У селі Хриплин Івано-Франківської міської ради почали зводити дитячий садочок. Будівництво ведеться настільки швидко, що місцева влада, напевно, відразу і не помітила, що садок розташується якраз напроти скотобійні, де забивають велику рогату худобу. Селяни розповідають, що поруч з будівлею бійні нерідко валяються коров'ячі голови та хвости. Мабуть, ніхто з батьків не погодиться, щоб їхні малята натрапляли на такі "знахідки".

Веселий старт

І мешканці, і голова та депутати Хриплина нарікають, що у селі бракує дитячого садка. Якщо згадати, що цього року губернатор області Михайло Вишиванюк поставив завдання "садок у кожне" село, то спорудження садочка у Хриплині не мало б взагалі викликати застережень. "Дітей возять в Івано-Франківськ маршрутками, мордують, змушують вставати на годину раніше", - бідкається хриплинський сільський голова Роман Качмар.

Зате сусідство майбутнього садка з скотобійнею війта не лякає. "Це оптимальний варіант, - каже він. - Поруч адмінбудинок, майданчик для дітей, ФАП - все у комплексі. Крім того, садок буде далеко до центральної дороги". За словами Качмара, Івано-Франківська санепідемстанція зобов'язала бійню припинити свою діяльність до того часу, коли садок буде введений в експлуатацію. А на запитання, коли це станеться, війт відповідає: "Коли будуть гроші".

Загалом, приміщення, яке будується напроти бійні, заплановане на 60 дітей. Саме стільки, за словами голови, у Хриплині є дошкільнят. На 2011 рік з сільського бюджету для будівництва садка виділили півтора мільйона грн. Ще 100 тис. з бюджету розвитку додала Івано-Франківська міська рада. "Цього року виводимо будівлю і накриємо дах. Може, встигнемо вставити вікна і двері. А внутрішні роботи ми цього року не подужаємо, бо нам не дозволить бюджет", - пояснює Качмар. Наразі, як він підрахував, на будівництво витрачено 800 тис. грн. До кінця року планується освоїти решту бюджетних коштів. Однак чи знайдуться гроші на добудову садка вже у наступному році, голова відповісти не може.

Бійню закриють?

Будівництво дитячого садочка у Хриплині селяни обговорюють десь з 2007 року. На сході села хриплинці вирішили реконструювати колишній адмінбудинок сільської ради у дитячий садок. Після цього 22 січня 2008 року сесія сільської ради прийняла рішення у першому кварталі виготовити проект реконструкції адмінбудинку та залучити місцеві підприємства до виконання робіт з облаштування садочка. На всі роботи у сільському бюджеті було закладено 50 тис. грн. Робота так і не розпочалася. Натомість наприкінці року депутати Хриплинської сільради прийняли рішення визнати замовником із реконструкції адмінбудинку управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому. На тому розмови про облаштування дитячого садка у Хриплині зупинилися до кінця минулого року.

Попри те, що сесія сільради вирішила реконструювати колишню адмінбудівлю, наприкінці минулого року біля бійні з'явився фундамент нового будинку. Найцікавіше, що сільрада дала дозвіл на виготовлення технічної документації вже після того, як розпочалося будівництво, а саме - 30 березня цього року. Однак про це рішення сесії голова не обмовився. Натомість сказав, що має всю дозвільну документацію на будівництво садка, яка знаходиться в управлінні капітального будівництва.

Перший заступник начальника, головний інженер УКБ Микола Халак каже: "Почнемо з того, що кошторисна вартість не має значення. Там був проведений конкурс, і ВАТ "Житлобуд" виграло тендер та зобов'язалося здати той садок за ціною 5 млн. грн". Однак він також не знає, коли завершиться будівництво. "Це залежить від фінансового становища Хриплинської сільської та Івано-Франківської міської рад", - каже інженер. Хоча припускає: якщо фінансування відбуватиметься такими темпами, як цього року, то садок буде завершений через три роки.

Щодо сусідства бійні та садочка, то Халак показав припис санепідемстанції, за яким бійня повинна припинити свою діяльність до 25 грудня цього року. "Там проводиться несанкційований забій великої рогатої худоби, вони не мають ліцензії на ці роботи, а також немає каналізації та води", - пояснює заступник начальника УКБ.

Грошей забагато не буває?

Однак селяни вважають, що бійня напроти дитячого садка - це не єдина його проблема. Зокрема депутат міської ради Олег Ясінський припускає, що садок так і не вдасться здати в експлуатацію. "Звідки в селі мільйони на добудову? Думаю, коли будівлю накриють, то стоятиме, як та школа, яку вже третій рік не можуть добудувати", - розмірковує депутат. "Якби сільська рада не поквапилася без документів будувати нове приміщення, а виконала рішення сесії від 2008 щодо реконструкції колишньої сільради, то за тих 800 тис. грн., які сьогодні вже вклали у будівлю, можна було б добудувати і садок, і школу", - каже він. Щодо припущення, що на будівництво садка передбачено забагато грошей, Ясінський наводить приклад, що у свій час будівництво триповерхової споруди будинку культури обійшлося сільському бюджету у 400 тис. грн. Схоже, дешевий садочок комусь не потрібний і не цікавий... Значно приємніше освоювати п'ятимільйонний кошторис.

Депутат-мажоритарник Івано-Франківської міської ради від Хриплина Василь Ревчук переконаний, що дитячий сачок у селі Хриплин необхідний. "Я говорив з сільським головою, і він пообіцяв, що сільрада буде виділяти максимум коштів на будівництво садочка. Наразі це є першочерговим завданням", - каже депутат. Та багато хто в селі переконаний, що на спорудження садка можна було витратити менше грошей, знайти краще місце та вже давно здати в експлуатацію.

Галицький кореспондент

 

30 Травня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47