Європейський союз і ПРООН ще на чотири роки продовжили дію проекту технічної допомоги для України «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» — про це в Івано-Франківську на міжрегіональній конференції «ініціатива громад у дії: місцевий розвиток за сприяння ЄС та ПРООН» представникам громадських організацій Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської областей повідомила керівник управління програм допомоги Представництва ЄС в Україні Лаура Гараняні.

До Івано-Франківська Лаура Гараняні, а також координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів’є Адам, міжнародний менеджер проекту Джейсінг Сах і лідери громадських організації п’яти областей України приїхали, власне, щоб підбити підсумки першого етапу діяльності проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що був започаткований у вересні 2007 року, та обмінятися досвідом впровадження ініціатив, спрямованих на поліпшення умов життя своїх громад, які вони встигли здійснити за цей час у його рамках.


Повідомлення Лаури Гараняні про те, що ЄС та ПРООН продовжують цей проект, означає, що впродовж ще чотирьох років українські громади матимуть можливість отримувати методичну і фінансову допомогу для вирішення багатьох своїх локальних проблем. Таких, наприклад, як забезпечення сільських жителів питною водою завдяки прокладанню водогонів, поліпшення якості медичних послуг шляхом залучення коштів для ремонту фельдшерсько-акушерських пунктів та придбання для них сучасного медичного устаткування, впровадження енергоощадних технологій у дитсадках і школах, придбання шкільних автобусів та багато іншого.


Можливості, які проект відкриває для успішного розв’язання локальних проблем громад, чи не найкраще ілюструє приклад, який на конференції презентувала лідер громадської організації з Галича Галина Баб’як. Спочатку це була група ентузіастів, яка шукала можливість поліпшити умови виховання малюків у міському дитсадку № 1. Введена 1982 року в дію будівля закладу потребувала серйозного ремонту — заміни системи водопостачання і каналізації, віконних і дверних блоків, а також нового даху. Отож вони створили благодійну організацію «Відкрий своє серце дітям» й звернулися до родин, які водять своїх дітей до дитсадка. На зборах громади визначилися, що найболючішою проблемою є реконструкція каналізаційної мережі та забезпечення закладу водою. Так народився перший мікропроект, який підтримали і спільно профінансували проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», обласні рада і держадміністрація, райдержадміністрація та Галицька міська рада. За залучені фондом трохи більше, ніж 126 тис. грн. вдалося не лише реконструювати водопровідну і каналізаційну системи в дитсадку, а й встановити бойлер, завдяки чому в закладі з’явилася гаряча вода.


Цей успіх, як розповіла Г. Баб’як, надихнув їх підготувати ще один мікропроект — з заміни старих дерев’яних вікон у місцевій школі на нові, металопластикові, котрі, як відомо, краще зберігають тепло і, відповідно, дозволяють заощаджувати кошти на оплаті енергоносіїв в осінньо-зимовий період. Тут, до речі, членів благодійної організації чекав сюрприз: підрядник, який виграв тендер на виконання робіт, за зібрані ними 200 тис. грн. погодився замінити не 60, як значилося в кошторисі, а всі 118 шкільних вікон.


Таким чином, якщо підсумувати, то громадській організації, яка сьогодні налічує вже 156 членів, завдяки проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» вдалося залучити 325 тис. грн., з яких 14 тисяч склала сама громада Галича, а решту коштів надали ЄС, ПРООН та місцеві влада і бізнес. і розв’язати дві локальні, але насправді значимі для дошкільнят і їх вихователів та учнів і вчителів проблеми.


Втім, як зазначалося на конференції, проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» важливий насамперед навіть не можливостями залучення коштів донорських організацій для подолання локальних проблем громад.


