Старт виборчої кампанії в Україні показав, що більшість українців, м'яко кажучи, шоковані «мисливцями за булавою» і точно знають, за кого не будуть голосувати. Лідерами антирейтингу стали нинішній глава держави Віктор Ющенко, ультранаціоналіст Олег Тягнибок і народний депутат Інна Богословська. У четвер шанувальника дивізії СС Галичина Тягнибока, який днями запропонував увести страту за злочини проти держави й нації, соратники рушили в Президенти, пише ВЗГЛЯД.


Рух, який очолює Олег Тягнибок, виступає за наділення українців привілейованим статусом в Україні, створення в країні власних ядерних озброєнь, героїзацію воїнів, які боролися проти Радянської України, УПА й тотальну українізацію. Політичні опоненти нерідко обвинувачували його в ксенофобії й розпаленні міжнаціональної ворожнечі. Серйозний скандал викликав виступ політика в 2004 році на мітингу в Івано-Франківській області. Тоді Тягнибок закликав віддати Україну українцям, при цьому вкрай негативно відгукнувся про росіян, євреїв і німців. Скандал послужив приводом для виключення Тягнибока із блоку Віктора Ющенка Народний союз Наша Україна. 

Про свою ідею ввести страту за злочини проти нації і держави Олег Тягнибок заявив у неділю в Івано-Франківську на віче Воля нації проти свавілля кланів: «Влада від верху до низу загрузла в скандалах, загрузла в корупції. І іншими методами, як радикальним очищенням, як введенням страти в Україні за злочини проти нації і проти держави, це питання не вирішити». 

Тягнибок нагадав результати опитування, яке провели соціологи й економісти до Дня незалежності України, відповідно до якого, з його слів, 59% опитаних вважають економічний занепад, розкрадання національних багатств найбільшою загрозою незалежності країни. Все те, що цілими поколіннями будувала українська нація сьогодні фактично втрачене або вкрадене, розграбоване або стоїть в черзі перед грабунком», - сказав лідер Свободи. 

Тягнибок вважає, що модель ліберальної економіки неприйнятна для України, тому Свобода виступає за введення постулатів економічного націоналізму. «Метод економічного націоналізму говорить про те, що те, що хтось вкрав, потрібно не забути, а потрібно забрати й покарати того, хто украв», - пояснив він. 

На думку українських експертів, «Воля нації» Тягнибока - отака суміш Гегеля із Шопенгаеуром і Ніцше. Зазвичай страту в Україні вимагають повернути стосовно особливо тяжких злочинів проти особистості. Як ті ж комуністи (до речі, коли говорять, що понад 40% жителів України висловлюються за повернення страти, мають на увазі саме дані стосовно згаданих злочинів). 

Тягнибок же вирішив переплюнути своїх партійних ворогів й, висунувши на перший план такі явища, як нація й держава, приправив їхнім абсолютом у вигляді введення страти. При цьому він поки не пояснив, що ж саме підпадає під його визначення злочинів проти нації і держави. 

Поки кандидат у Президенти на прізвисько доктор Вирвибок зосередився виключно на необхідності люстрації влади. Мовляв, потрібно на десять років заборонити брати участь в українській політиці керівникам обкомів і райкомів, членам бюро, членам ЦК, секретарям парткомів всіх сортів, а також колишнім кадебешникам і політрукам із замполітами. 

Нині Тягнибок і його Свобода перевіряють біографії політиків. І вже виявили серед них 38 агентів КДБ, понад чотириста співробітників тієї ж організації й біля п'яти сотень колишніх компартійних босів, які вимагають відсторонити від влади. 

Заступник голови ВО Свобода Олександр Сич у своїй промові в четвер на з'їзді в Києві зазначив: «Ми є послідовною націоналістичною силою. Тому ми зобов'язані брати участь у виборах Президента України. Оскільки ми є спадкоємцями націоналістичного руху ХХ століття. Наша місія - утримати державу й наповнити її українським змістом. Одним з основних інструментів для досягнення цієї мети є посада Президента України».

Він також заявив: «Дотепер націоналісти робили значні помилки, підтримуючи на президентських виборах то колишнього комуніста Кравчука, то ліберала Ющенка. Хто цього разу переможе на президентських виборах - від цього залежить, чи вдасться наповнити українську державу українським змістом». 

«Вважаю, що чітким кандидатом у Президенти України є лідер партії Олег Тягнибок, а його український дух, політичний досвід і воля допоможуть захистити інтереси націй. Ми здатні вселити оптимізм в українську державу», - сказав Сич. 

