У Віктора Анушкевичуса не залишилося союзників у міській раді

Депутати Івано-Франківської міської ради готуються спровадити мера у відставку?

За попередньої каденції міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус неодноразово нарікав, що депутати заважають. Схоже, у новообраній міськраді все навпаки: обранці жваво взялися за роботу, та їм заважає мер. Загалом, ситуація міській раді обласного центру дедалі більше нагадує старий анекдот, коли в зозулі запитують скільки залишилося жити. "Ку...", - відповіла зозуля. "А чому так ма?.." Виглядає, що вже незабаром депутатське «Ку...» пролунає й для міського голови. В кулуарах кажуть - через два-три місяці.

Місце для милосердя

У четвер, 17 березня, під міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом знову похитнулося крісло. На черговій, восьмій, сесії міськради депутати запропонували внести у порядок денний питання «Про дострокове припинення повноважень міського голови». Пропозицію висунув депутат міської ради від «Третьої сили», член фракції «Громадський форум в Івано-Франківську» Володимир Чорноус. Однак такий хід виявився несподіванкою для найбільшої у міськраді фракції "Свобода". Її голова Роман Онуфріїв запропонував відкласти питання й підійти до нього "більш системно". Тобто спершу заслухати звіт міського голови, а відтак вже давати йому оцінку.

«Я вам скажу, чого питання виникло несподівано, хоча ми до цього рішення вже йдемо п'ятий рік», - пояснив Чорноус. Депутат нагадав, що 24 лютого сесія визнала роботу міського голови в сфері комунального господарства незадовільною, чого за чинним законодавством вистачає для дострокового припинення повноважень міського голови. Крім того, Володимир Чорноус зазначив, що ще 10 лютого депутати рекомендували меру звільнити керівника КП "Івано-Франківськводоекотехпром" Романа Шестопалова та розглянути питання про призначення нового директора підприємства. Проте міський голова волею міських обранців знехтував.

«Звичайно, такі факти ми беремо до уваги і будемо ними оперувати, коли будемо слухати звіт», - сказав Роман Онуфріїв. Після цього Чорноус погодився зняти свою пропозицію, а меру сказав: «В житті завжди є місце милосердю...»

Наступний жест Володимира Чорноуса став ще одним ляпасом для Анушкевичуса. Депутат зачитав заяву, в якій закликав міського голову скласти повноваження голови обласної організації Української народної партії. Він пригадав, що лідер УНП Юрій Костенко нещодавно обізвав ВО «Свобода» фашистською партією. «Цим самим прибічниками відверто ненависницької ідеології були безпідставно названі мої батьки і десятки тисяч інших жителів Івано-Франківська, які голосували за цю партію», - сказав Чорноус.

Оскільки Костенко не має наміру вибачатися, депутат закликав вибачитись перед івано-франківцями Анушкевичуса та скласти повноваження голови обласної організації через «необдумані провокаційні вчинки керівника партії». Заява депутата від "Третьої сили» викликала оплески «свободівців». Мабуть, наступний жест ввічливості - за фракцією «Свобода».

Крок до банкрутства

А от керівникові КП «Водоекотехпром» Роману Шестопалову оплесків точно не дочекатися. Депутати аж ніяк не були налаштовані виявляти милосердя ще й до нього. Сам Шестопалов на сесію не з'явився. Тому доповідати про фінансово-господарську ситуацію на підприємстві довелося заступнику міського голови Миколі Саєвичу. За його словами, господарська робота "Водоекотехпрому" проходить стабільно та без нарікань мешканців. Проте окремі цифри і показники свідчать, що підприємство вперто рухається до банкрутства.

Кредиторська заборгованість компанії за 2011 рік зросла на 4,4 млн. грн. Основний борг - до бюджету з прибуткового податку - зріс на 2,5 млн. грн. Крім того, зросла заборгованість за товари і послуги на 1,2 млн. грн.

Саєвич зазначив, що за 2010 рік зібрано платежів на 96%. Основний борг, який накопичується за надані послуги, - це борги ДП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" та "Тисменицького водоканалу".

Він також нагадав, що Світовий Банк виділив "Водоекотехпрому" кредит у розмірі більше 8 млн. доларів під 0,57% річних. «Хочу зазначити, що причина, на яку слід звернути увагу, - це те, що підприємство практично припинило роботу по Світовому Банку», - зазначив заступник мера. Оголосивши невтішні показники, Саєвич підсумував: «Я підтверджую, що Шестопалов Роман Леонідович не справляється зі своєю роботою належним чином». До всього вище сказаного секретар міської ради Руслан Марцінків додав, що борг за електроенергію "Водоекотехпрому" становить 160 тис. грн. Тому "Прикарпаттяобленерго" у будь-який момент може відключити водоканал від електроенергії. А отже, мешканці Івано-Франківська можуть залишитися без води.

Після доповіді свого заступника Анушкевичус дещо розгубився. Спершу він намагався захистити Романа Шестопалова, пізніше сказав, що має намір його звільнити. А остаточно визначився після обідньої перерви. «Я прийняв рішення звільнити пана Шестопалова із займаної посади. До кінця дня його заява буде в мене».

Рішенням сесії було створено наглядову раду "Водоекотехпрому» під керівництвом Миколи Саєвича, яка поки що здійснюватиме оперативне керування підприємством. Першочерговим завданням ради буде робота зі Світовим Банком та погашення заборгованості за електроенергію.

Лічені дні

Отож, депутати знову натякнули міському голові, що у будь-який момент можуть відправити його у відставку. За таке рішення мають проголосувати дві третіх від депутатського корпусу, тобто достатньо 41 голосу. І голосів вистачить: "Свобода", "Фронт змін", "Батьківщина", "Третя сила" останнім часом не втомлюються демонструвати підкреслено критичне ставлення до міського голови.

Про підготовку сценарію з висловлення недовіри меру свідчить і створення тимчасової контрольної комісії, яка береться дослідити Анушкевичуса на предмет корупції. Комісію створили за пропозицією члена фракції "Батьківщина" Володимира Стасюка. Вона має вивчити й перевірити публікації в ЗМІ про зловживання мерії бюджетними коштами. До складу комісії увійшли депутати від усіх фракцій міськради. "За результатами звіту комісії будемо говорити, чи, можливо, журналісти-автори статей оббрехали міського голову, чистого і непорочного, та його підлеглих, чи все-таки в діях посадовців є елементи корупційних діянь чи, не дай, Боже, злочинів", - прокоментував рішення сесії голова комісії Володимир Чорноус. Сам Анушкевичус на сесії зазначив, що статей такого сумнівного змісту не читає. "Для чого мені читати цей бруд, що я, не маю чим зайнятися, чи що?" - відрізав мер. Зате, здається, серед депутатів не бракує уважних читачів.

То скільки часу Віктору Анушкевичусу залишилось керувати містом? Місяць, два, рік? Прогнози - поки що неофіційно - озвучуються різні, але всі вони для міського голови невтішні. А доки Анушкевичус готується до фатального звіту, у кулуарах вже обговорюють, хто очолить місто після нього.

За одним сценарієм, обов'язки міського голови виконуватиме секретар міськради Руслан Марцінків. Після відставки мера законодавство дозволяє йому виконувати обов'язки міського голови аж до чергових виборів. За іншим сценарієм, можуть бути призначені позачергові вибори міського голови, де основними претендентами на мерське крісло стануть лідер "Громадського форуму Івано-Франківська" Юрій Соловей та очільник міського "Фронту змін" Ігор Прокопів.

Галицький кореспондент

 

24 Березня 2011, 8:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 24 Березня 2011, 11:15
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30