Скандал з прикарпатським даішником: суд скасував складену інспектором ДАІ постанову про порушення Правил дорожнього руху як протиправну.

Від такого свавілля на дорозі не застрахований ніхто. Кожен водій зобов'язаний виконувати законні вимоги інспекторів ДАІ - зупинитися і пред'явити документи. А от проконтролювати, яким чином той чи інший даішник скористається отриманим водійським посвідченням, практично неможливо. Тут усе залежить тільки від порядності, сумління працівника ДАІ та ще, можливо, від кількості виписаних ним впродовж дня протоколів про скоєні порушення Правил дорожнього руху.

Якщо сумнозвісний "план по протоколах" ще не виконаний, то може трапитися, що хтось із водіїв буде неприємно здивований результатом зустрічі з працівником Державтоінспекції - нічим не заслуженою та не підтвердженою постановою про накладення штрафу.

...Історія, що трапилася цими днями з водієм Юрієм Д., який мешкає в селі Старі Богородчани, напевно, не зовсім типова. І не тому, що цей водій став свідком небувалого для наших автомобільних доріг явища. Просто мало хто з водіїв після таких зустрічей з працівником ДАІ наважується оскаржувати накладені на них штрафи за порушення Правил дорожнього руху. А робити це, виявляється, варто. Як засвідчив випадок з Юрієм Д., протоколи даішників часом бувають цілком безпідставними і навіть фальшивими.

Про те, що він став порушником Правил дорожнього руху, Юрій Д. дізнався несподівано, аж через місяць після того, як на виїзді із селища Солотвино його зупинив інспектор дорожньо-патрульної служби. На початку березня на його поштову адресу прийшло повідомлення від державної виконавчої служби про примусове стягнення несплаченого добровільно штрафу, накладеного Державтоінспекцією, - 255 гривень.

У повідомленні містилося застереження про можливе застосування малоприємних заходів із примусового виконання провадження - включно з арештом та вилученням майна. Отримувачі таких листів зазвичай спочатку квапляться заплатити штраф, пам'ятаючи про загрозу подвоєння суми через два тижні несплати, і лише потім намагаються усвідомити те, що відбулося. Однак Юрій Д. вирішив спершу з'ясувати, в чому саме його звинувачують.

"У відділі державної виконавчої служби я отримав протокол про адміністративне порушення і постанову про накладення штрафу, з яких нарешті довідався, що оштрафував мене 5 лютого інспектор відділу ДАІ з обслуговування Богородчанського району молодший сержант міліції Василь Козак за перевищення швидкості руху в населеному пункті, - розповідав репортерові "ГК" водій. - Мене дійсно того дня зупиняв інспектор ДАІ, попросив документи, за якийсь час їх мені повернув, і я поїхав далі. Був вихідний день, і даішники зупиняли на цьому перехресті машини одну за одною. Неподалік проходить "президентська" автотраса на Гуту, тому я не надав цьому випадку великого значення. Про жодне порушення Правил дорожнього руху працівник ДАІ мене навіть не поінформував".

У протоколі, який виписав інспектор Козак, було натомість вказано, що водій в присутності двох свідків відмовився підписувати протокол, пояснювати порушення і при цьому отримав копію документа. Приписка про відмову від підпису та отримання копії була також зроблена і на постанові про накладення штрафу.

"Я зрозумів, що протокол сфальсифікований, адже у ньому стояли підписи двох неіснуючих свідків, яких насправді під час нашої зустрічі з даішником поруч не було, - пригадував Юрій. - Тому я, не вагаючись, звернувся з позовом до суду, вимагаючи скасувати постанову про накладення штрафу як протизаконну".

Треба сказати, що суд відбувся доволі оперативно. Уже 23 березня в Богородчанському районному суді пройшло перше і останнє слухання справи за позовом до управління ДАІ УМВС в Івано-Франківській області та персонально інспектора Козака. Допитаний на суді даішник не зміг ні пригадати обставин складання цього адміністративного протоколу, ні відповісти на пред'явлені йому претензії щодо фальсифікації, ні надати суду свідків, які б підтвердили його правоту.

Ба, навіть більше, в оформленні протоколу містилися грубі описки та виправлення, які, згідно з внутрішньою відомчою інструкцією, не допускаються під час складання офіційних документів. Зокрема протокол містив виправлення в даті скоєння правопорушення, інспектор ДАІ також неправильно вказав рік народження водія, зробивши його старшим на шість років.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, суд постановив задовольнити адміністративний позов водія і скасувати постанову ДАІ про накладення на нього штрафу як протиправну. На жаль, перед судом не стояло завдання з'ясувати, що було причиною такого невмотивованого штрафу: необачна помилка даішника чи навмисна підробка документа. Тож невідомо, чи буде мати ця історія подальші наслідки як для службової кар'єри конкретного інспектора ДАІ, так і для системи виконання плану з адмінпостанов та викачування штрафів з водіїв загалом.

Як вважає водій, який виграв судовий процес у Державтоінспекції, його історію важко пояснити випадковим збігом обставин, ймовірно, вона свідчить про масову практику виписування фальшивих протоколів. Поодинокі звернення до суду вказують тільки на те, що водії воліють не витрачати грошей (послуги адвоката з написання такого позову коштують в середньому сто гривень, але на спеціалізованих сайтах автолюбителів можна знайти і безкоштовні зразки заяв - авт.), а головне часу і зусиль для захисту своїх прав.

"Мабуть, не випадково інспектор вписав у постанову мінімальну суму штрафу, передбачену за таке порушення Правил дорожнього руху, - зауважив несправедливо оштрафований водій. - Зважаючи на те, що я був за кермом машини представницького класу (BMW 320), він міг сподіватися, що водій не стане морочитися з судом через таку незначну суму. Але на таке нахабство не можна не реагувати..."

До теми

Даішникам знову можна ховатися в кущах і ловити порушників швидкості відразу за знаком населеного пункту. Але користуватися при цьому імпортними відеофіксаторами заборонено.

Нещодавно було оголошено про те, що втратило чинність розпорядження МВС №466 від 21.05.2009 року. Відтепер чимало ліберальних положень щодо діяльності працівників ДАІ скасовано. Зокрема, більше не діє заборона на ведення контролю за дорожнім рухом з місць, закритих для учасників руху (об'єктів дорожнього сервісу, зелених насаджень і ін.), для зупинки транспортного засобу інспектору не обов'язково вказувати підстави, даішники знову можуть документувати перевищення швидкості відразу за знаком, що інформує про в'їзд до населеного пункту, та оформляти порушення ПДР, навіть якщо вони здійснені внаслідок неналежного стану дорожнього покриття (виїзд на зустрічну смугу для об'їзду перешкод, ям і ін.).

Разом з тим Генпрокуратура визнала незаконним використання імпортних відеофіксаторів порушень Правил дорожнього руху - «TrueCAM LNI 20/20» та «Арена», які були куплені в США. Перевірка, до якої вдалася прокуратура, виявила, що названі технічні засоби використовуються без експертного висновку і сертифікату відповідності. Причиною перевірки стали численні звернення громадян, які повідомляли про незаконне притягнення до відповідальності за порушення, зафіксовані «TrueCAM» і «Ареною».

Галицький кореспондент

 

06 Квітня 2011, 11:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30