Звітний тиждень по праву можна вважати  сесійним. І обласна, і міська ради провели свої чергові засідання. Однак, ще напередодні відбулися кілька подій, які не могли не привернути до себе уваги.

      Так, ще в минулу неділю відбулася конференція обласної організації партії «Наша Україна». Сказати те, що дана політична сила на даний момент переживає складні часи, означає сказати нічого. Партія проходить етап глибинної трансформації, самовизначення, пошуку нових облич та що головне, електоральної ніші, яка через гострі конфлікти «любих друзів» дуже швидко була зайнята ще вчорашніми соратниками. В партії триває гостра дискусія навколо питань куди рухатися, що робити, з ким і, що головне, для чого.

      Й звичним діалогом, обміном ідей її охарактеризувати досить важко. Як наслідок, всеукраїнський з’їзд «Нашої України», заради обрання на який й відбулась обласна конференція, просто-напросто не відбувся…Офіційна версія полягає в неможливості проведення через суто технічні причини – недоопрацьований статут. Однак, неофіційною причиною відмови став елементарний страх Віктора Андрійовича… Перед черговим заговором супроти нього. Віктор Ющенко надзвичайно боїться втратити контроль над партією й нову загрозу побачив в особі Валентина Наливайченка. І хоча «Наша Україна» постійно веде мову про необхідність очищення, оновлення, подібні розмови видаються лише черговою ілюзією. «Старе крило» партії таких різких змін явно не бажає. А що бажати людям, які вже наче сформували список до парламентських виборів 2012 року й лише чекають старту передвиборчої кампанії.

      Разом з тим, постійне перетягування канату лише розгойдує партію й веде до саморуйнації та загрожує зникненню  даної політичної сили з політичного поля вітчизняної політики. Необхідно розуміти, що «Наша Україна» й надалі асоціюється в першу чергу з Віктором Ющенком. І в даному контексті правий то й ж таки Віктор Балога, який нещодавно заявив, що «Не "Наша Україна" потрібна Ющенку, а навпаки - Ющенко потрібен партії". Водночас, дана потрібність не має заперечувати необхідність тих ж таки реформацій в самій партії. Прикладів відверто «вождистських» проектів в українській історії є достатньо. Й дана політична сила, якщо вона пригне й надалі залишатися суб’єктом, мала б це розуміти.

      На  обласній ж конференції окрім дебатів навколо шляхів активізації партійної діяльності (в умовах гострої фінансової кризи), місцеві «нашоукраїнці» прийняли заяву щодо гуманітарної політики, в якій дали власну оцінку діям влади в даній сфері й виголосили вимогу відставки Дмитра Табачника.

      Водночас, незважаючи на традиційну критику опозиційними політичними силами, країною все  активніше ширяться чутки про  можливе призначення Віктора  Ющенка Премє’р-Міністром. І хоча наразі вони так і залишаються чутками  Зіновій Шкутяк у одному із своїх останніх інтерв’ю дану інформацію не спростував, зауваживши лише, що зараз цього не буде. А от що станеться за рік-два, народному депутату спрогнозувати виявилось досить важко. Тим не менше свого лідера голова депутатської групи в парламенті охарактеризував наступним чином: «Ця думка була б логічною у тій кризовій для України ситуації, яка є сьогодні, бо на виду є людина, яка би могла вирішити ряд проблемних питань. З іншого боку, я впевнений,  зараз навіть і близько не ідеться про Віктора Ющенка як про прем’єр-міністра». І ще одна репліка: «Сьогодні маємо ситуацію, коли є уряд, але немає мізків… Розуму здатного продукувати сучасні ідеї. Немає людини, здатної оформляти ідеї в рішення, а відтак добиватися їх виконання. Те, що про Ющенка є така думка, як про людину здатну очолювати уряд, то, звичайно, для держави був би позитив. … На мою думку, в Україні лише раз було проведено успішну реформу – грошову. Її провів Ющенко. Це приклад – як потрібно проводити реформи». Після таких слів Віктору Януковичу залишається лише не помилитися із вибором людини, яка б змогла провести реформи, яких так прагне Президент… 

