http://www.vikna.if.ua/images/news/02b7ce5d9c3ac744586d0cc0f7b2d5b8.jpgМинулого тижня Президент підписав розпорядження про призначення тепер уже екс-заступника міського голови Василя Петріва на посаду голови Калуської райдержадміністрації. У середу його офіційно представив губернатор. Отож, новий керівник уже дав команду “Не спати!” і приступив до роботи. За п’ять років він має намір вивести район на такий рівень, щоби дотація держави була йому не потрібна.

 

Офіційного пред ставставлення нового очільника районної державної адміністрації чекали від початку тижня. Поки голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк перебував у закордонному відрядженні, Василь Петрів — готувався: аналізував ситуацію у районі, продумував шляхи виходу із кризи та стратегію свого майбутнього керівництва. У результаті — на трибуні він виглядав упевнено та компетентно.

 

Від похвали — до “погроз” та порад 

Власне, представлення, як годиться, розпочав Михайло Вишиванюк. Голова ОДА, проте, зосередився не так на особі нового керівника районної адміністрації, як на завданнях, які стоять перед ним та районом загалом на цей рік. 

— Особливої потреби представляти Василя Івановича — немає. Адже всі його добре знають. Я також знаю його давно. Ще з тих пір, коли у важкий період безгрошів’я ми разом будували меморіальний комплекс у Старому Угринові, народні доми та інші соціальні об’єкти у Добрівлянах, Цвітові, Голині та інших селах району. Знаю його як розумну і порядну людину. Тому сподіваюся, що він зможе успішно вирішувати всі проблеми, які є у Калуському районі. А проблем є багато. Наразі завдання №1 — підготовка району до Великодня. Торік, за результатами цієї підготовки, ви мали третє місце. Тож, важливо не втратити позиції. Цьогоріч ми також проводитимемо відповідний конкурс. І, якщо минулого року "перехідний віник" лише показували, то тепер його вручатимемо.

Нагадаємо, що напередодні Великодніх свят минулого року Михайло Вишиванюк доручив у буквальному значенні прибрати область. Його заступникам в одноденний термін довелося розробити положення, згідно з яким, передбачити преміювання найкращих районів та населених пунктів Прикарпаття. "Відзнаки" передбачили і для тих, хто не впорається із завданням: керівникам найбрудніших населених пунктів пообіцяли перехідний "демократичний віник", який обов’язково повинен зберігатися у прозорій тумбі у їхніх кабінетах. Для того, щоб премійовані таким чином сільські, селищні чи міські голови віники не викинули, губернатор придумав покарання. "Це буде ексклюзивний віник. Оцінимо його у 10 тисяч гривень. Хай попробують викинути! КРУ приїде — і це буде вважатися розтратою матеріальних цінностей в особливо великих розмірах", — пригрозив торік Михайло Вишиванюк.

За словами голови ОДА, віників вистачить усім, хто їх "заслужить". Тому до прибирання кожного населеного пункту варто підходити відповідально.

Окрім цього, Михайло Вишиванюк акцентував на необхідності проектування дитячих садків, яких катастрофічно не вистачає у селах: "Проектуйте, а ми робитимемо все для того, щоб із усіх джерел фінансування до 2015 року у нас у кожному селі був садочок". Загалом, стверджує губернатор, для держави поточний рік — надзвичайно складний. Але економіка — запрацювала, і за два місяці бюджет держави перевиконано на 5 млрд. гривень. Ці кошти будуть розподілені між регіонами на будівництво об’єктів соціально-культурного призначення, у тому числі — й 1 млрд. гривень на дороги.

— Бюджет розвитку Калуського району — 8 млн. гривень. Раджу спрямувати їх на школи і дитячі садки. З обласного бюджету ми також будемо допомагати, зокрема, будувати школу у Боднарові, завершувати будівництво спорткомплексу у Новиці. До "Івана" здамо клуб у Підмихайлі, — пообіцяв наостанок Михайло Вишиванюк.  

