http://i1.poltava.pl.ua/news/43/4202/photo.jpgНа засіданні колегії обласної державної адміністрації, 25 лютого, розглянуто регіональну цільову Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства області на 2011 – 2014 роки. Доповідав з цього питання начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Олександр Дерев′янко.

Зазначалося: проект регіональної цільової Програми реформування і розвитку ЖКГ області на 2011-2014 роки має на меті «підвищити ефективність та надійність функціонування підприємств житлово-комунального господарства із життєзабезпечення населення, поліпшити якість житлово-комунальних послуг з одночасним зниженням нераціональних витрат».

З матеріалів колегії ОДА: «Неефективність реформування галузі в минулі роки призвела до критичного стану основних фондів підприємств житлово-комунального господарства. Недосконала тарифна політика зумовила хронічну і постійно зростаючу збитковість підприємств. Недосконалість системи управління житлом та підприємствами житлово-комунального господарства, а також системи регулювання природних монополій призвела до того, що підприємства галузі неспроможні ефективно працювати в ринкових умовах і надавати споживачам послуги належної якості. Через брак обігових коштів і відсутність інвестицій у галузь, підприємствами експлуатуються основні засоби, знос яких складають майже 50 %.

Системними причинами кризового стану підприємств ЖКГ є залежність галузі від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі (енергетична складова в собівартості послуг з теплопостачання складає майже 55 %, послуг з водопостачання - майже 20 %); Зростання фактичної собівартості послуг за рахунок непродуктивних витрат і втрат в мережах (втрати води в середньому становлять до 31,6 %, втрати тепла до 24,3 % ); недостатній контроль з боку місцевих органів влади за ефективністю використання підприємствами матеріальних, фінансових і трудових ресурсів; надмірна політизація процесу тарифного регулювання в житлово-комунальній сфері.

Внаслідок систематичного збільшення цін на енергоносії, збитки підприємств Івано-Франківської області від основної діяльності за 2011 рік склали майже 65 млн. грн.

Зокрема, станом на 1 січня дебіторська та кредиторська заборгованість галузевих підприємств області склала 213,3 млн. грн та 334,9 млн. грн. відповідно.

Найбільшу частину дебіторської заборгованості (36,3 %) складає заборгованість населення. За 2011 рік вона збільшилась на 4,4 млн. грн. і склала 78,6 млн. грн.

Станом на 1 січня поточного року середній рівень сплати населенням за спожиті житлово-комунальні послуги по області становить 98,8 %, в тому числі: за послуги теплопостачання – 100,4 %, за послуги водопостачання та водовідведення – 98,7 %, за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій – 98,3 %.

Значну частину в загальній сумі кредиторської заборгованості складає заборгованість за енергоносії – 209,2 млн. грн. (62,5 %.), у тому числі за природний газ – 126,5 млн. грн., за електроенергію – 4,1 млн. грн., за покупну теплову енергію – 78,6 млн. грн.

Станом на 1 січня поточного року середній рівень оплати за електроенергію підприємств теплоенергетики склав 101,7 %, а водопровідно-каналізаційного господарства – 98 %. Рівень розрахунків підприємств теплопостачання за природний газ складає 79 %. Фактичний рівень відшкодування тарифів за результатами фінансово-господарської діяльності не покриває витрати на виробництво послуг практично всіх підприємств, що надають послуги з теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Розробники цієї програми стверджують: її виконання дасть можливість зробити доступними послуги з тепло-, водопостачання для населення та підприємств за умови їх своєчасної оплати; створити сприятливі умови для накопичення інвестиційних ресурсів з метою технічного переоснащення підприємств житлово-комунального господарства та розвитку комунальної інфраструктури; створити сприятливі умови для залучення позабюджетних коштів у розвиток об’єктів житлово-комунального господарства та ефективний механізм подальшого його реформування із залученням іноземних інвестицій, кредитів, коштів фізичних і юридичних осіб; провести комплексну модернізацію і технічне переоснащення підприємств житлово-комунального господарства з метою зменшення ресурсоспоживання й дотримання екологічних нормативів та норм протипожежного захисту; зменшити до рівня експлуатаційної безпеки зношеність основних фондів у житлово-комунальній сфері та витрати і втрати під час виробництва (надання) житлово-комунальних послуг; зменшити залежність галузі від імпорту енергоресурсів та підвищити рівень її енергетичної безпеки; забезпечити поступове виведення з експлуатації аварійних житлових будинків і відбудову аварійних об’єктів комунального господарства на умовах фінансування з державного та місцевих бюджетів; забезпечити сталу й ефективну роботу підприємств житлово-комунального господарства, підвищити рівень безпеки систем життєзабезпечення населених пунктів; забезпечити надання населенню житлово-комунальних послуг належної якості відповідно до вимог національних стандартів, гармонізованих з міжнародними або регіональними; забезпечити прозорість у формуванні тарифної та цінової політики на житлово-комунальні послуги; забезпечити обґрунтованість і прозорість умов реалізації дотаційної політики держави стосовно малозабезпечених верств населення; стимулювати внутрішнє виробництво у сферах, суміжних зі сферою житлово-комунального господарства; забезпечити захист прав споживачів, їх своєчасне інформування з питань своїх прав та обов’язків; досягти поліпшення здоров’я і збільшення тривалості життя населення в результаті забезпечення його високоякісною питною водою; зменшити протягом чотирьох років обсяги використання енергоресурсів у комунальній енергетиці та житлових будівлях на 15-20 %, обладнати усі багатоквартирні будинки побудинковими приладами обліку і регулювання тепла, холодної та гарячої води; привести витрати і втрати під час виробництва (надання) житлово-комунальних послуг у відповідність до вимог європейських стандартів;забезпечити широку суспільну підтримку виконання основних завдань у рамках реформи житлово-комунального господарства.

Для підвищення ефективності та надійності функціонування підприємств ЖКГ планується досягти зменшення витрат на виробництво послуг і відповідно тарифів при дотриманні стандартів якості послуг, що надаються; розвитку конкурентного середовища у сфері житлово-комунального господарства; розмежування прав власності, управління і обслуговування об’єктів житлово-комунального господарства; переходу на договірні відносини власників житлового фонду і об’єктів комунального призначення із замовниками житлово-комунальних послуг і підрядними організаціями – житлових, ремонтно-експлуатаційних і комунальних підприємств, а також споживачами житлових та комунальних послуг; обґрунтованості для населення системи оплати за житло і комунальні послуги (переходу галузі на систему самоокупності); залучення позабюджетних джерел фінансування розвитку житлово-комунальної інфраструктури, у тому числі іноземних інвестицій.

Рішенням колегії обласної державної адміністрації доручено райдержадміністраціям, виконавчим комітетам рад міст обласного значення розробити відповідні місцеві програми, затвердити їх на сесіях рад і щороку коригувати та затверджувати заходи з реалізації Програм і передбачати в місцевих бюджетах кошти, необхідні для їх виконання.

Контроль за виконанням цього рішення покладено на заступника голови облдержадміністрації Руслана Гусака.

Довідково

В 2010 році підприємства житлово-комунального господарства Івано-Франківщини надали споживачам краю послуг з тепло-, водопостачання, водовідведення, обслуговування будинків та прибудинкових територій на загальну суму майже 292,0 млн. грн. На підприємствах житлово-комунальної галузі області працюють майже 7,1 тис. осіб.
28 Лютого 2011, 13:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30