Нагадаємо, наразі вже подали документи в Центвиборчком четверо претендентів на найвищу державну посаду України - юрист Олег Рябоконь, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, екс-міністр закордонних справ Арсеній Яценюк і лідер комуністів Петро Симоненко.  

Загалом, перші ластівки виборчої кампанії вже вийшли на старт. Великовагові поїзди ж не поспішають, адже факт реєстрації й можливість проводити саму кампанію між собою ніяк не пов'язані. 

Фаворити перегонів - лідер Партії регіонів Віктор Янукович і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, як очікується, будуть висунуті кандидатами в Президенти України наприкінці тижня. 

За інформацією прес-служби Партії регіонів, партійці збираються зібратися саме на центральній площі Донецька, щоб послухати, що відбувається на з'їзді. Пряма трансляція Всеукраїнського з'їзду Партії Регіонів з Києва буде організована на площі Леніна в Донецьку в п'ятницю. Крім з'їзду, земляки Віктора Федоровича послухають трансляцію мітингу-концерту Об'єднаємо Україну.

Ну а Юлія Тимошенко збирається сама вийти на площу до людей, де її благословлять на президентство. Напередодні з'їзду БЮТ, який намітили провести в суботу ввечері, Тимошенко збирає під свої прапори політичні партії, політичних авторитетів і великовагових поїздів не тільки в переносному, але й буквальному значенні слова. 

До речі, у четвер стало відомо про досить сильний політичний хід прем'єра. Перший Президент України Леонід Кравчук

Як з'ясувала газета ВЗГЛЯД, рішення щодо Леоніда Кравчука було прийнято на початку цього тижня з ініціативи самої Тимошенко, а остаточне узгодження відбулося в середу на зборах фракції БЮТ. 

Відповідно до виборчого законодавства України, кандидат у Президенти може мати п'ять довірених осіб на рівні центрального штабу, а також представників у всіх територіальних виборчих округах. До повноважень центральних довірених осіб належить право підпису документів від імені кандидата, пов'язаних з виборчою кампаній і Центвиборчкомом. 

Слід зазначити, що перший Президент України Леонід Кравчук після відставки з посади був активним представником Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) і із цих позицій часто критикував політику БЮТ і його лідера. Тим часом, Кравчук дотепер користується в Україні популярністю й авторитетом як зважений й об'єктивний політик, здатний привселюдно сказати правду в очі як Тимошенко, так і Ющенку. 

Чи допоможуть Тимошенко Кравчук і Кличко, покаже найближчий час. Поки ж у різноманітних рейтингах й опитуваннях помаранчева принцеса десь на 10% відстає від лідера перегонів Віктора Януковича. Якби вибори глави держави пройшли в найближчу неділю, то за лідера регіоналів проголосували б 33,9%, за прем'єр-міністра Юлію Тимошенко - 21,3%, за Яценюка - 11,1%.

Лідерами ж у відповідях на питання: «За кого ви не проголосуєте за жодних умов» стали Ющенко (83%), Тягнибок (78%), Богословська (75%). Водночас мінімальні показники президентського антирейтингу в Януковича і Яценюка (45 й 47% відповідно). 

Ці результати соцопитування, недавно проведеного спільно Українським інститутом соціальних досліджень імені Яременка й Центром Соціальний моніторинг надала газеті ВЗГЛЯД голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Яременка Ольга Балакірєва. 

«Останні опитування показують, що понад 10% (за деяким даними 15%) людей будуть голосувати проти всіх, і ще 10% ще не визначилися. Тобто, 25% людей поки не вирішили, як будуть голосувати. А це перекриває 10% розриву. Щоб точно говорити про прогнози, треба точно знати, як ці люди себе поведуть», - пояснює, чому поки рано говорити про те, хто кого випереджає й наскільки, директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. 

У свою чергу директор Центру соціальних досліджень Софія Андрій Єрмолаєв вважає, що на виборах-2010 зовнішній фактор буде значно слабкішим, ніж на виборах-2004, коли Україна, по суті, вибирала між проросійським і прозахідним кандидатами. 

Погребинський згодний із цим, і також вважає, що нинішні фаворити перегонів не користуються прихильністю ні Сходу, ні Заходу. «Ясно, що обидва кандидати погані. Зрозуміло, що для Заходу Тимошенко небагато ліпше, а для Росії Янукович небагато ліпше», - упевнений політолог. став довіреною особою кандидата в Президенти країни Юлії Тимошенко. Таке рішення прийняло керівництво виборчого штабу Юлії Володимирівни. Крім того, у кулуарах Ради говорили й про те, що серед довірених осіб Тимошенко може опинитися один із братів Кличків. 

23 Жовтня 2009, 9:08
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: R`n`R, 23 Жовтня 2009, 12:57
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02