 

Дотація держави буде непотрібна

Більш конкретним щодо перспектив розвитку району був новопризначений голова РДА Василь Петрів, який зазначив, що, проаналізувавши ситуацію, яка на сьогодні склалася у Калуському районі, він дійшов висновку, що район має чималі перспективи для серйозного розвитку.

— Найперше, цікавить питання відновлення виробництва калійних добрив. Адже екологічні проблеми Калуша і району можна вирішити тільки тоді, коли буде відновлено це виробництво, — переконаний Василь Петрів. — Заходи, які на сьогодні проводять на Домбровському кар’єрі, носять тимчасовий характер. Навіть, коли ці роботи будуть повністю завершені, залишиться одна проблема: кількість розсолів щороку буде зростати на 3 млн. метрів кубічних. Таким чином, за три-чотири роки розсоли дійдуть до водоносних горизонтів, створять тиск і почнуть витискати прісну воду. Тому альтернативи немає: у нас буде калійне виробництво. 

За словами посадовця, відповідне доручення Президента вже є. Щоправда, наразі не відомо, яка конкретно компанія займатиметься у Калуші калійним виробництвом. Наразі зацікавлені як українці, так і китайці та американці. 

— Запаси калійних добрив у Калуському районі складають 408 млн. метрів кубічних. Якщо у Радянському Союзі при найбільшій інтенсивності ми виробляли за рік 2,5 млн. кубометрів, то цих запасів нам вистачить майже на 200 років. Інвестори розуміють цю перспективність, тому будуть сюди йти, — стверджує Василь Петрів. — Завод ми повинні збудувати протягом трьох років. За нашими оцінками, кількість робочих місць — близько чотирьох тисяч. Потужність — переробка 2-3 млн. метрів кубічних калійної руди та близько 3 млн. кубометрів розсолів. Розсолами з Домбровського кар’єру, між іншим, ми плануємо розчиняти руду, щоб не витрачати прісну воду. 

Загалом, йдеться не про відновлення калійного виробництва у Калуші, а про побудову нового заводу. У районі. Василь Петрів упевнений: відновлення — недоцільне, насамперед, фінансово. Натомість — нова установка буде компактною та не займатиме великої площі. Територіально завод планують наблизити до рудника "Пійло" та Домбровського кар’єру, тобто, — максимально близько до сировинної бази. 

— Калійний завод має бути на території району, бо саме він володіє запасами калійних руд. Запаси міста — вже вибрані і перероблені. Їх нема, — наголошує голова РДА. — До речі, це виробництво дасть нам серйозні надходження до бюджету. І я думаю, що років через п’ять Калуський район із дотаційного повинен стати цілком самоокупним. (На сьогодні район є дотаційним більш, ніж на 90%. — Авт.).

Чималі перспективи для району відкриваються й у зв’язку з запуском на ТОВ "Карпатнафтохім" кількох виробництв. Навколо заводів, які будуть пов’язані з випуском поліетилену, хлору і каустичної соди, влада планує "виростити" чимало невеличких заводів, зокрема, з випуску труб, кабельно-провідникової продукції, металопрофілів для вікон і дверей тощо.

 

До праці на землі — заохочуватимуть

Ще один пріоритетний напрямок — сільське господарство. За словами Василя Петріва, сьогодні воно — у занепаді. Щоб відродити галузь, потрібно у максимально короткі терміни розробити генеральні плани населених пунктів.

— Рухатися без них ми не зможемо, бо саме ці документи визначають цільове призначення земельних ділянок, дають розуміння, де що можна робити. При розробці генпланів будемо також переглядати грошову оцінку землі, — поділився голова РДА. — Наразі ж треба думати про передачу земель в оренду, збільшення посівних площ, а також — переробку сільськогосподарської продукції. У нас вже є напрацювання щодо відновлення комплексу у Завадці для відгодівлі великої рогатої худоби. Є напрацювання щодо будівництва заводу переробки індичого м’яса. Товариство "Даноша", як відомо, також планує будівництво м’ясопереробного заводу. Також ми зобов’язані вирішити питання щодо відновлення стада великої рогатої худоби в індивідуальних селянських господарствах. Для цього будемо залучати як допомогу держави, так певні заохочення від районної ради й адміністрації. Щоб людям було вигідно вирощувати худобу, ми, зокрема, повинні позбутися посередників, які закуповують м’ясо і перепродають його у кілька разів дорожче. А ще — налагодити збір молока у селах.

