Минулої неділі в добре знайомому нам Верхньому Струтині на Рожнятівщині відбувся схід села. На цьому зібранні місцевої громади, окрім буденних питань із життя села, обговорювали й погодження товариству «Карпатнафтохім» з Калуша дозволу на проведення геологічної розвідки земельної ділянки щодо наявності тут соляного родовища. Як вказано в офіційному листі керівництва підприємства, ця ділянка розташована за межами земель сільської ради, але для того, щоб у процесі геологорозвідувальних робіт у мешканців села не виникало з приводу їх ведення якихось запитань, було вирішено озвучити пропозицію на зборах сільської громади.

Треба відразу зауважити, що верхньострутинців це питання неабияк зацікавило, а тому в приміщенні сільського клубу їх зібралося чимало. Прибули на схід села і керівники районної влади, зокрема голова державної адміністрації Микола Філіпович та голова районної ради Анатолій Дирів. Представницькою виглядала й делегація калуських нафтохіміків, яку очолював головний інженер підприємства Георгій Кунєв. Були тут також такі досвідчені спеціалісти, як Ярослав Тиховецький, Богдан Бараненко, кандидат мінералогічних наук Степан Корінь та інші.


Усіх їх і представив у своєму виступі Г. Кунєв, відзначивши, що підприємство просить погодження в громади не на розробку родовища, а на геологічне дослідження тієї ділянки, яка ще не вивчена. і тут, як мовиться, все і почалосяѕ Чесно кажучи, нам вперше довелося бути на такому зібранні, коли до уваги не брали конкретні пропозиції, а діяло правило: хто голосніше кричить і кого більше — той і правий.


На допомогу добре відомому в Калуші і за його межами фахівцеві Георгієві Кунєву прийшов юрист Тарас Герула. Він розповів, що нафтохіміки, маючи намір протягом двох років займатися лише геологорозвідкою ділянки, готові вже надати місцевій громаді майже 400 тис. грн. фінансової допомоги, коли ж дослідження підтвердять наявність повноцінного соляного родовища, ця допомога і сприяння громаді села й регіонові вже обраховуватиметься мільйонамиѕ Але і його аргументи не було сприйнято. із зали лише лунали вигуки на кшталт: «коли ми погодимося, будемо мати те, що вже має Калуш, який став зоною»...


І ось тут нам по-справжньому стало і боляче й сумно водночас. Боляче, бо не тому підприємству приписують представники громади
с. Верхнього Струтина екологічні лиха, які має нині Калуш. А сумно бо, по суті, нове і перспективне наше підприємство, яке знову почало працювати, де збудували задля його майбутнього два нові найсучасніші виробництва, може стати заручником чиєїсь необізнаності, а звідси — й упередженості. Яка, нічого приховувати, панувала в залі сільського клубу ще до початку зборів.


Нам, людям, які трудилися на «Оріані» наприкінці 90-х років минулого століття, дуже прикро, що про те, що там тоді діялося, не знають, а тому й не розуміють жителі села Верхнього Струтина. Бо саме в цей перехідний від планової соціалістичної до госпрозрахункової, а згодом ринкової економіки період, у часи становлення Української держави, і відбулася руйнація багатогалузевого концерну під назвою «Оріана».


Чимало спеціалістів та експертів тоді пророкували кінець усьому комплексу. Велися різноманітні дискусії і переговори, як врятувати те, що ще можна врятувати. Адже у той час основні заводи «Оріани» — а це і калійний, і магнієвий — практично не працювали, а ряд виробництв, зокрема з випуску ПВХ,
аеросилу, перхлоретилену, цинебу, поліетиленполіаміну й ін., були повністю зупинені. Через відсутність у ВАТ «Оріана» обігових коштів підприємство не могло забезпечити себе нафтосировиною, що призводило до частих зупинок олефінового заводу, а також заводів з виробництва хлорвінілу та каустичної соди і хлору, які зв’язані технологічно.

 


Така складна економічна ситуація призвела до того, що на початку 2000 року кредиторська заборгованість «Оріани» становила 997 млн. грн., а через борги підприємство було відключено від електропостачання, газу. Постійно обмежували залізничні перевезення, а заборговану людям зарплату обраховували мільйонами гривень. Добре пам’ятаємо ті часи, коли вважалося за щастя отримати хоч кілька гривень зарплати. Заміняли її тоді різноманітні товари — починаючи від телевізорів і закінчуючи шкарпетками.

Це усе було, і всі добре розуміли, що так довго тривати не може. Тому коли стало відомо, що частину «Оріани», а точніше її нафтохімічний комплекс, хоче взяти під своє крило потужна російська нафтова компанія «ЛУКОЙЛ», у людей з’явилася надія на повноцінну працю, стабільну зарплату.


