"Моя порада тому селянину, якого вже найвища пора на належному рівні визнати власником землі. Не спішіть продавати те, що для Вас насправді найцінніше, і не тільки для Вас - а для всього українства. Бо, повірте, охочих купити багато, і з часом їх ставатиме тільки більше", - Роман Ткач.

Минулої середи, 23 березня, у Верховній Раді України відбулись парламентські слухання на тему «Земля в українській долі: ситуація у земельній сфері, законодавче забезпечення земельних відносин та практика його реалізації». Якщо просто - говорили про те, коли і за яких умов в Україні можна буде вільно купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення.

Думками з цього приводу ділиться народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Роман Ткач.

Земельна реформа триває в Україні вже 20 років, 9 років діє Земельний кодекс. А питання про землю залишається одним з найбільш дискусійних і заполітизованих. Питання саме про ту землю, яка нас годує, з якої ми збираємо врожай, яка при ефективному використанні гарантує продовольчу безпеку держави. Мова йде про землі сільськогосподарського призначення, вільне розпорядження якими на сьогодні в нашій державі заборонене законом.

Суспільство вже втомилось обговорювати тему земельного ринку. Давно пора приймати конкретні і зрозумілі рішення.

Сьогодні значна частина громадян переконалась, що альтернативи впровадженню вільного обігу земель сільськогосподарського призначення немає. Ще раз наголошую - немає! Якщо не вважати альтернативою вилучення земель у теперішніх власників.

Тому, на мою думку, успіх і позитивне сприйняття громадськістю введення вільного ринку землі залежать, в першу чергу, від того, яку кінцеву мету ставить перед собою влада. Сьогодні найчастіше така мета формулюється як збільшення дохідності аграрного сектора.

Я з цим твердженням не зовсім погоджуюсь. Як політик, як виходець із простого українського села, я впевнений, що влада, перш за все, повинна відповісти на питання: «А яку вигоду отримають власники земель, селяни, від введення ринку землі?» Вважаю, що ця вигода має бути не тільки економічною.

На моє переконання, кінцевою метою земельної реформи має бути не стільки можливість вільно продавати-купувати землю, скільки встановлення сталого та раціонального землекористування. Що я розумію під цими словами? А те, що жити і працювати на землі треба так, щоб і наступним поколінням було де жити і працювати. Влада повинна зважати, що для українців земля традиційно є чи не найголовнішою цінністю, а також подбати, щоб землекористування велося так, аби не виснажувати землю. А питання прибутків від землекористування має стояти на третьому місці.

Звичайно, і в суспільстві, і в експертному середовищі говорять про збереження і розвиток крупнотоварного виробництва, яке є економічно вигідним для держави. Але ми маємо зрозуміти, що простий селянин, незважаючи на будь-які обставини, все ж таки буде займатися і виробництвом молока та м'яса, і овочівництвом, городництвом. В українського селянства на генному рівні закладено: я мушу бути ґаздою, господарем на своєму обійсті. Це наші традиції, які передаються з покоління в покоління.

До речі, хочу нагадати про ганебне українське «ноу-хау» щодо зайнятості сільського населення. Влада законодавчо - лише на папері - створила на селі «штучну» зайнятість населення. Бо наявність земельного паю чи ділянки для особистого селянського господарства автоматично переводить селянина в категорію зайнятих. Хоча насправді із 4 млн. осіб - власників ділянок під ОСГ реально зайняті в агросекторі лише 900 тис. осіб.

І тому до землі, на якій важко працюють мозолясті селянські руки, потрібно ставитися вкрай бережно.

Досвід європейських країн свідчить, що навіть у розвинутому демократичному суспільстві не бояться серйозних обмежень і застережень у праві розпорядження землею.

До прикладу, в Угорщині, Естонії, Латвії, Литві, Словаччині, Чехії існує чітка заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення іноземцям та іноземним компаніям. В деяких із цих країн земля не продається навіть національним юридичним особам. У Франції, Данії купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб або забороняється (у районах особливо родючих земель), або обмежується (вимагається дозвіл місцевих органів влади, а також осіб, які проживають у цій місцевості). В Австрії тваринницьку ферму у мальовничому Тіролі може придбати лише фермер, який буде зобов'язаний займатися сільським господарством. Ця держава дуже жорстко контролює операції із землею та пов'язаною з нею нерухомістю. Так, нещодавно міністр фінансів Австрії отримав відмову, коли побажав купити будинок в Тіролі, бо не підтвердив намірів займатись сільським господарством.

Це ще раз доводить, що кожна держава береже те, що має, а тому ринок землі там відкритий, прозорий, однак із розумними обмеженнями та заборонами.

Щодо України, на превеликий жаль, навіть найдосконаліше законодавство у виконанні наших чиновників нерідко зводиться лише до спекуляцій.

Тому як один з варіантів виходу з ситуації пропоную, щоб у 2011 році і народні депутати, і уряд, і Президент зосередили увагу на законодавчій основі, яка необхідна для запровадження цивілізованого ринку землі. Парламент повинен прийняти всі базові закони. Це і Закон України «Про Державний земельний кадастр», і Закон «Про ринок земель», який треба ухвалювати вже в цьому році, однак набрати чинності він повинен не раніше 1 січня 2013 року, і Закон «Про консолідацію земель сільськогосподарського призначення», і низка інших вкрай необхідних законів.

Отже, моя позиція щодо ринку землі така: спочатку готуємо законодавчу платформу і проводимо серйозну роз'яснювальну роботу для селян. Лише тоді можна буде говорити, що українське суспільство готове до введення ринку землі.

І насамкінець. Я «за» ринок земель, але у широкому розумінні цього поняття. Я вважаю, що ринок - це не тільки продаж землі, а й отримання вигоди від використання землі різними легальними способами (наприклад, оренда, застава, міна тощо).

Скажімо, хоче селянин, щоб його дитина вчилась у виші, але не має на це коштів, то йому не обов'язково продавати землю, а можна взяти кредит під заставу цієї землі. Але цей кредит має бути доступний простому селянину - відсотки повинні бути посильні для позичальника. Інший приклад: не може бабця чи дідусь обробляти свій пай, то хай здасть його державі в ренту, а держава платитиме певну суму їм щомісячно (це приклад Угорщини). Крім того, ринок - це і оренда землі, але не «тіньова», яка вигідна тільки орендареві, а відкрита - з користю для власника. Таких юридичних механізмів на сьогодні законодавство передбачає достатньо, але чомусь про них прийнято мовчати. Натомість наполегливо озвучують вимогу, мовляв, скоріше продавайте землю, поки хтось ще хоче цю землю купити.

Тому моя порада тому селянину, якого вже найвища пора на належному рівні визнати власником землі. Не спішіть продавати те, що для Вас насправді найцінніше, і не тільки для Вас - а для всього українства. Бо, повірте, охочих купити багато, і з часом їх ставатиме тільки більше.

Галицький кореспондент

 

06 Квітня 2011, 10:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02