Політичне життя області протягом тижня  ознаменувалася кількома доволі непересічними подіями.

      «Оральний тютюн» Шкутяка-Григорович

      Лілія Григорович та Зіновій Шкутяком зареєстрували в парламенті законопроект, яким пропонується внесення змін до так званого «антитютюнового» закону.

      Власне, запропоновані депутатською групою «Наша Україна» зміни стосуються лише двох, ґрунтовних на думку авторів законопроекту, положень. Зокрема, пропонується доповнити перелік місць, де заборонено паління тютюнових виробів, пунктом «водієм транспортного засобу». Відповідна ініціатива не лише унеможливить паління за кермом, що за великим рахунком є приватною справою водіїв, але й додасть бонусів державтоінспекції, яка отримає нові можливості для штрафування. Крім того, депутати пропонують ввести на законодавчому рівні термін «тютюн орального вжитку» (!!!). Це означення мало б замінити вже звичне поняття «тютюнові вироби».

      До  речі, цей законопроект зареєстрували 1 квітня. Не посміхнутись, порівнюючи обидва визначення, складно. Але навіть у цьому випадку, це не першоквітневий жарт.

      Отже:

        «тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників  для куріння, нюхання, смоктання чи  жування»;

        «тютюн орального вжитку – всі продукти призначені для орального вжитку, крім продуктів, які курять або жують, створені повністю або частково з тютюну у вигляді пилу, маленьких часток, або у їхній комбінації, особливо ті, що представлені у дозованих або пористих конвертах або у вигляді, який передбачається для продукту, готового до вжитку».

      Такі  новації, на думку авторів законопроекту, є кроком на шляху до загальноєвропейських стандартів... У пояснювальній записці до законопроекту термін «тютюн орального вжитку» вживається лише одного разу, при чому в інтерпретації самих авторів законопроекту. Та й в самій європейській практиці такий термін практично відсутній. Набагато поширенішими є вже звичні поняття тютюнових виробів, цигарок, сигар…

      Яким  чином відіб’ється така новація на пересічних громадянах невідомо. Однак, покупцю слід добре подумати, перш ніж підійти до продавця і запитати в нього про наявність тютюну орального вжитку. Хтозна, чи не отримає він у відповідь ляпаса... Цікаво, які ще способи вжитку тютюну відомі народним депутатам й якими вони зазвичай послуговуються…

      Можна припускати, що з наближенням виборів  наші депутати вигадуватимуть-вичитуватимуть-вишукуватимуть все більше нового та оригінального. Головне, щоб кожна така ініціатива все менше нагадувала першоквітневий жарт.

      «Back in СССР»

      «Ми кажемо «Янукович», розуміємо –  «партія». Ті, хто читає місцеву  пресу, з легкістю знайдуть дані слова  на сторінках одного з видань. Їх автор – Богдан Федьків. У такий спосіб заступник голови обласної організації «Партії Регіонів» прокоментував обрання делегатом на всеукраїнський партійний з’їзд свого духовного та почесного лідера.

      Власне, епатажними висловлюваннями Богдан Михайлович відомий здавна. Не так давно Федьків розповідав про джинів, випущених з однієї пляшки, про однопартійців, які, як виявляється, «ні бум-бум»... Сьогодні уже заслужений журналіст України Богдан Михайлович Федьків тріумфально заявляє про те, як нам всім з вами стало добре жити.

      Відповідно, реверанси у бік славного комуністичного минулого в інтерпретації чиновника  не виглядають дивними. Колись під партією  розуміли зовсім інших людей, вождів пролетаріату. Сьогодні вже сам пролетаріат в особі колишніх комуністів намагається породити нових. Щоправда, вожді нації наразі не потрібні. А бути провідниками суджено не всім…

      Що  стосується делегування Віктора  Януковича обласною організацією «Партії  Регіонів», то такий крок можна було б з легкістю пояснити не інакше як піар-ходом та намаганням догодити такого роду діями Главі держави. Хоча, проаналізувавши результати проведення партійних конференції в інших областях, можна припустити що наша область не є винятком.

      Водночас, порівнюючи кількість делегатів, що представлятимуть нашу область, із делегатами з інших регіонів, не можливо не помітити значну диспропорцію. Так, якщо Донеччина делегує 189 представників, Закарпаття – 47, то Івано-Франківщина – лише 13. З іншого боку, та ж таки Львівська обласна організація при значно більшій кількості партійців делегувала значно менше осіб.

      Однак, ті, хто не поїде на всеукраїнський з’їзд, без роботи не залишиться. На їх плечі ляже підготовка до іншого грандіозного заходу. 15 квітня мають відбутися регіональні збори депутатів місцевих рад Івано-Франківщини від «Партії регіонів».

      «Первым делом, первым делом – самолёты…»

      Схоже, саме принцип із всім відомої радянської пісні й лежить в основі діяльності народних депутатів. Принаймні такий висновок можна зробити на основі нещодавно оприлюдненої «Українською правдою» інформації, в якій наведені задокументовані дані стосовно перевищення граничного ліміту коштів, що передбачаються на транспортні витрати народних обранців. Подорожувати народні депутати полюбляють в основному літаками. Що й не дивно, адже кошти то державні.

