івано-Франківськ став одним з найбільш активних МВП серед міст-партнерів Програми. Він надає дорадчу допомогу місцевим громадам, проводить навчання з місцевого сталого розвитку та дослідження тощо. З 2005 року Ресурсний центр організував більше 135 навчальних заходів та розпочав плідну співпрацю з національними та міжнародними донорськими організаціями.
      За підтримки ПРООН/МПВСР та Івано-Франківської міської ради, місцеві громади створили 148 ОСББ, 106 органів самоорганізації населення (ОСН) та 63 громадські організації шкіл та дитячих садочків.
      Проект ПРООН/МПВСР надає підтримку ініціативам місцевих громад на засадах співфінансування. Загальна вартість проектів місцевих громад зі сталого розвитку в м. Івано-Франківськ складає 10,9 млн. грн., включаючи 2,44 млн. грн. (22,31% загальної вартості) – внесок ПРООН, 701 тис. грн. (6,41%) – внесок Швейцарської агенції розвитку та співробітництва та 114 тис. грн. (1,04%) – внесок Посольства Королівства Норвегія в Україні. Також 6,27 млн. грн. (57,34%) було надано міською радою та 1,29 млн. грн. (11,81%) – місцевими громадами, 120 тис. грн. (1,09%) – третіми особами. Загалом більше 41 тис. міських жителів отримали користь від реалізації проектів, з яких 13 тис. жінок, 9 тис. чоловіків та 19 тис. дітей.
      Починаючи з 2008 року місто використовує підхід Програми, самостійно реалізуючи проекти місцевих громад без фінансового внеску ПРООН. Більше 20 таких проектів було реалізовано за фінансової підтримки міської ради та місцевих громад.
      Завдяки мобілізації місцевих громад в м. Івано-Франківськ в контексті співпраці з проектом ПРООН/МПВСР жителі стали більш охочими та готовими до спільних зусиль, спрямованих на покращення стану довкілля міста. Це стало передумовою розвитку проектів муніципального рівня, які впроваджують інноваційні механізми збору, сортування, переробки та знищення твердих побутових відходів, із широким залученням місцевого населення.
      Для закріплення підходу залучення громади до процесу прийняття рішень, в Івано-Франківську створено Муніципальну раду сталого розвитку (МРСР). Головною метою МРСР є створення умов для застосування принципів сталого розвитку. МРСР залучає громади, навчальні заклади, мережі громадських організацій та місцевий бізнес до прозорого діалогу з місцевою владою та розробки комплексних механізмів місцевого планування із залученням місцевих громад. Наслідуючи успішний приклад міста Івано-Франківськ, МРСР були також створені у п’яти містах-партнерах ПРООН/МПВСР – Рівне, Новоград-Волинський, Нововолинськ, Рубіжне та Вознесенськ.
      МРСР в м. Івано-Франківськ забезпечує прозорий та конкурентний процес вибору проектів громад та ініціатив з їх подальшим запровадженням в муніципальний план розвитку. Він відображає сектори (соціальний, економічний, екологічний), вигодонабувачів (будинкові комітети, органи самоорганізації населення (ОСН), ОСББ, бізнес, недержавні організації, освітні заклади тощо), а також попит та пропозицію ресурсів.
      VIII Форум МРСР було проведено в м. Івано-Франківськ у жовтні 2010 року. Його учасники/учасниці прийняли резолюцію «Покращення якості життя жителів м. Івано-Франківськ через спільну реалізацію ініціатив для сталого розвитку». Резолюція стверджує, що для підтримки ініціатив з місцевого сталого розвитку, галузеві відділи виконавчого комітету міської ради мають брати до уваги пропозиції ОСББ, будинкових комітетів, ініціативних груп, благодійних організацій у підготовці плану соціально-економічного розвитку на 2011-2012 роки.
      Крім цього, за окремою програмою протягом дня, п. Олів’є Адам ознайомився з результатами партнерства Івано-Франківської обласної державної адміністрації та спільним проектом ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
      Для отримання детальнішої інформації звертайтесь до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв'язків за тел. (044) 584-34-75 або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua

 Довідка про Муніципальну програму врядування та сталого розвитку (ПРООН/МПВСР):
      ПРООН/МПВСР була започаткована у 2004 р. з метою утвердження принципів сталого розвитку в містах України через зміцнення місцевого самоврядування та покращення якості життя мешканців українських міст. Програма співпрацює із організаціями громад, освітніми установами, місцевими неурядовими організаціями, органами місцевого самоврядування 24 міста та 5 селищ міського типу України та іншими партнерами громадського та приватного секторів на місцевому рівні щодо впровадження відповідних механізмів для забезпечення сталого розвитку.
      З 2004 р. було підтримано 272 проекти місцевих громад загальною вартістю 30,1 млн. грн. Більше інформації про діяльність проекту: http://msdp.undp.org.ua. Проект співфінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва.
      Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку, організацією яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. Ми співпрацюємо з 166 країнами світу, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв'язання глобальних та національних проблем в галузі людського розвитку. Покращуючи свої власні можливості, вони мають змогу використовувати досвід та знання співробітників ПРООН та широкого кола наших партнерів. Більше інформації про діяльність ПРООН тут: http://www.undp.org.ua

24 Лютого 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30