В передпасхальний тиждень місцеві  політики, як і годиться, надзвичайно  багато диспутували про терпимість, каяття, очищення… Слухаючи палкі промови одних й перечитуючи заяви інших, не пустити мимоволі сльозу було досить складно. Однак, розвиток політичного процесу в черговий раз підтвердив, що моральність й політика – речі практично несумісні. Не дарма ж вираз «політика – брудна справа» ось уже протягом багатьох століть не втрачає своєї актуальності. Тиждень засвідчив, що «бруду», як і самої політики, було дійсно забагато. Втім, про все по порядку, оскільки тиждень видався напрочуд насиченим…

     З’їхались, побалакали, розійшлись

     В українських реаліях напевно немає більш нудної й рутинної події, як партійні з’їзди. Зазвичай, такого роду заходи зводяться до добре зрежисованої вистави, де наперед розписані не лише ролі, але й кінцеві рішення. От і виходить, що їздити на них рядові партійці змушені, однак можливості реально вплинути на розвиток подій – не мають. Побалакати, звичайно, ніхто не забороняє. Втім, дійсно концептуальні дискусії, суперечки є рідкістю, очікуючи на які, головне не задрімати.

     За  останні сім днів в області відбулося, якщо не помиляюся, одразу три партійні з’їзди. Окрім того, в область знову навідався Тарас Стецьків та Анатолій Гриценко. Досить багато, як для невиборчого періоду.

     Так, ще наприкінці минулого тижня свій з’їзд провела «Українська партія». В Івано-Франківську відбувся всеукраїнський з’їзд цієї політичної сили. Хоча, зважаючи на основне електоральне ядро та певну незручність членів політради перед Ігорем Насаликом, було б набагато символічніше, якщо б місцем дислокації став Калуш.

     Однак, і в обласному центрі дифірамби  на адресу Ігоря Степановича лилися, немов із рогу достатку. Особливо старався керівник калуської міської партійної організації. Власне, весь захід носив характер публічного вибачення «блудних синів» перед Ігорем Насаликом. До речі, останній своє обрання головою партії розцінив не інакше, як «важкий хрест», який йому доведеться нести. А для того, щоб в членів політради більше не виникло навіть думки про зміну свого керівника, голову надалі обиратиме не політрада, а з’їзд партії. Мовляв, це додасть демократичності. Така принципова зміна містилася в новому проекті статуту партії, який і спричинив чи не найбільше запитань серед керівників обласних осередків.

     Не  менше запитань на адресу Ігоря Насалика останнім часом виникає і в  самих калушан. Незважаючи на всі заяви Челядина стосовно «раю», який вдалося міському голові створити в Калуші, проблеми в місті нікуди не зникли. Більше того, судячи з реакції, кількість невдоволених зростає. Підтвердженням цього є вже третя за останній час публічна кампанія супроти Ігоря Насалика. І якщо перші дві акції, коли місто зарясніло листівками із зображенням міського голови в образі Остапа Бендера та селянина, який цілує російського солдата, носили яскраво виражений політичний характер, то ініціаторами третьої стала вже сама громадськість районного центру. Привід – занепад футболу на Калущині. Незважаючи на запевнення влади, команди в місті із славними футбольними традиціями немає. Точніше вона є, навіть заявилася на першість області (друга ліга), де доведеться вести боротьбу в основному із «дворовими» командами. Втім, впевненості в тому, що хоча б там вдасться нав’язати боротьбу чи просто завершити змагання, й надалі немає. До слова, ще нещодавно Калуш був представлений в другій лізі чемпіонату України. Пригадується, свого часу Ігор Степанович обіцяв в разі обрання його міським головою Івано-Франківська вивести «Прикарпаття» в еліту українського футболу. Однак, вже який рік поспіль демонструє неспроможність вивести Калуш в еліту обласного чемпіонату.

     Вести мову про масовий і системний опір владі наразі не доводиться. Однак, замислитися Ігорю Степановичу не завадило б. Парламентські вибори вже скоро, а калуський міський голова, як стало відомо, ще не розрахувався до кінця за попередні.

