Івано-Франківська митниця розпочала запроваджувати електронне декларування товарів і транспортних засобів, які суб’єкти підприємницької діяльності переміщують через Державний кордон. Інновація передбачена Концепцією створення багатофункціональної комплексної системи «Електронна митниця». Про переваги електронного декларування та особливості переходу до нього наш кореспондент розмовляє з начальником Івано-Франківської митниці Олександром Ячкуринським.

- Олександре Олександровичу, чим зумовлено впровадження системи електронного декларування в митних органах України?

— Застосування інформаційних технологій дозволяє не лише високоякісно й ефективно працювати в сучасному глобалізованому світі, але й заощаджувати час та ресурси і відповідно збільшувати прибутки. І провідні митні адміністрації в різних країнах світу активно переходять на електронні технології. Звісно, Україна також не може залишатись осторонь цих процесів. Зокрема, розпорядженням Кабінету Міністрів від 17 вересня 2008 року було схвалено Концепцію створення багатофункціональної комплексної програми «Електронна митниця», що спрямована насамперед на ліквідацію різниці між митними процедурами в Україні та країнах Європейського союзу і перехід на якісно новий рівень надання митних послуг.

- Які кроки робить Держмитслужба для впровадження системи електронного декларування?

— Державна митна служба України нині працює цілеспрямовано над широким впровадженням в роботу митних органів процедур, заснованих на інформаційних технологіях. Найбільш інноваційною з них є електронне декларування, яке включає, з одного боку, декларування товарів і транспортних засобів шляхом подання електронної митної декларації, а з другого — проведення митного контролю та оформлення товарів на підставі поданих суб’єктами підприємницької діяльності електронних документів. Це питання докладно обговорювалося на останній колегії Державної митної служби України в середині квітня, яка була власне присвячена перспективам подання документів контролю за переміщенням вантажів та листів про погодження виключно в електронному форматі. Крім цього, спільно з Державною податковою службою України ведеться робота над запровадженням електронного підтвердження факту вивезення експортних вантажів у разі використання електронних вантажних митних декларацій.

- Що необхідно зробити керівникам підприємств краю, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, аби почати користуватися системою «Електронна митниця»?

— Для переходу на електронне декларування підприємствам необхідно здійснити, власне, шість, так би мовити, кроків. Насамперед — ознайомитися з законами України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронний цифровий підпис», які встановлюють основні правові засади електронного документообігу в нашій країні. По-друге, ознайомитися з Порядком визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування, та з Порядком здійснення митного контролю й митного оформлення товарів, які декларуються з поданням вантажної митної декларації в електронному вигляді. Ці документи розміщено на офіційному сайті Держмитслужби України в спеціальному розділі «Електронна митниця». Після цього слід звернутися до митниці за своїм місцезнаходженням для вирішення питання про включення до «Реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування», та укласти договір з Держмитслужбою про надання посадовим особам митних органів права безперешкодного доступу до фінансових і банківських документів підприємства, що стосуються переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Три останні кроки — суто практичні. Тим підприємствам, які вирішили скористатися перевагами електронного декларування, необхідно, по-перше, придбати, якщо у них немає, спеціалізоване програмне забезпечення для виготовлення електронних вантажних митних декларацій. Його реалізовують ПП «Сервіс-2004», НВО «Поверхность» та НТФ «інтес». По-друге, потрібно придбати в акредитованому центрі сертифікації ключів електронний ключ, яким здійснюватиметься електронний цифровий підпис документів. Сьогодні гарантовано підтримують ключі, що їх видає ЗАТ «інфраструктура відкритих ключів».


І, нарешті, потрібно облаштувати автоматизоване робоче місце, яке має забезпечувати доступ до мережі інтернет, і створити власну поштову скриньку. Якщо відправлена тестова вантажно-митна декларація успішно пройде, то після цього можна переходити на їх щоденне електронне оформлення.

- Чи існують якісь певні вимоги до підприємств, які бажають перейти на бездокументарну форму подання вантажно-митних декларацій?

— 27 травня набере чинності виданий ще 17 березня ц. р. наказ Держмитслужби України №216, яким затверджено нові умови електронного декларування. Ним передбачено, що єдиною умовою допуску до електронного декларування є укладення підприємством договору з Держмитслужбою про надання уповноваженим посадовим особам митниці права доступу до документів, що стосуються переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. При цьому подання електронних документів можуть здійснювати як саме підприємство, якому належать товари, так і уповноважений ним митний брокер. У разі подання декларації митним брокером саме підприємство, якому належать товари, що декларуються, також має бути внесено до «Реєстру підприємств».

- Що передбачає процедура «внесення учасників зовнішньоекономічної діяльності до «Реєстру підприємств»?

— Для включення до реєстру підприємство звертається безпосередньо до Держмитслужби України з письмовою заявою довільної форми, до якої слід додати два оригінали договору та копію облікової картки суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності. При цьому розгляд заяви та внесення підприємства до реєстру здійснюватиметься в термін, що не перевищує 30 календарних днів з дня реєстрації заяви.

Слід зауважити, що існують і певні обмеження щодо електронного декларування. Ним наразі зможуть користуватися лише ті учасники зовнішньоекономічної діяльності, в яких сума податків і зборів, що підлягають сплаті за електронною вантажно-митною декларацією, не перевищує мільйон гривень.

- Які основні вигоди отримають суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності від користування послугами «Електронної митниці»?

— Окрім скорочення часу митного оформлення та проведення усіх фактичних перевірок товарів в єдиний час в єдиному місці, це передусім відкриває можливість подання митної декларації в електронному вигляді з будь-якого робочого місця. До того ж відсутність безпосереднього спілкування між учасниками процесу митного оформлення дозволить зменшити корупційні ризики.

- Олександре Олександровичу, яка позиція Івано-Франківської митниці в цьому проекті?

— Івано-Франківська митниця, реалізовуючи схвалену урядом концепцію «Електронна митниця», також активно запроваджує систему електронного декларування. Зокрема, всіх посадових осіб підрозділів митного оформлення вже забезпечено електронними цифровими підписами. Ми також постійно проводимо зустрічі з підприємцями, на яких роз’яснюємо перспективи та переваги переходу на електронне декларування. Митниця готова оперативно опрацювати звернення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо включення їх до «Реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування». До речі, перші чотири такі запити ми вже отримали. Насамкінець, користуючись нагодою, зауважу, що з усіх питань електронного декларування представники підприємств Івано-Франківщини можуть звертатися до сектору організації митного контролю та роботи митних посередників або відділу інформаційної роботи і митної статистики.


19 Травня 2011, 14:08
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30