Стрічки українських інформаційних агенцій у вівторок практично повністю були присвячені одній темі — арештують чи ні цього дня одного з лідерів опозиції, екс-прем’єрку Юлію Тимошенко. І хоч правоохоронні посадовці запевняли, що її після необхідних слідчих дій випустять з приміщення Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури, але, як зазначають інтернет-видання, вперше після зміни влади в Україні Тимошенко була такою близькою до арешту.

Підставою для таких жорстких дій слідчого начебто ставѕ телевізор. Тимошенко, яка, посилаючись на хворобу, не ходила на виклики до слідчого, зокрема не прийшла до ГПУ з тієї ж причини 19 травня, а вже 20 травня брала участь у ефірі «Шустер Live». Тож, як стверджують ЗМІ, у прокуратурі було складено протокол затримання особи щодо Тимошенко, де повідомлялося, що її затримано на підставі дозволу Печерського райсуду, який виніс таке рішення за клопотанням слідчого.

Слід віддати належне прихильникам опозиціонерки та однопартійцям, які зібрались під приміщенням управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ, заблокували виїзди з нього та організували мітинг. Між собою нардепи говорили про мікроавтобус на подвір’ї слідчого управління, оточений бійцями міліцейського спецпідрозділу, яким начебто мали везти Тимошенко до суду для вирішення питання про її арешт.

Серйозність цих намірів опосередковано підтвердив своєю появою і чоловік Юлії Володимирівни, який несподівано приєднався до мітингувальників. Крім того, про серйозний поворот подій свідчило і те, що в головному офісі Генпрокуратури Віктор Пшонка зібрав у себе послів західних держав. Зокрема, Генпрокурор зустрівся з послами США — Джоном Теффтом, ФРН — Гансом Гаймзетом, із заступниками посла Великобританії — Джудіт-Маргарет ўардінер, посла Франції — Мікаелем Ру, з послом Італії П’єтро Джованні та його заступником Джузеппе Фінокк’яро, з тимчасовим повіреним у справах Республіки Польща Яцеком Антосом, з послом Румунії Корнелом Іонеску, із заступниками посла Угорщини — Міклошем Мороцем, посла Швеції — Мортеном Енбергом.  На зустрічі був присутній голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе-Мануель Пінту-Тейшейра. Втім, учасники цієї зустрічі від коментарів відмовились.

Врешті-решт, як уже відомо, після восьми годин слідчих дій Тимошенко таки відпустили додому. Як запевнила опозиціонерка, влада не вдалася до її ізоляції лише завдяки громадськості, журналістам і дипломатам. «У мене немає сумніву, що вони переглянули рішення про арешт тільки під тиском людей», — сказала екс-прем’єр на виході з допиту.


Не забарилась і реакція світу на події в Україні. «Ситуація з затриманням екс-прем’єра Юлії Тимошенко може обмежити європейську перспективу України», — так заявив в інтерв’ю «Deutsche Welle» євродепутат від німецьких Християнських демократів Ельмар Брок. За його словами, хоча Тимошенко й відпустили після затримання, сам метод ведення кримінальної справи неприйнятний і спостерігається чимало юридичних невідповідностей.

Гнів влади, спрямований проти опозиції, є жахливим початком головування України в Комітеті міністрів Ради Європи. Таку думку висловив президент фракції Європейської народної партії та Християнських демократів в ПАРЄ Люка Волонте. А президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що стурбований новинами про рішення суду про затримання колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко: «Контекст і умови цього рішення посилюють занепокоєння щодо політичної природи цієї справи».

Нагадаємо, що напередодні цих подій суд відмовився змінити запобіжний засіб і для екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого, незважаючи на важкий стан здоров’я, із зали суду відправили знову до слідчого ізолятора. Все більше оглядачів вважають, що таким чином влада перевіряє реакцію громадян на можливі радикальні рішення стосовно опозиційних політиків, влаштовуючи таким чином «перевірку на вошивість» політичним силам. Разом з тим нинішнім опозиціонерам та суспільству таким чином посилають недвозначний сигнал щодо перспектив опору чинній владі та її інтересам. Однак, видається, попри певну пасивність у нинішньому українському суспільстві владі не варто розхитувати суспільного човна. Адже, крім різкої радикалізації суспільних настроїв усередині країни, вона може отримати і жорстку міжнародну реакцію у відповідь. А ще хотілося б нагадати, що саме після перебування в слідчому ізоляторі ще за часів Кучми розпочала свій стрімкий політичний злет лідера опозиції сама Юлія Тимошенко. Бо, як стверджує народна мудрість, посієш вітер — пожнеш бурю...


26 Травня 2011, 14:06
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02