При в’їзді до села Ланів з боку Галича ліворуч від дороги потужні бульдозери другий тиждень розрівнюють майданчик під будівництво свинокомплексу «Даноші» — вже добре знаної прикарпатцям компанії зі стовідсотково датським капіталом. Знаної як з позитивного боку (бо вкладає інвестиції в розвиток сільського господарства Прикарпаття), так і з негативного — жителі не лише тих сіл області, де розташовано аналогічні об’єкти «Даноші», а й міст Калуша, Рогатина нарікають на специфічний запах, який спричинюють ці ферми з великим поголів’ям свиней. У теплу пору року за сприятливого напрямку вітру він особливо відчутний. Нарікають люди, що ледь не виїдає їм очі підвищений вміст аміаку у повітрі — теж наслідок діяльності тих відгодівельних комплексів.

«Ми не хочемо,  щоб наші діти дихали таким повітрям»

Звісна річ, кореспондент «Галичини» разом із заступником начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Петром Кульбою та завідувачем санітарно-гігієнічного відділу Галицької райсанепідстанції Світланою Дубик, які теж взяли участь у перевірці тривожного листа від групи ланівчан до редакції «Галичини», найперше зустрілися біля будівельного майданчика з працівником компанії «Даноша» Майклом Бірчем. На наше запитання через перекладача він відповів, що із собою дозволу на початок будівництва не має, але цей та інші документи є у керівництва ТзОВ «Даноша», офіс якого в с. Копанках неподалік від Калуша, і дав номер мобільного телефону товариства. Забігаючи наперед, скажу, що мій дзвінок на той номер з метою отримати інформацію, коли і ким «Даноші» видали дозвіл на початок будівництва свинокомплексу в Ланах (бо наявність у товариства інших необхідних документів підтвердили у згаданому держуправлінні та райСЕС), інформацію, яку по телефону могли б передати нам за півхвилини, успіхом не увінчався, попри нагальну потребу внести ясність в ситуацію занепокоєним ланівчанам. Тобто секретарка в офісі ні з ким із відповідальних посадовців «Даноші» мене не зв’язала, а запропонувала звичну бюрократичну процедуру — звернутися поштою до керівництва ТзОВ з офіційним запитом редакції щодо питань, які її цікавлять...

 Мабуть, керівництво компанії вважає, що представники «четвертої влади» Івано-Франківщини, а передусім калуські журналісти (саме в цьому районі сім років тому починалася «епопея» зі свинокомплексами «Даноші» в нашому краї), перебільшують екологічну небезпеку цих її об’єктів. Доводилося чути, що й дехто з «рідних» владних посадовців районного та обласного рівня ратував і далі ратує за розширення на Прикарпатті мережі комплексів «Даноші», бо це, кажуть вони, — нові робочі місця для наших краян, а завдяки зростанню сільськогосподарського виробництва — додаткові надходження податків до Державного та місцевих бюджетів. Утім, ідеться не про мої особисті симпатії чи антипатії до «Даноші». Подивімся на реалії, які вона принесла на Прикарпаття, очима людей, котрі на власній шкірі відчули далеко не просту проблему сусідства з відгодівельними комплексами, гляньмо на цю проблему крізь призму публікацій в тих же калуських ЗМІ.


У листі, який надійшов до редакції з Ланів, М. Чарка, Г. Дощак, М. Цапар, С. Шандура, Г. Нечай, М. Подвійна та інші жителі села стурбовані перспективою появи і у них свинокомплексу «Даноші». Йдеться не лише про сморід, який поширюватиметься від цього об’єкта, а й про цілком реальну, на їхню думку, загрозу потрапляння в ррунт, підземні водоносні горизонти, повітря шкідливих для людського здоров’я речовин із гноївки та з інших відходів виробництва. Цьому ж іще більше сприятиме розміщення комплексу на пагорбі. Автори листа подивовані, що саме в такому мальовничому місці будуватимуть таку велику свиноферму. Адже «це одна з найкращих земельних ділянок близько лісу, куди ходили збирати гриби, ягоди не тільки ми, а й жителі с. Водників».


