Підняти з колін підприємство намагається новий керівник Івано-Франківського військового ліспромкобінату Іван Рибак, який зайняв цю посаду наприкінці березня. Події, які розгорталися довкола нього останнім часом, інколи нагадували справжні воєнні дії. Дійшло до того, що взимку цього року на територію ліспромкомбінату в буквальному розумінні цього слова висадився десант армійського спецпризначення. Власне тільки в такий спосіб можна було не допустити того свавілля, яке там творилося.

Зауважимо, що протягом трьох останніх років тут змінилося кілька керівників. Останнім став 33-річний Іван Рибак. До нас іван Петрович приїхав з Чернівців, де свого часу очолював тамтешню екологічну інспекцію, був директором департаменту Державного екологічного моніторингу України. Втім, сам він родом з Косівського району, і це десь також вплинуло на те, що він погодився очолити підприємство, котре, так би мовити, перебуває в руїнах. Коли ми зустрілися, то Іван Рибак, мабуть, не без умислу, влаштував нам своєрідну екскурсію територією, на якій розташована дирекція ліспромкомбінату, і вона не тільки залишила гнітюче враження, а й викликала чимало запитань. Зокрема таке: ліс — це ж, по суті, золота жила, тож яким чином люди, котрі «сиділи» на ній, довели підприємство до такого стану? Певною відповіддю на це стали кілька кримінальних справ, які вже порушила військова прокуратура. Не обминули ми цих моментів і в розмові з іваном Петровичем. Хоча він передусім мав намір показати, що вже вдалося зробити йому зі своєю командою за місяць. Отож вмикаємо диктофон іѕ

У борговій ямі

— Одразу, як лише я прийшов на підприємство та знайомився з ситуацією, на першій же нараді порушив питання з техніки безпеки праці, — розповідає іван Рибак. — Бо це не лише відповідні захисні пристрої на циркулярках, пилорамах тощо задля уникнення травматизму працівників. Ми нині в такому становищі, що треба дбати, аби нікому на голову цегла не впала, коли  йтиме територією комбінату. Самі бачили, що робиться в адмінкорпусі. Грибок у кабінетах, опалення не було, люди грілися з допомогою різних приладів. Дехто працював у таких умовах понад 20 років. Так можна і на туберкульоз захворіти. і, до речі, лише я провів цю нараду, як наступного дня в одному з кабінетів впала стеля. Отож, як бачите, перше, за що ми взялися, це облаштування території, ремонт приміщень, аби створити людям нормальні умови праці. Я наразі не говорю про нашу рекреаційну частину, котра перебуває в крайньому занепаді. Ще раз повторюся — насамперед ми взялися за нормальне облаштування робочих місць.

- Люди, як відомо, хочуть не лише працювати, а й заробляти. Яка на підприємстві заборгованість з зарплати?


— На нинішній день суто по Івано-Франківському військовому лісопромкомбінату її немає. Буквально два дні тому розрахувалися зі всіма боргами з зарплати. Щоправда, по відокремлених підрозділах нашого підприємства, розташованих у Львівській, Хмельницькій та Чернівецькій областях, вона є.


На превеликий жаль, мені у спадок дісталося підприємство, яке хоч і має потужний ресурс, але водночас має й колосальні борги. Нам нараховано штрафів, несплачених роками податків, різних відрахувань, протермінованих обов’язкових платежів тощо майже на 28 мільйонів гривень. Це дуже велика для нас сума. і проблема в тому, що ця фінансова криза нагадує снігову кулю, яка котиться з гори. Бо, скажімо, є несплачений штраф, на який нараховують пеню. А далі вже йде черговий штраф за несплачену вчасно пенюѕ Зупинити це дуже важко.