— Цей проект надзвичайно важливий тим, що він не стільки спрямований на фінансову допомогу, як на зміну менталітету і психології людей нашого краю, — наголосив голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. — Бо, як тут уже зазначалося, стара система вбила нам у голови одну тезу: «Ти ні про що не маєш думати. Держава все дасть». Не уточнюючи, щоправда, в якому часіѕ і цей менталітет, на жаль, продовжує спрацьовувати й сьогодні. Хтось повинен прийти і все зробити. У селі все зробити повинен сільський голова. У районі — голова райдержадміністрації і голова районної ради. В області все мають зробити голова обласної ради і голова облдержадміністрації, а в державі — президент. і якраз проект ЄС і ПРООН нас переконує, що коли громада стає активною, вона перетворюється в силу і сама вирішує, що, як і коли робити. Це надзвичайно важливо.


— Я цілком підтримую ту тезу, що, очевидно, найважливішою складовою проекту є пробудження ініціативи громад, коли громада починає докладати власних зусиль для вирішення тих питань, які є найактуальнішими власне для неї. і назустріч їй ідуть саме тоді, коли сама громада береться за розв’язання своїх проблем, — підкреслив голова обласної ради Олександр Сич. У своєму зверненні до зарубіжних гостей і лідерів громадських організацій Івано-Франківщини і сусідніх областей він, зокрема, розповів, що протягом 2006—2010 років органи місцевого самоврядування івано-Франківщини реалізували 182 проекти на загальну суму 73 млн. грн. При цьому 57,8 млн. грн. із них — донорські, тобто залучені кошти.


— Загалом сьогодні одним із пріоритетів своєї діяльності ставимо пріоритет  розвитку місцевого самоврядування, — зазначив О. Сич. — І на додаток до тих проектів, у яких беремо участь, — і міжнародних, і загальноукраїнських, обласна рада в ухваленій 4 січня програмі розвитку місцевого самоврядування виділила окрему підпрограму підтримки проектів місцевих рад. На неї в нинішньому році виділили мільйон гривень. Тобто, залучаючи зусилля місцевих громад, ми сьогодні кажемо, що вони можуть отримати для розв’язання своїх проблем від обласної ради до 50 тисяч гривень. Але долучаючи власне співфінансування».
Лаура Гараняні, керівник управління програм допомоги Представництва ЄС в Україні, звертаючись до лідерів громадських організацій повернулася до думки М. Вишиванюка, яка їй заімпонувала, про необхідність зміни менталітету людей.

— Коли сьогодні на порядку денному стоїть питання про асоційоване членство України в Європейському союзі, то, безперечно, постає запитання, що нам треба асоціювати, — наголосила Л. Гараняні. — Чи тільки інституції та установи? Ні. Треба асоціювати і людей. Вони мають бути готовими розпізнати ті можливості, які їм відкриває інтеграція в європейську спільноту, і вміти вхопитися за них». Тому ЄС і ПРООН слід розглядати не як донорів, а як партнерів, котрі мають досвід сприяння регіональному розвиткові в багатьох країнах світу і готові поділитися ним з Україною.


— Підхід до розвитку, орієнтований на громаду, передбачає активізацію місцевого населення та налагодження їх ефективного партнерства з місцевою владою для спільної діяльності з розвитку територій, — зазначив координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів’є Адам. — Вже понад 10 років цей підхід успішно впроваджується в Україні Програмою розвитку ООН у партнерстві з органами місцевої виконавчої влади та самоврядування і донорами. Успішний досвід національного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» вже досить відомий за кордоном. Важливо, щоб про нього більше дізнавалися і його переймали інші українські громади.


Лаура Гараняні та Олів’є Адам, ведучи мову про нові перспективи проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», наголосили, що під час другого етапу його реалізації акцент робитиметься якраз на тій його складовій, яка спрямована на сприяння регіональному розвиткові в Україні. Зі свого боку М. Вишиванюк зазначив, що область працюватиме спільно з ЄС і ООН над тим, аби максимально використати можливості, що відкриваються. А також висловив сподівання на те, що в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» ЄС і ПРООН зможуть реалізувати пілотну програму регіонального розвитку для всього Прикарпаття.

01 Березня 2011, 14:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47