У  п’ятницю депутати обласної ради ухвалили програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2011 рік, внісши, однак, до проекту рішення одне дуже принципове уточнення, що зобов’язує облдержадміністрацію до 31 березня погодити з усіма постійними депутатськими комісіями ради пропозиції щодо пооб’єктного розподілу коштів з бюджету розвитку краю.


Принципи, за якими обласна рада прагнула сформувати програму соціально-економічного і культурного розвитку краю на нинішній рік, були простими і зрозумілими. Акцент, по-перше, робився на паритетному розподілі бюджетних асигнувань між районами й містами з тим, щоб кожна з територій по справедливості отримала свою частку грошей на розвиток. По-друге, при визначенні конкретних об’єктів, будівництво чи добудову або ж капітальний ремонт чи реконструкцію яких пропонувалося фінансувати за бюджетні кошти, керівництво обласної ради прагнуло, з одного боку, максимально врахувати потреби безпосередньо місцевих громад. А з другого — особисто ознайомитися з цими об’єктами, щоб визначити, чи й справді їх можливо, образно кажучи, «підняти» в умовах обмежених фінансових можливостей. А також наскільки готові й самі громади підставити своє плече. Для цього голова обласної ради Олександр Сич та його заступники Василь Гладій та Остап Дзеса і голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимир Шкварилюк впродовж лютого—березня побували в кожному з районів, де з участю депутатів обласної ради і голів місцевих рад та райдержадміністрацій ознайомилися з перспективами кожного з об’єктів.

 

Але в проекті програми, підготовленому облдержадміністрацією, їх депутати не знайшли. Взагалі, за висновками цілого ряду народних обранців, цей документ містив мало конкретики. Втім, уже в ході дискусії у сесійній залі з’ясувалося, що перелік об’єктів, будівництво або ж реконструкція та розширення яких фінансуватимуться за кошти, щоправда, не обласного, а Державного бюджету, таки існує і вже затверджений урядом.

— Хотів би поінформувати, що до обласної ради та облдержадміністрації від депутатів надійшло звернень з проханням про виділення коштів на фінансування об’єктів у 2011 році в розмірі майже мільярд гривень. Розуміючи, що такий обсяг асигнувань отримати нереально, ми їх згрупували, і вибравши найважливіші й, так би мовити, найпекучіші, подали до Кабінету Міністрів запит з проханням виділити для їх фінансування 171 млн. грн. Учора відбулося засідання уряду, на якому затверджено виділити нашій області поки що 45 млн. грн. державних капіталовкладень, — повідомив депутатам голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Водночас він ознайомив народних обранців з самим переліком об’єктів та сумами коштів, що будуть виділені на кожний з них.

Голова ОДА акцентував увагу також і на тому, що, по-перше, облдержадміністрації вдалося довести керівникам міністерств і відомств потреби в коштах на ці об’єкті і загалом на капітальне будівництво на нинішній рік Кабінет Міністрів виділив Прикарпаттю суму, яка за величиною є другою після Донецької області. «Івано-Франківщина отримала більше, ніж Київська область», — підкреслив М. Вишиванюк. Крім цього, він оприлюднив ще один список соціально-культурних об’єктів — наразі голова облдержадміністрації має усну домовленість з керівництвом ВАТ «Укрнафта» про виділення для них коштів та веде активні переговори ще з однією приватною корпорацією. Нарешті, як зазначив керівник області, за підсумками січня—лютого економіка Прикарпаття забезпечила серйозне зростання — понад 20 відсотків. А отже, є надія на перевиконання бюджету і на те, що ці гроші можна буде спрямувати на розвиток. Так само Державний бюджет за два місяці перевиконано на п’ять мільярдів гривень. «Президент України звернувся до Верховної Ради з проханням переглянути Державний бюджет з тим, щоб ці п’ять мільярдів спрямувати на розвиток територій», — повідомив він.

Але проблема в тому, що, за висновком голови обласної ради Олександра Сича, переліки об’єктів — той, що відправлений облдержадміністрацією до Києва і підтриманий урядом, і той, який прозоро формувався і колективно обговорювався з участю місцевих громад, депутатів обласної ради і керівників районів, міст, сіл та селищ, — між собою не стикуються. Самі депутати в сесійній залі зазначали зокрема таке.

Ігор Дейчаківський:


— Представницький орган краю обов’язково має брати участь у цій роботі. Коли на засідання бюджетної комісії ради подається проект програми соціально-економічного розвитку без цифр, то це дуже дивує. Бажано, щоб надалі наша співпраця була  конструктивнішою й базувалася на довірі та порозумінні.