Чому «ЛУКОЙЛ», а не держава чи якесь українське підприємство став управляти заводами в Калуші? Це теж цікавило жителів села. І хоч відповідь на це справді серйозне і важливе питання у тій галасливій атмосфері, яка панувала в залі, годі було почути попри те, що представники «Карпатнафтохіму» пробували це зробити, все-таки прояснимо ситуацію і з цього приводу. Річ у тім, шановні мої земляки, що основною проблемою тодішньої «Оріани» була відсутність достатньої кількості нафтосировини, зокрема дизпалива та прямогонного бензину. А їх для повноцінної роботи олефінової установки, яку ще називають серцем калуської нафтохімії, потрібно було небагато немало, а близько
600-700 тисяч тонн. Де взяти таку кількість нафтосировини? В Україні? Для цього треба було до Калуша скерувати всі продукти переробки нафти, які на цей час у нашій державі виробляли!


Вихід був один: віднайти такого інвестора, який би міг у повному обсязі забезпечити підприємство сировиною. І ним, за підсумками конкурсу, оголошеного урядом України, у грудні 2000 року стала компанія «ЛУКОЙЛ».
Але забезпечення виробництва новоствореного підприємства
«ЛУКОР» — не єдина проблема, яку мусив  вирішити інвестор. Адже в незадовільному стані були потужності виробництва хлору і каустичної соди — надзвичайно екологічно небезпечного об’єкта. На цьому виробництві зношеність основних фондів перевищувала 70%, а тому дуже частими були його аварійні зупинки. Водночас капітальні ремонти обладнання інших виробництв концерну «Оріана» в останні кілька років до створення ЗАТ
«ЛУКОР» не проводили зовсім. Тож уже в перший рік створення нового підприємства компанія «ЛУКОЙЛ» змушена була спрямувати значні кошти на відновлення роботи чинних підрозділів шляхом проведення капітального ремонту технологічного обладнання, будівель і споруд. Цього ж року за рахунок
«ЛУКОЙЛу» погашено заборгованість працівникам «Оріани» з виплати заробітної плати.


Вживати конкретних заходів і вкладати кошти у створення в Калуші прибуткового і сучасного підприємства європейського рівня компанія «ЛУКОЙЛ» продовжує і  сьогодні. І будівництво нового виробництваа хлору і каустичної соди, яке вже працює, та очікуваний незабаром пуск нового виробництва полівінілхлориду (ПВХ) — найкраще цьому підтвердження. На ці інвестпроекти компанія виділила близько півмільярда доларів США.


Але, судячи з атмосфери в залі клубу, всі аргументи стосовно того, що ні «Карпатнафтохім», ні «ЛУКОЙЛ» не причетні до тих екологічних проблем, які має нині Калуш, а на Рожнятівщині є задум впроваджувати зовсім іншу й повністю екологічно безпечну технологію видобутку солі, жителі села сприйняти не хотіли. Хоча категоричність науковця із
40-річним стажем Степана Коріня про те, що він дає 100-відсоткову гарантію екологічної безпеки такого проекту, дещо насторожила. Але не тих представників громади, які навіть і чути не хотіли про розробку соляного родовища. Адже і керівники Рожнятівської районної адміністрації та районної ради Микола Філіпович і Анатолій Дирів у своїх виступах переконували і навіть просили громаду села все-таки дозволити калуським нафтохімікам провести геологорозвідку земельної ділянки і співпрацювати з ними, а не бути настільки непоступливими. М. Філіпович, зокрема, повідомив жителям села, що як у їх громади, так і в цілому в районі є безліч проблем, які потребують вирішення, але в місцевому бюджеті немає на це коштів, зважаючи на те, що він аж на 80 відсотків дотаційний.


Прозвучало з вуст керівників району і те, що у Верхньому Струтині та в сусідніх селах перебували нещодавно представники підприємства «Артемсіль» з Донеччини. З якою метою? Здогадатися неважко, адже саме звідси сьогодні поставляють кам’яну сіль для потреб виробництва хлору і каустичної соди «Карпатнафтохіму». Тож, аби зберегти партнера, вони готові таке розповістиѕ Окрім, звичайно, правди про те, що з втратою ринку в Калуші їхнє  підприємство не матиме перспективи.


І насамкінець. Як представники «Карпатнафтохіму», так і самі верхньострутинці із зали клубу виходили незадоволені. Перші через те, що не змогли донести громаді екологічну безпечність розробки соляного родовища і вигоду від нього не лише для підприємства, а й для жителів села і краю. А сільчани — найімовірніше, через те, що мали все-таки сумнів. Бо завтра, через місяць, рік їм знову доведеться думати, як вирішити проблеми вкрай занедбаної дороги, будівництва нової школи, дитячого садка й багато інших. Тож чи не поспішили з висновками?


25 Березня 2011, 12:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: 11, 25 Березня 2011, 20:33
Відповісти

Автор: , 27 Березня 2011, 10:05
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02