http://mns.if.ukrtel.net/statti/010411/3.jpg1 квітня на території ГК «Буковель» проходив другий етап показово-практичних навчань з надання екстреної допомоги постраждалим з використанням приватного гелікоптера добровільного загону громадської організації «Українські янголи». Тут було відпрацьовано ситуацію з рятуванням людини, постраждалої під час ДТП, з розрізанням автомобіля автогеном, витягуванням постраждалого, наданням першої допомоги і транспортуванням гелікоптером до обласної клінічної лікарні. До слова, час повітряного руху гелікоптера до Івано-Франківська - 15 хвилин.


«Ви спитаєте, чому для пілотного проекту МНС України обрана саме Івано-Франківська область? - звернувся до представників ЗМІ на прес-конференції голова Департаменту цивільної авіації МНС України Євген Червоненко. - Михайло Вишиванюк - перший і єдиний губернатор, який відгукнувся на ініціативу МНС щодо пілотного проекту з надання екстреної аеромедичної допомоги постраждалим з використанням повітряних суден, сказавши: ми вже готові. Зрештою, Івано-Франківська область підходить для опрацювання надзвичайних ситуацій у Львівській та Чернівецькій областях. Ми хочемо у режимі реального часу опрацювати тему взаємодії різних гілок влади, органів управління, чого не було раніше. Коли на вазі людське життя, немає часу для тривалих роздумів».

Використання у медицині приватних гелікоптерів «Українських янголів» Євген Червоненко назвав «прекрасною можливістю для заможних людей продемонструвати свою соціальну відповідальність». Адже, за його словами, «Україна опинилася на першому місці серед країн Європи за кількістю загиблих у надзвичайних ситуаціях». Не в останню чергу причина цього в тому, що в Україні зруйнована система санітарної авіації і людям не встигають надати допомогу в першу годину після аварії.

Євген Червоненко запевнив: «Українські янголи» надаватимуть допомогу співвітчизникам безкоштовно. Витрати будуть у 4-5 разів меншими, ніж при використанні державних Мі-8 через більш економні витрати палива».

«Ми хочемо бачити до Євро - 2012, навіть при обмежених бюджетах, в усіх містах один спеціально обладнаний вертоліт і один вертоліт «Українських янголів» з кваліфікованим екіпажем, який має допуск. Для цього боремося за наявність вертолітних площадок», - наголосив Євген Червоненко.

Михайло Вишиванюк подякував Міністерству з надзвичайних ситуацій України за те, що Івано-Франківська область першою увійшла у пілотну програму МНС із забезпечення обласних центрів гелікоптерами для екстреної медичної допомоги. Особливу вдячність голова ОДА висловив Голові департаменту цивільної авіації Євгену Червоненку за ініціативу щодо чергування гелікоптерів з «Українських янголів», за готовність надавати прикарпатцям допомогу своїм власним гелікоптером. Водночас Михайло Вишиванюк нагадав представникам ЗМІ: ще у листопаді минулого року колегія обласної державної адміністрації прийняла рішення про створення територіального Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на виконання відповідного доручення Президента України.

Михайло Вишиванюк відзначив те, що ГК «Буковель», успішно розвиваючи на Прикарпатті індустрію туризму, що є стратегічним напрямком економіки краю, має сучасні реанімобіль, пожежні машини, медичну клініку. До початку наступного сезону ГК «Буковель» придбає свій вертоліт.

Наступним кроком для обласної влади, за його словами, буде придбання коштом обласного бюджету найсучаснішого реанімобіля для новоствореного територіального Центру екстреної медичної допомоги.

Своєю чергою директор ТОВ «Скорзонера» депутат обласної ради Олександр Шевченко запевнив: до кінця року ГК «Буковель» придбає власний гелікоптер.

«Ми будемо робити все задля безпеки туристів на Буковелі, бо знаємо дуже багато випадків, коли кожна хвилина вирішує все», - наголосив Олександр Шевченко. Зазначалося: гелікоптери, окрім рятування людей, пошуку заблукалих туристів, використовуватимуться для оцінювання післяповеневої ситуації на території області.

У контексті того, що на прес-конференції був присутній голова Представництва Європейської Комісії в Україні Жозель Мануель Пінту Тейшейр, зазначалося: за кордоном, зокрема, в Англії та США, в медицині давно і успішно на гелікоптерах працюють приватники-аматори.

«Це дуже позитивне рішення, - сказав російською Жозель Мануель Пінту Тейшейр. - Оскільки у вас наступного 2012 року проводитимуть Єврочемпіонат, Україні потрібно бути до цього готовими. Сподіваюся, що після цього більше людей будуть відвідувати Івано-Франківську область».

У згаданій прес-конференції також взяв участь народний депутат України Едуард Зейналов, який повідомив: перше читання у Верховній Раді «пройшов» Повітряний кодекс України, у який, за його словами, «має бути внесено положення про використання приватних гелікоптерів у екстреній медицині».

Довідково.

За словами голови Департаменту цивільної авіації Євгена Червоненка, за кожним регіоном України буде закріплено вертоліт «Українських янголів». Наразі з 40 вітчизняних власників гвинтокорилів зі службою екстреної медичної допомоги зголосилися співпрацювати 17 власників гелікоптерів.

У МНС України є свої літаки і вертольоти, зокрема, два медичні вертольоти на базі Eurocopter EC145, декілька важких Мі-8, які використовують майже тонну палива за годину, що, за словами Євгена Червоненка, «дуже витратно при нинішніх цінах і обмежених можливостях бюджету».
05 Квітня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 05 Квітня 2011, 13:24
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30