Юрій Романюк:


— Повністю підтримую ваші, Михайле Васильовичу, переговори з представниками бізнесу щодо залучення приватних капіталів на розвиток краю. Але що стосується бюджетних коштів на соціально-економічний розвиток та капітальне будівництво, то ви могли ще в січні зібрати всіх нас, депутатів, а також голів районних рад і райдержадміністрацій, щоб ми внесли пропозиції, які хотіли б бачити в програмі соціально-економічного і культурного розвитку івано-Франківщини. Тоді ми б знали, з чим ви поїдете до Кабінету Міністрів і нині у нас не було б жодних запитань.

Василь Скрипничук:

— Хотів би вперше підтримати голову облдержадміністрації. Михайло Васильович зазначив, що облдержадміністрація формує плани капітальних вкладень, які подає до Києва, на підставі запитів депутатів. Вірю в те, що так і було. Але щоб надалі ми не потрапляли в ситуацію, коли, образно кажучи, вже необхідно наздоганяти потяг, пропоную орієнтовно на листопад акумулювати всі доручення, які депутатам дають наші виборці. А тоді просити облдержадміністрацію на основі затверджених доручень сформувати бюджет і програму розвитку вже на 2012 рік.

едучи діалог з депутатами, М. Вишиванюк зазначив, що часто трапляється так, що з Києва телефонують і зобов’язують облдержадміністрацію вже на завтра подати ті чи інші пропозиції або ж об’єкти для включення їх до урядових програм. Тобто часу на їх процедурне погодження, по суті, немає. Однак, на тверде переконання Олександра Сича, де б і в якому б контексті не звучали ті чи інші наміри, що стосуються програми соціально-економічного розвитку краю або бюджету, вони повинні бути трансформовані в офіційні рішення обласної ради.
Після гострої дискусії депутати все ж затвердили програму, але з принципово важливою поправкою. Виконавча влада повинна погодити пооб’єктний розподіл коштів, які виділятимуться безпосередньо з обласного бюджету. 

Коментар голови обласної ради Олександра Сича:

—  Ми звикли працювати системно, отримавши документ на руки й обговоривши його, розглянувши його з усіх боків. Коли експромтом звучить інформація на сесії обласної ради, то не маємо змоги перевірити, наскільки вона є правдивою чи неправдивою. Тому казати, що в основі того подання, що пішло до Кабінету Міністрів, лежать пропозиції депутатів, ми, по-перше, не можемо, бо цього не знаємо. По-друге, постають запитання: за яким принципом відбиралися пропозиції? і яких саме депутатів? Бо у нас, як відомо, є 114 народних обранців. і кожний депутат має свій округ або ж якимось чином, якщо обраний за партійним списком, прив’язаний до конкретної територіальної громади. і у нього є свої пропозиції. Маю глибокий сумнів, що навіть якщо половина депутатів подала пропозиції, то їх враховано. Тоді постає ще одне запитання: за яким критерієм здійснювався відбір? Так чи інакше, але це неправильно. Бо всі важливі питання, що стосуються життєдіяльності області, мали б прийматися за участі депутатів обласної ради. Для того виборці області їх і обрали, щоб вони ці рішення приймали спільно, колективно їх обговорюючи. І щоби не допускати волюнтаристського підходу до ухвалення рішень.

- Тобто вийшло так, начебто депутатів поставили перед фактом, що певну кількість об’єктів Кабінет Міністрів України уже включив для фінансування з Державного бюджету?

— Очевидно, що так. Тому, власне, депутати так гостро й обговорювали програму соціально-економічного розвитку краю. І на засіданнях комісій, передусім на бюджетній комісії, і на президії обласної радиѕ Висловлювалася, до речі, пропозиція взагалі не виносити цей проект програми на розгляд сесії. Постає запитання: для чого обласній держадміністрації робити такі кроки? Щоби збурювати депутатський корпус і ставити на межу саме прийняття програми? Очевидно, що це неправильно. Так не повинно бути. і ті зауваження, що нині звучали про недосконалий підхід служб облдержадміністрації при підготовці рішень, є абсолютно справедливими. Сьогодні голова облдержадміністрації зазначив, що  сам здивований таким підходом і що буде зроблено відповідні висновки. То нам тільки залишається вірити і сподіватися, що саме так і буде.

- Чи реальна для виконання ухвалена програма розвитку Прикарпаття?

— Наразі ми не можемо сказати, чи реальна вона. Бо ще один великий мінус цієї програми полягає в тому, що у ній є набір проблем, але немає розрахунків, як, за рахунок яких коштів ці проблеми вирішувати і які саме проблеми в пооб’єктному розрізі будуть вирішуватися. Цього в програмі немає. і тому проект рішення депутатський корпус доповнив поправкою, якою передбачено, що облдержадміністрація до 31 березня має подати погоджений з постійними депутатськими комісіями ради пооб’єктний розподіл коштів для виконання програми соціально-економічного розвитку на 2011 рік. Щоб принаймні ту частину коштів, які йтимуть з бюджету розвитку області, ніхто не розподіляв одноосібно, а вирішував у порозумінні з депутатами обласної ради.
22 Березня 2011, 12:31
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30