"Поставити у рамки" пообіцяв Василь Петрів і ТОВ "Даноша", на яке постійно нарікають місцеві мешканці: 

— Будемо толерантно з ними говорити, але мусимо поставити їх у рамки. Адже ми повинні знати, яке добриво сіють на наших полях, як воно впливатиме на майбутні покоління. Загалом, співпраця — буде. Ми готові говорити про перспективу їхнього розвитку. Але діяльність товариства повинна відповідати всім нашим нормам і не має негативно позначатися на навколишньому середовищі. У Данії вони виконували закони Данії, в Україні повинні виконувати закони України.

 

“Не спати!”

Уже під час свого представлення Василь Петрів запевнив, що "спати" не дасть нікому. На цьому акцентував і під час прес-конференції, яка відбулася одразу після завершення офіційної частини. Зокрема, посадовець має намір відродити культурне життя у селах, щоб "завідувачі народних домів і бібліотек відпрацьовували свої зарплати". У пріоритеті — реконструкція навчальних закладів. Рівнятися у цьому плані будуть на місто. 

Що ж до причин, які змусили Василя Петріва залишити крісло заступника міського голови, якому він не зраджував останніх дев’ять років, та кандидатур, які могли би його замінити, посадовець говорить лаконічно: 

— Пропрацювавши свого часу 16 років директором будівельної фірми, я став заступником міського голови, щоб розвиватися. Дев’ять років на цій посаді дали мені змогу настільки вивчити питання, які я курував (в основному, землю, будівництво та екологію. — Авт.), що останнім часом міг доповідати по будь-якому "своєму" питанню без попередньої підготовки, безпомилково називаючи всі необхідні цифри. Чесно кажучи, такий стан справ — розслабляє. Деякою мірою стає скучно. Тому нове призначення для мене — це спосіб розвиватися далі, втілювати у життя ідеї, працювати самому і заохочувати до праці інших для досягнення конкретної мети. Що ж до того, хто замінить мене на посаді, то рішення прийматиме міський голова. Не виключено, що питання, якими я займався, розділять між іншими заступниками. Хоча, екологія і будівництво — це надзвичайно великий об’єм робіт. Тому я пропонуватиму міському голові людину, яка би могла справитися з цим завданням. Якщо ця кандидатура не підійде, знаю ще кількох достойних людей, зокрема, інженерів-будівельників, які працювали зі мною, виконробів, які вже стали директорами фірм.

Кадрові ротації не оминуть і районну адміністрацію. У середу, одразу після призначення нового голови, всі його заступники, згідно з законодавством, мали написати заяви на звільнення. Повноваження вони, проте, виконуватимуть до моменту призначення нових заступників. 

— Заступники будуть працювати, поки я не ознайомлюся з кадрами і не знайду альтернативу. Не виключено також, що вони будуть залишені на посадах, якщо влаштовуватимуть мене за рівнем підготовки і відповідальності, — зазначив Василь Петрів. — А, загалом, я прийшов сюди надовго. Думаю, що ми попрацюємо, і буде створена нова команда. Звичайно, будуть певні скорочення. Але вони пов’язані не з моїм приходом, а з тим, що вже випущені типові штатні розписи районних державних адміністрацій та обласних адміністрацій. Це — загальнодержавний курс. Але питання скорочення ми будемо вирішувати толерантно. 

Загалом, такої підготовки до питань, із якими йому доведеться працювати найближчих кілька років, у перший день після свого призначення ще не демонстрував жоден попередній голова Калуської районної адміністрації. Принаймні, із числа тих, які змінювалися за останніх два роки. Якщо із таким же завзяттям Василь Петрів візьметься за виконання поставлених перед собою завдань, район, справді, зможе зрушити з мертвої точки.

04 Квітня 2011, 11:28
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30