     Партія  Регіонів замість участі в анонсованому всеукраїнському партійному з’їзді була змушена обмежитися проведенням регіональних зборів депутатів місцевих рад Івано-Франківщини. Хоча, оцінюючи персональний склад учасників зборів, з легкістю можна було припустити, що в приміщенні облмуздрамтеатру відбувається не партійний захід, а колегія ОДА. На зборах були присутні практично всі найвищі управлінські кадри області. Що й казати, якщо в президії не знайшлося місця ані голові Івано-Франківської міської організації партії, ані численним заступникам голови ОДА. Зате в ній комфортно сиділи голови лояльних до Партії Регіонів й особисто Михайла Вишиванюка обласних осередків «Народної партії» та партії «Відродження». Можна лише уявити, який відтік кадрів чекає на партію у зв'язку із набранням чинності нової редакції Закону України «Про державну службу».

     Самі  збори, як і очікувалось, перетворилися на арену для обговорення численних здобутків Партії Регіонів на Прикарпатті та успіхів влади в країні у цілому й області зокрема. З першого питання відзвітував Василь Чуднов, з другого – Михайло Вишиванюк. Власне, Василь Чуднов наскільки захопився змалюванням досягнень партії на останніх місцевих виборах, що навіть не зауважив, як звинуватив голову ОДА у використанні адмінресурсу. Ці слова не пройшли повз вуха губернатора. Під час виступу Михайло Вишиванюк слова Чуднова спростував, спричинивши певний дискомфорт в народного депутата. І хоча Василь Михайлович намагався посміхатися, погляд й міміка його таки видавали.

     Втім, справжнє пожвавлення в залі спричинив  виступ київського гостя, народного  депутата Володимира Рибака. Він запевнив депутатів, що тим нема чого переживати, адже влада з рук партії не втече. «На слідуючих виборах влада буде у вас. Я це знаю точно. Новачки зараз нікому не потрібні», – зауважив суржиком пан Рибак.

     Щодо  соціальних стандартів, то Володимир Рибак зазначив, що вже через рік-два людям жити стане трішки-трішки краще. Як відомо, першочерговим лозунгом партії було загальновідоме «покращення вже сьогодні»…

     Досягнути результату, на думку Партії Регіонів, можна лише шляхом спільних зусиль. Підтримавши курс Президента, «регіонали» закликали об’єднатися всіх депутатів місцевих рад, які готові докласти зусиль задля проведення реформ.

     Свій  партійний з’їзд провела й Комуністична партія. Власне, саме КПУ стала найбільш затребуваною політичною силою в області протягом тижня. Такої активності у відношенні щодо комуністів на Прикарпатті не спостерігалося протягом десяти останніх років. Їх згадували, на них посилалися. Часто посилали й самих комуністів…

     Головною  причиною для такого роду заяв став законопроект про вивішення з  нагоди Дня Перемоги радянських червоних прапорів на адміністративних установах. Й хоча законопроект подавався у парламент представниками усіх провладних фракцій, головними винуватцями стали саме комуністи.

     Усвідомлюючи, що розраховувати на хоча б мізерні  здобутки на Прикарпатті стає все важче, а кожний новий рік лише зменшує кількість прихильників, комуністи, повідбивавшись від нападів опонентів, все ж пішли в контрнаступ. В результаті активісти партії не лише заявили, що не збираються виконувати ймовірні заяви органів місцевого самоврядування, але й долучили столичних партфункціонерів, які в черговий раз звинуватили галичан у співпраці з фашистами та намаганні компенсувати господарську імпотенцію політичною риторикою.

     Сесії

     Протягом  тижня в обласному центрі депутати збиралися тричі. Двічі – депутати міської ради й одного разу на своє сесійне засідання з’їхалася обласна рада. Незважаючи на наявність цілої низки невідкладних господарських проблем, сесійні засідання в черговий раз перетворилися на трибуну для політичних заяв. Однак, цього разу претензії народних обранців були цілком обґрунтованими. На відміну від попередніх сесій, коли значна частина рішень виносилися постфактум, цього разу депутати діяли завчасно. Зміни до закону про увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні були лише внесені на розгляд парламенту. Вслід за львів’янами свою оцінку таким ініціативам українофобів дали й депутати Прикарпаття. Окрім того, ще напередодні в обласному центрі нарешті таки було відкрито меморіальний знак пам'яті жертвам нацизму.

     І хоча і міська, і обласна ради в кінцевому результаті ухвалили досить близькі за змістом рішення, процес обговорення й голосування в обох залах для засідань в адмінбудинку на Грушевського якісно відрізнялися.

