П'ять років тому в нашому місті пройшли перші змагання з жіночого автослалому. Автомобільне свято зібрало понад двадцять учасниць і більше сотні вболівальників (переважно чоловіків). Тоді однією з найбільш швидких і вправних у фігурному водінні була франківчанка Наталія Боднар. Тепер вона виводить на старт дочку Роксоляну.

Коли перше авто - вантажівка

Є жінки, про яких кажуть: народилася за кермом. І хоч стоматолог Наталія Боднар скромно наполягає, що до таких не належить, видається, що це саме вона - сучасна авто-амазонка. «Моє автомобільне життя триває вже більше двадцяти років, - розповідає Наталія. - Можна сказати, з 9-го класу, відколи пішла на автосправу. Нас було п'ятеро дівчат, що зголосилися учитися водінню. Всі дотепер подруги. Дві понині за кермом - професійні водії. Свого часу всі ми пройшли випробування вантажівкою. Пам'ятаю, як подушку на сидіння підкладали, щоби керма триматися. Тобто кермо тримати...» Жінка сміється, згадуючи свій автомобільний «профцентр».

Вантажівку Наталія перемогла. А що залишається робити, якщо головний принцип інструктора - «Сідай і їдь!». Уже під час другого виїзду учениця тарахкотіла вулицями міста. «Море емоцій, - згадує вона. - Дим з коробки передач, двигун гуркотить, аж закладає вуха, «шалена» швидкість - 80 км/год. Море вражень!» Саме на вантажівці 17-річна Наталя та її подруги склали іспит з водіння. Погодьтеся, такі права й досвід багато варті.

За емоціями - у «тещин двір»

Після вантажівки у легковику - літається. На автослалом Наталія Боднар виїхала на Chevrolet Tacuma. «Тоді я мала Ford Ka, - пояснює вона. - Була просто залюблена у свою машинку. Але на змагання взяла Tacuma - чоловік запропонував стартувати на його авто, мовляв, воно більш потужне. І це стало відкриттям. Бо тільки на змаганнях я відчула, наскільки Chevrolet мобільне й динамічне. Набагато динамічніше, ніж моя «пудреничка».

Наталин підрив «поганяти» розділили і її колежанки. Подруги всі п'ятеро зголосилися на слалом. «Ми не думали про змагання, не намагалися тиснути на газ, не зважали на секундомір, - каже Наталія. - Просто їхали. Для нас було важливо точно і правильно виконати фігури. І хоч ми мали добрячий «стаж», кожна, проходячи трасу, щось нове додала до своєї техніки водіння. Я, наприклад, відпрацювала орієнтування за боковими дзеркалами, коли проходила «змійку» задом. А заїжджаючи заднім ходом у «тещин двір», відшліфувала нюанси паркування. Це добряче допомагає в місті».

Попри практичні навички, зауважує Наталія, змагання дарували вибух позитивних емоцій. «Автослалом - це передовсім свято, - каже вона. - Головне - їхати з натхненням і любов'ю. Машина, звісно, залізо, яке має служити людині. Але щоби служило, треба його відчувати. А щоби відчувати, треба це залізо любити. Тоді з'явиться вміння зливатися з машиною і розуміти її. Тоді вона відповідатиме взаємністю і ти відчуєш задоволення від водіння».

Наталине задоволення від слалому на змаганнях «Франківчанка-2007» розділили її найближчі люди. «Була така потужна група підтримки! - пригадує жінка. - Я завдячую своєю перемогою і батькам, і чоловікові з дітьми, і друзям, і колегам по роботі. Постійно відчувала, як вони за мене переживають, уболівають. І яка була радість в тому, що і я їх потішила. Такого свята 8-го Березня у нас ніколи не було! Тому я хочу сказати дівчатам: вперед! Хто до перемоги, хто просто до участі, хто за емоціями - автослалом принесе задоволення кожній, хто вийде на змагання».

Гарно і корисно

Зараз Наталина авто-товаришка - Volkswagen Polo. «Робоча мильниця», як називає її жінка, цілком підвладна молодшому поколінню Боднарів. Мама з видимим задоволенням розповідає про автомобільні досягнення своїх дітей. Сімнадцятирічна Роксоляна уже постійно практикує водіння. «Має бажання, - констатує Наталія. - Сідає і їде. Це, як було перевірено на собі, добрий підхід». Для 14-річного Романа не становить труднощів щоранку допомагати мамі з машиною - заводити її, прогрівати, виїздити з двору. Навіть семирічний Юрчик при будь-якій нагоді хапається за кермо, хоч поки що дістає до нього, сидячи на колінах батьків.

«Знаю, що цього року Прикарпатський автоклуб організовує двотижневі тренування для учасниць слалому. Кожна дівчина матиме змогу вправлятися у виконанні фігур, які будуть винесені на змагання. Наставниками будуть спортсмени, які мають за плечима низку перемог на національних змаганнях. Це дуже добра нагода набути навичок, перейняти стиль, позбутися страху, краще пізнати автомобіль, - каже Наталія. - Напевно, ми з чоловіком не заперечуватимемо, щоби дочка брала участь у змаганнях «Франківчанка-2011». Знаю, що це буде корисно і гарно».

Галицький кореспондент

 

28 Лютого 2011, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55