      В четвер ж відбулася чергова сесія  міської ради. І хоча на неї було винесено близько трьох десятків питань, головним питанням сесії була поза всяким сумнівом доля тоді ще чинного керівника «Водоекотехпрому» Романа Шестопалова. Однак, напруга в сесійній залі почала наростати одразу після традиційної молитви. Й хоча довгоочікуване вручення посвідчення депутата Романа Тимківу атмосферу в сесійній залі трішки покращило, вона повернулася на звичний для себе рівень вже із відповідями на депутатські запити. На це в депутатського корпусу пішло не мало, не багато – півтора години.

      В даній «партії» своєю активністю запам’ятався Роман Харук, який задавав запитання та коментував чи не кожну відповідь на запит. «Свободівець» наскільки захопився регулярним акцентуванням на власній доповіді, яку врешті-решт таки виголосив за трибуною, що не помітив, як став одним із головних антигероїв даного відрізку сесії.  Промова мало того, що перевищила за тривалістю вимоги регламенту, однак ще й  перетворилася на один з найбільш монотонних та нецікавих виступів сесії. Це підтверджувала й відповідна міміка Руслана Марцінківа, яка час від часу з’являлася на обличчі секретаря ради. Водночас, саме вона навіювала на думку, що депутата, який вів мову про такий близький для себе транспорт та несправедливі умови конкурсу, таки хоть хтось ще слухає.

      Головною  ж дійовою особою став Володимир Чорноус. Для початку юрист за освітою Володимир Чорноус вніс сумніви в кваліфікаційні здібності свого коллеги – заступника керівника, а на даний момент виконувача обов’язки керівника юридичного відділу Віктора Буджака. Саме йому було доручено відповідати на запит депутата, в якому Чорноус прагнув дізнатися на яку суму було програно містом справ протягом останнього часу й через що звільнили попереднього керівника Ігоря Сегіна. У відповідь Віктор Буджак обмежився звичними чиновницькими відписками, загальною статистичною інформацією на що Володимир Чорноус зауважив, що Буджак «зростав не скільки фахово, скільки бюрократично». Коли ж Буджак зауважив, що цього року місто ще не проводило жодних перерахувань, Чорноусу увірвався терпець й він резюмував, що йому далеко до фахового рівня даного чиновника. Що цікаво, Буджак є вихованцем Чорноуса…

      Наступна репліка Володимира Чорноуса прийшовся вже на адресу Віктора Аншкевичуса. Один з лідерів «Громадського форуму» вніс пропозицію включити до порядку денного питання про висловлення недовіри міському голові. Мовляв, до неї ми вже йдемо п’ять років.

      Однак, така пропозиція стала несподіванкою  як для міського голови, так і, як здалося, для «Свободи». Розгляд подібних питань в плани цієї політичної сили явно не входив. Дана карта знадобиться для майбутніх маневрів й політичних торгів. Як наслідок, Роман Онуфріїв був змушений втрутися й переконувати, що розгляд данного питання не на часі хоча б через те, що доцільно було б для початку заслухати звіт міського голови про виконання ним своїх передвиборчих обіцянок в попередній каденції. Чорноус врешті-решт погодився, посилаючись на те, що поважає позицію «Свободи».

      Власне, для «Свободи» це був вже другий удар за тиждень. Вперше очільники партії відчули, що події розвиваються не за їхнім сценарієм на початку тижня, коли вирішувалося питання по «Скорзонері» та «Прикарпаттю». Олександр Шевченко, усвідомлюючи, що все в його руках, поставив питання ребром – або так, або ніяк. Себто так, як хоче Шевченко, або і команди не буде, і стадіон завалиться. Тим паче, що перший матч «Прикарпаття» має зіграти вже в понеділок. Подібні перспективи змусили можновладців волею-неволею йти на поступки. Якщо вихід із ситуації знайти б не вдалося, не важко здогатися, що саме на «Свободу» в кінцевому результаті «повісили б усіх собак».