З другого боку, зазначу, що коли ми провели аналіз економічної діяльності ліспромкомбінату, то з подивом з’ясували, що практично всі угоди на відпуск нашої продукції як  кругляка, так і у виробах, мається на увазі дошку, брус, різні заготовки тощо, укладено за цінами, значно нижчими ринкових. Думаю, за цим усім стояли люди, зацікавлені в якійсь своїй системі розрахунків, а не в тій, котра б давала підприємству прибуток. Скажімо, за результатами роботи ліспромкомбінату в першому кварталі виходило, що рентабельність спилювання одного кубометра деревини становить лише 3 гривні 20 копійок. Якщо підприємство за рік випускає близько 120 тисяч кубометрів лісопродукції, то неважко підрахувати отой наш своєрідний «заробіток», якого водночас нема. Тому що, нагадаю, є зарплата, є витрати на пальне, ті ж самі податки... Отож у мене склалося враження, що ліспромкомбінат свідомо «заганяли в мінус».
Ми почали працювати над тим, аби змінити ситуацію. Зокрема повністю припинили відправлення продукції за тими угодами, які, на нашу думку, невигідні для підприємства. Більше того, у нас тепер існує комісія з ціноутворення, без якої жоден із керівників будь-якого з наших структурних підрозділів не може укласти ніякої угоди.

- Створення такої комісії — ваша ініціатива?

— Власне, на папері вона існувала, але фактично не працювала. Зауважу, що свого часу я працював начальником екологічної інспекції, отож мені було нетяжко побачити, які кричущі порушення допускалися в діяльності ліспромкомбінату. Зокрема, неправильно виписували лісорубні квитки, матеріали лісовідводів тощо. Ці порушення мали системний характер і вони за собою тягнуть не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність. Думаю, коли ми до кінця вивчимо ситуацію на підприємстві, деякі з його посадовців якщо захочуть просто звільнитися, то це їм не вдасться. Доведеться відповідати за скоєне. Бо, ще раз повторююся, ліспромкомбінат свідомо доводили до банкрутства.

А фахівці хто?

 - Можливо, цьому сприяла й часта зміна керівників?

— Наскільки мені відомо, за останні три роки такі зміни тут справді відбувалися часто. А цієї зими й взагалі сталися неоднозначні події, коли один із колишніх керівників всупереч наказові міністра оборони не віддавав печатку підприємства, не допускав до роботи декого з працівників. Щоби припинити це безчинство, довелося навіть залучити військову службу правопорядку.
Стосовно себе та своєї команди, яка прийшла зі мною, — це люди з Вінниці, Тернополя, Києва та Чернівців, то, думаю, вже перший місяць нашої роботи довів колективу, що ми прагнемо стабільності. Передусім у виплаті зарплати та в самій роботі. Ми хочемо нормальних контрактів і нормальної рентабельності підприємства. На нинішній день ми говоримо про три гривні 20 коп., хоча за останніми розрахунками рентабельність спилювання одного кубометра деревини становить 120 гривень. Тож знову виникає запитання: куди поділися 116 гривень 80 коп.? Куди поділася значна кількість потужної техніки, яка була в ліспромкомбінаті?

- Іване Петровичу, зрештою, ви займали доволі непогані посади і для чого треба було йти на підприємство, котре, по суті, розвалене? На що розраховуєте?

— В принципі, мене сюди призначив міністр оборони, і саме на нього та на підтримку міністерства й розраховую. Друга річ полягає в тому, що я все ж родом з Івано-Франківської області, і мені, відверто кажучи, боляче дивитися на те, як тут пропадає доволі потужний державний ресурс. Можливо, хтось назве це популізмом, хтось шукатиме інші мотиви. Але насправді їх немає. Я достатньо молодий — мені лише 33 роки — для того, щоби зважитись узяти на себе, здавалося б, непідйомні проблеми. Хотілося показати, що, в принципі, можна піднімати такі підприємства з руїн. і вже перший місяць нашої роботи це довів. Хочу зазначити, що на сьогодні на 97 відсотків виконано всі необхідні платежі за цей місяць. Ми почали домовлятися з податковою, укладати угоди про реструктуризацію боргів і потихеньку будемо їх погашати. Наприклад, у квітні заплатили лише півмільйона гривень. Але ми бачимо наш потенціал і ресурс. Скажімо, в квітні зупинили дію старих, невигідних для нас контрактів, працювали лише на 20 відсотків потужності, але вже є конкретні результати. Наступного місяця, якщо будуть сприятливі, зокрема, погодні умови, інші чинники, думаю, зможемо подвоїти ту суму валового доходу. До речі, зауважу, що навіть при тих 20 відсотках потужності, на яких працювало підприємство, якщо порівняти з попереднім періодом, то у фінансовому плані наші показники виявились у півтора раза кращими.

