На Прикарпаття повертається найбільший український фестиваль етно-музики й ленд-арту.

Фестиваль «АртПоле» - це поле для народження і втілення творчих ідей, які з часом захоплюють сцени та галереї в різних містах і країнах. Завдяки спільній енергії «АртПоле» - це більше, ніж подія. Тут поєднуються не лише музика, ленд-арт, перформанс, але й різні стилі та жанри цих складових, різні культурні традиції, і кожен з учасників знаходить актуальну форму сказати про вічне. Це явище створюють люди, які відчувають один одного і світ навколо. Без перебільшення - кожен з тих, хто приїжджає сюди, готовий до експерименту. Протягом року ми активно спостерігаємо за новими роботами, спілкуємося, впливаємо на думку один одного. І раз на рік у нас є чудова нагода зустрітися й оцінити разом створений твір.

Цього року «АртПоле» проходитиме в Дністровському каньйоні, що вражає своєю величчю і мальовничістю. На фестивалі творитимуть «Besh'o'droM» (Угорщина), «Village Kollektiv» (Польща), «Wild Marmalade» (Австралія), «Port Mone» (Бєларусь), «Feloche» (Франція), «Trio VD» (Великобританія), «Dva» (Чехія), надзвичайно сильна українська складова: «ДахаБраха», «Гайдамаки», «Перкалаба», «Пропала Грамота» і ще багато чудових музикантів, зокрема тих, які представляють автентичну сцену: капела «Бай» (Карпати), «Джазаїр» (Крим), «Перемітка» (Покуття). Як завжди, насичена програма майстерень: фото, vj, витинанка, гончарство, ковальство, співи, танці та інші фізичні вправи, а також кінопокази, дитячий майданчик, чайні церемонії, традиційні коктейлі та знайомство з кухнею різних народів.

Ленд-арт-програму цього року «АртПоле» проводить спільно з найдавнішим українським ленд-арт-симпозіумом «Простір Покордоння», а упорядкуванням території опікується Кузня Уніж - дружня агенція «Наш формат». Таке поєднання зусиль  та енергій зробить програму ще цікавішою, умови - комфортнішими, а нові твори - досконалішими.

Фестиваль «АртПоле» вперше отримав меценатську підтримку від Фонду Петра Порошенка, який активно сприяє розвитку сучасного українського мистецтва та його популяризації у світі. Проект традиційно підтримують Польський інститут і Французький культурний центр, а також Французький інститут, Британська Рада, проект USAID: Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність. Крім того, партнерами фестивалю є мистецька агенція «Наш Формат» і група компаній «Хмелева».

А тепер детальніше про основну частину програми «АртПоля» - музичну. Цього року музична програма буде надзвичайно насиченою і цікавою.

«Wild Marmalade»

Наденергійне поєднання діджеріду та барабанів. Музиканти використовують лише природні джерела музики, корінні ритми з усього світу, які надихають їх створювати  радісну та потужну  танцювальну музику, видаючи повністю живу органічну танцювальну площину. Вони грають наживо, без електроніки, будь-яких ефектів, наслідування та зразків, орієнтуючись лише на енергію аудиторії.

«Besh'o'droM»

«Besh'o'droM» перекладається як «осідлай коня», в переносному сенсі - «йди своєю дорогою». Цей циганський ансамбль, що з'явився в Будапешті 1999 року, вільно комбінує найрізноманітніші інструменти, створюючи унікальний, лише їм притаманний стиль. Їхні концерти мало схожі на академічні, тут більше етнічного міксу: «Besh'o'droM» синтезує пісні румунських циган і болгарські наспіви, мадярські та македонські танці, афганські, ліванські, грецькі і єврейські мелодії. Яскраво й винахідливо, з колосальним темпераментом крізь фольклорну архаїку вони пропускають і струм більш високої напруги - вільну джазову імпровізацію.

«ДахаБраха»

Створена в 2004 р. у Київському центрі сучасного мистецтва «ДАХ» театральним режисером Владиславом Троїцьким, що значно вплинуло на манеру виконання музикантів - без сценічних ефектів їхні виступи не відбуваються ніколи. Їх звучання поєднує в собі східноєвропейську чуттєвість та мелодійність з азійськими та африканськими ритмами. «ДахаБраха» грає українську народну музику з сучасним драйвом. Експериментуючи з українським фольклором, вони принесли в народну музику ритми індустріального світу, створивши свій яскравий і неповторний образ. Унікальність колективу і в його універсальності - вони можуть грати як у невеликих клубах і камерних театрах, так і перед стотисячною аудиторією.

