У четвер Президент Янукович вперше звернувся зі щорічним посланням до парламенту. Торік на це чи то часу забракло, чи стали на заваді якісь інші обставини. Тож днями в глави держави був свого роду дебют у новому жанрі. Традиційно частина цього послання змальовує, так би мовити, тло, внутрішні та зовнішні виклики, які, на думку глави держави, нині стоять перед країною. А далі — містить різні месіджі, адресовані як громадянам країни, так і чиновникам Заходу й Росії. Тож ми спробуємо простежити, що ж саме намагався В. Янукович сказати кожному з цих адресатів. А також, уже традиційно, послухаємо пояснення від влади й опозиції, як хто з них зрозумів те, що хотів сказати Президент.

Громадянам

За словами глави держави, нині у світі важко живеться всім людям, а не лише українцям. За прикладами далеко ходити не треба — цунамі й землетрус у Японії, драматичні події в Північній Африці, країнах Близького Сходу і т. д. Отож
В. Янукович, зазначивши, що трансформації в цих частинах світу ще будуть складними й драматичними, закликав українців припинити принижуватися й скиглити. «З цієї трибуни я хочу звернутися до кожного українця із закликом: досить жалітися і принижуватися. Україна сильна і гідна держава. Настав час проявити український характер. Довести і собі, й світові, що Україна — це країна-лідер», — сказав чільник держави.

Серед галузей української економіки, які здатні забезпечити Україні лідерство, Президент назвав сільське господарство. Однак він вважає, що на перешкоді повноцінному розвитку аграрного комплексу стоїть мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Отож Янукович вважає, що в Україні треба невідкладно формувати регульований земельний ринок.


Цікаво, що в посланні серед моря загальщини траплялись і острівці конкретики. Зокрема, Президент запропонував підвищення виборчого бар’єру з трьох відсотків до чотирьох-п’яти відсотків, що має зупинити потрапляння до парламенту маргінальних політичних сил і стимулюватиме партійне будівництво, а також обирати мерів абсолютною, а не відносною більшістю, в разі потреби — в два тури.

Чиновникам

Президент зазначив, що задумів та планів на 2010 рік влада спромоглася реалізувати щонайбільше третину. На перешкоді стали бюрократизована державна машина та корупційні схеми «тіньового» заробітку. А крім того, народ не готовий до радикальних змін через страх, що вони можуть погіршити і без того складне життя. Що стосується власне корупції, то, за словами В. Януковича, «це системне явище, яке руйнує державу й принижує кожного громадянина». Тож ліквідація корупційних схем і термінове схвалення антикорупційних законів – його категорична вимога. 


Віктор Янукович пообіцяв уже в цьому році повернути українцям віру у справедливість закону і незворотність покарання і заявив, що розслідування зловживань високопоставлених чиновників, злочинів проти журналістів і відомих громадських діячів будуть доведені до логічного завершення. Очевидно, даючи сигнал одночасно і нинішній опозиції, і Леонідові Кучмі...

Заходові

Глава держави повторив, що ми будемо «зміцнювати політику позаблоковості — наріжний камінь української зовнішньої і безпекової доктрини». Однак, за його  словами, нині Україна веде активний переговорний процес щодо угоди про асоціацію з Євросоюзом. Отож підписання цієї угоди вже цього року створить передумови для повноцінної інтеграції України в європейський економічний, соціальний, культурний та правовий простори. Нагадаємо, що раніше прем’єр Росії В. Путін заявляв, що створення зони вільної торгівлі з ЄС негативно позначиться на економічних відносинах України з Росією.

...І  Москві

Тому після кивка в бік Євросоюзу, звичайно, мав бути і поклін у бік східного сусіда. Як і слід було чекати, за словами Президента, євроінтеграційний курс у жодному разі не може зашкодити розвиткові стратегічного партнерства з Росією. «Для України нормалізація відносин з Росією стала невід’ємною складовою її європейського вибору», — наголосив він. І оскільки торік ми вже «відновили повноцінний діалог, економічне співробітництво й вийшли на нову формулу стратегічного партнерства України та Росії», то далі на порядку денному — підписання декларації про зміст українсько-російського стратегічного партнерства та про підготовку вступу в Митний союз на новій договірній базі щодо угод про вільну торгівлю та можливу пакетну угоду про співпрацю за формулою «3+1». Хто не знає: «3» — це чинний Митний союз між Росією, Білоруссю та Казахстаном, а «1» — очевидно, Україна.

