Післявеликодній тиждень у Калуші вибухнув гучним скандалом: місцеві часописи оприлюднили витяги свідчень про перебіг подій під час виробничої наради 15 квітня в Калуській центральній районній лікарні, в яких із десяток медпрацівників стверджують: заступник міського голови Калуша Віталіна Радецька обізвала галичан в особі присутніх на зібранні калуських медиків «гєнєтічєскі нєдоразвітим реріоном» і «циранамі нємитимі». Більше того, новоспечена чиновниця, привезена зі столиці, не тільки зробила «діагноз» калушанам, а й «виявила» його причини — люди, мовляв, є нащадками «зонних» поселенців, тож нічого дивного нема. Таким чином, попередньо розпіарена міським головою як медичне світило і надія калуської медицини майбутнього, після кількох місяців перебування в місті таки зробила свій «вклад» у розвиток району, продовживши справу відвертого галичанофоба Табачника.

Передвеликоднє «вітання»

Віталіна Броніславівна Радецька з подачі міського голови Калуша ігоря Насалика та підтримки депутатського корпусу міськради наразі обіймає посаду заступника і курує міську медицину. За доступною інтернет-інформацією, з 2005 року вона була співзасновником і керівником ТзОВ «Клініка сучасної медицини» в Києві, основним видом діяльності якої були «медична практика» та «купівля і продаж земельних ділянок», і в якому було зайнято 11 працівників. Та через конфлікт співзасновників і фінансові проблеми  клініка фактично наразі перебуває в бізнесовому колапсі, а співвласники — в судовій тяганині. Тож медицина Калуша, представлена понад двома тисячами спеціалістів різного фаху і рівня та заснована міською і районною громадами, в особі заступника міського голови Віталіни Радецької отримала куратора для втілення захмарних медичних проектів.
Сумнозвісна виробнича нарада з медпрацівниками Калуської центральної районної лікарні, що в селі Підгірках, відбувалася 15 квітня — на порозі Вербної неділі. Та замість добрих великодніх побажань калушани в особі медпрацівників почули від державного службовця російськомовне приниження табачниківської проби: «Вы — генетически недоразвитый регионѕ, цыгане вы немытые и нечесаныеѕ, мне говорили, что в этом регионе была «зона», теперь понятно, откуда такие геныѕ, вы разбиваете себе лбы, когда бьёте поклоны в церкви, а ничего в душе святого у вас нетѕ» («З.В.», 29.04.2011 р.).


Надіємося, що саме ці брутальні слова зневаги Віталіни Радецької, а не страх перед калуською медициною майбутнього, примусили людей вичавити з себе рабів, переступити через німу покірність і звернутися до журналістів. Місто Калуш нині гуде. А головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук досі чи то не відає, чи то вдає, що не чув, як повелася чиновниця з його підлеглими. У будь-якому разі якихось порухів стати на бік зневажених і принижених людей, зрештою, і себе самого, у його коментарі для «Галичини»  ми не помітили.
— Ті виробничі збори ініціював я, — каже головний лікар іван Красійчук, — тож зрозуміло, що був на них присутній. Але тільки на початку. Відтак пішов. Але мені про такі речі ніхто нічого не говорив і письмово не звертався. Ми б у такому разі провели службове розслідування.


Зрештою, з огляду на посадовий «тягар» головного лікаря і  чиновницьку вразливість, іншої відповіді від керівника Калуської ЦРЛ, зізнаємося, ми й не очікували.

 

 

«Подарунок» на іменини


4 травня в Калуській міській раді відбувся брифінг з участю голови Калуської районної ради Василя Дзундзи та заступника міського голови Калуша Віталіни Радецької, присвячений розвиткові калуської медицини. Та представники ЗМі, попри всю важливість теми спілкування, передусім очікували, що державна чиновниця вибачиться перед калушанами за зневагу і принизливі характеристики або спростує інформацію, поширену у місцевих ЗМІ. Однак заступниця міського голови щонайперше поставила всіх перед фактом:

розмовлятиме російською, хоч володіє українською мовою, але, виявляється, не медичною термінологією. А на запитання, чи збирається Віталіна Броніславівна перепросити калушан, чиновниця зазначила, що «резонансная статья» вийшла якраз у день її народження — 29 квітня — і що  «нє собіраєтся отвлєкаться на пустиє публікациї». Мовляв, «на заборах тоже пішут».