     Особливістю сесії міської ради стало те, що на ній збіглися інтереси й позиція  як абсолютної більшості депутатів, так і міського голови. Для сьогоднішніх реалій – це неабияка подія. Втім, в протилежному випадку місцевих «націонал-демократів» громада просто б не зрозуміла. Не підтримала рішення лише Партія Регіонів. Однак, це було не лише прогнозовано, але й несуттєво. Надавши можливість дати кожному бажаючому власну оцінку, депутатський корпус в цілому легко й невимушено проголосував за заборону вивішення прапорів із радянською символікою в обласному центрі. Більше того, на хвилі консенсусу, хоча вже з дещо більшими проблемами, депутати прийняли ще й звернення до Президента стосовно гомосексуалізму. 

     На  відміну від міської ради, події  в обласній раді розвивалися набагато імпульсивніше й досить непередбачено. Почалося все із депутатського запиту Юрія Романюка, на думку якого, стосовно його особи та цілої низки інших депутатів УБОЗ розпочав безпідставний збір інформації. Подейкують, що зацікавленість в такій інформації виявляють не лише правоохоронні органи, але й адміністрація.

     Текст звернення щодо 9 травня викликав багато запитань ще на стадії узгодження на президії обласної ради. Втім, внесши певні правки й погодивши зміну «дня скорботи» на «день пам'яті», консенсусу вдалося досягти. Однак, вже в сесійній залі вкотре почали відчуватися «підводні течії» голови ОДА. Втім, їх швидко вдалося ліквідувати, коли за пропозицією того ж Юрія Романюка депутати погодились на поіменне голосування. Страх побачити своє прізвище в газеті у випадку неприйняття звернення таки дав ефект. Для багатьох особливо палких «націонал-демократів» це б могло ознаменувати крах політичної кар’єри.

     В результаті, за рішення голосували як «Українська партія», УНП, які  за основу не віддали жодного голосу, так і ціла низка депутатів з іншого табору. Навіть голова Коломийської РДА Михайло Негрич проголосував «за». Голова фракції Партії Регіонів в обласній раді Богдан Гдичинський при голосуванні якимось чином опинився поза межами сесійної зали. Таким чином, рішення вісьмома десятками голосів таки вдалося прийняти, що не дозволило повторення ситуації при голосуванні сумнозвісних «харківських угод». І в цьому, попри наявність непоодиноких «блазнів», відмінність цієї більшості й цього керівництва ради від попереднього.

     Втім, сесія продемонструвала, що цим різниця далеко не обмежується.

     Як  засвідчив розгляд подальших  питань, більшість може з таким  же успіхом зникати, руйнуватися  немов «карточний домик». Варто лише зачепити особисті інтереси когось з  учасників умовної коаліції. Виконавчий апарат обласної ради на сьогоднішній день є як морально, так і фізично застарілим. Оптимізація структури, приведення її у відповідність до сучасних реалій та потреб є не лише вимогою часу, але є й доцільною та необхідною. Звичайно, що не виключеним за таких умов є і певна ротація кадрів. В результаті, «Наша Україна», яка протягом попередньої каденції працевлаштувала в апарат ради не одного партійця, таку ініціативу Олександра Сича не підтримала. І вже як наслідок, не пройшли й так звані «земельні питання».

     Багато  хто з колег в таких процесах побачив не інакше як початок краху. Навряд чи з ними можна погодитися. Тим не менше п’ята сесія стала  першою, на якій коаліції у такий показовий спосіб не вдалося досягти згоди. І це дійсно можна розцінювати, як свого роду тривожний дзвоник. Однак, цього явно недостатньо, щоб на даний момент часу вести мову про доцільність переформатування більшості. Наразі воно є стратегічно невигідним жодному з її учасників. Водночас, цього має бути цілком достатньо, щоб абсолютно Всі фракції, які представляють коаліцію, зробили необхідні висновки. Відповідно, можна сподіватися, що вже найближчим часом до цього питання депутати повернуться й рішення таки буде проголосовано…

     Колегія ОДА

     На  відміну від сесій, колегія ОДА видалась доволі нудною. Як і очікувалося, вона була присвячена підсумкам І кварталу 2011 року. Виявилося, що підсумки практично тріумфальні.