      Тим паче, що ані Віктор Анушкевичус, ані Зіновій Фітель на зустріч не з’явилися. В кожного були свої мотиви. Хоча Віктор  Андрюсович міг б і тактично підіграти «Свободі», стосунки з якою в нього останнім часом далеко не найкращі. Грамотна ж гра могла б посилити позиції міського голови.  А так  – маємо, що маємо. Хоча, що маємо, здається, усвідомили навіть далеко не всі депутати…

      Віктор  Анушкевичус ж у четвер таки погодився на звільнення Романа Шестопалова. Йдучи на зустріч вимогам депутатського корпусу, міський голова зауважив, що не може ціла рота іти не в ногу з одним солдатом. Дані слова, за великим рахунком, були напрочуд символічними. Адже в ролі цього солдата опинився сам Віктор Андрюсович.  Окрім того, міський голова фактично визнав, що призначення на цю посаду Шестопалова було невдалим управлінським ходом, й Віктор Анушкевичус це публічно визнав.

      На  саме ж підприємство повертається Микола Саєвич. Наразі тимчасово. Однак, судячи із кулуарних розмов, саме Саєвич й є на даний момент основним претендентом на посаду керівника «Водоекотехрпрому». На цій кандидатурі могли б зійтися й основні політичні гравці. Саме за нього підприємство переживало свої кращі часи. Й саме він таки ледь не перетворився на самурая, про якого всі вели мову, коли Микола Броніславович погоджувався очолити міську коммуналку. Водночас, переходу Саєвича на іншу посаду заважає серед інших ще як мінімум один чинник – реформа ЖКГ. Микола Броніславович зауважив, що готовий піти у відставку, якщо реформування виявиться невдалим, а жеки не стануть прибутковими. Невже реформа провалилася ще в зародку???

      Кандидатуру нового керівника Віктор Анушкевичус  пообіцяв внести на розгляд вже на наступному пленарному засіданні. Однак, охочих зайняти вакантне місце вже  сьогодні достатньо. Нова влада в  державі без роботи залишила багатьох, а тому бажаючих посісти керівну посаду хоч відбавляй. До прикладу, певний час на звітне крісло активно «сватали» Олега Коржака. Його кандидатуру наче активно просував Зіновій Шкутяк. Втім, наразі наскільки відомо від неї відмовилися…

      Водночас, небезпідставними на даний час є  й домисли стосовно ймовірного наступника Саєвича й головного відповідалного за здійснення реформ. А ось ця посада вже є набагато менш привабливою  для місцевих чиновників. Слави зазнати  на ній практично нереально, а от опинитися по вуха в лайні – дуже просто. Якщо Саєвич таки піде, то різко зростуть шанси кар’єрного росту у Василя Білика. Однак, чи здатен він провести необхідні перетворення сумнівно. Можливо, Віктор Анушкевичус, як і минулого року, запропонує дану посаду Юрію Солов’ю. Хоча, на даний час це не потрібно ані одному, ані іншому. Теоретично можливим є й варіант, коли даний напрям очолить хтось із чинних керівників ЖЕО. Однак знову ж таки… А відтак, в разі виникнення такої необхідності, Віктору Анушкевичусу доведеться як пожаліти за Саєвичем, так і добре поміркувати кого «топити», чи «топитися» самому… 

      В п’ятницю відбулася й чергова  сесія обласної ради. Розпочалася вона з політичних заяв. «Фронт Змін» та «Батьківщина» напередодні візиту Миколи Азарова в область вирішили додати Прем’єр-Міністру та голові ОДА позитивних емоцій й закликали висловити недовіру уряду і відправити його у відставку. Традиційно гострою на слово була заява «Батьківщини». Юрій Романюк, проїхавшись по гречці, яку «скоро тонко будуть намазувати на хліб немов ікру», підвищенню цін на пальне, завершив свій виступ заполітизованим гаслом «весна переможе» й закликами «геть уряд!», «геть Президента!».

