http://www.vikna.if.ua/images/news/ea4f3bd221791e021fff1af647cd2ee9.jpgВідтепер екологічні проблеми Калущини — проблеми китайців. Наприкінці квітня була укладена інвестиційна угода на будівництво у Калуші заводу з виробництва безхлорних калійних добрив. А 3-4 травня Івано-Франківщину відвідав Надзвичайний і Повноважний посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сиюнь. Китайці пропонують вирішувати у Калуші екологічні проблеми не тільки нашого району, але й інших регіонів. Обіцяють вкласти у виробництво мільярд доларів, і навіть — готувати спеціалістів для майбутнього виробництва у китайських вишах.

 

Під час перебування в Івано-Франківській області Надзвичайний і Повноважний посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сиюнь відвідав Калуш, а також — провів зустріч із керівництвом Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Відтак, домовився із головою Івано-Франківської ОДА Михайлом Вишиванюком про масштабну співпрацю і навіть віддав Прикарпаттю у побратими одну з найбільш промислових провінцій Китаю.

— Ми домовилися, що потрібно знайти одну із китайських провінцій, яка буде виступати партнером у масштабному співробітництві на регулярній і правовій основі. Тобто, будуватимемо братерські відносини Івано-Франківської області з однією із китайських провінцій. Ймовірно, це буде провінція Шендум. Це — найбільш промислова і густозаселена провінція. Зараз там проживає сто мільйонів осіб, — повідомив Чжан Сиюнь. — Потрібно швидко розгортати реальне співробітництво. Губернатор (Михайло Вишиванюк. — Авт.) пообіцяв допомогти китайським бізнесменам, банкірам, обжитися тут, в області, відкривати тут свої справи, щоб конкретний мешканець Івано-Франківської області зміг на власні очі побачити ці результати. Необхідно реалізувати ті домовленості, яких дійшли президенти КНР і України у Пекіні у вересні минулого року. І певні об’єкти конкретної співпраці — встигнути підготувати до кінця липня, коли приїжджає мій Президент в Україну. 

Найбільше ж на Прикарпатті китайців зацікавили екологічно небезпечні об’єкти Калущини. Вони пообіцяли: ліквідують усі.

Нагадаємо, документи про спільне фінансування проекту безхлорних калійних добрив у Калуші були підписані між китайською інженерною компанією "Ухунь", Експортно-імпортним банком Китаю та Івано-Франківською областю. Згідно з підписаною угодою, Україна бере на себе підготовку всієї необхідної документації та всю паперову роботу. Ця документація повинна бути готова вже до кінця 2011 року. І тільки після завершення всіх формальностей китайська сторона готова приступити до початку будівництва. Китайці обіцяють, що для будівництва такого заводу їм потрібно не більше двох років. 

Загалом, китайська компанія "Ухунь" обіцяє вкласти у майбутні калуські виробництва рекордно велику суму: мільярд доларів США. Однак, виглядає дивним те, що інвестора для Івано-Франківщини обрали дуже швидко, без проведення будь-якого тендеру. Хоча, крім китайських, у переробці калуських розсолів і будівництві заводу із виробництва калійних добрив у місті були зацікавлені також українські та американські компанії. 

Загалом, китайські інвестори пропонують комплексне вирішення проблем Калуша: як переробку розсолів із Домбровського кар’єру, так і використання у виробництві розсолів зі хвостосховищ, а також — подальшу розробку рудника "Пійло" та ліквідацію карстових провалів. Усе — без шкоди для екології.

— Цей проект не тільки не буде створювати, але і повністю вирішить ті проблеми, які накопичилися за останніх 30-40 років у калуській промисловості. Будівництвом цих виробництв ми одночасно "вбиваємо" трьох зайців, — зазначив генеральний директор підприємства з іноземними інвестиціями "Кит Пред" Ден Сяосю. — По-перше, наразі ми хочемо добудувати рудник "Пійло". Звідти будемо добувати руду. Виробництво буде безвідходним: усі рідини, які утворюватимуться після проходження виробничого циклу, ми змішуватимемо з відходами із найближчих ТЕС (наразі йшлося про Бурштинську ТЕС і Стрийську ТЕЦ. — Авт.), і закачуватимемо назад у шахти рудника. По-друге, розсоли, які накопичилися у Домбровському кар’єрі, загрожують якості питної води у регіоні. Тому ми пропонуємо використовувати ці розсоли як сировину для виробництва калійних добрив. Найближчим часом заплановано укласти угоду із Міністерством екології, і ми повністю візьмемо цю проблему на себе і будемо її ліквідовувати. По-третє: китайська технологія передбачає використовувати розсоли із трьох хвостосховищ як технологічну воду. І вже невдовзі ми зможемо ліквідувати ці хвостосховища.

До речі, китайська делегація побувала й у Калуші, де відвідала, зокрема, й у Домбровському кар’єрі. Супроводжував гостей голова Калуської РДА Василь Петрів.

Калуське виробництво розраховане на 2,5-3 тис. робочих місць. Кадри для виробництва мають спеціально готувати. Спочатку — у Китаї, потім — у прикарпатських вишах. 

— Уже наступного року двох студентів з Прикарпатського національного університету візьмуть на навчання у Китай. А потім кожного року туди відбуватимуть по 20 найкращих студентів університету. Так, і стипендію, і проживання їм оплачуватимуться у Китаї. Навчання організоване для того, щоб у майбутньому ці спеціалісти працювали у Калуші на новозбудованому заводі, — повідомив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

Із першими прикарпатськими студентами до Китаю поїде і голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, який, у свою чергу, пообіцяв китайцям сприяння у налагодженні співпраці.

Загалом, китайські підприємства розпочали активний наступ не тільки на Івано-Франківщину, але і на інші регіони України, зокрема, на Львівську, Волинську та Черкаську області. Однак, найбільше інвестицій планують вкласти саме у нашу область. Так, для порівняння, у розвиток вугільної промисловості Львівщини заплановано вкласти близько 200 мільйонів доларів США.

06 Травня 2011, 14:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (UK), 07 Травня 2011, 19:34
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30