     Михайло Вишиванюк навіть поставив завдання до кінця року підняти середню заробітну плату в області до рівня 2,5 тисяч гривень. Олегу Ткачу з цього приводу залишилось лише сказати ствердне «виконаємо». Як показує вітчизняна практика, виконати можна практично все…

     Потішив губернатора й Віталій Семків, зауваживши, що іноземною мовою перекладено вже більше двохсот різноманітних інвестиційних проектів. Цифра й дійсно вражає. Минулого разу, якщо не помиляюсь, показник був близьким до нуля.

     Втім, головним ньюсмейкером тижня став сам  Михайло Васильович. На прес-конференціях та у численних інтерв’ю голова ОДА невпинно звітував про підсумки І кварталу 2011 року, який, на думку губернатора, закінчився феноменальним нарощуванням економічних показників, власною думкою стосовно скасування мораторію на продаж землі та ділився результатами обговорення з Президентом у Львові перспектив проведення Олімпіади 2022 на Прикарпатті. Практично кожен крок губернатора супроводжувався детальним висвітленням у медіа. Незважаючи на те, що риторика голови ОДА на кожному із заходів практично не відрізнялася від вже озвучених ним же слів напередодні, Михайла Вишиванюка невпинно цитували стрічки новин.

     Навіть  у п’ятницю, коли набагато  доречнішим, зважаючи на події в обласній раді, було почути відповіді на ймовірні питання стосовно прийнятих звернень, в ефірі «Галичини» лунало вочевидь записане ще на початку тижня інтерв’ю Ольги Бабій з Михайлом Вишиванюком. Це, до речі, ще один аргумент на користь необхідності створення в області повноцінного і незалежного телеканалу.

     Вражає  й ентузіазм Михайла Васильовича  стосовно «Олімпійської надії-2022». Повернувшись зі Львова, губернатор наголосив, що Івано-Франківщина увійшла в число базових областей для можливого проведення Зимової Олімпіади 2022 року. Хотілося б цьому нарешті побачити якесь документоване підтвердження. Адже ні на сайті Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, ні в самому проекті «Олімпійська надія-2022» (http://www.ukrproject.gov.ua/sites/default/files/pdf/olimp_nadija_03 _print.pdfза посиланням можна побачити географію проектів), ані на сайті Президента України наразі жодної інформації стосовно цього не значиться.

     Людина  тижня

     Людиною тижня можна вважати Віктора Анушкевичуса. Як відомо, ініціатива стосовно прийняття звернення щодо неприпустимості вивішення червоних радянських прапорів 9 травня належить «Свободі». Ще раніше доцільність такої ініціативи обумовив й Юрій Романюк.

     Однак, міський голова Івано-Франківська  зробив все для того, щоб громада  відзначила його. Навіть виступив за заборону Комуністичної партії загалом, прибічники якої за словами міського голови «під серпасто-молоткастим прапором вбивали, мордували і морили голодом мільйони українців». І в цьому Віктора Андрюсовича важко не підтримати.

     Не  обернулося супроти Віктора Анушкевичуса рішення виконкому стосовно скорочення часу, що регламентує необмежений  безкоштовний проїзд пенсіонерів. Більше того, міський голова і сам проголосував за протест прокурора. Набагато більше іміджево це рішення вдарило по Юрію Солов’ю. Екс-кандидат в мери, який під час виборчої кампанії так палко підтримував соціально незахищені верстви, виступив лобістом перевізників, вимагаючи для них компенсації. Хоча, врешті-решт і сам проголосував «за».

     Наприкінці  тижня ж Віктор Андрюсович запевнив всіх, що особисто контролюватиме підготовку міста до Великодня. Навіть детально роз’яснив охочим, в першу чергу журналістам, де міського голову можна буде побачити в суботу під час толоки.

     А місто таки стало охайнішим. Трішки, але стало. Однак, це не так заслуги комунальних служб, як пересічних громадян, які або свідомо прийшли на толоку, або змушені були на неї з’явитися, виконуючи розпорядження керівництва.
17 Квітня 2011, 13:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 17 Квітня 2011, 18:17
Відповісти

Автор: , 17 Квітня 2011, 20:53
Відповісти

Автор: , 18 Квітня 2011, 8:10
Відповісти

Автор: , 18 Квітня 2011, 13:21
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2011, 13:10
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2011, 14:45
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2011, 14:54
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2011, 16:16
Відповісти

Автор: , 20 Квітня 2011, 21:42
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2011, 16:26
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39