- Іване Петровичу, бачу, що колектив вас підтримує. Зокрема, це показала розмова з головою профкому, з яким ми зустрілися випадково. Люди покладають на вас певну надію. Та водночас чув закиди, що серед представників вашої команди є люди, котрі не мають стосунку до лісової чи деревообробної галузі.

— Почну з ситуації в колективі. Часта зміна керівників призвела до його дестабілізації. Виникла конфронтація між підрозділами, відділами. Люди почали сваритися між собою, бо хтось підтримував одного керівника, хтось — іншого. На сьогодні  у нас на підприємстві одразу три профспілкові комітети. Мені відомо, що на мене було написано чимало негативу, в тому числі, й у зверненнях до міністра оборони. Хоча після того, як поспілкувався з колективом, міркую, у багатьох думка змінилася. Наприклад, у мене на столі є копія листа, яку недавно було відправлено міністрові оборони. Його автор, до речі, свого часу підписався під однією з попередніх кляуз на мене. і ось тепер він стверджує, що то була організована справа. Просто один із моїх попередників підійшов до нього і сказав: «На, підпиши, ми зараз це факсом відправимо». Ну чоловік і підписав. Адже люди тоді мене ще не знали.
Справді, закидають, що серед моїх заступників, мовляв, один медик, другий фізик. і ось вони прийшли керувати деревообробним підприємством. Але в кожного, хто прийшов зі мною, за плечима як мінімум дві освіти. Я, наприклад, закінчив три навчальні заклади. Зокрема Національну академію державного управління при Президентові України, факультет вищих керівних кадрів. Тож, мабуть, маю знання, потрібні для керівника. Якщо говорити про той ресурс, яким володіє підприємство, то, знову ж таки, хоча й опосередковано, але мав стосунок до цього. Як, до речі, й усі люди, котрі прийшли зі мною. Дехто з них керував екологічними інспекціями у своїх областях, інші працювали юристами саме в сфері природних ресурсів, у тому числі й лісів. Скажімо, першим заступником наразі призначено колишнього голову Державної служби заповідної справи України. Якщо таких людей не вважати фахівцями, то хто тоді фахівці? Може, саме ті особи, котрі довели ліспромкомбінат до критичного стану? Думаю, що саме від них ідуть оті всі закиди, пошуки компромату тощо, бо вони просто побоюються, що доведеться відповідати за всі свої вчинки.

Оптимістичний прогноз

- А це не заважає працювати? Адже маєте вдосталь виробничих проблем, які потрібно нагально розв’язувати.


— Я чудово розумів, куди йду. Перед своїм призначенням читав в інтернеті статті про всі скандали, котрі відбувалися на підприємстві, бачив фотографії і таке інше. Проте зауважу, що навіть Міністерство оборони, головний орган управління ліспромкомбінату, не володіло достовірною інформацією стосовно того, що ж тут відбувалося насправді. Бо, скажімо, якщо на момент мого призначення тут начебто було лише 14 мільйонів гривень боргу, то коли ми провели аудит, ця сума виявилася значно більшою. Йдеться про понад 20 мільйонів гривень кредиторської заборгованості, чотири мільйони гривень відтермінованих платежів до бюджету тощо. Ледь не щодня приходять негативні для підприємства судові рішення. Наразі в судах розглядається 180 справ, де ми виступаємо відповідачами.


Зупинюся на одному моменті. Річ у тім, що на другий день після мого приходу нам вдалося в суді виграти справу про визнання підприємства банкрутом. По суті, ми врятували підприємство. Запізнилися б ми на день, і  підприємства як такого б не було. Відповідно ми б з вами тут не розмовляли. Отож нині ми перебуваємо в режимі виживання. Але вірю, що нам  вдасться змінити ситуацію.

02 Червня 2011, 14:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47