Їхня неприязнь до «Даноші» великою мірою зумовлена і «негативною репутацією цього підприємства в Калуському, Рогатинському районах щодо порушення екологічних норм та забруднення навколишнього середовища». Автори листа просять допомогти зупинити будівництво цього підприємства до з’ясування обставин: «коли, ким і де було надано дозволи, акти, угоди на будівництво «Даноші»?..»


Як ми зрештою з’ясували у відповідних інстанціях Галицького району та області, з дозвільними документами на будівництво ланівського свинокомплексу в компанії все в порядку. Власне, вона ще в 2005-му отримала всі необхідні дозволи для початку будівництва, в тому числі й від самої громади села, як це не парадоксально сьогодні звучить у контексті листа групи ланівчан до редакції. Адже шість років тому за спорудження «даношівського» свинокомплексу проголосувала більшість учасників сільського сходу, опісля відповідне рішення ухвалили депутати на сесії сільської ради. Тепер багато жителів невеличкого села хотіли б забути про все це як про кошмарний сон.


У Ланах сільського голови Галини Лазарчук ми не застали на місці, тож розмовляємо із секретарем сільської ради Надією Мислюк.


— Чому люди тоді були за, а сьогодні вже проти свинокомплексу?

— У 2005-му, коли в Ланах був інший сільський голова, — згадала Н. Мислюк, — до нас на громадські слухання, що відбувалися в клубі, тодішні посадовці з райдержадміністрації привезли представників «Даноші» й агітували людей дати згоду датчанам на зведення на землях запасу сільської ради сучасного свинокомплексу. Відносно старші за віком, але ще працездатні ланівчани зрозуміли, що це буде щось на зразок колгоспу, який задовго перед тим у селі розформували, і їх привабила перспектива знову мати роботу. Адже на заробітки по світах їде хто молодший. А тут ще «даношівці», яким надали слово, так переконливо пояснювали: мовляв, на новому свинокомплексі буде запроваджено європейські технології виробництва, стоки не потраплятимуть у довкілля, а зберігатимуться у спеціальних водонепроникних лагунах.
Секретар сільради продовжує:


— Виробивши й погодивши в усіх інстанціях необхідні для зведення свинокомплексу документи, представники компанії більше до нас не зверталися. На сьогодні ж є серед людей такі, хто за цю новобудову, а є такі, що проти. Не можна сказати, що вся громада проти. Ланівчани, котрі мають земельні паї, переважно віддали їх в оренду «Даноші». Лише дев’ять-десять чоловік є в селі, котрі не дали в оренду свої паї. Але й серед перших тепер немало противників будівництва комплексу. Як бачите, з того часу багато моїх односельців разюче змінили своє ставлення до «Даноші». Кажуть, що не бажають ні вони самі, ні щоб їхні діти, внуки нюхали сморід від свинокомплексу.


і справді, цей аргумент проти новобудови нам через кілька хвилин повторила майже дослівно Олександра Сторощук. Вона переконана, що, працюючи за прилавком у сільській крамниці і щодня спілкуючись із ланівчанами, громадську думку знає непогано:


— Більшість людей тепер проти будівництва свинокомплексу в нашому селі. Тому я та ще десять ланівчан і написали той лист до редакції «Галичини», сподіваючись, що, може, публікація  приверне увагу влади до цієї проблеми. Сусідство з відгодівельними комплексами «Даноші» створює проблеми жителям сіл як Калущини й Рогатинщини, так і Тустані нашого району, де теж уже діє такий об’єкт. Я сама там мала нагоду пересвідчитися, що то за «аромати» линуть по всьому селуѕ