      Після цього депутати взялися до розгляду питань порядку денного. Однак, хоч  питань було винесено близько 40, народні обранці вирішили працювати оперативно й без перерви, щоб розглянути якомога більше й встигнути на інший захід.

      Втім, вже з початком розгляду першого  питання про відзначення в  області 20-ої річниці Незалежності України стало зрозуміло, що швидкість й оперативність раді в цей день не світила.

      Численні  дискусії спричинив склад оргкомітету  по підготовці до святкування. Й хоча комітет не мав ділити ані землю, ані майно, персональний склад оргкомітету  погодити не вдавалося тривалий час. Що й казати, люблять наші люди оцінювати заслуги й визначати більш достойних. Тим паче, коли мова йде про комітет, який хоч і не передбачає суттєвих дивідендів, однак участю в якому можна буде вдало маніпулювати в майбутньому. І добре, коли окремі депутати вносили пропозиції долучити до персонального складу тих чи інших осіб. Однак, знаходилися й такі, що пропонували включити до складу й самих себе.  У певний момент склалося навіть враження, що в склад оргкомітету увійдуть всі 114 депутатів. В результаті, після довготривалих словесних перепалок напрацьований комісією персональний склад оргкомітету було вирішено залишити без змін. Хоча, аналізуючи прізвища тих, хто увійшов в оргкомітет, доволі важко не поцікавитися чому в ньому опинилося так багато керівників – людей, які в силу своїх посад та обов’язків, є надзвичайно зайнятими й через це не зможуть приділяти підготовці до святкувань необхідний для цього час.

      Не  менші дискусії породив й розгляд  питань про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2010 рік та про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2011 рік. Депутати довго сперечалися на рахунок цифр, виділених на той чи інший напрямок, номінальних й реальних показників та розрахунків, обсягу інвестицій і так далі. Кожен прагнув наголосити на своїй економічній обізнаності й грамотності, що далеко не завжди получалось, й знайти політичний підтекст в тій чи іншій цифрі. Здивувало те, що пан Ткач, який власне й звітував, наголосив на тому, що депутати розглядають бажані, а не реальні цифри, що само по собі спричинило сміх в залі. То й ж таки Юрій Романюк пізніше з цього приводу зауважив, що «критика, яка лунала на сесії є свідченням того, що готуючи проекти рішень, працівники окремих управлінь ОДА дуже часто відносяться до своїх обов’язків достатньо формально, а самі документи – не те, що старі, а взагалі заготовки і демонстративні показові документи того, які документи не слід виносити на сесії обласної ради». Разом з тим, це не завадило депутатам проголосувати це питання, виходячи з його нагальності. І хоча депутати й наголосили на необхідності звітування з подібних питань безпосередньо головою ОДА або кимось із заступників, а не простим начальником управління, доволі дивно навіщо систематично купуватись на кота в мішку, а згодом весь час шукати цього ж чорного кота в темній кімнаті…

      Людиною ж тижня по праву можна вважати Володимира Чорноуса. «В житті є місце милосердю», – зауважив лідер «Громадського форуму», знімаючи свою пропозицію про висловлення недовіри міському голові. Саме милосердність депутата, професійні навики й публічний захист «Свободи» яскраво вирізнили Володимира Чорноуса  серед інших місцевих політиків.
 
Ігор Дебенко, політолог
20 Березня 2011, 19:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 20 Березня 2011, 23:47
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 0:10
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 9:19
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 11:52
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 11:53
Відповісти

Автор: , 22 Березня 2011, 12:25
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 0:21
???
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 9:10
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 9:37
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 10:24
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 10:24
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 10:44
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 10:49
Відповісти

Автор: , 24 Березня 2011, 8:19
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 14:54
Відповісти

Автор: , 21 Березня 2011, 15:12
Відповісти

Автор: , 24 Березня 2011, 8:17
Відповісти

Автор: , 24 Березня 2011, 14:20
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39