      Перевищили  граничну норму абсолютна більшість  народних депутатів. Відповідно, не дивно, що в переліку порушників можна з  легкістю знайти практично всіх депутатів, які представляють в парламенті нашу область.

      Однак, якщо у комплексному заліку впевнено лідирують опозиціонери, то серед представників Прикарпаття тримає першість голова обласної організації «Партії Регіонів». І це при тому, що на відміну від своїх колег, Василь Чуднов отримав статус народного депутата лише в березні минулого року. Тобто мав у свому розпорядженні не дванадцять, а лише дев’ять  місяців. Втім, цього виявилося достатньо, щоб зробити 50 поїздок й перевищити норму на майже 62 тис. грн. при встановленому ліміті у 26,8 тис. грн.

      Саме  Василя Чуднова можна назвати  людиною тижня. Кількості годин, проведених народним депутатом в повітрі, цілком могло б вистачити, щоб стати льотчиком першого класу. Для цього необхідно налітати якихось 70 годин. Авіарейс Івано-Франківськ-Київ триває 1,5 год. От і рахуйте… І хоча Василь Михайлович не льотчик, а звичайнісінький пасажир, скільки часу за рік в повітрі вдається провести далеко не всім українським льотчикам. Як зауважив нещодавно екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, наші льотчики літають в середньому 60-80 годин на рік.

      Присутні  в списках й місцеві «націонал-демократи». Більшість з них також налітали достатньо, щоб стати льотчиками першого класу. Як бачимо, ані власна позиція, ані колір партійного шалика не заважають представникам опозиції у випадку особистої зацікавленості з легкістю закривати очі на власні порушення, що стосуються належного використання коштів українських громадян. Тим не менше, вже ввечері країна в черговий раз спостерігає пустопорожню дискусію так званих «опозиціонерів» стосовно проїдання бюджетних коштів, дефіциту бюджету і так далі… Декларативна опозиційність.

      Ось вам і відстоювання інтересів  народу, і прагнення покращення життя. Замість того, щоб подати приклад, депутати в черговий раз засвідчують, що вони нічим не кращі. Хоча, покращувати життя слід, покращивши в першу чергу самого себе. Й добре, якщо б затрачені кошти відповідали якості роботи. Однак…

      «Показуха»

      З приходом весни та наближенням Великодня  одним із найбільш популярних занять місцевих політиків та активістів стала толока. Одразу кілька політичних партій та громадських організацій оголосили про її проведення. На думку організаторів, у такий спосіб можна хоча б трішки покращити благоустрій міста. Однак, як часто це буває, основною метою толоки стає не прибирання території від сміття, а звичайнісінький піар й можливість в черговий раз нагадати мешканцям міста про своє існування. Не вистачає лише партійної амуніції замість віників й пакетів для сміття. Пригадується, минулого року місцеві депутати з таким ж успіхом покращували благоустрій, саджаючи дерева…

      Схоже враження склалося й у міського голови Віктора Анушкевичуса, який зауважив, що практично всі партії прибирають одну й ту саму територію, перетворюючи прибирання не показуху. На правах першого господарника міста він доручив Муніципальній інспекції з благоустрою надіслати кожній партії примірний список проблемних територій, а пресі – список організацій й перелік закріплених за ними адрес. Політичні партії й громадські організації враховувати такі побажання у своїй діяльності зовсім не зобов’язані. Однак, після Великодня цим обов’язково хтось скористається…

      Виконавчий  комітет Івано-Франківської міської  ради цього тижня прийняв ще одне знакове рішення. Точніше дав  дозвіл на встановлення автономного опалення в «білому домі». І це в час, коли отримати такий ж дозвіл пересічному громадянину практично неможливо. Необхідна умова – перехід на автономне опалення цілого стояка. Звичайно, адмінбудинок, як окрема будівля, має всі можливості та підстави для такого переходу. Звичайно, можна пояснювати подібні рішення економією коштів, енергозбереженням і тому подібним. Однак, у такий спосіб влада власноруч продемонструвала рівень довіри та задоволеність послугами власного ж підприємства – КП «Теплокомуненерго». Влада з народом… Тільки от влада в теплі, а народ мерзне.

      Добре, що хоча б опалювальний сезон не закінчили передчасно. Втім, із встановленням  автономного опалення в адмінбудинку такі аномалії цілком можливі…

10 Квітня 2011, 22:29
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 10 Квітня 2011, 22:58
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 16:07
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 11:15
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 8:33
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 8:36
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 16:09
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 13:29
Відповісти

Автор: , 11 Квітня 2011, 23:50
Відповісти

Автор: , 12 Квітня 2011, 13:28
Відповісти

Автор: , 12 Квітня 2011, 14:44
Відповісти

Автор: , 12 Квітня 2011, 16:12
Відповісти

Автор: , 13 Квітня 2011, 13:35
Відповісти

Автор: , 15 Квітня 2011, 10:09
Відповісти

Автор: , 15 Квітня 2011, 13:07
Відповісти

Автор: , 16 Квітня 2011, 10:57
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39