У Верховинському районі на лісоруба впало дерево. Звільнивши від нього потерпілого, його товариші одразу ж зателефонували на 103 й перенесли чоловіка до дороги. Приїхала «швидка». «Вердикт» медиків: стан потерпілого критичний, його треба якомога швидше доправити до обласної клінічної лікарні.

Поінформований про цю надзвичайну подію, територіальний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф залучає до порятунку горянина  гелікоптер спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (САЗ ОРС ЦЗ) Міністерства надзвичайних ситуацій України. Прилетівши на ньому, медики з ОКЛ тут же на місці приступають до реанімаційних заходів, продовжують їх і на борту повітряного судна, оснащеного  необхідною для цього апаратурою. Карета швидкої допомоги їхала б до Івано-Франківська дві години, а в цьому разі — менше 20 хвилин польоту, протягом яких і далі триває боротьба за життя невдачливого лісоруба.


За цей час в ОКЛ підготувались до операції, біля вертолітного майданчика вже чекав реанімобіль, щоб довезти пацієнта до хірургічного корпусу. І ось у небі з’являється цятка гвинтокрила. Ще за якусь хвилю його колеса м’яко торкаються землі. Командир екіпажу вертольота ЕС-145 Євген Скринник радий: потерпілого евакуювали вчасно. Чоловіка на ношах уже занесли в реанімобіль, який рушає в напрямку лікарняного корпусу...


Чи щасливо закінчилася описана історія? Про це читачеві повідомити не зможу, тому що насправді вона є «легендою», за якою проходив перший етап показових практичних занять щодо надання екстреної аеромедичної допомоги потерпілим з використанням повітряних суден, про які вже повідомляла «Галичина». Власне, ми стали свідками завершення евакуації важкохворого.


Санітарна авіація колись уже функціонувала  в Україні, однак ще за радянських часів, у 1990 році, її ліквідували — нерентабельна, мовляв. Тепер на державному рівні хочуть відновити екстрену аеромедичну допомогу потерпілим у віддалених чи важкодоступних місцях. Ліквідовуватимуть медико-санітарні наслідки надзвичайних ситуацій в одній тісній супрязі екіпажі гелікоптерів МНС та лікарі й фельдшери. У нашому регіоні питання доцільності використання з цією метою саме вертольота вирішуватимуть фахівці згаданого вище територіального центру, створеного на початку нинішнього року.


Івано-Франківщина першою з областей зголосилася реалізовувати пілотний проект, що має на меті за два-три місяці відпрацювати на практиці систему порятунку потерпілих унаслідок надзвичайних ситуацій з використанням повітряних суден. Під час презентації проекту голова ОДА Михайло ВИШИВАНЮК сказав:


— На Прикарпатті з його горами й лісами непоодинокі випадки, коли туристи, лісозаготівельники потрапляють у надзвичайні ситуації і перебувають, як мовиться, між життям і смертю. Зрештою, в наш час повсюди незрідка виникає необхідність оперативно надати екстрену медичну допомогу тим, хто тяжко постраждав у дорожньо-транспортних пригодах, техногенних аваріях. В Україні з цієї причини гине близько п’яти тисяч осіб за рік. Хоча життя 70% із них можна було би врятувати, якби потерпілим лікарі могли прийти на виручку в «золоту» годину — першу годину після нещасного випадку.


Для здійснення цього пілотного проекту загальнодержавного значення МНС прислало в Івано-Франківськ свій гелікоптер. Його потім передадуть області, базуватиметься вертоліт в аеропорту. На пару з «менеесівським» на сьогоднішніх навчально-тренувальних заняттях буде задіяно другий гелікоптер, який під час реалізації проекту в нашому регіоні теж постійно чергуватиме й допомагатиме бійцям МНС і медикам. Це повітряне судно громадського об’єднання «Українські янголи». Йдеться про вертоліт — власність заможної людини, котра надала його з екіпажем у розпорядження державних служб для порятунку потерпілих.


Начальник департаменту авіації МНС Євген ЧЕРВОНЕНКО нагадав журналістам:

— Немає на світі нічогодорожчого від людського життя. МНС до цього використовувало вертольоти для оцінювання масштабів повеней — як-от у вашому регіоні в 2008 році, лісових пожеж. Тепер повітряне судно зарадить у біді і коли загрожуватиме смертельна небезпека потерпілому, який перебуває в місці утрудненого доступу або ж там, звідки «швидка» везла б його до лікарні занадто довго... Саме з допомогою гелікоптера і мені самому під час автоперегонів двічі рятували життя після аварій.


Отож хотів би похвалити виконавчу владу вашої області. На відміну від багатьох голів ОДА, до яких я звертався з пропозицією про участь їхніх областей у пілотному проекті МНС, Михайло Вишиванюк немовби вже давно чекав на це і ніяких попередніх умов нам не ставив. Бо це людина слова і діла. Як не згадати і про шляхетну доброчинність громадського об’єднання «Українські янголи». 17 приватних власників гелікоптерів уже зголосилися в умовах дефіциту цьогорічного Державного бюджету надати свої повітряні судна разом з екіпажами в розпорядження МНС для благородної справи — аеромедичної допомоги потерпілим у вашому та інших регіонах. Причому співдіятимуть «Українські янголи» з «менеесниками» й медиками на безоплатній основі. Це при тому, що година роботи вертольота обходиться його власникові у півтори тисячі доларів.


Того дня гелікоптер добровільного загону служби порятунку громадського об’єднання (вже пізніше інформагенції повідомили, що він належить самому Є. Червоненку, який зі скромності не афішував цього перед журналістами) прийшов на поміч потерпілим унаслідок ДТП та на гірськолижній трасі, де: зіткнулися і травмувалися двоє лижників. Знову ж таки це були «легенди», тактичні задуми навчань, учасники яких відпрацьовували свої дії під час виникнення надзвичайних ситуацій. Тож побажаймо людям у білих халатах, бійцям МНС та «Українським янголам», щоб у реальному житті на їхню долю випадало якомога менше таких ситуацій, а якщо вони траплятимуться, — із тих випробувань завжди виходити з честю.
11 Квітня 2011, 12:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47