У мерії ніхто ані муркнув...

6 травня відбулася десята, позачергова, сесія депутатів Калуської міської ради, на якій розглянули питання «Про звернення Калуської міської ради щодо відзначення Дня Перемоги в місті Калуші». Депутати одноголосно закликали калушан та гостей міста з гідністю відзначити День Перемоги, «використовуючи виключно державну  символіку», «не піддаючись ніяким провокаційним викликам політиків». Сесія пролетіла миттєво — за 40 хвилин, і жодного іншого питання ніхто не торкався. Про «діагноз» калушанам від заступника міського голови Віталіни Радецької, як кажуть, ніхто ані муркнув.


Мандруючи калуськими вулицями, я на стінах численних будинків спостеріг промовисте графіті: «Вбий у собі раба!». Але на будівлях «Мінералу» чи міської ради такого заклику розбудити свою заколисану чи приспану гідність я не помітив. Натомість зустрів письменника Ігоря Гаврилюка, який повідомив:

— На зборах в Івано-Франківську обласна організація Національної спілки письменників України прийняла звернення з приводу передвеликоднього «вітання» заступника міського голови Віталіни Радецької калушанам і всім краянам. Якщо коротко: такі речі є неприпустимими, а ця пані повинна забратися з Калуша...


Зокрема, в заяві, прийнятій 5 травня загальними зборами обласної організації НСПУ, письменники вимагають насамперед від обласної та Калуської міської влади звільнити із займаної посади заступника міського голови Віталіну Радецьку: «Грубе порушення етики державного службовця, свавілля, з яким вирішила «покерувати» ця чиновниця від медицини, свідоме нехтування нею як заступником міського голови вимог Закону «Про державну службу», є достатніми підставами. Разом з тим звертаємося до Президента України В. Януковича, Голови Верховної Ради В. Литвина, прем’єр-міністра України М. Азарова з вимогою припинити антиукраїнські висловлювання  та дії чиновників, котрі ганьблять державу та народ, який найняв їх для виконання  певної праці та з податків якого живуть такі можновладці. Звертаємо увагу керівництва держави на те, що українофобська політика, натхненниками якої є  комуністи та окремі представники  Партії регіонів, веде до розколу, громадянського невдоволення і непокори в Україні».


Заяву Івано-Франківської обласної організації НСПУ буде опубліковано і в газеті «Літературна Україна».


7 травня лінію міської влади взялася «підкоректовувати» районна. На сесії Калуської районної ради депутати прийняли звернення до міського голови Калуша ігоря Насалика з вимогою визнати рівень керівництва Віталіни Радецької несумісним з посадою державного службовця і заборонити їй виконувати будь-які розпорядні функції та звільнити з займаної посади. Окрім цього, калуські районні депутати звернулися і до Держслужби України з проханням оцінити дії заступника міського голови, а до депутатів міської ради — провести позачергову сесію, розглянути питання і звільнити Віталіну Радецьку з посади заступника міського голови Калуша.


На жаль, усі наші журналістські потуги у післясвяття Дня Перемоги зустрітися з заступником міського голови Калуша Віталіною Радецькою — чи через сприяння міської ради, чи керівництва Калуської ЦРЛ — виявилися марними. У міськраді ми навіть кабінету з вивіскою її прізвища та посади не віднайшли, а в ЦРЛ даремно тинялися під зарратованим кабінетом з написом «Профком». Але «Галичина» залишає за Віталіною Броніславівною можливість оприлюднити свою точку зору з цього приводу.
12 Травня 2011, 14:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 12 Травня 2011, 21:33
Відповісти

Автор: , 12 Травня 2011, 23:45
Відповісти

Автор: , 13 Травня 2011, 18:56
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02