«DVA»

Цей електронно-акустичний проект складається лише з двох учасників - Яна Кратохвіла та Бари Кратохвілової, про що промовисто свідчить назва. За власним визначенням, грають фолк неіснуючих націй. Вони співають своєю вигаданою мовою, з інструментів використовуючи гітару, кларнет та бітбокс. Кожен виступ «DVA» - це вистава, оригінальні фолково-джазові візії, вибух емоцій, драйву і несподіваних музичних рішень.

«Feloche»

Гурт шукає - і знаходить - натхнення у музиці жителів Аккадії, французької колонії в Північній Америці. З часом аккадійці асимілювалися серед креольського населення Луїзіани, утворивши, таким чином, новий субетнос - кадьєн (сadienne). Музика кадьен - суміш музичних жанрів цих культур, де основні інструменти - скрипка й акордеон, до яких пізніше в цій музиці з'являються губна гармошка, гітара і пральна дошка.

«Гайдамаки»

Заснований на початку 90-х у Києві, гурт спершу мав назву «Актус». Після появи в групі вокаліста Олександра Ярмоли музиканти переходять з блюз-рокових експериментів до альтернативи з помітним впливом українського мелосу. У результаті пошуків і трансформацій «Гайдамаки» створили свій особливий стиль - karpaten ska, поєднавши українську автентику та різноманітні roots, від ямайського ска до циганських мелодій. Цього разу «Гайдамаки» гратимуть програму з пісень, які вони не виконували вже багато років - зокрема, «Чоловікові 30 літ» вони востаннє грали на «Шешорах» ще в Карпатах - щоб зробити атмосферу більш теплою і щирою.

Капела «Бай»

В гуцульському діалекті «бай» - це мова, замовляння, забава. Капела «Бай» - це музична формація, основним об'єктом дослідження і творчим джерелом якої є музична традиція Гуцульщини. Досліджуючи гуцульське дійство, музику та ритуал, відшукуючи і демонструючи архаїчні пласти, проявлення первісного характеру музики, капела дає можливість втілити глибинне світовідчуття, приховане в народному мистецтві - в зустрічі з живою містерією гір.

«Перкалаба»

Адепти гуцульської етно-ска-музики, музичні анархісти, які не визнають політичних копирсань, шоу-бізнесових миготінь та інших забруднювачів повітря. Щирі й невимушені діти гір, сонця і вітру. «Перкалаба» - це химерні тексти, від яких зриває дах. Драйв і позитивна енергетика, що накочує величезними хвилями в зал зі сцени. Їх фірмовий - легкий, (само)іронічний і безтурботний стиль gutzul roots не залишає байдужою аудиторію в Києві, Варшаві, Берліні, Цюріху, Інсбруку чи Москві. «Перкалаба» є постійним хедлайнером «АртПоля», кожного разу готуючи до цього виступу щось нове й неповторне. Цього разу на розігріві «Перкалаби» виступить варшавський «Paprikalaba Vegitable Orchestra», унікальний колектив, який виконує пісні «Перкалаби» на інструментах з овочів.

«Пропала Грамота»

Гурт з Кам'янця-Подільського, концептуальна лірика якого базується на творчості Гоголя, Сковороди, козацьких думах... Поєднує елементи фольку, фанку, року, афробіту та інших течій, називаючи авторську обробку цієї суміші подільським фундаменталом. Гідний склад інструментів: гітари, бас, губна гармошка, барабани, жодних діджеїв, клавішних та драм-машин. Виступ «Пропалої Грамоти» традиційно супроводжується танцями і феєричним шоу.

«Village Kollektiv»

Першим у Польщі поєднав у своїй музиці електронні звуки з живим звучанням традиційних інструментів - колісної ліри, фідля, цимбалів і народним співом. Музиканти створили цілком новий звуковий простір, в якому експресія народних пісень отримала нове звучання. Вони використовують як оригінальні народні мелодії, так і власні композиції, на які їх надихає традиційна музика. На концертах «Village Kollektiv» брейкбіт, електро, даб, драм'н'бас органічно сплітаються з польськими і болгарськими піснями чи з горловим співом з Сибіру.

Це тільки невелика частина чотириденної програми фестивалю. Так що пора планувати відпустку.

24 Червня 2011, 13:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47