http://www.bershad.ua/upload/img/a/132/25.jpgУсі батьки стикаються з проблемою: чи купувати дитині мобільний телефон, і якщо купувати, то в якому віці? Вже майже стало нормою, споряджаючи першокласника до школи, разом з ранцем, пеналом та зошитами купувати мобільний телефон. Спеціалісти переконують батьків не поспішати, адже телефон для дітей шкільного віку має більше недоліків, ніж плюсів.

Франківчанка Маргарита, мама другокласниці Ярини, свідомо не купила донці мобільний телефон у перший клас. «Я не хотіла, щоб вона постійно сиділа і гралася. Колега розповів, що діти, які грають в такі ігри, потім моделюють життя як гру і виростають більш легковажними чи авантюрними, адже гру завжди можна почати спочатку». Але добрі наміри мами підточували постійні благання дитини. Виявилося, що Ярина єдина у класі не мала мобільного телефону.

«Для дітей мобільний телефон - це передовсім іграшка. Кожна дитина завжди хоче мати, що мають інші діти. Так і в першому класі дитина хоче мати мобілку, бо її мають усі решта. Але для першокласників телефон - це не засіб зв'язку, а спосіб входження в колектив», - пояснює Галина Ляльчук, директор Центру практичної психології та соціальної роботи міського управління освіти. «Якщо дитина не відчуває, що вона така сама, як інші, їй дуже погано. У неї може почати формуватися комплекс неповноцінності. По-друге, це ускладнює процес адаптації дитини як до закладу, так і до класу, до її друзів та однолітків. По-третє, це може обмежувати коло спілкування, адже вона не така, як всі».

Шестикласник Віктор отримав мобільний телефон, коли перейшов вчитися у шостий клас до іншого закладу. Усі інші діти у новому класі на той час були з телефонами. «Ми купили сину телефон, щоб він не відчував дискомфорту, адже тепер у всіх підлітків є мобільні. До того ж, він скаржився, що його однокласники роблять завдання з математики швидше, ніж він, бо вони користуються калькулятором на мобілці», - розповідає Богдан, тато хлопчика. Батько визнає: нагальної потреби купувати телефон не було. Коли Віктор у школі, батьки йому не телефонують. «У деяких дітей у класі навіть сім-карток в телефоні немає, вони не можуть дзвонити, а просто грають в ігри чи знімають на камеру», - каже Богдан.

Для більшості батьків все ж мобільний телефон є засобом контролю за дітьми. «На перших батьківських зборах ми завжди розповідаємо батькам про шкоду мобільних телефонів для здоров'я їхніх дітей і рекомендуємо не купувати мобілок дітям у перший клас, - зауважує вчитель початкових класів ЗОШ №26 Леся Крайник. - Батьки натомість переконують вчителів, що їм необхідно контролювати, чи з їхньою дитиною все гаразд. Для мами Сашка мобільний телефон є необхідністю. Син вчиться у школі в іншому кінці міста, і батьки щодня забирають його додому. Відтак Сашко завжди може подзвонити і попросити батьків прийти швидше, якщо відміняють урок, або ж навпаки зачекати. Через те, що другокласниця Ярина верталася зі школи сама і нерідко заходила по дорозі в гості до подруг, не повідомляючи маму, Маргарита врешті наважилася купити донці телефон. Тепер має спокій, бо завжди знає, де її дитина.

Бажання батьків контролювати своє чадо може створювати масу незручностей як самим дітям, так і вчителям. Використовувати мобільні телефони під час навчального процесу Міносвіти заборонило ще у 2007 році. Проте батьки нерідко телефонують дітям під час уроку, а ті змушені їм відповідати. Чи буде дисципліна на уроці, залежить виключно від вчителя, підкреслює Галина Ляльчук: «У моєму класі діти знають, що вони просто не встигають користуватися телефонами на уроці, і знають, що це заборонено». Вчитель і сам повинен показувати дітям приклад і не викладати свій телефон на стіл і, тим більше, не користуватися ним під час уроку. Є й інший варіант: «У нас з батьками домовленість, що, як тільки діти заходять до класу, всі телефони переводять у тихий режим», - розповіла Леся Крайник. В особливих випадках вчителям доводиться забирати у дитини телефон і викликати на розмову батьків.

Якщо батьки купують своїй дитині надто дорогий телефон, решта дітей у класі почуватимуться обділеними. Найкраще обирати модель згідно з віком. Галина Ляльчук радить купувати телефон разом з дитиною: «Діти дуже часто хочуть телефони з квіточками чи іншими малюнками. А камера для дітей - це святе, - сміється пані Галина. - Але, повірте, що дитина у першому класі не вибере телефон за 700 доларів, бо у неї інтереси ще цілком дитячі». Краще не купувати дорогих моделей, адже такі телефони частіше крадуть. До того ж, діти часто гублять мобілки або просто забувають їх будь-де.

На зміну комп'ютерній залежності відтепер прийшла залежність від мобільного телефону. «Щойно продзвенить дзвінок, діти сходяться купками і починають гратися в ігри на мобільних, - розповідає Леся Крайник. - Щоб хоч якось їх відірвати від телефону, ми на перерві організовуємо перегляд мультфільмів, слухаємо пісні чи граємо у рухливі ігри». Не секрет, що дітям вдається гратися мобільним і під час уроку.

Чим довше дитина бавиться чи спілкується по мобільному телефону, тим більша шкода для здоров'я. Побоювання медиків викликає в першу чергу випромінювання, до якого дитячий організм дуже вразливий. Спеціалісти радять починати користуватися мобілкою якомога пізніше (в ідеалі - з 16 років). Якщо все-таки батьки дають дитині мобільний до школи, він повинен завжди бути у сумці, а не в кишені. Тривалість розмови не має перевищувати чотирьох хвилин поспіль.

Батькам варто знати, що мобільний телефон може суттєво погіршити успішність дитини в школі. Як роз'яснює офтальмолог Любомир Литвинчук, користування мобільним телефоном штучно знижує периферичну увагу, що підтверджено виявленим звуженням полів зору. Ослаблення уваги є небезпечним для дітей, особливо на вулиці, а також може погіршувати гостроту зору на близькій та далекій відстанях. «Надмірне опромінення радіохвилями може спричинити зниження пам'яті, схильності до навчання та порушення поведінки», - застерігає медик.

Галицький кореспондент

 

10 Травня 2011, 11:55
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47