http://www.boko.if.ua/boko-step/photos191.jpgУ лютому на Прикарпатті, у тому числі — й у Калуші, побував міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога. У ході зустрічі з ним міський голова Калуша Ігор Насалик попросив припинити виділяти кошти Держбюджету на вивезення та утилізацію гексахлорбензолу. На його думку, доцільніше збудувати у місті завод, де можна було би переробляти не лише гексахлорбензол, а й інші хімічно небезпечні відходи, які залишилися на території області.

Дана інформація, оприлюднена у ЗМІ, викликала однозначно негативну реакцію громадськості. А на вимогу фракції НРУ була скликана позачергова сесія міської ради, яка, проте, закінчилася практично нічим. Натомість, депутати районної ради виступили категорично проти будівництва такого заводу.

За поясненнями ж самого Ігоря Насалика, запланований завод нібито переробить тільки калуський гексахлорбензол, а потім буде функціонувати як сміттєпереробний.

Оскільки жодної офіційної інформації, крім коментарів, ні щодо хімічного, ні щодо сміттєпереробного заводу так і не було оприлюднено, цього тижня депутатський запит на ім’я міського голови Калуша Ігоря Насалика спрямував депутат Калуської міської ради Віталій Лучко ("Фронт змін"). Запит оформлений у зв’язку зі зверненням до депутата калушанки Лесі Мартиненко.

У запиті, зокрема, йдеться про те, що, "непоінформованість населення з даних питань з вини міської влади може бути кваліфікована як халатне відношення до виконання своїх обов’язків та порушення прав та свобод громадян міста, зокрема і заявників в тому числі". 

Відтак, міського голову попросили дати відповідь на кілька запитань:

1. Чи у Калуші планується будівництво заводу з переробки сміття? Що вже зроблено у цьому напрямку ? 

2. Чи був оголошений тендер (або інший вид конкурсу) на будівництво у Калуші заводу з переробки сміття, коли і хто його проводив, і якщо ні — то яким способом і з яких мотивів було обрано інвестора і які його пропозиції? 

3. Завод із переробки сміття буде сміттєпереробним, сміттєсортувальним, сміттєспалювальним чи якимось іншим? Які запроектовані основні технологічні показники технологічної лінії даного заводу (вид сировини, реактиви і складники, вид енергоносіїв, хімічні процеси, продукти виробництва, прогнозовані викиди в атмосферу)? Чи випускатиме цей завод якусь продукцію внаслідок переробки сміття? Який термін побудови цього заводу і коли він має бути запущений у роботу?

Судячи із тексту запиту, калушани також активно цікавляться і переробкою гексахлорбензолу. Хоча, після сміливої заяви про можливість будівництва у місті заводу із переробки цієї небезпечної речовини, влада поки що мовчить про деталі будівництва,  а громада — все більше хвилюється з цього приводу. Відтак, депутатський запит містить ряд запитань, що стосуються перспектив калуського гексахлорбензолу: 

1. Чи у Калуші планується будівництво хімічного заводу з переробки токсичних відходів? 

2. У разі, якщо такий хімічний завод буде збудований, то які саме хімічні токсичні відходи він перероблятиме і в якій кількості? Вкажіть основні технологічні показники технологічної лінії даного заводу (вид сировини, реактиви і складники, вид енергоносіїв, хімічні процеси, продукти виробництва, прогнозовані викиди в атмосферу та інші відходи, клас їхньої токсичності та небезпеки для населення)? Чи випускатиме даний завод якусь продукцію внаслідок переробки сміття? Який строк побудови даного заводу і коли він має бути збудований та запущений в роботу? Також назвіть кошторис будівництва та обслуговування даного виробництва?

3. Хімічний завод із переробки токсичних відходів буде переробним, спалювальним чи якимось іншим? Зокрема, чи планується, що окрім переробки токсичних речовин, що зараз  знаходяться у зоні надзвичайної екологічної ситуації, будуть перероблятися отруйні речовини з інших населених пунктів та регіонів країни або інших країн? 

4. Якщо вищезгаданий хімічний завод із переробки токсичних відходів буде збудований у Калуші, то чи планується повний перехід його виробничих потужностей на іншу лінію виробництва — із переробки чи утилізації сміття? Скільки коштує переобладнати таку нову технологічну лінію і з якого бюджету ці витрати будуть профінансовані? Чи буде самоокупним або збитковим таке виробництво (або перехід на нову технологію) і в які строки та при якому виробничому навантаженні? Якщо перехід технологічних потужностей такого хімічного заводу на переробку сміття планується, і якщо будівництво окремого заводу по переробці сміття у Калуші планується, то чи є економічна, екологічна та соціальна доцільність наявності у місті Калуші двох сміттєпереробних заводів? Які переваги та ризики розміщення даних підприємств у місті отримає громада міста Калуша?

5. Чи є якесь інше рішення (варіант, пропозиція чи можливість) стосовно утилізації у Калуші всіх наявних тут токсичних речовин, окрім рішення про будівництво окремого хімічного заводу з переробки токсичних речовин? Якщо так, то вкажіть ці можливості, вартість таких проектів та інші необхідні і достатні умови із ліквідації екологічної загрози у місті Калуші та навколишніх селах?

Згідно з законом, міський голова має дати відповідь упродовж 30 днів.

21 Березня 2011, 12:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30