Запахло гноївкою  і калуським хімікам

Найбільше приводів для занепокоєння екологів, широкої громадськості давала і дає вже семирічна діяльність компанії з датськими інвестиціями на Калущині. Скажімо, недавно один із центральних телеканалів оприлюднив у випуску новин такий сюжет. У працівників ТОВ «Карпатнафтохім», котрі приїхали на роботу, із самого ранку почали пекти й сльозитися очі. Вони не могли нормально працювати і через дискомфорт, викликаний жахливим смородом, що поширювався на цехи підприємства з полів, які орендує ТзОВ «Даноша». Про серйозність ситуації свідчить те, що керівництво товариства змушене було звернутися з відповідними листами в районну та обласну держадміністрації, райСЕС, прокуратуру. Конфлікт інтересів між «Карпатнафтохімом» і датською компанією на екологічному рівні вдалося якщо не зняти, то пом’якшити напередодні Великодня. Виконавчий директор «Даноші» Крістіан Якобсен зустрівся з керівниками району та «Карпатнафтохіму» і самокритично зізнався, що його підлеглі в намаганні вкластися в терміни виконання отриманого розпорядження забули повідомити адміністрацію ТОВ, що вноситимуть рідкі відходи на посівних площах. Вивезли ті відходи на поля в неділю 17 квітня, через те наступного дня «карпатнафтохімівці» і стали заручниками дискомфортного запаху. Надалі час внесень рідких органічних добрив узгоджуватимуть з адміністрацією ТОВ.

Якщо ж задуматись над цим прецедентом, то виникає резонне запитання: нащо взагалі вивозити ті рідкі відходи зі свинокомплексу? Адже «даношівці» запевняють громадськість Калущини в тому, що на їхніх свинокомплексах усю гноївку закачують у спеціально збудовані для цього лагуни, де вона з часом перетворюється в сухе органічне добриво, безпечне для довкілля. Виходить, або лагуни вже переповнені, або покриття їх дна, стінок більше не вселяє довіри щодо водонепроникності?

Але чи ті ж місцеві представники «четвертої влади» можуть побачити все це на власні очі? Вони нарікають на закритість «Даноші» для ЗМІ, громадськості. В офісі компанії у Копанках охоронців ледь не стільки ж, як у президента. Щоб добитись «аудієнції» у когось із керівництва компанії, редакція газети повинна задовго до цієї зустрічі (якщо ще вам взагалі її призначать) подати заявку з переліком запитань, що цікавлять журналіста. Більше того, як читаємо в деяких калуських часописах, були навіть намагання з боку посадовців «Даноші» залякати представників ЗМі судовими процесами, якщо ті напишуть про компанію якийсь негатив. Відповідно виникає запитання: чи саме так виглядає свобода слова «по-європейськи», яку принесла на Прикарпаття компанія з іноземними інвестиціями?..

Тепер щодо того, чи працівників «Карпатнафтохіму» (їхню емоційну реакцію  мали нагоду бачити телеглядачі) «даношівці» справді прирекли дихати деякий час повітрям зі шкідливими речовинами. Керівництво «Даноші», мабуть, зішлеться на результати замірів вмісту аміаку та сірководню в повітрі, які зробили працівники райСЕС і які виявилися в нормі, — про це говорив в інтерв’ю тележурналістові головний державний санітарний лікар району Богдан Пеленичка. Але, як нам видається, результати таких замірів великою мірою залежать від оперативності їх проведення. Як свідчить ще свіжіший приклад — 11 травня при вибиранні сухого мулу з лагуни «даношівського» свинокомплексу в с. Тустані Галицького району стався викид аміаку, вміст якого у повітрі таки перевищив допустиму норму, що підтвердила завідувач санітарно-гігієнічного відділу райСЕС Світлана Дубик. Заміри вони зробили по гарячих слідах, виїхавши на місце одразу ж після телефонних дзвінків жителів села.