Сумно, страшно і безнадійно

Коментарів на звернення Президента до парламенту, звичайно, не бракує — від схвальних з боку соратників до нищівної критики — від опозиції.

Лідер фракції «НУ-НС» Микола Мартиненко:

— Конкретики у виступі Президента було не те що замало, вона взагалі була відсутня. Немає жодної сфери, де б Президент говорив про дії влади. Знову громадянам запропонували терпіти від реформ. Але де вони?

Народний депутат України Тарас Стецьків:

— Це пусте послання. Президент України не переобтяжив суспільство довжиною своєї доповіді... Він не сказав жодного слова по суті щодо проведення в Україні економічних реформѕ Президент каже, що українці не мають скаржитися, хоча своєю політикою в 2010 році він зробив з українців жебраків і повністю поклав Україну під Росію. Це візантійщина й азіатчина в чистому вигляді.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко у своєму блозі написала:

— Дивлюся послання Леоніда Ілліча... Януковича. З’їзд КПРС
30-річної давності. Обіцяв якусь стратегію, але вийшла, як завжди, йолка...

Народний депутат України, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк:

— Було дуже багато цікавого тексту, гарного, але безглуздого, я нічого, на жаль, не почув з конкретних кроків, які потрібно зробити в Україніѕ Ключові моменти — безробіття, дефіцит бюджету, боротьба з корупцією і євроінтеграція — залишилися поза увагою Президента. 

Лідер ВО «Свобода» Олег
Тягнибок:

— Сьогодні для всіх стало очевидним, що у Президента немає ні чіткої стратегії дій, ні політичної волі до їх здійснення. Він продемонстрував абсолютну відсутність розуміння того, що таке національні інтереси та небажання захищати їх.

Народний депутат України Роман Ткач, фракція «НУ—НС»:

— На мій погляд, учорашній виступ Президента логічно продовжив те, що було зроблено чи, точніше буде сказати, «не зроблено» за рік його перебування при владі. Коротко це можна охарактеризувати так: «Ні словом, ні ділом». Декларативні тези, пустопорожня балаканина, ніякої конкретики. Це просто намагання показати суспільству, що ми, мовляв, сильні як ніколи, і все.
Яку конкретну роботу Президент і його команда можуть показати суспільству за рік роботи? Який результат? Можна було би зрозуміти побудову вертикалі влади задля виконання певних завдань, а насправді це просто робота заради роботи.
Напевне, організатори вчорашнього дійства недаремно обрали такий гарний світлий день Благовіщення. І частина суспільства все-таки сподівалася, що Президент подасть якусь благу вість. Не сталося...

Що ж стосується політики зовнішньої, то тут взагалі якісь ноу-хау у виконанні Президента. Що це за «безмілітарна Європа»? Що це за формула «3+1» щодо Митного союзу? Почав Президент дуже гарно говорити про створення зони вільної торгівлі з ЄС, а закінчив формулою «3+1» з Митним союзом. Говорімо чесно: почалася серйозна робота щодо вступу України в Митний союз, у якому, хочу нагадати, вже є Росія, Білорусь і Казахстан.


І тому, якщо підсумувати четверговий виступ Президента, то я би сказав, що було сумно, страшно і безнадійно. Переконаний, що власне такими кроками сьогоднішня влада показує суспільству, що надовго вона не затримається...

Натомість радник Президента Ганна Герман почула інше:


— Головне, що Президент сказав правду. Він не намагався прикрасити ситуацію, він не намагався видати бажане за дійсне. Президент говорив людям, як воно є насправді, і в цьому велика перевага його сьогоднішнього звернення.

11 Квітня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 11 Квітня 2011, 11:16
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30