Ось чому ланівчани, котрі у своїй більшості 2005-го були налаштовані «впустити» «Даношу» до свого села, аби вберегти його від депресивних процесів, сьогодні вже не хочуть бачити таку «невістку» в своєму селі. Навіть чимало з тих, котрі п’ять років тому віддали цій компанії в оренду свої земельні паї і котрим вона за це виплачує сякі-такі дивіденди (дарма що на тих землях, поки не збудувала свинокомплексу, ніяких кормових культур не вирощує). Звичайно ж, у Ланах чули  про перший «антиданошівський» референдум в області, який відбувся торік у жовтні: жителі Сівки-Войнилівської та Мошківців Калуського району сказали своє категоричне «ні» будівництву свиноферми та гноєсховища на землях Сівковойнилівської сільської ради. Попри те, що в 2005-му інвестори навіть виділили 30 тис. гривень на газифікацію першого з названих сіл, що отримали дозвіл на проектно-пошукові роботи, які й було здійснено, та необхідні погодження відповідних служб і контрольних органів, що й на проведених тоді громадських слуханнях більшість селян погодилася на будівництво того об’єкта на околиці села. Референдум проводили виключно за ініціативою громади, і його результати змусили компанію зрештою відмовитися від своїх планів — «Даноша» не прийде господарювати на землі тієї сільської ради.


Та не будемо екстраполювати тамтешню ситуацію на село в іншому районі, яке, звісно ж, має свої соціально-економічні, демографічні, природно-екологічні відмінності. Як почули ми у Ланівській сільраді, керівництво ТзОВ «Даноші», знаючи про зміну настроїв жителів цього села не на користь уже, по суті, розпочатого тут будівництва свинокомплексу, вирішило зустрітися з громадою Ланів, аби знову переконувати людей у соціально-економічних вигодах, які відкриються для села із введенням у дію потужного свинокомплексу з відгодівлі 11 900 свиней вагою від 30 до 100 кг, і запевнити в дотриманні усіх вимог природоохоронного законодавства та екологічних норм на цьому виробництві. Можливо, «даношівці» заспокоять людей тим, що відходи зі свого об’єкта в Ланах возитимуть для переробки на біогазовій установці, яку мають намір збудувати найближчим часом і завдяки якій передбачають зменшити негативний вплив свинокомплексів на довкілля та усунути дискомфортний запах від них на всю округу. А про такий намір датської компанії її генеральний директор Том Аксельгаард заявив  недавно під час зустрічі з головами Калуських РДА — Василем Петрівим і районної ради — Василем Дзундзою.

і справді цієї неділі в Ланах відбувся схід жителів села з участю представників районної ради, на якому більшість селян, як нас поінформував один із депутатів сільської ради, висловилася проти будівництва свинокомплексу. Сьогодні, у вівторок, у Ланах має відбутися позачергова сесія сільради, присвячена цьому актуальному питанню. А наприкінці цього тижня його розглядатиме, очевидно, і районна рада. Їй адресовано звернення ланівчан, текст якого маємо в своєму розпорядженні, з вимогою припинити будівництво свинокомплексу в селі.
«Незрозуміло також, як такий потужний об’єкт з відгодівлі свиней,  котрий несе екологічну загрозу навколишньому середовищу, розташовують у зоні Національного природного парку та Національного заповідника «Давній Галич», — йдеться у зверненні. — Вважаємо такий підхід недопустимим, оскільки він ставить хрест на природно-рекреаційному та краєзнавчо-туристичному потенціалі Галицького району».

Ми інформуватимемо читачів «Галичини» про подальший розвиток ситуації навколо будівництва свинокомплексу «Даноші» в Ланах.
25 Травня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 27 Травня 2011, 16:33
http://www.pigbusiness.co.cc
Відповісти

Автор: , 03 Червня 2011, 7:45
Відповісти

Автор: , 22 Листопада 2011, 20:21
Відповісти

Автор: , 03 Червня 2011, 15:45
Відповісти

Автор: , 11 Червня 2011, 7:21
Відповісти

Автор: , 22 Листопада 2011, 20:36
Відповісти

Автор: Anatoliy Strembitskyy, 03 Червня 2011, 16:28
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47